[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nu pot sa scap de melcii comunitari.... Ajutati-ma!!!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tidy
Junior member
[Avatar]

IP:

Acu 2 saptamani am descoperit in acvariul meu o ciudatenie care dupa cerceteri pe internet s-a dovedit a fi planarie.
Nu stiu cum reusise sa ajunga in acvariu.
Fiind incepator am crezut ca e o problema destul de grava, iar pe langa asta mai aveam si problema cu melcii comunitari la care le crestea numarul pe zi ce trecea.
Asa ca am incercat eliminarea melcilor cu toate metodele mai neradicale gasite pe internet. 9 frunza de salata, felii de morcov) fara rezultat satisfacator.
Dupa toate aceste incercari am hotarat sa fac un setup nou.
Azi, dupa 2 saptamani de la efectuarea noului setup am descoperit din nou vreo 10 melcisori pe buturuga de vita de vie.
Va rog sa ma ajutati si sa-mi dati o idee cum sa scap de ei fara a reface din nou setup-ul ptr ca e destul de costisitor ptr mine si prea nepotrivit sa fac setup nou la fiecare 2 saptamani.
Mentionez faptul ca inainte de efectuarea noului setup am procedat in felul urmator:
- am spalat si fiert substratul de nisip,
- am curatat foarte bine si atent plantele care urmau sa fie reintroduse in acvariu,
- am curatat filtrul extern bucatica cu bucatica pana l-am facut lacrima de curat,
- am curatat peretii acvariului cu sare iodata, sare dura si limpeziri indelungate pentru a elimina eventualele oua depuse pe sticla sau langa imbinari.
- am fiert inclusiv buturugile de vita de vie

In principiu am adoptat o solutie radicala pentru eliminarea lor.

Spre dezamagirea mea ca astazi am observar alti pui de melci pe buturuga de vita de vie.
Daca nici prin fierbere nu am scapat de ei ma intreb si va intreb pe voi, cei experimentati si care ati mai trecut prin asa ceva: care este solutia la aceasta problema.
Trebuie sa iau masuri acum cat de repede, ptr ca daca nu, voi ajunge peste maxim 1 luna sa am iar o explozie de melci comunitari in acvariu.

CARACTERISTICI ACVARIU
Dimensiune: 80 x 35 x 45 (L x l x h)
Volum: 126 L brut / 115 L net

DOTARI
Filtru: TETRA EX700 extern
Incalzitor: Aqua Trixie 150W
Iluminare: 2 x T8 (61 cm), Aquarelle 18W, SunGlo 20W (9h/zi)
Substrat fertil: JBL Aqua Basis Plus 2,5L
Substrat: pietris quartz 2-4 mm
Plante:
- 2 cryptocoryne pontederiifolia,
- 1cryptocoryne wendtii green,
- 3 cryptocoryne wendtii tropica,
- 1 anubias barteri var. barteri,
- 2 tufe cabomba caroliniana,
- 2 spathiphyllum wallisii,
- 1 ophiopogon giganthea.

Populatie:
- 2 sanitari,
- 1 ancistrus,
- 1 gurami pitic,
- 1 labeo bicolor,
- 1 scalar.

Temperatura: constanta 26°C
Fertilizare: CO2 Home Made si JBL ProFlora Bio 80
dsxstyle
Junior member
[Avatar]
IP:

iti recomand niste melci asasini sau Botia si o sa vezi macel
vlad.a
Member
[Avatar]

IP:

cred ca mai repede botia ... ca asasini am si eu si trec pe langa comunitari zici ca se stiu de-o viata...

Acvariile mele: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15728.page#137004 & http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/14003.page#141253
[Yahoo!]
tidy
Junior member
[Avatar]

IP:

Bine... dar m-ar interesa ce fel de peste este acest botia... ptr ca nu vreau sa intre in conflict cu celelalte specii care le am in acvariu.

EDIT: si tocmai am citit despre el ca e bine sa fie pastrat in roi. Nu e o problema daca va trai singur din specia sa si impreuna cu alte specii pashnice?

This message was edited 1 time. Last update was at 27/07/2011 19:31:35

donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu cu nu singur melc asasin am scapat de toti melci din acvariu de 180 litri in aprox o luna si crede ma ca erau foarte multi.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
Virj
Junior member
[Avatar]

IP:

nu se intampla nimic daca e "singur pintre straini" e un peste pasnic si se va intelege de minune cu alti pesti pasnici ;)

Wise men don't need advice. Fools won't take it.

-Benjamin Franklin-
bitanu
Senior member
[Avatar]

IP:

Numarul melcilor poate fi redus in principal, prin micsorarea portiilor de hrana pentru pesti, ceea ce-ti recomand. Pe langa asta, incearca sa aspiri apa (cu resturi fecale, frunze moarte si resturi de mancare) din apropierea substratului si de la baza plantelor in fiecare saptamana cand faci reimprospatarea cu apa proaspata (binenteles daca faci asta). Mai sunt si alte metode cum ar fi : capcane , solutii chimice (pe care eu personal nu le recomand), felii de castravete si morcov bagate seara si scoase dimineata inainte de aprinderea luminii (acesta ultima varianta nu am incercat-o personal, dar am auzit de ea pe forumuri). Nu dispera, atat cat au de ,,papica,, nu vei scapa de ei, si nu am vazut acvariu fara melci, pe care de obicei ii cumparam la preturi destul de mari (ex. Neritinele). Daca alti impatiiti stiu o varianta mai buna ??? .....

,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

tidy wrote:Bine... dar m-ar interesa ce fel de peste este acest botia... ptr ca nu vreau sa intre in conflict cu celelalte specii care le am in acvariu.

EDIT: si tocmai am citit despre el ca e bine sa fie pastrat in roi. Nu e o problema daca va trai singur din specia sa si impreuna cu alte specii pashnice?

nu te mai complica cu nimic, daca vrei sa scapi de melci, cel mai simplu, incepi sa-i strivesti de geam, unul cate unul, cate 2-3/zi, si o sa vezi ca se bat sanitarii si ancistrusii pe resturile de la melcul strivit, eu asa am scapat, avem peste 20 si intr-o saptamana i-am rezolvat

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
ionutzica
Junior member

IP:

Cu botia faci fata doar daca sunt mici...si nu foarte multi, melc asasin nu am incercat, dar la sfatului unui acvarist experimentat am incercat cu o bucata de carne introdusa seara in acvariu, a doua zi... am scos-o plina de melci....in cateva zile...scapi de toti!!! Garantat!!!
[WWW] [Yahoo!]
vlad.a
Member
[Avatar]

IP:

ionutzica wrote:Cu botia faci fata doar daca sunt mici...si nu foarte multi, melc asasin nu am incercat, dar la sfatului unui acvarist experimentat am incercat cu o bucata de carne introdusa seara in acvariu, a doua zi... am scos-o plina de melci....in cateva zile...scapi de toti!!! Garantat!!!

Ce fel de carne!?

Acvariile mele: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15728.page#137004 & http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/14003.page#141253
[Yahoo!]
baj
Member
[Avatar]

IP:

Nu iti recomand sa i strivesti de geam ,poti sa zgarii geamul fara sa vrei ...
Si eu am incercat cu melcii asasini si merge 100% ,acum incerc sa cresc numarul melcilor maidanezi pt asasini...
Acele capcane sunt povesti de adormit copii le-am probat pe toate si nici una nu a fost eficienta (salata,morcov,spanac etc ...Daca bagi 3-4 asasini vei vedea ca in curand nu vor mai avea ce manca ,redu neaparat mancarea pt pesti ,cu cat ajunge mai putina pe/in substrat cu atat numarul melcilor comunitari se va reduce !

image
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

3 melci asasini / 180 litri / melci comunitari destul de multi - curatenie totala in mai putin de 3 saptamani.

1 Botia - la fel ca mai sus.

Daca nu folosesti fertilizanti mult si apa moale baga melci asasini, daca nu, incearca cu un botia.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
baj
Member
[Avatar]

IP:

revin si eu cu o intrebare :
in acvariul de 85 l dupa ultimul reset nu reusesc sa inmultesc physa ,in schimb melanois tuberculata m-au disperat,pe langa cei enumerati mai am si planorbis dar astia sunt prea mici pt asasini...nu am nici botia si nici asasini in acvariu asta.
Hrana primesc doar o data pe zi ... stie careva cam unde ar fi problema ?!

This message was edited 1 time. Last update was at 28/07/2011 13:11:22

image
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

baj wrote:revin si eu cu o intrebare :
in acvariul de 85 l dupa ultimul reset nu reusesc sa inmultesc physa ,in schimb melanois tuberculata m-au disperat ... stie careva cam unde ar fi problema ?!

ar trebui sa rezolvi cu icrele lor, ca sa opresti ciclul de inmultire, cred ca-ti trebuie mai multi sanitari
cand aveam invazie de melci, am gasit o observat un astfel de loc in care erau depuse icrele lor, initial nu mi-am dat seama ca erau de la melci

incearca totusi sa-i strivesti de geam, nu se zgarie asa de usor

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Colegul Baj a zis ca nu reuseste sa inmulteasca physa.

Aici intervine, iar, balanta intre sustenabilitate si cantitatea de hrana. Competitia spunandu-si cuvantul. Resursele de hrana destul de limitate dar si faptul ca domnii de melanoides sunt nitel mai mult necro/saprofagi decat physa castiga teren in fata lor. Parerea mea.

Hrana neconsumata ajunge mult mai repde la nivelul solului unde vor servi melanoides decat pe sticla acvariului sau plante pe umbla deobicei physa. Probabil ca ai si plante sanatoase care nu pierd frunze sau li se descompun si de aici iar se adauga un punct in plus pe tabela de marcaj la melanoides.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
ionutzica
Junior member

IP:

vlad.a wrote:
ionutzica wrote:Cu botia faci fata doar daca sunt mici...si nu foarte multi, melc asasin nu am incercat, dar la sfatului unui acvarist experimentat am incercat cu o bucata de carne introdusa seara in acvariu, a doua zi... am scos-o plina de melci....in cateva zile...scapi de toti!!! Garantat!!!

Ce fel de carne!?

orice fel de carne...cruda sa fie...
[WWW] [Yahoo!]
baj
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc de raspuns colegului scificuss ,voi incerca sa-i reproduc intr'un bidon de 5 l si voi schimba 10-20 % din apa o data la 2 zile,acvariu special pt ei nu fac nici daca imi vorbesc ...

Imi cer scuze pt offtopic ,dar nu avea rost sa deschid alt topic ...

image
tidy
Junior member
[Avatar]

IP:

Vad ca mi-ati dat diferite sfaturi dar majoritatea dintre ele le-am incercat. Ma refer la strivitul melcilor de sticla acvariului (in fiecare zii trebuia sa introduc mana in acvariu iar asta e cam neplacut pentru pesti, au devenit ff agitati), micsorarea portiei de hrana ptr pesti am facut-o, defapt niciodata nu le dadeam foarte mult de mancare doar cat sa termine mancarea in 5 min., privind schimbul regulat de apa o fac si pe asta in fiecare sambata cate 20% din cantitatea acvariului ( aprox 25 L apa decantata).
Cu toate astea tot nu am scapat de ei. Singura solutie ar fi sa aleg intre melci assasini sau pestele botia, iar acum nu ma pot hotara care dintre ei ar fi mai potrivit ptr ca ma gandesc in felul urmator:
- pestele botia din spusele voastre nu ii mananca decat pe cei care sunt mici( mici ma refer la maxim 3mm), asta nu ar fi o problema ca pe cei mari ii vad mai usor si i-as strivii eu
- melcii assasini nu stiu cum procedeaza in functie de marimea celor comunitari

Va rog sa-mi recomandati dintre cele 2 optiuni care sa o incerc prima data?
Am observat ca melcii comunitari nu ii gasesc peste tot in acvariu acum, ci doar pe buturugile de vita de vie in locurile undenu este asa puternica lumina. Am incercat si varianta de a verifica buturugile tot la 2 zile si tot timpul am gasit melci mici pe el. Degeaba ii striveam ca dupa 2 zile iar erau vreo 3-4 melci mici pe fiecare buturuga, iar icre nu am observat sa fi depus pe ele.
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Icre au depus ei, nu apar din senin. Eu zic sa incerci cu melcii asasini prima data. Eu nu am foarte multi melci comunitari, poate 20-30 mai micuti, dar nu sunt vizibili, deci nu ma deranjeaza. Am si 2 asasini foarte mancaciosi. Ii vad zilnic la treaba si mananca si pe cei mai mari si pe cei mai mici, depinde cum ii prind. Daca crezi ca 2 nu fac fata la tine, ia mai multi 4-5.

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
tidy
Junior member
[Avatar]

IP:

Da, am sa incerc cu acesti melci asasini, sper sa gasesc prin petshop-urile de aici din SM. Daca nu gasesc eventual voi apela la rubrica de vanzari a site-ului.
Momentan va multumesc tuturor pentru sfaturi. Am sa revin cu detalii privind eficienta lor in acvariul meu.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: