[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: tidy
Forum Index » Profile for tidy » Messages posted by tidy
Message
Da, am sa incerc cu acesti melci asasini, sper sa gasesc prin petshop-urile de aici din SM. Daca nu gasesc eventual voi apela la rubrica de vanzari a site-ului.
Momentan va multumesc tuturor pentru sfaturi. Am sa revin cu detalii privind eficienta lor in acvariul meu.
Vad ca mi-ati dat diferite sfaturi dar majoritatea dintre ele le-am incercat. Ma refer la strivitul melcilor de sticla acvariului (in fiecare zii trebuia sa introduc mana in acvariu iar asta e cam neplacut pentru pesti, au devenit ff agitati), micsorarea portiei de hrana ptr pesti am facut-o, defapt niciodata nu le dadeam foarte mult de mancare doar cat sa termine mancarea in 5 min., privind schimbul regulat de apa o fac si pe asta in fiecare sambata cate 20% din cantitatea acvariului ( aprox 25 L apa decantata).
Cu toate astea tot nu am scapat de ei. Singura solutie ar fi sa aleg intre melci assasini sau pestele botia, iar acum nu ma pot hotara care dintre ei ar fi mai potrivit ptr ca ma gandesc in felul urmator:
- pestele botia din spusele voastre nu ii mananca decat pe cei care sunt mici( mici ma refer la maxim 3mm), asta nu ar fi o problema ca pe cei mari ii vad mai usor si i-as strivii eu
- melcii assasini nu stiu cum procedeaza in functie de marimea celor comunitari

Va rog sa-mi recomandati dintre cele 2 optiuni care sa o incerc prima data?
Am observat ca melcii comunitari nu ii gasesc peste tot in acvariu acum, ci doar pe buturugile de vita de vie in locurile undenu este asa puternica lumina. Am incercat si varianta de a verifica buturugile tot la 2 zile si tot timpul am gasit melci mici pe el. Degeaba ii striveam ca dupa 2 zile iar erau vreo 3-4 melci mici pe fiecare buturuga, iar icre nu am observat sa fi depus pe ele.
Bine... dar m-ar interesa ce fel de peste este acest botia... ptr ca nu vreau sa intre in conflict cu celelalte specii care le am in acvariu.

EDIT: si tocmai am citit despre el ca e bine sa fie pastrat in roi. Nu e o problema daca va trai singur din specia sa si impreuna cu alte specii pashnice?
Acu 2 saptamani am descoperit in acvariul meu o ciudatenie care dupa cerceteri pe internet s-a dovedit a fi planarie.
Nu stiu cum reusise sa ajunga in acvariu.
Fiind incepator am crezut ca e o problema destul de grava, iar pe langa asta mai aveam si problema cu melcii comunitari la care le crestea numarul pe zi ce trecea.
Asa ca am incercat eliminarea melcilor cu toate metodele mai neradicale gasite pe internet. 9 frunza de salata, felii de morcov) fara rezultat satisfacator.
Dupa toate aceste incercari am hotarat sa fac un setup nou.
Azi, dupa 2 saptamani de la efectuarea noului setup am descoperit din nou vreo 10 melcisori pe buturuga de vita de vie.
Va rog sa ma ajutati si sa-mi dati o idee cum sa scap de ei fara a reface din nou setup-ul ptr ca e destul de costisitor ptr mine si prea nepotrivit sa fac setup nou la fiecare 2 saptamani.
Mentionez faptul ca inainte de efectuarea noului setup am procedat in felul urmator:
- am spalat si fiert substratul de nisip,
- am curatat foarte bine si atent plantele care urmau sa fie reintroduse in acvariu,
- am curatat filtrul extern bucatica cu bucatica pana l-am facut lacrima de curat,
- am curatat peretii acvariului cu sare iodata, sare dura si limpeziri indelungate pentru a elimina eventualele oua depuse pe sticla sau langa imbinari.
- am fiert inclusiv buturugile de vita de vie

In principiu am adoptat o solutie radicala pentru eliminarea lor.

Spre dezamagirea mea ca astazi am observar alti pui de melci pe buturuga de vita de vie.
Daca nici prin fierbere nu am scapat de ei ma intreb si va intreb pe voi, cei experimentati si care ati mai trecut prin asa ceva: care este solutia la aceasta problema.
Trebuie sa iau masuri acum cat de repede, ptr ca daca nu, voi ajunge peste maxim 1 luna sa am iar o explozie de melci comunitari in acvariu.

CARACTERISTICI ACVARIU
Dimensiune: 80 x 35 x 45 (L x l x h)
Volum: 126 L brut / 115 L net

DOTARI
Filtru: TETRA EX700 extern
Incalzitor: Aqua Trixie 150W
Iluminare: 2 x T8 (61 cm), Aquarelle 18W, SunGlo 20W (9h/zi)
Substrat fertil: JBL Aqua Basis Plus 2,5L
Substrat: pietris quartz 2-4 mm
Plante:
- 2 cryptocoryne pontederiifolia,
- 1cryptocoryne wendtii green,
- 3 cryptocoryne wendtii tropica,
- 1 anubias barteri var. barteri,
- 2 tufe cabomba caroliniana,
- 2 spathiphyllum wallisii,
- 1 ophiopogon giganthea.

Populatie:
- 2 sanitari,
- 1 ancistrus,
- 1 gurami pitic,
- 1 labeo bicolor,
- 1 scalar.

Temperatura: constanta 26°C
Fertilizare: CO2 Home Made si JBL ProFlora Bio 80
problema rezolvata...
Am facut un nou setup


EDIT: rog un moderator sa inchida acest topic
Semana mai mult cu cea din prima poza ...la culoare....
Imi pare rau ca nu m-am gandit in acel moment sa-i fac o poza si sa o analizez mai atent inainte de a scapa de ea.
M-am tot uitat prin acvariu sa vad daca nu cumva mai e vreuna pe undeva dar nici urma....momentan.
Cand am incercat sa o prind a innotat in apa exact ca o lipitoare. Stiu cum innoata lipitorile ptr ca sunt si pescar. Dar nu pot sa spun sigur ca a fost o lipitoare ptr ca nu am vazut inca una atat de mica ( 2cm).
Iar cand se misca pe sticla isi folosea capetele, probalbil ceva ventuze, exact ca lipitorile normale.
In cursul zilei de astazi cand m-am intors de la munca am observat ca pe sticla din fata de la acvariu se tara ceva ca o rama scurta de 2 cm, cand m-am apropiat am observat ca se desprinse de sticla si a inceput sa inoate ca o lipitoare, prin miscari de ondulare. Am reusit cu greu sa o prins si sa o trimit in canalizare.
Problema este ca nu stiu exact ce a fost, cum a ajuns in acvariu si cum as putea sa preintampin chestiile astea.
Mentionez faptul ca de vreo 2 saptamani nu am mai introdus in acvariu nimik. Ultima oara cand am introdus ceva a fost o planta cabomba caroliniana.

CARACTERISTICI ACVARIU
Dimensiune: 80 x 35 x 45 (L x l x h)
Volum: 126 L brut / 115 L net

DOTARI
Filtru: TETRA EX700 extern
Incalzitor: Aqua Trixie 150W cu thermostat
Iluminare: 2 x T8 (61 cm), Aquarelle 18W, SunGlo 20W (9h/zi)
Substrat fertil: Diversa NutriPlant 3L
Substrat: pietris quartz 2-4 mm
Plante:
- 2 cryptocoryne pontederiifolia,
- 1cryptocoryne wendtii green,
- 3 cryptocoryne wendtii tropica,
- 1 anubias barteri var. barteri,
- 2 tufe cabomba caroliniana,
- 2 spathiphyllum wallisii,
- 1 ophiopogon giganthea.

Populatie:
- 2 sanitari,
- 1 ancistrus,
- 1 gurami pitic,
- 1 labeo bicolor,
- 1 scalar.

Temperatura: constanta 26°C
Fertilizare: CO2 Home Made si JBL ProFlora Bio 80
Da, am urmat sfatul tau si am modificat modeul de dizolvare a CO2-ului.
Nu mai trece prin filtru deoarece cum ai spus tu si cum este si logic, filtrul nu este facut sa reziste la coroziune. Este compus din robineti cu simeringuri si alte chesti care s-ar putea defecta din cauza CO2-ului asa ca acum folosesc difuzorul de CO2 din sticla cu cap ceramic de la JBL ProFlora Bio 80.
Numai ca in loc sa folosesc recipientul de la JBL, folosesc bomba Home Made din cauza capacitatii. Cel de la JBL are capacitate de doar 1 litru fata de cea facuta de mine cu flacon de 2,5 L.
Multumesc pentru sfat.
Am sa urmaresc totusi ca nu cumva sa-mi vopsesc interiorul dulapului cu drojdie si zahar
Acum am introdus capatul furtunului de CO2 din acvariu in tubul de InTake al filtrului extern. E o chestie care am vazut-o pe youtube in timp ce ma tot documentam despre difuzoare de CO2 si cica in asa fel dioxidul ramane in apa de acvariu ptr mai mult timp iar mediile de filtrare din filtru ajuta la maruntirea acestor bule de CO2 astfel dizolvarea lui sa fie mai eficienta.
Inca nu stiu exact daca are vreun efect pozitiv ptr ca nu am facut teste de PH sa vad daca a mai scazut si nici teste de CO2.
Nu recomand la nimeni sa faca ca si mine decat pe raspunderea lor.
Cand voi face si teste, voi revenii cu detalii.
Ms mult pentru sfaturi.
Pai am cumparat JBL Pro Flora 80 care deja e pe terminate si am facut o instalatie CO2 Home made cu piatra difuzoare, valve unisens, vas decantor, si flaconul de 2L in care este compozitia ptr CO2 luata de pe net care produce acum 1 bula /sec
Ok. Ms de sfat.
Nu stiu de ce PH-ul i-mi este constant de 7.5 chiar daca fertilizez cu CO2.
Inainte cand aeram apa tot asa era. Si acum fara aerare de 2 saptamani, nici o diferenta. As fi vrut sa-l scad unpic cu Co2-ul pana in 6.5 macar. Vreau sa cumpar 4 discusi si acestia au nevoie de PH mai mic decat cel pe care-l am eu acum.
As dori sa stiu mai exact cat de importanta este oxigenarea apei din acvariu?
Filtrul meu extern EX700 nu are functie de oxigenare, si as dorii sa stiu daca este necesar sa montez pompa de aer externa la o piatra difuzoare pentru a oxigena apa.
Pai de 2 saptamani de and am pus in functiune noul filtru Tetra EX 700, tubul ce scoate jeturile de apa este orientat spre suprafata apei astfel incat sa produca mici valuri, dar inca fara succes in privinta peliculei unsuroase.
Da, am gasit si eu, dar nu ma pricep la ele, care sunt cu crestere rapida, care nu....cunosc cateva dar nu multe. Iar acum nu stiu ce sa fac. Sa-mi cumpar plante stiind ca acvariul meu inca nu sa stabilizat?
Plus astazi am observat ca la suprafata apei pluteste o pelicula unsuroasa (pe toata suprafata) si nu stiu de la ce e...

In schimb sunt happy astazi deoarece intr-un acvariu mic mi-au depus icre o pereche de gurami pitic...sper sa fie totul ok pana incep puii sa umble singuri
Nu am incercat inca varianta asta, dar voi arunca o privire sa vad ce gasesc si cum as putea sa-mi achizitionez. Problema e ca din cate cred eu, majoritatea vanzatorilor sunt din bucuresti sau cel mai probabil se afla la o distanta destul de mare fata de min ( SATU MARE) si ar fi mai complicat cu transportul, nici nu stiu daca s-ar putea trimite
Dar iti multumesc ptr sugestie, ma voi interesa si cine stie, poate gasesc pe cineva care e mai aproape de mine sa-mi vanda cateva plante
De ce vreau sa scot fosfatii din apa?
- cel de la petshop mi-a recomandat solutia care elimina fosfatii ptr ca, dupa spusele lui cica fosfatii sunt nutrientii principali ai algelor si daca nu au cu ce se harnii atunci dispar...

Intradevar nu prea mai am plante sa natoase in acvariu decat cele acizitionate ultima data. Problema e ca nu prea gasesc aici in Sm prin petshopuri plante de acvariu. Am o gama foarte mica din care sa-mi aleg. iar dintre toate petshopurile care le am la dispozitie, unul singur este care are acvariile neinfestate cu boli si alge, dar nu are asa multe feluri de plante.

Te-as ruga sa-mi recomanzi ceva care crezi ca e bun si consideri ca se gaseste cel mai usor prin petshop-uri.

Si inca ceva, am luat acea solutie ptr ca nu am gasit easy carbo. Am 7 petshop-uri in SM si la nici unul nu am gasit dar daca recomanzi sa nu mai folosesc solutia, atunci am sa-ti urmez sfatul.
Cam asa arata acum bazinul meu
poze din fata:
http://img841.imageshack.us/i/04052011008.jpg/
http://img684.imageshack.us/i/04052011010.jpg/

poza din lateral:
http://img825.imageshack.us/i/04052011009.jpg/

EDIT:
Am uitat sa precizez ca am aruncat din plantele care au fost prea pline de alge si in special cele care erau cu alge nerge (ptr ca din cate am inteles nu prea este remediu ptr acest tip de alga).
Dar am completat cu un anubias, ophiopogon giganthea, spathiphyllum wallisii, sin inca 2 bucheti dar nu stiu ce sunt, cele cu frunze rosiatice ( daca se vad bine in poza , in partea dreapta a acvariului, langa anubias)
Ma gandesc la faptul ca acele pietre vulcanice pozitionate astfel, sa nu scada capacitatea de filtrare. Eu ti-as recomada ca in loc sa pui roata pe langa filtru acele pietre vulcanice mai bine ai cumpara un buchet frumos de Vallisneria care sa il plantezi pe directia filtrului dar la o distanta de cel putin 5 cm de el ca sa eviti sa stea frunzele lipite de filtru din cauza absorbtiei acestuia, si in plus este si o planta frumoasa ( parerea mea).
Intradevar Vallisneria este folosita mai ales in bazinele de o inaltime mai mare decat al tau dar asta nu te impiedica sa pui. Am vazut-o plantata si in acvarii mici.
Bun....am procedat astlef:
Am achizitionat un filtru extern Tetra EX 700 suficient ptr acvarii intre 100 si 250 L.
L-am montat conform instructiunilor ( spalare componente plastine si cele sigilate in dungi inainte de montare in acvariu) dar nu l-am pus in functiune decat ce am amorsat-o pentru ca inainte cu cateva ore am adaugat in apa (la recomandarea celui din petshop) JBL Phosex Rapid care spunea el ca elimina nutrientul ptr alge. Aiua urmatoare am aspirat fundul acvariului intr-o cantitate de 20L dupa care am completat cu apa decantata.
Dupa aceste operatiuni am pus in functiune filtrul.
Acum apa este limpede si se mentine asa dar eu nu am scos din filtrul EX 700 saculetul de carbune. Trebuia sa-l scot?
Iar in continuare nu stiu cum sa mai procedez cu JBL Phosex Rapid. Sa mai adaug la interval de o saptamana de la prima aplicare ?
Ce imi recomandati.... si sa-mi spuneti ce am facut bine si ce nu...
Multumesc
vreau sa pun Easy Carbo in acvariu dar intrebarea mea este ca, daca am filtrul intren care contine un saculet de carbune activ, nu va neutraliza solutia de Easy Carbo prin filtrare?
Si de cand am eliminat buretii de la pompa externa a inceput sa-mi fie mai tulbure apa....nu se mai filtreaza calumea....de ce? Ptr ca zice ca filtrul acela cu carbune activ face fata pana la un acvariu intre 60 si 120 L
 
Forum Index » Profile for tidy » Messages posted by tidy
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com