Dupa cativa ani de acvarii de apa dulce m-am hotarat sa trec la ceea ce visam de mult: reef. Asa ca in urma cu aprox 1 an si jumatate m-am apucat de studiat. Inginereste, sistematic, intensiv. Din vara trecuta am inceput sa strang si sa construiesc componente. In preajma Craciunului am pornit primul meu acvariu de apa sarata, care trebuia sa fie de recif!
Datele problemei (ca sa intelegeti de ce am ajuns la arhitectura ciudata pe care o sa o vedeti din poze):
- Acvariul urma sa fie amplasat in garsoniera cuiva si nu acasa (nu intru in detalii pe motive). Am acces acolo aricand, zi si noapte, stau cat vreau, nu-i problema. Problema este spatiul. Singurul amplasament posibil pentru borcan este "jumatatea" de zid din beton armat care desparte camera ppz de fostul balcon, acum inchis. Nici vorba de stand sau alt mobilier in care sa poti ascunde ceva. Din fata trebuia sa arate cat mai bine, din spate.... cum s-o putea, dar sa nu ocupe prea mult loc (exclus sump extern etc)
- Pentru ca se si potrivea ca dimensiuni cu zidul si era si gratis am hotarat sa folosesc unul din fostele bazine de 200l brut. Am proiectat impartirea, comandat sticla, lipit...
Configuratia actuala:
Display aprox 110l, volum total de apa aprox 150l
Lumina 4xT5, 24W, cu balast electronic cu aprindere variabila, Lumina sump 2x20W 6400k economice, foarte chinezesti
Pompa de circulatie 2000l/h
Pompe de valuri: 2 Koralia-2 12V
Protein skimmer: Multi SL 1000
UV: JBL 9W niciodata folosit si nici nu am de gand. Dar il aveam, asa ca l-am instalat.... cred ca pana la urma il scot
Incalzitor JBL 200w
Racitor.... doar in proiect, inca nu am pus, dar il adaug pana va fi nevoie de el
Calculator de proces facut special (am muncit vreo 6 luni la el...) care controleaza tot (detalii mai jos)
Piatra vie 26kg. Momentan e suficient, incarcatura biologica nu e mare. Cat de curand vreau sa mai adaug vreo 10kg.
Din display apa se revarsa printr-un gratar in camera urmatoare. Aici e protein skimmerul, sonda de temperatura (PT100 calibrata NIST), pompa care trimite apa in UV (UV care va dispare si va fi inlocuit de chiller). Urmatorul compartiment contine Miracle Mud, macroalge, incalzitorul si... o stea de mare. A fost obraznica, a stressat rau coralii, asa ca a fost exilata din display. Urmeaza camera cu bioballs, apoi ultima camera cu pompa de recirculare cu supapa unisens si senzor de flow. Tot aici este senzorul de nivel pentru top-off. In mijloc, fara sa comunice cu celelalte camere mai este un compartiment in care pun apa RO pentru top off. In felul asta este inconjurata de apa din acvariu si este la aceeasi temperatura cu ea. Tot aici mai este un senzor de nivel pentru alarma cand se imputineaza apa. In spate, ascuns pe sub bancutza cu flori este un bidon cu apa sarata pentru schimburile de apa. El contine o pompa mixer, un incalzitor si pompa ce face plinul dupa scoaterea apei. Tot in spate mai este un transformator de separare de 1kW (ma simt eu mai bine asa), un UPS si calculatorul (pe perete). Partea de filtrare este in mod normal acoperita in fata cu o placa de PVC la fel ca cea folosita la capac si in spate, am dezvelit-o pentru poze.
Animale:
2 ocellaris, 1 Zebrasoma Flavescens, 2 domnisoare verzi (care par albastre sub neoane), 2 Lysmata Amboiensis, un homar pe care nu il vad niciodata (si-a facut barlog sub pietre, iese doar ca sa fura mancare cate o fractiune de secunda), vreo 3 melci, un arici blue tuxedo, o piatra cu zoantusi, un open brain coral, piesa centrala euphyllia glabrescens care creste vazand cu ochii, un Xmas Tree Rock, o crengutza de .... nu stiu ce este... Acropora?, cateva sute de aiptasia (

) si milioanele de gogomarle vizibile sau nu care au crescut din piatra vie (inclusiv un pui de crab taaare timid si simpatic)
Nu am de gand sa mai adaug alti pesti, ci sa populez cu corali in continuare (cu viteza cu care vor veni si fondurile necesare acoperirii pietrelor inca golashe...). Si mai vreau o entacmaea quadricolor!
Functiile calculatorului:
- lumina cu aprindere si stingere progresiva pentru a simula rasaritul si apusul
- controlul temperaturii, cu valori setate pentru rasarit si apus pentru a imita ciclul zilnic din ocean (temperatura minima la rasaritul soarelui, maxima la asfintit) creste liniar ziua, scade liniar noaptea. Rezolutie 0,01 grade Celsius, eroare maxima 0,05 grade Celsius. (Asta pentru ca ma enerveaza marii producatori care se lauda cu High Precision Thermometer in timp ce specificatiile sunt cu eroare maxima 0,5 grade sau mai rau)
- functii de pornire/ oprire programata la orele dorite pentru diverse accesorii (nu le folosesc deocamdata la nimic)
- top off, supravegherea nivelului apei din rezervor
- masurare pH (nu am testat-o inca pen'ca nu am sonda de pH si nu bag banii in ea, nu e o prioritate inca)
- schimb automat de apa in 2 etape: in prima faza se opresc pompele si poti scoate linistit apa cu furtunul pentru a face si curat, in a doua faza se face un fel de top-off, doar ca de data asta din bidonul extern unde e apa sarata, apoi se reporneste totul. In felul asta nivelul de apa dupa schimb este perfect, dat de senzorul de nivel.
- controlul celor 2 Koralia pentru a face valuri, programabil in 3 moduri distincte (continuu, sincron, alternativ), cu parametri independenti, ziua si respectiv noaptea + regimul de feeding.
- supravegherea flow-lui pompei de circulatie
- regimul de feeding (regim special pt wave-makere, protein skimmer)
- supravegherea UPS. In caz de pana de curent opreste tot, mai putin pompa de circulatie pentru a tine cat mai mult bateriile. Daca temperatura atinge valori critice programabile porneste dupa caz heater/chiller.
- inregistreaza toate evenimentele, si beep-aie ca sa atraga atentia in caz de probleme (cadere de tensiune, flow slab sau deloc la pompa de circulatie, terminarea apei din rezervotul de top-off, flow slab sau deloc la protein skimmer, temperatura prea mica sau prea mare, temperatura care evolueaza anormal (creste desi e chillerul pornit sau scade desi e heaterul pornit) etc
- Interfata USB pentru software update si log download
Cam astea sunt daca nu am uitat nimic.... Asta am implementat pana acum, pe masura ce mai apar idei mai pot adauga, mai am intrari, iesiri si analogice si digitale, iar spatiu in flash abia am folosit abia vreo 30%
Poze: Nu stiu daca e o idee buna sa adaug aici cele cateva zeci de poze pe care le am pregatite asa ca va invit pe un site specializat:
http://picasaweb.google.com/mitucaragea/ReefFeb2010?feat=directlink