[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un Balast la mai multe neoane  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Am citit si am rascitit toate topicurile in care apare cuvantul neoane, balast si tot nu m-am lamurit.
Am facut prostia si am pus balastul in acelasi loc cu neoanele si dezastru, s-au incins s-au ars, probleme mari.
Vreau sa va intreb daca e posibil sa pui mai multe neoane la un balast. De exemplu 2 neoane de 20W la un balast de 40W sau 3 neoane 20W la balast de 60W. Am gasit o schema postata undeva pe aici pe forum care arata cam asa. Eu nu am avut balast de 36W am incercat sa fac cu unul mai mare de 56W la aceasi shema si nu se aprinde, se aprind startarele si atat. Am incerca balastu la un sigur neon si functioneaza. Acuma ce sa fac sa bag bani in 4 balast'uri de 20W ?

P.S Bastul este tip bobina/philips.

Grija la apa umfla parchetu si streseaza nevasta.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Da e posibil daca puterea balastului e aceeasi cu puterea adunata a tuburilor. Cum ai zis si tu : 2 x 18 W la balast de 36 W sau 2 x 20 W la balast de 40 W. Daca puterea balastului e mai mica decat a tuburilor, acestea nu se aprind la capacitate maxima si nu o sa mai fie asa eficiente. Daca puterea balastului e mai mare, atunci scurtezi durata de viata a tubului. De aceea e bine sa fie la fel puterile.
Ai grija la startere: la schema care ai aratat-o mai sus din cate stiam se pun niste startere speciale (duble parca, nu mai stiu exact cum se numesc), dar daca mergi la un magazin specializat si le zici ce vrei sa faci stiu ei ce sa iti dea.
Bafta
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

spiderdany wrote:De exemplu 2 neoane de 20W la un balast de 40W sau 3 neoane 20W la balast de 60W.
Idoobitabil™ ca 2 tuburi de 20 W merg la un balast de 40 W. Trebuie startere fixe pentru 20 W (sau 4-20W), alea universale 4-80 W nu se pot folosi la doua tuburi pe un traf.
3 tuburi la 60 W n-am incercat .

spiderdany wrote:Eu nu am avut balast de 36W am incercat sa fac cu unul mai mare de 56W la aceasi shema si nu se aprinde, se aprind startarele si atat.
Eu am folosit 2 tuburi de 20 W la un balast de 65 W , lumineaza foarte intens. Cred ca n-ai folosit startere corecte. Incearca cu startere fixe pentru 20 W (sau 4-20W), alea universale 4-80 W nu se pot folosi la doua tuburi pe un traf .

Poze: smilie ... Poze cu plante
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Eu am folosit startare universale 4-80W, am sa incerc sa fac rost de startare 4-20.
Schema e pt 2 tuburi cum fac la 3 tuburi de 18W la balast de 58W?
Am dedus ca schema pt 3 tuburi de 18 W ar arata asa, nu radeti asa am gandit eu . Daca aveti o schema sau daca puteti sa face-ti una in paint rapid din mouse, doar ideia principala. ... Multumesc inca o data pt raspunsuri si promptitudine.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu vad nimic gresit la schema respectiva. Teoretic ar trebui sa functioneze fara probleme.
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

As folosi si eu 2 neoane de 20W la balast de 58W , dar intrebarea mea este daca acest lucru va afecta durata de viata a neoanelor? daca da cam cu cat? Daca ar fi sub 10% pot trai cu ideea.

Vreau sa va mai intreb de osram 965 din cate am citit e foarte bun multa lume cumpara si din cate stiu e mai scump ca osram flora, va intreb deoarece acuma am 2xosram flora si 1xphilips 830 (unu sa ars in timpul experimentelor) se potriveste cu combinatia care o am?
Ce sa cumpar Flora, 830 sau 965?

[Email] [WWW] [Yahoo!]
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

spiderdany wrote:As folosi si eu 2 neoane de 20W la balast de 58W , dar intrebarea mea este daca acest lucru va afecta durata de viata a neoanelor? daca da cam cu cat? Daca ar fi sub 10% pot trai cu ideea.

Vreau sa va mai intreb de osram 965 din cate am citit e foarte bun multa lume cumpara si din cate stiu e mai scump ca osram flora, va intreb deoarece acuma am 2xosram flora si 1xphilips 830 (unu sa ars in timpul experimentelor) se potriveste cu combinatia care o am?
Ce sa cumpar Flora, 830 sau 965?

Pana iti pleaca plantele din loc limiteaza-te la flora sau 830 dar mai bine flora.

...
[Yahoo!] [MSN]
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

In legatura cu ce am scris mai sus cu durata de viata a neoanelor ?? stie cineva ca maine ma apuc si daca aflu dupa iara bag bani degeaba. Oricum daca Porcu a zis ca el a folosit ma bag si eu, el stie mai bine, apoi am pe cine da vina

[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

spiderdany wrote:Eu am folosit startare universale 4-80W
Din cauza asta n-a functionat.

spiderdany wrote:Oricum daca Porcu a zis ca el a folosit ma bag si eu, el stie mai bine, apoi am pe cine da vina
Cele 2 tuburi de 20 W montate pe un balast de 65 W au functionat mai mult de un an pina am desfiintat acvariu.

Poze: smilie ... Poze cu plante
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Gata am cumparat tot si a apuc de treaba, ce iese iese.Sper sa nu dau foc la casa in seara asta. "Wish Me Luck"

Vreau sa multumesc Faraonului, m_3 si lui fipilica pentru promptitudine.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Gata am rezolvat, merge foarte bine, lumina este mult mai intensa si aproape a disparut rozul de la neoanele flora, sper sa nu am probleme pe viitor, Nu am reusit sa conectez 3 neoane 20W la balast de 56W cred ca aveam nevoie de startare mult mai mici(acuma am folosit S2 de la Philips 4-22 W), oricum si asa e bine. Dar succesul a fost umbrit de prima tragedie petrecuta in acvariu, una din molly a murit.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu cred ca merg 3 neoane de 20 W (3 x 20 = 60 W) si bobina are 56...poate de aia (da tot parca trebuia sa se aprinda mai slab.. ). Oricum bine ca ai rezolvat problema. Bafta in continuare.

Exact la starterele alea ma gandeam (Philips S2) numai ca uitasem cum le zice.
kill
Junior member

IP:

ca sa nu existe confuzie
pentru montarea in serie a neoanelor se foloseste starare speciale [S2 de la philips] sau din cele care scrie pe ele 2x22w sau se specifica ca se pot folosi inseriate [feritiva de cele de la tirgoviste ,ROMLUX pocnitori curate]

despre durata de viata
cele trisodice [floura .acuarelle]- 4000 de ore
cele cu mercur 830,827 ,930,927 [cu lumina calda ,galbuie ] -5000 ore
,765- 10000 ore
865 .965 -6000 ore

chiar dupa acea perioada daca lampile mai functioneaja lumina nu mai respecta spectru de culoare [perioda de epuizare]

drosarele clasice scurteaza perioada de viata a neoanelor , cele electromagnetice [de firma] o lungesc [pretul pe masura], cele chinezesti noname ar fi de evitat, balaresc spectru de lumina
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: