Message |
|
perfect de acord, si sustin, este extraordinar de usor de replicat ceva in varianta DIY, insa putem replica la fel de usor si rezultatele? eu zic ca nu .. prea se agita lumea cu DIY twinstar. Este prin pe FB in ultima perioada, si ma amuza tare de tot faptul ca se foloseste dupa ureche... asa cum a considerat fiecare... nimeni nu a calculat o dimensiune, un curent, o alternanta a catodului cu anodul in vederea uzurii, etc... cu alte cuvinte, o calibrare cat mai apropiata de adevar. Trantim doua site, bagam un incarcator de laptop, si uite ca merge " ceva " ...
|
 |
|
functioneaza cam asa :
Asta inseamna ca diminueaza sau chiar anuleaza efectul de fertilizare, - dupa schema de mai sus asa pare 
|
 |
|
Asa zic si eu, ala e pad de pus sub acvarii...foarte interesat faptul ca pretul difera atat de mult  dar ne interesam
|
 |
|
Am coabitat cu ideea si am ajuns la urmatoarele concluzii pentru varianta DIY:
1. costurile de achizitie sunt decente, bricolatul necesita timp, primele modele vor fi barbare
2. daca se foloseste inox acesta isi pierde rapid din proprietati, riscul coroziunii fiind unul mare
3. partea de automatizare (interval/cadenta) este incerta si necesita relee programabile sau relee actionare prin USB/RS223 (arduino/raspberry/ un PC/ etc..)
4. Lipiturile dintre fire si site, din cate cunosc, cositorirea pe inox nu este "usor" de realizat...
Tragand o linie asupra Twinstar, pot spune ca varianta chinezeasca este cea mai apropiata varianta catre un DIY, iar costurile de achizitie sunt decente... cel putin pentru un test.
|
 |
|
Lucrurile s-au modificat, se compileaza, se testeaza si se va posta  ... momentan bobinam day-to-day work
In mod cert si sigur " lucrurile" nu au ramas asa  , cum din greseli invata omul.... tinem aproape si vedem ce "prostii" am mai facut
PS: intre timp s-a renuntat la fertilizarea EasyLife, impreuna,vom vedea si de ce 
|
 |
|
... si a urmat
Ce ar mai fi trebuit sa mentionez este faptul ca o data cu reset-ul a fost adaugat si un filtru extern JBL 701E cu burete pe sorb, si a fost pastrat si filtrul intern
neoanele folosite la acea vreme au fost, in ordine din spate in fata
1X Osram 865
1X Osram Floura
1X Philips 880 - skywhite
1X Philips 880 - skywhite
Si dupa cum povesteam a venit primavara, si cum era normal a venit si iepurasul, afara s-a incalzit si ne-am ocupa de alte nebunii, dupa cum urmeaza:
Din fericire vremea a fost foarte favorabila si pentru alte activitati, de genul :
Toate aceste aspecte au culminat cu o lipsa aproape toatala de timp (cat si rabdare, chef,si puteri) in vederea unei mentenante(cat de mica) asupra bazinului... Ce era de asteptat s-a intamplat, intervalele neregulate de CO2, de fertilizare, lipsa testelor de apa, lipsa curateniei, aspiratul de substrat a devenit istorie... au dus la aparitia algelor, a cresterii iregulate si a salbaticiei....
Aprilie 2014:
Iunie 2014:
Combinat si cu ceva BBA, am auzit o chemare de foarfeca, asezonata cu blackout si topping de Apa Oxigenata... rabdare si tutun
Ne-am redresat putin, insa (nu de alta, dar acum imi caut scuze (mi-e mai comod  )) )) tot nu am avut mare timp de acvariu, si am decis oprirea co2, diminuarea luminii din 4 neoane la 2 si ulterior la 1, fara fertllizare, cu eforturi maxime, un schimb de apa de ~ 15-20% la 2-3 saptamani... si uite asa am fost pe o linie de plutire in deriva....
Se poate observas clar, diatomee, GDA, GSA etc...
Pentru ca ala numai acvariu nu este, lucrurile nu aveau cum ramane asa,.. suntem sau nu incapatanati ... ?
|
 |
|
multam, lectura completa, insa
Pentru varianta DIY:
ramane in picioare intrebarea 3 si se adauga
4. procesul de automatizare a fost realizat cum ? - prizele programabile sunt out of the question, variantele ce imi trec prin cap sunt:
- arduino/raspberry pi cu releu
- modul releu USB sau RS232
|
 |
|
Hai sa nu iau toata vina asupra mea, frumos e sa si imparti (AKA. saarati du degetul  ) face bine din cand in cand) unele au fost alese de sotie 
|
 |
|
Salutare dragi colegi,
Inainte de toate se recomanda o cafea, o tzigare, sau ceva de rontzait, nu de alta dar este ceva de povestit, si sunt si multe poze de vazut
Atentie : nu intentionez sa fac reclama (pozitiva/negativa) niciunui produs, ci doar sa imi exprim experienta cu ele
Intr-o seara tarzie, alaturi de sotia mea am decis spre achizitionarea unui acvariu, amandoi avand cunostinte minime despre acvaristica, bazate pe amintiri de cand eram copii mici. Pe acea vreme mancarea o cumparam din piata, foloseam un bec "chior" de 60W si pietris de pe marginea drumului, sa nu uitam de plasticele ce formau decorul... Nu mare a fost mirarea cand am constientizat ca problema se pune asupra documentarii, lecaturat de articole, experienta ce se dobandeste in timp, sfaturi venite pe diferite canale (prieteni, pet-shop, acvariu.ro, si alte cai de informare publica  ), etc... Am inceput cu un acvariu de 40L, set complet achizitionat de la un magazin de profil. In acvariu am aruncat ceva pietris pe post de substrat si am infipt trei plante naturale carora nu le-a mers tocmai stralucit. La momentul respectiv nu cunosteam denumirea de substrat fertil, sau aspectul ca acele plante nu se arunca asa, cum le cumperi, in acvariu, nu mi-a zis nimeni ca ele trebuie curatate de acea vata minerala, scoase din acel ghiveci de plastic, etc...
Ceva mai tarziu in timp, am invatat din greseli, si am inlocuit plantele ce aveau radacinile aproape putrezite, cat si un aspect mai ceva decat deplorabil. Am adaugat in pietris, langa fiecare planta "niste bilute de lut" de la JBL pe numele lor "kugeln balls", evident au facut minuni ... totul mergea frumos...
Vizionare placuta:
Nu ma intrebati de fertllizare, perioada Iluminat, CO2, si alte nebunii de genul, in acel moment eram inca stadiul de "experimentat" ...
Usor usor am facut trecerea la un setup mai mare, un 112L - AQUA SZUT Acvariu complet AQUA 4 FAMILY achizitionat de la un magazin de profil (acvariu, filtru, incalzitor, capac si iluminatul aferent)
Abia acum putem nota ceva specificatii hardware
- Iluminat 1XT5 24W
- Powerhead 750L/H
- Incalzitor 50W
- Marime : 80x35x40cm
Deja lucrurile devin serioase, am oscilat foarte mult in alegerea substratului fertil, a pietrisului si asa mai departe... Am optat pentru 5L de JBL AquaBasis - Pro Flora si nisip fin negru, iar rezultatul a fost acesta:
Intre timp au mai aparut plante, si locatari:
Au disparut elemente din decor, elemente ce nu erau naturale...
Aveam nevoie de o confirmare clara, ca lumina nu este suficienta, ca este prea putina, spectul nu este complet...Oricum stiam dar pentru ca sunt atat de incapatanat si tare de cap, am adaugat si ceva Parvula, pe post de gazon:
Treaba asta se intampla cam acum un an de zile, luna Octombrie 2013 mai exact... Rezultatul a fost unul pe masura asteptarilor, chiar daca a mai fost adaugat un neon T5 24W Proflora:
Acestea fiind spuse, am apasat butonul de reset. Modificarile au fost:
- bricolarea unui sistem de CO2 - Citrice (Test JBL Permanent, Difuzor JBL ceramic CO2,robinet, numarator, electrovalva made in CN )
- inlocurire capac stock cu capac DIY 4x T8 18W si 2 ventilatoare pentru racire, facut de Gabi, pentru care ii mai multumesc inca o data.
- Feritlizare Macro & micro, folosind produsele din gama completa EasyLife
- Eliminarea tuturor elementelor din decor ce nu erau naturale
- Adaugarea a unor noi elemente pentru decor naturale: pietre, o roca mica, mopan, nuca de cocos
- Schimbarea nisipului fin cu pietris granulatie 4-6mm
- A fost pastrata linia de substrat JBL AquaBasis - ProFflora - cantitate 5L - cantitate recomandata pentru volumul acvariului.
Cam asa ara Noobs Land in lunile Februarie - Aprile 2014
Va Urma....
|
 |
|
Salut,
Multumim pentru tutorial, insa atage dupa sine urmatoarele
1. durata de functionare ?
2. infervalul de functionare ?
3. dimensiunea dispozitivului este calculata in functie de marimea bazinului?
Multumesc
|
 |
|
Salut,
Ce reteta ai folosit? mai exact cat bicarbonat si ce cantitate apa? si cata sare de lamaie cu ce cantitate de apa...
|
 |
|
Sa ma bag si eu in seama
Folosesc acel robinet si e foarte ok, asa cum am scris in recenzii, am izolat IN si OUT cu silicon pentru a elimina orice fel de por, iar garnitura originala a fost inlocuita cu o garnitura cap armatura taiata pe jumatate (era prea groasa in carne)
Posibil ca din cauza CO2-ului valva unisens a avut de suferit, incearca sa o testezi, merge daca suflii prin ea, poti desface furtunul de OUT din robinet si poti observa cu usurinta daca CO2-ul trece prin el. In felul asta localizezi problema.
Daca robinetul este folosit de ceva vreme, in mod sigur garnitura originala a avut de suferit, este destul de firava.
Daca vrei mai multe detalii, imi spui, si rezolvam cu niste poze, si asa zilele astea cred ca trebuie sa refac bomba, ca e pe terminate
|
 |
|
poate reusesti sa ne delectezi cu mai multe informatii, principiu de functionare, cat si nishte poze mai calitative... rezolutia celor curente este extraordinar de mica
Multam
|
 |
|
la o presiune de 1.5 maxim 2 kg/cm3 este destul de constant...rasplata cu neplacerea apare in momentul in care presiunea urca peste 2.5kg/cm3, de ce?
- plasticul folosit la robinetii de aer este moale, incepe si suporta malformatii
- garnitura firava a robinetilor de plastic are de suferit, etansarea si reglajul nu mai are loc.
- plasticele subtiri prind pori si scapa presiune
- furtunul unui perfuzor nu rezista la presiuni mari, in timp devine casant
- metora prin presare a furtunului pentru a regla debitul de CO2 este o metoda ce functioneaza la o bomba ce are un maxim 1kg/cm3, peste aceasta valoare reglajul nu se mai poate face
Daca se instaleaza un robinet intre cele 2 sticle, nu se face altceva decat de a influenta bomba intr-un mod negativ, adica:
-> presiune instabila
-> presiune diferita in sticle
-> un alt punct prin care se poate pierde presiune, un alt risc.
teoretic cu fiecare deblocare a robinetului, presiunea marita din sticla cu sare de lamaie contrabalanseaza cu presiunea din sticla de bicarbonat, lichid curge prea mult, presiunea creste.
Ideal este ca dupa armarea celor doua sticle, in momentul functionarii atunci cand curge sare de lamaie sa nu se intoarca presiune in sticla A, de aici se recomanda o presiune initiala de 1.5kg/cm3 la urmatoarea reteta:
-> 200 gr sare lamaie + 500ml apa - SticlaA
-> 200gr bicarbonat + 200ml apa - SticlaB
in teorie modul de functionare al unui robinet de CO2 este urmatorul :
cu cat reglajul este mai fin, cu atat mai bine. Robinetul mentionat de mine nu este confectionat din plastice, eu am schimbat garnitura interioara cu un oring, grosimea totala a oringului este de 3mm. sunt foarte multumit.
In timp, pierdea de gaz se observa usor pentru ca vor exista depuneri de sare de lamaie.
Daca exista pierderi de gaz, fara a folosi bomba o sa observati modificari de presiune si lichide-> ala este semnul care ar trebuii sa dea de gandit => o presiunea fluctuanta = un reglaj imposibil.
Daca aveti intrebari, shoot
|
 |
|
@varol:
Un capac costa maxim 2$, si beneficiezi si de free-shipping. Da! pentru 2$ beneficiezi de free-shipping.
O electrovalva este intre 16$ si 35$ - depinde de unde cumperi, ce producator, si asa mai departe...
alternative :
http://www.ebay.com/itm/DIY-aquarium-planted-tank-CO2-system-regular-tube-valve-guage-bottle-cap-D201-/111310004071?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19ea97df67 22 + 15 = 37 USD = ~120ron
http://www.ebay.com/itm/DIY-aquarium-planted-tank-CO2-system-pro-tube-valve-guage-bottle-cap-kit-D201dui-/351000388706?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51b940e462 15.67 + 4 = ~20 USD = 65ron
/ontopic
Variante exista, daca se pune problema de butelie si alte nebunii, inseamna ca am gresit locul de discutie... cred ca cel mai bine fiecare isi face un raport - calitate - pret - buget - nevoie si actioneaza in consecinta.
Nu vad sensul sa platesti un "comision" doar pentru ca plaseaza o comanda in locul tau... 30-40 lei este exagerat, mai mult de 10 lei nu as da, doar pentru faptul ca nu mai stau la posta sa ii vad pe debusolatii veseli care se misca in reluare.
Ca solutie pentru manometru, va recomand sa calcati prin supermarket prin raionul Auto si gasiti compresoare la 30 de lei, scoti manometrul, il folosesti la acvariu, iar compresorul ramane functional si se poate folosi la bicicleta, masina.. etc.. singura problema ca nu mai poti verifica presiunea  oricum te descurci pana la prima vulcanizare.. in the end un compresor la 30ron nu este tocmai de incredere
|
 |
|
undeva la 10%
JBL FilterBoost - Concentrat de bacterii pt optimizare randament
JBL FilterStart - Concentrat de bacterii depuratoare pt activ
Tocmai de aceea ti-am recomandat si aspirarea substratului
|
 |
|
Salut,
In timpul ciclarii as recomanda schimburi mici de apa, si o colonie de bacterii in filtru(fie el intern, fie el extern)
Incalzitorul il opresti doar daca nu mai este in apa, exista riscul sa il arzi.
Filtrul se opreste daca nu mai este in apa, pompa mergand in gol si degeaba, trebuie re-amorsata.
Biotopol te ajuta doar la curatarea paritculelor marunte ce nu sunt captate de filtre, practic el le colmateaza si ele se vor depune, vor pluti si vor fi aspirate in filtru.
recomandarea mea ar fi:
1. schimburi mici de apa, nu are rost sa o faci zilnic.
2. sifonarea substratului pentru excremente si alte impuritati (mancare depusa, etc..)
3. adaugarea unei colonii de bacterii in filtru, si nu te mai atingi de filtru o perioada de timp, preferabil este sa cureti inainte buretii, si cam toata instalatia de filtrare, sa zicem asa un moment zero.
4. in momentul in care trebuie sa cureti buretii/buretele filtrului, este recomandat sa o faci cu apa din acvariu. buretii nu au voie sa se usuce, deci nu ii lasa pe margine multa vreme
5. rabdare
|
 |
|
in momentul asta instalatia arata asa:
In poza se vede si siliconul folosit, sper sa nu se considere reclama.Daca imi aduc aminte cred ca a fost in jur de 30 ron
o poza mai in detaliu cu lucratura
pe suprafata dopului am dat cu acetona pentru a modifica structura moleculara, pentru a avea o aderenta mai buna.
Gaura trebuie sa fie perfect rotunta, folositi o bormasina  cu un spiral bun
In 95% din cazuri, comenzile din Shenzhen ajung in 40-45 de zile din momentul expeditiei, este posibil sa ajunga si sub 40 de zile insa se intampla foarte rar.
Produsele au fost platite cu paypal. Momentan astept sa ajunga pachetul sa vedem ce calitate au si cat de bine isi fac treaba... nu este vorba de reclama insa nu vreau sa incurajez pe nimeni sa cumpere produse ce nu sunt testate.
|
 |
|
acela este un robinet simplu (needle valve), nu este electrovalva (solenoid valve)
Produsele pe care le-am achizitionat sunt:
- acele dopuri A+B, 2 set (sunt identice) teoretic A = sare lamaie ; B = bicarbonat
- electrovalva :
Toata comanda a facut 25USD - free-shipping din Shenzhen - Free port - China - NU se plateste vama sau alte taxe -> spre exemplu TVA
coletul ar trebuii sa ajunga cel tarziu in jur de 10 aprilie
|
 |
|
dragi oameni buni,
dopul sticlelor de plastic este confectionat din plastic alimentar, cea mai buna solutie este izolarea mecanica.
eu nu am reusit sa lipesc ceva pe acel pastic, cu super-glue sa va luati adio pentru ca el devine casant, in momentul care dopul isi schimba putin forma, el plezneste. nu am incredere nici in robinetii de plastic pentru ca rasufla.
Prima instalatie m-a tinut 4 zile. a doua instalatie, 1 sapt, si acum ma indrept spre 3 sapt cu 1 bula/sec.
cea mai buna varianta pentru izolare este:
gaura mai mica decat furtunul, un varf de seringa impins din interior spre exterior (varful are o forma usoara conica)
silicon - adeziv pe ambele parti pentru a intari lucratura
varianta mai profi este :
Astept sa ajunga coletul sa vad ce stie sa faca si cat mult o sa rasufle
renuntarea la robinetii de plastic ar fi recomandata, eu folosesc
fiind o presiune ridicata, plasticul folosit este destul de moale, fiecare por conteaza, teoretic pe la fiecare por se va aduna sare de lamaie.
|
 |
|
|
|