Message |
|
Da, intradevar numarul de pesti e mare, vroiam sa scap de 10 scalari si sa tin numai 2 perechi dar mi sa recomandat sa nu ii dau inca pana nu se aleg perechi ptr ca pot face o mare greseala, si in curand voi scapa si de neoni.
Mai am un fertilizator de la sara Florenette A dar nu stiu daca e bine sa le folosesc impreuna. Se poate?
Iar as dori sa-mi recomandati nishte plante care se gasesc in comert si sunt mai putin pretentioase ptr ca am de gand sa cumpar dar nu vreau sa iau doar asa, sa fie plante.
|
 |
|
Am uitat sa precizez ca temperatura apei este de 25C
Aici poza:
http://img88.imageshack.us/i/25032011y.jpg/
|
 |
|
Salutare, am nevoie desfaturi in privinta anumitor alge.
Intai vreau sa va spun ca nu am gasit pe internet nimic asemanator si este posibil sa nu fie alge.
Acvariu: 120l brut / 110 net
Substrat: pietris cumparat din petshop (din cate tin minte e quartz)granulatie 2-4mm fara substrat fertilizator
Fertilizator: Ferropol JBL
Incalzitor: 200W
Filtrare: Aqua Pro M700 + 2 bureti incastrati in cilidru de plastic cuplati la pompa de aer externa
Populat cu: 10 Neoni, 14 Scalari (varsta de 3 luni), 1 ancistrus, 1 labeobicolor, 2 sanitari, 2 gurami pitic
Iluminare: 1x20W Sun Glo, 1x18W Aqua Rell
Plante:
- 1x Cabomba caroliniana care nush ce se intampla cu ea dar are o culoare interesanta (palida), decat varfurile sunt verde frumos cum ar trebuii sa fie toata planta
- 1x echinodorus bleheri pe care a aparut "problema" si anume niste punctulete mici de culoare verde inchis pe care am incercat sa le curat dar nu au nici un por exterior, parca ar fi in compozitia frunzei
- 1x microsorium pteropus cu care din fericire inca nu am probleme cu ea
- cateva lamaite (nu stiu denumirea lor stiintifica) ale caror frunze sunt perforate, arata de parca ar sosi toamna (un verde palid)
Nu pot sa-mi dau seama din ce cauza au aceste probleme, apa este lacrima, saptamanal il aspir si schimb cate 30% din cantitate, nu hranesc pestii in exces, limpezesc filtrele la fel, saptamanal, lumina functioneaza conectata la priza programabila 10h/zi, fertilizatorul il folosesc de saptamana trecuta si conform prospectului.
Voi atasa o poza cu planta respectiva.
|
 |
|
Da, ai dreptate, nu fetrilizez, am 2 tipuri de substrat, am nisip de rau si pietris de 4 mm cumparat din petshop care este deasupra nisipului.
Acvariul este de 80Lx35lx45h.
Draceaena am cumparat-o tot din petshop..era in acvariu, deci ma gandesc ca nu ma fraerit vanzatorul, sau daca nu era submersa, nu cred ca ar fi rezistat 3 saptamani si lamaita la fel a fost cumparata de la un crescator batran (cu experienta) dar nu stiu denumirea ei stiintifica.
Astazi dimineata am observat ca alga respectiva incepe sa dispara de pe plante. ASta dupa ce de 3 zile incoace am redus timpul de iluminare de la 15h la 8h + ca sambata trecuta si inclusiv ieri am schimbat cate 30% din cantitatea de apa al acvariului cu apa proaspata.
Sincer ma gandesc ca au aparut la inceput din cauza lipsei de lumina, ptr ca aveam doar un singur neon cand au inceput sa apara, dar nu stiu de ce a durat atat de mul (3 saptamani) pana sa inceapa sa dispara.
Probabil a fost benefica reducerea timpului de iluminare.
Am citit o carte de acvaristica veche in care scrie ca:
Acvariu 80 L = Lumina 2x20W lungime tub 60cm
Acvariu 180L = Lumina 3x30W lungime tub 90 cm
problema e ca al meu are 120L si nu stiu unde ma incadrez exact. M-am gandit ca ar fi ok 3 x20W lungime tub 60cm, dar problema e ca, capacele standard pentru acvarii de dimesiunea celui pe care-l am sunt dotate doar cu 2 neoane deci maxim 40W.
I-ti multumesc mult pentru sfaturi. Acum voi urmarii disparitia algei sau dezvoltarea ei cateva zile, iar daca problema nu se redreseaza voi deschide un topic nou, asa cum mi-ai propus.
Ms mult.
|
 |
|
Acvariu - 120L
Substrat - nisip
Filtrare - filtru cu burete si carbune activ de 700l/h + pompa de aer externa cuplata la 2 bureti
Incalzitor 150W
Iluminare 1 x T8 18w Aqua Relle + 1 x T8 18w normal (alb) care functioneaza aprox 15h/zi
Plante 1x cabomba caroliniana, 1x draceaena, , 1x microsorium pteropus, 4x lamaite, mai am 2 pe care nu l-eam identificat inca dar am descris mai sus acvariul meu si am pus si 3 poze, daca va ajuta la ceva
EDIT: am uitat sa va spun ca pestii sunt cam multi:
Scalari: 14 pui cu varsta de 2 luni
Gurami albastru: 2 maturi
Neoni: 10
Ancistrus: 4 pui cu varsta de 3 luni
Sanitari: 2
Labeo bicolor: 1
In curad ma voi lipsii de 8 scalari, toti neoni si 2 ancistrusi, dar astept inca o perioada pana ce se vor alege intre ei scalari sa vad ce perechi sa tin.
Sunt constinent ca acvariu meu este suprapopulat dar tocmai din acest motiv am inceput sa le schimb 30% din apa in fiecare saptamana si sa limpezesc mai des filtrele (pompa care e cuplata la 2 bureti merge nonstop).
Sper ca dupa ceea ce am scris aici sa aveti careva o idee mai buna la ceea ce se intampla la mine in acvariu.
|
 |
|
gengiskhan wrote:Deci... daca e vorba de diatomee atunci nu au treaba cu plantele. Eu sunt convins ca plantele tale o duc rau din alte motive: lumina si/sau fertilizare.
Poti sa "testezi" usor daca sunt alge brune sau nu incercand sa curati cu degetul o suprafata "afectata". Daca se duce usor si are aspectul unui praf brun maroniu... atunci sunt intr-adevar diatomee.
Daca poti, fa te rog o poza mai clara cu plantele afectate.
Nu am un aparat atat de performat ca sa pot face o poza mai clara decat cele postate deja dar pot sa-ti spun ca am sters de pe plante cu degetele acele alge si merg jos parca ar fi rugina, cand dau cu degetul pe o fruna se vede in apa langa acea frunza ca un norishor maroniu si anume acei pori de alge, pana si pe degete i-mi ramane urma maronie.
E posibil sa nu fie acest tip de alga? Din cate poze am vazut si pe google, majoritatea seamana cu ceea ce am eu.
EDIT: am uitat sa precizez ca dupa ce sterg frunzele, in locul unde au fost acele alge, frunza nu este verde ci are nuanta maro, deci frunza ramane afectata in continuare iar in cele din urma se desprinde de pe planta (sa nu putrezeasca in acvariul, le tot culeg ).
|
 |
|
gengiskhan wrote:Daca este bruna, atunci e vorba de diatomee.
buzghy wrote:hmmmm,intre timp am scapat de ele,cum? nu stiu,nu stiu d'astea
In general, apar dupa startarea acvariului si dispar in timp fara nicio interventie. Nu afecteaza nimic. Ai scapat de ele pentru ca... asta e ciclul normal.
Intr-adevar, ai sanse mai mari sa dai de alga asta daca ai o lumina slaba la acvariu. Oricum, chiar si asa, va disparea in timp.
In poza de mai sus, de la inceputul topicului, eu nu vad nici urma de GSA. GSA nu prea apar pe substrat, la umbra plantelor si din experienta mea, nu apar de la inceput, in prima perioada dupa pornirea acvariului.
Nu afecteaza nimic? Pai pana se hotarasc ele sa-mi lase acvariul in pace, imi distrug toate plantele...cum sa nu afecteze, poate pe vietuitoare nu le afecteaza, dar plantele mele cel putin e vai s'amar de ele de 3 saptamani incoace. Ma gadesc oare cu ce plante voi ramane in ziua in care se va hotara alga asta sa dispara 
|
 |
|
|
 |
|
Am si eu probleme cu alga asta bruna si as avea nevoie de un sfat.
Acvariu - 120L
Substrat - nisip
Filtrare - filtru cu burete si carbune activ de 700l/h + pompa de aer externa cuplata la 2 bureti
Incalzitor 150W
Iluminare 1 x T8 18w Aqua Relle + 1 x T8 18w normal (alb) care functioneaza aprox 15h/zi
Am incercat cu algicid de la dajana, dar fara rezultat si bineinteles am schimbat 30% din apa dupa 3 zile.
Alga a aparut pe plante cam acu 3 saptamani si de vreo 2 zile a inceput sa se extinda si pe substrat.
Am lamainte care mi le-a nenorocit, abea ca mai au ceva frunze sanatoase, iar acum incepe si draceaena sa se maroneasca la frunze.
Nu mai stiu ce sa fac, sa cresc intensitatea luminii?, ce lumina ar trebuii sa am?, sa schimb apa si sa sterilizez tot?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca eu nu mai am nici o idee despre ce ar fi indicat sa fac acum.
|
 |
|
Hopa.
Pana am scris eu, ai mai adaugat ceva
Deci daca inotatoarele nu au la capete urme de tipul unui mucus alb atunci nu e boala la care am recomandat metoda de mai sus.
Sa nu aplici metoda aceea numai daca esti ferm convinza ca e boala la care ma refer eu.
|
 |
|
Am avut si eu aceasta boala.
Problema e ca daca am vrust sa scap sigur de ea, am procedat astfel:
1. Dezinfectarea pestilor:
- pui intr-un vas sau alt acvariu daca ai, apa cam la temperatura care o ai in acvariul infectat si nu mai mult de 4 L
- in alt vas pui 1L de apa la fel ca cei 4L , in care adaugi o mana buna de sare dura si o amesteci pana se dizolva sarea complet si ramane pe fundul vasului un fel de nisip
- acest 1L de apa il torni in vasul in care sunt cei 4L dar in asa fel incat sa nu torni si nisipul rezultat de la dizolvarea sarii.
- pui pestele acolo si il tii in acea apa aprox 30 de min, dar bineintele supraveghiindul in continuu sa vezi daca nu cumva incepe sa inoate intr-o parte adica sa ameteasca (daca nu au trecut 30 min si ameteste, il scoti si il pui in apa curata in alt vas care bineinteles o ai pregatita dinainte sa-l bagi in apa cu sare)
2. Dezinfectarea plantelor:
- plantele mele erau toate cu frunze mari si ptr mine dezinfectarea a fost mai simpla, am spalat cu minile finutz fiecare frunzulita a fiecarei planta dupa care le-am introdus intr-un vas cu albastru de metil timp de 48 de ore dar albastru de metil 2 x doza normala.
3. Dezinfectarea acvariului:
- substratul limpezit in repetate randuri intr-o galeata in care adaugi si acolo la fiecare tura cate o mana buna de sare dura
- furtunele de la filtre, buretii , ventuzele, toate care au fost in contact cu apa din acvariiu le-am frecat cu un burete nou de bucatarie pe care am pus sare iodata, dupa care le-am limpezit ff bine ptr ca sarea iodata este daunatoare pestilor (dar omoara si ff bine microbii)
4. Curatarea acvariului:
-la fel am procedat, am pus un prosop curat si mare in vana, am pus acvariul pe el si acolo l-am frecat cu sare iodata 2 runde, dupa care bine limpezit, l-am lasat sa se stoarca.
Dupa toate acestea poti incepe sa-ti refaci acvariul, sa pui toate inapoi, etc.dar este indicat ca apa pe care o pui sa fie apa statuta, cel putin 48 h ca sa se elimine clorul din ea.
IMPORTANT: totate operatiunile de spalare cu sare sau limpezire sa NU LE FACI CU APA FIERBINTE, e deajuns apa la temperatura corpului.
Este o metoda putin riscanta, aceasta am folosit-o si a functionat mai bine decat Backtopur Direct de la Sera si FMC de la Dajana
|
 |
|
pai tocmai asta se intampla, femela inca nu este incapregatita sa depuna icrele, ptr ca burtica nu ste destul de rotunjoara cum ma gandesc eu ca ar trebuii sa fie, tinand cont ca sunt o pereche de gurami maturi, si nici nu vreau sa o bata pana ce o omoara, tocmai de aceaea am apelat la plasa, ca sa pot sa-i despart sa nu o bata atata...
si ma interesa faptul ca nu stiu ce comportament ar trebuii sa aiba femela cand este pregatita, dar banuiesc ca asta nu pot sa observ numai incercand sai las impreuna din cand in cand sa vad daca o bate iar sau nu...
|
 |
|
Am avut si eu o pereche de betta.
Ma gandesc la faptul ca ar putea sa-i iasa burtica in evidenta si din cauza ca este cam slabut.
Parerea mea este ca atata timp cat este vioi nu ar trebui sa-ti faci grij, dar sa respecti modul de hranire care l-au recomandat colegii mai sus ptr ca oricat i-ai da de mancare, nu se va ingarsa intr-o zi sau doua.
Incearca sa-i urmaresti zilnic comportamentul, asa vei afla daca sufera de ceva boala. In principui cand sufera de ceva boala orice peste este mai apatic, mai lenes, sta mai mult pe fundul acvariului si nu prea se hraneste indiferent de tipul de hrana.
|
 |
|
rog un moderator sa inchida acest topic, am transferat problema cu gurami la indexul Anabantidae
Va multumesc.
|
 |
|
Salutare.
Am deschis acest topic pentru ca am nevoie de ajutorul celor care au experienta cu gurami albastru.
Cresc in acvariul meu o pereche de gurami albastru si cativa scalari pui. De vreo 3 saptamani incoace am observat ca masculul o ataca pe femela, o fugareste prin acvariu pana gaseste un adapost sa se fereasca de el.
Am crezut ca daca va fi bine plantat, femela va scapa de chin dar nu a fost asa. Am apelat la metoda de separare in acelasi acvariu intre cei doi cu o plasa.
Problema e ca nu pot sa-mi dau seama cand femela va fi pregatita pentru depunere, are un comportament ciudat, e ff speriata chiar si acum cand e separata de mascul in plus innoata putin inclinata in jos. Poate sa fie din cauza ca a fost batuta prea mult? sau e un semn ca e pregatita de depundere.
Nu stiu ce comportament ar trebuii sa aiba atunci cand este pregatita.
Masculul mai facea din cand in cand spume la suprafata apei intr-un colt, dar de cand i-am separat a incetat sa mai faca.
Va rog pe cei care aveti experienta sa i-mi recomandati ce sa fac sau ce anume sa urmaresc in privinta acestei perechi de gurami.
|
 |
|
Mai am o problema, Au inceput sa-mi apara in acvariu alge brune si mie ciuda ptr ca am investit in plante destul de scumpe si nu vreau sa le pierd.
Nu stiu din ce cauza au aparut, am citit despre acestea ca ar aparea din cauza luminii reduse, a insuficientei de lumina.
Intrebarea mea e: daca am un tub de neon normal de 18W la acvariul meu de 100L e suficient?
Sau astept si o parere: ce tub de neon ar fi recomandat pentru acvariul meu?
|
 |
|
Ok, ms mult de sfat
|
 |
|
Ok, am sa-ti urmez sfatul, tocmai acum confectionez o plasa ca sa o pot separa intr-o parte a acvariului.
Intrebarea mea este daca plasa este din sarma de aluminiu subtire ca cea din care se fac plase de tantari, nu va afecta calitatea apei din acvariu? Bineinteles o voi spala inainte de introducere cu apa cu sare dura sa nu cumva sa introduc ceva bacterii.
|
 |
|
Salutare. Ma numesc BALINT FLAVIU, am 28 de ani si sunt din Satu Mare.
Experienta mea in acvaristica este cam vaga. M-am ocupat de asa ceva cand eram la liceu, in urma cu 11 ani, iar acum m-am mutat la casa mea si am vrut neaparat sa am un acvariu cu pesti.
De atunci am mai acumulat ceva experienta, dar nu in asa mod incat sa stiu exact totul despre fiecare rasa de peste care o am in acvariu.
|
 |
|
Ms mult, voi incerca variantata cu despartirea acvarului cu plasa, dar asta pentru cat timp trebuie sa o las in acvariu, pana ce va fi pregatita femela sa depuna icre? Si ce comportament ar trebuii sa aiba femela cand este pregatita?
|
 |
|
|
|