Message |
|
off topic: ca in viata de zi cu zi  )
|
 |
|
momentan nu am gasit siporax, insa rezultatele testelor sunt
NO3 - 25
NO2 - 0
GH - >7d
KH - 10d
PH - 7.6
CL2 - 0
nu pare a fi probleme de ciclare...
|
 |
|
Planul ar fi urmatorul
nu renunt nici la teste, nici la siporax, asta daca cheltuiala se face pana in 100 leusteni
Nu am reusit sa imi dau seama cat siporax imi trebuie pentru un sertar al filtrului sus mentionat JBL e701, banuiesc ca 1 litru / 290 grame ar trebuii sa fie suficient...
Planul de atac este urmatorul
Planul A- Siporax
inlocuirea CerMec cu Siporax la doua zile dupa curatarea filtrului extern, furtunele si coturile aferente. si adaugarea de 1 sticluta JBL Filter Start
a doua zi tratamentul cu schimbarile de apa, schimburi mici in fiecare zi, iar sambata 30%
Planul B - Fara Siporax momentan
Curatarea filtrului extern, furtunele si coturile aferente, fara adugare de JBL Filter Start
schimburi mici de apa zilnic, si sambata 30%
cand ciclarea ajunge la sfarsit, inlocuirea CerMec cu Siporax, si adaugarea de 1/2 Sticluta JBL Filter Start
ambele variante au in vizor inlocuirea sorbului cu burete. sau chiar pastrez sorbul actual si sa improvizez ceva in genul asta: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/9834.page ca si prefiltru
|
 |
|
Dilema : siporax sau test?
ma gandesc ca daca nu este ciclat, inlocuirea CerMec cu Siporax nu aduce un plus pe termen scurt, ci va ingreuna procesul de ciclare, pe termen lung, este alta poveste.
Pe de alta parte, siporax-ul se poate adauga si mai tarziu, cand totul ar fi ciclat. Asa cum am mai zis cred ca Testele sunt bune in orice moment cand exista dubii.
Cum colonia de bacterii a fost adaugata, as putea sa mai adaug o sticluta de JBL Filter Start la schimbarea CerMec cu Siporax
In cateva zile, iar trebuie sa curat toata distractia, ca altfel nu are sens sa-l mai tin in priza. Nici asta nu ajuta la ciclare.
O alta varianta ar fi sa renunt la filtrul extern pana in momentul in care ajungem la o ciclare completa, si sa ii dau drumul atunci?
|
 |
|
 din trilema a devenit dilema
|
 |
|
exact cam la asta ma gandeam si eu, fiind o suprafata mai poroasa permite altfel colonizarea de bacterii....
Pe de alta parte din cate am mai citit Siporax scade No3, lucru nu tocmai benefic in acvariile plantate
Inelele ceramice CerMec Jbl = filtrare mecanica, dar MicroMec este biologica...
In teoria din capul meu patrat, testele sunt bune si pe viitor, totusi din cand in cand e bine sa mai executi un test...
plantele nu ma ajuta in prezent, din cauza iluminatului de care au avut parte, pestii in schimb par ok.
Prevad o curatare a filtrului in zilele ce urmeaza... iar daca exista probleme cu ciclarea, in mod sigur curatarea lui nu va ajuta la rezolvarea problemei... in situatia asta as putea sa adaug siporax-ul.
Voi incerca sa fac un calcul pentru siporax, cam cat imi trebuie...
Concluzie: Trilema
|
 |
|
vladbodnar8 wrote:Ca idee... un test 6 in 1 costa aprox 50 lei... asta ar insemna 1,5 - 2 kg de siporax.
nu cumva acel siporax = inele ceramice? daca da inteleg ca singura diferenta este structura intre inelele ceramice (JBL CerMec) si Siporax, siporax`ul avand o suprafata diferita/ mai putin nededa
In situatia prezenta vad test-ul cu o mai mare importanta decat siporax-ul, tinand cont si de filtrul intern care inca este in functiune.
|
 |
|
Offtopic : am si un labrador care luna viitoare implineste 3 anisori, cunoastem si situatia dvs 
|
 |
|
Pana la lipsa alimentatiei voi face testele de ciclare, ma orientam spre :
-> JBL EasyTest 6in1
sau
-> TETRA Test 6in1
stiu ca sunt orientative, insa mai bine decat nimic, iar pretul este convenabil in situatia de fata, ma pot apara cu un fund de lemn si o tigaie bine facuta
@Ar159 : eu imi fac griji cu una, doua deja suna a jihad  .. eu zic sa le facem cunostinta, si sa le trimitem in oras la o prajitura, avem mai mult " timp" pentru jucarelele noastre
Multumesc pentru indrumari, daca exista si alte idei/indrumari (program iluminat, fertilizanti, etc..), va rog sa nu va abtineti 
|
 |
|
perfect de acord, dar la primele investitii financiare in acvariu voi dormi in strada, eventul langa ghena de gunoi, momentan trebuie sa lay low putintel, ca altfel ma alearga nevasta cu ciocanul de schnitzele si cu sabia de shaworma.
momentan trebuie sa ma descurc cu ce am
Multam
|
 |
|
Filtrul intern inca il am, si este si el in functiune, "mizeria" era mult prea mare in bazin, cam asa se intampla acum, filtrul intern, creeaza curenti spre IN-ul JBL-ului
ma gandeam sa fac si niste teste, in eventuala proastei cliclari. eventual sa scrhimb sorbul JBL-ului cu un burete, in urma unor sfaturi.
Dupa cele 2 zile, in momentul reluarii programului de hranire, nu revine si mizeria?
Multumesc.
|
 |
|
Mancare de 2 ori pe zi, cam cat pot prinde intre doua degete fara sa dau pe jos, acelasi mod de hranire, cu aproximativ acelasi "gramaj" primeau si pe vremea filtrului intern, cand nu existau probleme astea.
sunt aproximativ 30 de pestisori
Returul este acel spraybar se poate observa in a doua poza atasata, ca punct de reper vezi te rog furtunul alb din partea dreapta si cele 2 ventuze aferente lui
|
 |
|
Multam de raspuns,
Sunt constient ca exista o scadere de debit la adaugarea mediilor filtrante.
Producatorul spune pentru e701:
Pentru acvarii : 60-200L
Debit 700L/H
totusi nu inteleg de unde pana unde, mirosul neplacut, si acea depunere maronie cu iz de rahat, cat si impuritatile din apa.
aceste lucruri nu erau prezente in timpul functionarii filtrului intern.
Cat despre mancare, primesc aceeasi mancare ca si pana acum. Nu este in exces, pestisorii papa tot, nu exista depuneri de mancare fie pe margini, luciul apei, pe fundul acvariuui.
|
 |
|
Salutare,
Acvariul este cel de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27474.page, modificat in urma sfaturilor, dupa cum se poate vedea in pozele de mai jos:
poza cu noul Capac,
Prima zi dupa reset, capacul vechi
Dupa cum se observa, prin apa exita impuritati, chiar destul de multe.
Sa prezentam problema... De aproximativ 2 sapt, acvariul a fost lumitat doar in laterale de 2 becuri economice de 18W, incepand de ieri a ajuns capacul nou facut de Bucur Gabos care are urmatoarea configuratie
4 neoane T8
1x - Osram 18W/77 T8 230V G13 FLUORA | 550 lm
1x - Osram 18W/880 T8 230V G13 SKYWHITE | 1300 lm
2x - Philips 18W SNOW WHITE 12000K G13 | 1050 lm
Incepand de astazi programul de iluminare este de la 11:00-21:00 doar 2 neoane : 1x Philips si 1x Osram Skywhite, treptat voi creste lumina cu Fluora iar la final voi aprinde si ultimul Philips
Am observat ca intr-un maxim de doua saptamani scade foarte mult debitul filtrului extern, la cele 2 saptamani implinite abia daca mai scuipa ceva apa...
Colmatarea are loc pe furtune, cat si pe coturile de legatura ale filtrului.
Filtrul nu este modificat, momentan am folosit doar setup-ul din cutie, cermamica, burete, etc... Buretele din filtru este dezastru dupa aproximativ 2 sapt
La ce ma refer mai exact, este vorba de o mizerie maronie, care nu are tocmai un miros placut, pana si apa din bazin are un iz neplacut.
Am tot cautat problema sus mentionata, si nu am gasit mare lucru..
|
 |
|
Salutare,
Deoarece imi voi confectiona alt capac pentru acvariul meu de 112L, se vand urmatoarele produse
1. Droser 2X24-39W - OSRAM Professional QTP5 - 50 Lei
2. Neon T5 JBL Solar Natur Ultra 9000K - 549mm - 24W - 50 lei
3. Neon T5 Aqua-Medic Aqualine Plant Grow - 549mm - 24W - 50 Le
Prefer Bucuresti, Contact pe PM
Multumesc
|
 |
|
Salut,
Pare mai pretentioasa decat Parvula... cel putin din punct de vedere al luminii
|
 |
|
Salut,
Perfecta dreptate, dar cum inca nu am cu ce sa compensez lipsa lor, o sa imi sara nevasta in cap  si uite asa iar nu mai pap eu ciorbitza
glumesc...
ceva sfaturi in plus? Ideea cu un gazon, nu neaparat parvula inca nu mi-a iesit din cap ...
Sper ca pana in ianuarie-februarie sa fac rost si de bolovani si ceva lemne.
Multumesc frumos
|
 |
|
Salutare,
Tinand cont de perioada in care ne aflam, va urez tuturor Craciun Fericit si sarbatori frumoase alaturi de cei dragi.
In cateva randuri voi incerca sa prezint primul setup
Acvariu dreptunghiular 80x35x40cm -> 112L brut
Lumina 2x 24W: 1x JBL Solar Natur Ultra 9000K; 1x Aqua-Medic Aqualine Plant Grow, ambele T5, Lungime 550mm, droser Osram QTP5
1X incalzitor Aqua Szut 100W (venit in set)
Substrat JBL Profora peste care au fost adaugate doua tipuri de nisip/pietris, 0.7-1.2mm la suprafata si 2,5-4mm la mijloc.
Filtru extern JBL e701
Fertilizare
Bomba Co2 (reteta bicarbonat + sare lamaie) si Easy-Life Profito
1 Bula Co2 / 2sec Difuzor JBL ProFlora Taifun P
8ml Easy-Life ProFito / saptamana - sambata cand se face putina curatenie
O tentativa de plantat E.Parvula, insa dupa 6 saptamani jumatate am inceput sa renunt la ea (mai multa mizerie decat frumusete)
Cateva poze mai jos
O poza cu parvula Sacrificata intr-un bazin de 3L... poate mai recuperez ceva, insa slabe sanse
O poza cu un aspect mai general, imi cer scuze pentru calitate
In viitorul apropiat se va monta si un background negru, lucru ce a fost omis-> intentionez sa refac setup'ul prin ianuarie-februarie
Cum omul din greseli invata astept critici, sfaturi, indrumari, etc...
|
 |
|
Multumesc pentru raspuns
insa am verificat,dar nu strica sa mai verific inca o data, ba mai mult, am tot sapat si am gasit in multe locuri urmatoarea reteta, cred eu in format-ul original:
1. For this project, you will need 2-liter soda bottles to start.
2. Bottle A, dissolve 200g of citric acid into 600ml of water
3. Bottle B, dissolve 200g soda into 200ml of water
4. cap the bottle A with CAP A and bottle B with CAP B accordingly
5. Squeeze bottle A, citric acid will run into bottle B and some bubbles comes out from bottle B.
6. Squeeze bottle A again more and more bubbles will comes out from bottle B
7. stop the squeezing until the pressure meter shows 1.5 kg/cm2
8. Adjust the Pneumatic Flow Controller until the bubbles comes from the diffuser,
9. Repeat 5-7, if the pressure below 1.5kg/cm2
10. Every three to four weeks, check on your system to confirm the bubbles are still strong and present, that the tubing is clear of blocks and without leaks and to check the silicone caulking. About every month you will need to take the bottles out and replace the contents with a new yeast mixture.
tradusa in limba noastra materna prinde urmatoarea forma:
1. Pentru acest proiect este nevoie de 2 sticle de 2 litrii - sticle ce au fost gandite spre folosinta sub presiune
2. Sticla A, este folosita pentru dizolvarea a 200 gr acid citric (sare de lamaie) in 600 ml apa
3. Sticla B, este folosita pentru dizolvarea a 200 gr bicarbonat de sodiu in 20 0ml apa
4. Se pun capacele pentru cele 2 sticle, si se strang bine, etans
5. Se strange sticla A pana cand acidul citric(sarea de lamaie) curge in sticla B, si apar bule de gaz din sticla B
6. Se strange sticla A inca o data pentru a creea o presiune ridicata, pana cand sapar bule de gaz din sticla B
7. procesul se repteta pana atunci cand presiunea ajunge la 1.5 kg/cm2
9. Se repeta pasii 5-7 daca presiunea este mai mica de 1.5 kg/cm2
pasii 8 si 10 nu necesita traducere deoarece din punctul meu de vedere privesc solutia vanduta pe site-ul respectiv si nu numai, din motive publicitare nu am publicat sursele folosite pentru documentatie.
revin cu detalii
|
 |
|
Salutare,
de aproape o saptamana testez si eu bomba sus mentionata, iar statisticile sunt dupa cum urmeaza
-> reteta a fost urmata cu strictete
cele doua sticle folosite sunt de coca-cola 2.5
lipiturile si toate punctele cheie au fost verificate de multiple ori,nu par a exista pierderi (pe la dop, pe la imbinari valva unisens si asa mai departe)
nu am reusit mai mult de 3 zile in conditiile in care am folosit 1b/2sec intr-un interval maxim de 12 ore pe zi
numaratorul de bule a fost DIY dintr-o seringa
ca robinet pentru dozaj am folosit perfuzorul
intrebarea este, cum au reusit unii colegi performanta de a depasi 5-10 zile chiar sa ajunga pana la 21...
am observat ca transferul de sare de lamaie are loc destul de des
idei? sfaturi? pareri?
|
 |
|
|
|