[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Romi
Forum Index » Profile for Romi » Messages posted by Romi
radu_luchian wrote:Sunt faze care ma fac sa-mi bag picioarele in romania...
Dar in schimb, am sa mai sper sa apara si pe la noi cate ceva... incetu' cu incetu'....

Pai daca ne bagam toti picioarele in Romania ... nu mai spera, ca n-au sa apara smilie. Da' probabil asa suntem noi romanii, daca nu incepe nimeni sa construiasca ceva ... ne bagam picioarele in Romania, ca ea e de vina, ca o "tara de rahat" ce e (desi mie imi miroase mai mult a ciorapi nespalati :p). Iar daca din cine stie ce intamplare se mai incearca totusi cate ceva ... nu ne simtim bine daca nu ne controlam si pe la glezne putintel si daca nu ne cautam noduri in papura.
Asa ca deocamdata stam si ne uitam cu jind la cei de p-afara, desi la fel ca tine, sper si eu in continuare. Cum spera Nasu' de la FRF sa organizeze finala Cupei UEFA in 2009 ... la fel sper si io sa traiesc suficient cat sa prind momentu' in care vom vedea poze d-astea coolte™ si de prin Romania.
alina_g wrote:...aaaa...inca un lucru...stiu ca a mai fost intrebarea pe forum, dar nu am urmarit topicul...daca perechea depune din nou, isi mananca puiutii din depunerile anterioare?

Nu exista neaparat o regula, orice se poate intampla, sigur nu e decat faptul ca puii cei mari au sa-i manance pe cei mici (sau ma rog, la mine asta s-a intamplat de cate ori au avut ocazia). Asta daca nu cumva parintii ii mananca ori pe unii ori pe altii (ori si pe unii si pe altii ) insa la mine s-a intamplat mai rar asa ceva (da' am avut cazuri :nervos, cel mai des ajungeau in momentul in care puii cei mari ii haleau pe cei mici imediat ce acestia eclozau. Asa ca ideal ar fi sa scoti puii in momentul in care parintii dau semne ca vor sa depuna (ca o paranteza, ca tot ii tinem de placere ... n-as recomanda separarea parintilor, de ce sa nu depuna la urma urmei ?) iarasi desi nici imaginea cu puii mari dand tarcoale icrelor si pandind vreo codita care misca apetisant nu e de aruncat mai ales ca prima data cand vezi chestia asta nici nu-ti dai seama pe moment cu ce se ocupa si simti cum ti se inflameaza neuronii pe masura ce incep sa priceapa chintesenta faptelor care au loc pe acolo .

Ca o alta concluzie , pot spune ca in ultimii 6-7 ani am avut aproape exclusiv numai scalari si totusi nu m-am saturat de ei . Poate fiindca nici nu m-a prea interesat ca-i dau la vanzatori pe nimic si astfel nu m-a interesat prea mult nici cum e cererea, mica ... mare ... Pur si simplu tin scalari fiindca imi plac si ce bruma de pui scot de la ei ii dau degeaba la cunoscuti sau pe ceva mancare prin magazine ... Fac rau, fac bine ... nu stiu, depinde din ce punct de vedere priviti lucrurile si sincer nu ma mai intereseaza prea mult pe mainile cui ajung (ma refer aici unde ajung din magazine), cat timp puii pe care ii dau sunt sanatosi si se prezinta cum trebuie ...
MARELE ALB wrote:Indrazneste numa' sa renunti la Didiplis .

Renunt ca sa fac loc pentru Ammania senegalensis cu care ma ameninti ca mi-o trimiti . Pana una alta gandeste-te la o pedeapsa olteneasca, daca merge fara CO2 :p .
MARELE ALB wrote:@ Romi: Na, te-am spus pa™ forum :p :p . Mai incalci poruncile faraonului?
....... .......

Paraciosule :p .

Problema este ca nu mai trec asa des prin Bucuresti, pur si simplu m-am mutat aici de cateva saptamani :-). Cum in seara asta plec in Craiova, o sa adun tot didiplisul (cele cateva fire ramase, fiindca ma gandeam sa scap de el, in noul acvariu pe care mi-l fac aici n-o sa mai aiba loc si pe cel din Craiova il desfiintez temporar ) si i le dau lui Hans cand ma intorc.

Poate la un moment dat o sa-l vreau inapoi .
DIANAA wrote: ...erea molie cu Y, da a murit oricum.

Nu era nici asa. Era ori mollie ori molly. De la Mollienesia. Da' stiu io, poate asa i s-o spune mai nou ... molie .

Legat de viermisori ... e putin probabil sa fie hidre, in mod normal hidrele sunt ceva mai mari (1-2 cm) si sunt dotate cu tentacule. Un search pe google cu "hydra spp." iti va da mai multe detalii.

P.S. Nu a facut nimeni misto, pe mine pur si simplu m-a amuzat denumirea. Daca l-ai vazut ca pe un "misto", imi pare rau (inclusiv pentru postul de fata :p ), dar nu asta a fost intentia .
Eterna combinatie carasi/scalari. Ar fi interesant de aflat de ce atunci cand cineva isi ia niste carasi simte nevoia irezistibila sa mai ia si ceva scalari (si invers) . In alta ordine de idei, imi dau seama pe zi ce trece ca am foarte multe lipsuri. Iote, trebuie sa recunosc ca io n-am auzit pana astazi de molie de acvariu . Oare ce-o roade pe acolo, lemne, buretele de la filtru ? ) .

Viermisorii aia apar de obicei datorita calitatii proaste a apei, asa ca schimburi dese cu apa veche ar fi foarte utile, ca o prima masura. Calitate proasta a apei -> sistem imunitar slabit -> imbolnaviri frecvente.

Apoi, cateva detalii in plus ar fi bune : temperatura, hrana, etc.
Pe langa asta, trebuie sa te hotarasti, ori scalari ori carasi, nu sunt compatibili, au nevoie de conditii diferite (inclusiv conditiile de tratament in caz de boala).
iuliusdobre wrote:Am un Atlas cu toate speciile de pesti (ma rog, aproape toate) si acolo zice ca poate ajunge pana la 10cm. Cred ca este dimensiunea cu tot cu coada.

Zau ? Asa zice acolo ? Io zic ca poate ajunge la 25-30 cm sau chiar mai mult cu coada cu tot ) . Da' daca asa zice la atlas... . Din pacate, in ziua de azi sunt atatea "versiuni" de carasi, ca trebuie sa precizezi la care din ele te referi, ca sa afli niste dimensiuni aproximativ corecte. Dar exista carasi care cresc mai mari decat atlasul ala .
Mesonauta festivus (Cichlasoma festivum), desi prin Craiova nu am vazut niciodata iar prin Bucuresti sau Timisoara n-am auzit pe nimeni sa aiba. Daca n-as avea o dambla cu scalarii, pentru un acvariu mai mare si plantat, asa ceva as incerca sa gasesc.
shyck wrote:am in acvariu 4 tetrazona si 2 sanitari
...
voi ce ati sugera sa pun? ceva tot la marimea asta si sa nu fie rai

In 50 de l ? Inca vreo 2-3 tetrazona . Sau ... si mai bine, dai cei 4 tetrazona (totusi acvariul e un pic cam mic pentru ei) si iei niste neoni. Sau callistus, daca preferi pesti de card.
E prea mic acvariul pentru 9 scalari. Singura solutie este sa dai pe parcurs 3-4 si intr-un final, cand ai ramas cu 5 (maxim 6) sa astepti sa se aleaga o pereche. Cand s-a ales, va trebui sa renunti si la restul.
Cat despre faptul ca provin din aceeasi pereche ... nu e prea indicat. Ideal ar fi sa ai cate 2-3 de acelasi fel din surse diferite
mg_cmt wrote:scalarii sunt mititei nushtu cat au fix iam luat de la un prieten si am luat 9 poti s ama ajuti?

Pai intreaba prietenu' cat au cu aproximatie .
Da' daca-s mititei atunci mai ai de asteptat pana sa se aleaga perechi. De regula, dupa aproximativ 6 luni scalarii devin maturi si atunci incep sa se aleaga.
Cum iti dai seama ca ai o pereche ? Stau mai mult impreuna, se-nfoaie unu' in jurul celuilalt si de obicei impart acvariul in doua (ei si restu' ). Iar daca ii vezi ca li se pune pata rau de tot pe vreo frunza, filtru sau mai stiu io ce de pe acolo ... atunci esti sigur ca ai o pereche. Si de preferat ar fi sa-i scoti cat mai repede pe restul, asta daca nu cumva ai vreun acvariu suficient de mare incat sa nu se vada unii pe altii .

Acuma ... 9 e un numar numai bun ca sa obtii 2-3 perechi. E de preferat totusi ca scalarii sa fie din surse diferite. Si pe langa asta, nu stiu cat are acvariul tau, da' pentru 9 scalari maturi trebuie unul maaare.

Oricum, despre scalari s-a vorbit mult pe forum, este si un articol aici .
Dolly wrote:
O fi oare primul topic plin cu greseli de ortografie/tastare? Credeam ca te-ai obisnuit deja. Astea cred eu ca sunt mai putin importante atita timp cit reusesti sa pricepi ideea.

Nu e nici primu' si nici ultimul, da' e printre topicurile fruntase la categoria asta . Si io cand vad asa ceva incep sa intru la idei . Greselile pe care le-am pomenit mai sus sunt facute din graba, sunt sigur (desi cea cu acvariul in dreptul gemului e simpatica foc ) si sunt scuzabile. Da' restul (pe care nu le-am pomenit ) nu mai sunt scuzabile iar cand am citit ca le da "de mancare cuburi de inima de vite" ... trebuie sa recunosc ca am ras minute in sir .
Si cand vad posturi d-astea, mai ales daca sunt combinate cu piranha (6 in 160 de l) sau cu apa de la robinet am asa o presimtire ca o sa mai vad un post pe aici . Desi sincer, mi-ar placea sa mai posteze ).
Nu stiu, da' io pe masura ce parcurgeam postul asta aveam asa o impresie, ca sunt luat la misto. Si ma pregateam sa ies d-aici cand dadui de fraza asta: "naspa cu algele , cumva acvariu este in dreptul gemului? " . Si zau ca nu ma putui abtine sa nu intreb ce fel de gem . Ca are mare importanta, de asta depinde probabil si tipul algelor care pot apare, verzi, brune, etc ) . Si mai aflai cateva lucruri noi, cum ar fi ca daca vreau sa nu mai am probleme cu algele trebe sa schimb substartul cu unul cernut la ~ 2 mm. Sau ca ciclarea pot s-o fac si cu apa tatuta .

Mai e vreo 3 posturi pe care ma abtin sa le comentez :paperbag: . Nu de alta, da' daca le-as comenta, probabil ar fi nevoie de un ban (foarte indreptatit) pe perioada nedeterminata. Asa ca mai bine tac si ma uit ca smilie :paperbag: .
florin27 wrote:Salutare,

Am fost ieri sa-mi cumpar niste Ancistrusi si vanzatorul m-a sfatuit sa nu-mi iau daca am Echinodorisi ca o sa le perforeze frunzele. Mie parca nu-mi prea vine a crede, e adevarat? A avut cineva Ancistrusi si echinodorusi?

Florin

Crede-ma ca am o hoarda de ancistrusi in acvariu (mari, mici, de toate marimile ) si niciodata nu am avut probleme cu plantele din cauza lor. Asta cu perforatu' frunzelor de Echinodorus n-o mai auzisem pana acum, da' ce nu fac unii ca sa se dea cunoscatori -> icoolt smiliesmiliesmilie
Eu am E. tenellus, E. schlueteri 'Leopard' si E. quadricostatus 'magdalenensis'. Daca ar fi asa cum spune vanzatoru' asta ar trebui sa nu le mai am la ce misuna pe la mine prin acvariu . Asa ca poti sa-ti iei linistit, doar sa nu-i iei de la vanzatoru' ala, cine stie, poate ai lui sunt dotati cu pikamere si au prostu' obicei sa dea gauri pe unde nu trebuie. Mai stiu io pe unii .
Cu acvariul plin ? Poate sa mearga daca n-ai un substrat uniform sub pietris . Ca daca ai ... . Si nici daca nu ai ... mi se pare mai comod sa plantez in acvariul fara apa. Asta nu inseamna ca golesc acvariul ca sa plantez un fir, doua . Ma refer la replantari masive sau la amenajarea unui acvariu.
Eu am recurs la alta solutie, mi-am facut niste vase din sticla inalte de aproximativ 4 cm (cat sa intre complet in pietris) si plantele mai mari sau mai pretentioase le-am plantat in asa ceva. In felul asta pot sa variez si substratul in functie de planta, nu dezradacinez toate plantele cand vreau sa scot un echinodorus sau mai stiu eu ce, imi e mult mai usor sa schimb substratul, pot sa le mut prin acvariu mai usor, etc.

Acuma ... fiecare cu metoda lui .
Dolly wrote:
Sanitarii pe care ii ai ce specie sunt? Daca nu sunt ancistrusi, da-i si cumpara din acestia.

N-am nimic impotriva ancistrusilor , da' de ce sa-si dea sanitarii ca sa ia ancistrusi ? Daca a luat sanitari ... probabil ca-i plac (sper ca nu i-a luat din alte motive ) si nu vad nici un motiv pentru care ar fi sfatuit sa-i dea. Nici macar ca sa-i schimbe cu ancistrusi . Poate doar daca sanitarii sunt hoplosternum, caz in care acvariul e cam mic (avantajul ar fi ca e mai usor de redecorat si se stie ca hoplo adora sa faca asta )

Cat despre algele brune ... de obicei apar in acvariile noi sau cu lumina insuficienta. Legat de alge in general ... schimburile de apa cat mai dese sunt sfinte. Asa ca mai pune un neon (sau doua ) de 18 W, schimba 1/3 din apa cat mai des si daca nu exagerezi cu mancarea ... probleme tale ar trebui sa dispara . La chimicale e de preferat sa nu apelezi decat in cazuri speciale si cand nu mai ai alta solutie.
razvan wrote:daca si "incepatorii" (adxx - 85 posturi) incep sa-mi dea direct sau indirect dreptate, inseamna ca nu sunt chiar "esenta" de dictator, si am intr-o oarecare masura dreptate, cind imi sare tzandara pe scrisul cu picioarele.

PROPUNERE - sunteti de acord ca posturile "anapoda" sa fie sterse fara comentarii ?
se incumeta cineva sa faca un poll? ;)

Personal as fi incantat ca mai toate posturile scrise cu picioarele (atat la propriu cat si la figurat) sa fie sterse. Inteleg ca poate sunt persoane care au doar un minim de educatie, fiindca traim in Romania si ii intalnim la tot pasul din pacate, dar refuz sa cred ca este atat de dificil sa ai putina coerenta in afirmatii.
Daca se va face polul respectiv , voi vota "de acord" fiindca prin unele locuri forumul asta incepe sa semene ingrijorator de mult cu unele sectiuni din atat de mediatizatul animale.ro
luci09 wrote:dar asta nu m-a inpiedicat sa fac peste 10 drumuri la pet shopul de unde am luat pestii si acvariul(cand investesti cateva milioane parca nu este joaca)

Daca e vorba de acelasi pet shop unde ti s-a spus ca pestii de mai sus sunt compatibili, apai ... nu e de mirare ca ti-au murit pestii in continuare smilie . Si cand "investesti" niste milioane, de preferat ar fi sa studiezi putin inainte, nu abia dupa ce ti-ai dat seama ca deja le-ai pierdut .

luci09 wrote:Pe un ternet am observat ca are niste puncte albe pe coada.

Citeste putin aici despre Ichthyophthirius multifiliis (sau gris - punctul 3 de la Protozoare) si vezi daca diagnosticul este acelasi.
.
Prima greseala ... ca n-ai citit nimic inainte despre pestii pe care i-ai cumparat :icoolt: .
A 2-a greseala ... observi ca ceva nu e in regula (scalaru') si nu faci nimic, ba dimpotriva "Dupa inca o zi am mai luat 2 beta, 2molly, 1 sanitar de talie mica si 2 melci galbeni." ... :icoolt: .
A 3-a greseala ... acum 3 zile iti mai moare un peste (guppy) .... tot nu faci mare lucru. A, ba nu ... observi ca femela de guppy e agresiva :o :icoolt: .
Primul lucru bun ... intrebi pe forum din pacate mult prea tarziu pentru pestii morti :icoolt: .
Sau ... e foarte posibil sa ma insel eu, adica sa fi facut totul corect, da' in acvariul tau sa fie o zona crepusculara, ceva, unde dispar si mor pesti din senin iar femele de guppy turbeaza si devin agresive

Acuma ... legat de compatibilitati ... vezi Madalin Dorobantu, Dolly mai sus .
Legat de sfaturi .... hotaraste-te urgent ce pesti opresti si scapa de restul. Schimba 1/3 din apa, (daca nu ai mai veche ... fierbe-o si raceste-o) ca o prima masura. Oxigenarea sa fie sanatoasa. Si revino cu amanunte legate de ciclare, ca nu pricep cum s-a ciclat acvariul ala de capu' lui in 2 saptamani. Fara un peste, o planta acolo. Ori poate ai procedat ca in articolul de pe site, atunci ar fi .
Ideea este ca nu stiu daca poate cineva sa-ti spuna de ce mor, cat timp nu dai detalii despre cum se comporta, daca au ceva pe corp, etc. E posibil sa-i fi luat deja bolnavi, e posibil ca apa din acvariu sa fie de vina, e posibil ca mancarea sa fie de vina ... sunt foarte multe posibilitati. Deci ... amanunte, daca "stau retrasi spre colturile acvariului uni la suprafata si altii pe fund", nu o fac fiindca le e frica de ceva, stau fiindca au probleme si daca nu faci ceva cat mai repede, au sa stea definitiv, tot cam asa ... unii la suprafata, altii pe fund ...
Cineva incredibil de coolt, vechi si mare acvarist, a nascocit un cuvant mare. Icoolt. Cuvantul asta ar fi potrivit pentru mai multe topicuri (din pacate, pentru prea multe), da' pentru topicul asta (ma rog, pentru o parte din el) se potriveste perfect. Alina a cerut o informatie, a primit-o, a multumit ... topic closed.
Pentru o lista cu magazine, sau plangeri legate de inexistenta ei (desi nimeni nu e obligat sa o faca, ma gandesc ca un site de talia asta ar trebui s-o aiba totusi) cred ca ar trebui facut un topic separat. Unde oamenii, in loc sa se planga (oricum din cauza lacrimilor nici nu vad ce scriu), ar trebui sa posteze, cat mai simplu si inteligibil (exista preview) adrese de magazine. Alte comentarii cred ca ar fi de prisos. :p .

Forum Index » Profile for Romi » Messages posted by Romi
Go to: