[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Fir3Splitter
Forum Index » Profile for Fir3Splitter » Messages posted by Fir3Splitter
Message
Nu vreau sa fac nici un comentariu la ce se discuta pe aici doar ca folosesc si eu produsele Dennerle si am cateva curiozitati:
De ce ketamina pune atatia fertilizanti in acvariu? Schema de fertilizare pt A1 NPK (banuiesc ca daca ai acvariu plantat o sa iei npk) contine numai A1, V30 si E15. Mie mi s-a recomandat sa nu pun de la mine peste schemele de fertilizare insa tot mai multe posturi vad unde se baga "la greu" peste ce recomanda firma. Eu am patit-o cu JBL si Dennerle -> praf. Dupa ce am taiat JBL-ul, este excelent. Folosesc doar schema de fertilizare de la A1. Dar cu minus ca nu am substrat calumea. Doar pura curiozitate, de ce substrat Dennerle + schema de la A1 nu este de ajuns?


Legat de E15 ei zic: Basic fertilization: In alternation every 2 weeks 1 tablet of E15 FerActiv iron fertilizer per 100 l of aquarium water and 2 pump strokes of V30 Complete fertilizer. Deci 2 tablete de E15 o data la 4 saptamani nu mi se pare prea mult.[/u] Pastila o arunci in apa pur si simplu, se dizolva.
Dupa schimbari mici de apa. Gh- 13 Kh - 11. Si parca se misca mai usor in jos Ph-ul. Deci raman la ideea ca s-au acumulat prea multe saruri din cauza evaporarii apei.
blackmoor wrote:stai, ca eu am ramas pe drum:
Nu las apa la decantat deloc pentru ca nu este nevoie. Nu contine clor. Apa de la robinet este de la izvor, pot sa o las in sticle si 2 luni...nu se lasa nimic pe fund. Schimb de apa nu fac la intervale fixe dar daca fac o medie....cam 25% pe saptamana.


cum adica? stai cumva la tara si aveti o retea improvizata recent? daca nu, 100% are clor(nu ca ar fi cauza problemei) dar nu e voie, te injura bacteriile alea bune.
decantat e un termen care e folosit gresit pe acest forum, dar lumea s-a obijnuit, decantare intradevar inseamna procesul in care particule vizibile cu o masa mai mare decat masa apei se lasa la fund, asta e decantare, procesul de care e vorba e de fapt declorinare(iesirea clorului) care se face prin evaporare datorita masei mai mici a acestuia.
prin incalzire se poate grabi procesul, explicatia fiind ceea ce am zis mai sus.
in concluzie nu ai ce sa vezi sau sa simti(eventual in unele cazuri miros de clor) dar nici ala tot timpul.
ca o idee, in general o apa fara clor are o tenta galbuie, observabila cand e intr-un vas(pahar, oale albe) si o apa cu clor e perfect transparenta(sau cum ar zice unii, alba)

Nu are clor. Mi-au confirmat si cei de la aquatim. Nu stau la sat.


Bun m-am intors cu niste detalii. Am cumparat si un test de GH si am aflat ca TOATE caracteristicile masurate de betisoarele de la Tetra/Aquavital sunt eronate. Stiu sa le folosesc si nu ma mai bateti la cap cu "intretinerea" lor. Diferenta intre 10 si 16 este totusi considerabila.

Deci..GH masurat - 16. Nu este o problema sa il scad insa, banuiesc ca de acolo poate veni problema cu KH. Cred ca este asa cum zice andreic. Am sa fac niste schimburi de apa pentru a scadea un pic GH si am sa mai revin cu informatii.

Ma gandesc asa: Inainte sa schimb instalatia de iluminare, neoanele erau foarte aproape de apa si datorita caldurii, apa se evapora repede. In urma apei care se evapora ramaneau in acvariu mineralele (Ca, Mg..etc). Eu cand umpleam la loc, practic aduceam in plus minerale, astfel se tot acumulau. Andreic zicea "contine o componenta calcaroasa injectia de CO2 in apa nu va face altceva decat sa il demineralizeze si sa iti arunce carbonatii in apa, acest lucru ducand la cresteri de Kh si implicit la cresteri de aditie de CO2 pentru mentinerea ph. " Sper cu schimburile mai dese de apa sa mai rezolv ceva.
Nu!, am testat, nu sfaraie. Trebe sa cumpar si un test de duritate a apei. Cele de la tetra (multistick) zic duritate cam ~10. Poate ma trezesc cu o bomba.

Ca si concluze pt cei care mai folosesc multistick, betisoarele alea cu culori, din 5 caracteristici ce se masoara, 4 am dovedit ca sunt eronate. -> Incredere 0%.
O mai ramas GH, poate o sa gasesc test si petru el.

Co2 tot injectez ca nebunu sa tin un ph de 6.5. Pestii par putin stresati.
Cuart marunt am ca si substrat. Din cate stiu eu nu are nimic calcaros. Am sa testez sa vad daca sfaraie.
Pai aia fac si trebe sa bag tone. La robinet am KH 5. Cum sa tot bag CO2?..pai daca mai bag mult mor pestii, si asa uneori ii vad stand mult la suprafata. Sa mai bag Co2 in plus ii iesit din discutie, nici daca pica bomba atomica nu mai bag.
Am gasit azi test de KH.....rezultat....12. Cred ca difera de 6 cat ziceau testele anterioare. Deci am gasit vinovatul. Ce sfaturi imi dati? Daca ii sa ma iau dupa tabel...am prea mult Co2. Duc Ph la 7? Scad cumva kh?...cum scad?

Multumesc anticipat.
Am retestat sonda. Chiar daca la solutile buffer era o mica diferenta, in acvariu tot atat imi idica. 6.61 acum..la o ora si jumatate dupa ce am masurat 6.64. Ce sa fie asta? Co2 prost?
Nu las apa la decantat deloc pentru ca nu este nevoie. Nu contine clor. Apa de la robinet este de la izvor, pot sa o las in sticle si 2 luni...nu se lasa nimic pe fund. Schimb de apa nu fac la intervale fixe dar daca fac o medie....cam 25% pe saptamana. Reactorul dizolva CO2-ul complet, are scapari pe la ventilare alte gaze din acvariu.

Sa explic putin situatia: Reactorul gol, dau drumul la CO2. Timp de 1-2 ore se acumuleaza acolo niste gaz ce se tot invarte care chiar daca opresc fertilizarea nu se mai dizolva -> waste gas. Agitatie a suprafetei apei nu am foarte mare...la iesirea de la filtrul extern am intoarse orificile spre sticla si am niste mici valuri.

Am ajuns acuma seara acasa....acvariul are lumina stinsa de la ora 10...acum e 11 si ph 6.64 la 3 bule/sec. Doar noaptea il pot aduce la 6.5 si GREEEEUUU.

Ma gandesc ca o fi KH prea mare dar nu am nici o certitudine. Oare sa ma pun sa incerc il scad orbeste?

Nu am cu ce sa mai masor KH...in orasul asta nu gasesti nimic calumea. Multi-testele acealea sunt singurul lucru ce am gasit.
Sa va zic...offtopic o faza draguta:
Am fost la mall sa caut niste teste pentru PO4. Ma duc la raftul cu teste si ma pun sa caut. Dupa un timp vine un domn angajat care ma intreaba ce doresc. Ii spun frumos ca vreau test chimic pentru fosfati si arat spre cele de la sera spunand "arata la fel ca cele de sus da in loc de...co2,mg,no3 etc....trebuie sa fie PO4". Sta, se uita si tipu....vede ca nu is si il intreb daca au de gand sa aduca deoarece de 3 luni tot nu au adus nimic; la care imi spune foarte zambitor
"-Da avem teste pentru mangan!
-ala ii magneziu si nu am nevoie, am nevoie de PO4, fosfati
(sta se mai uita)
-da...altele nu te intereseaza?
-NU....DOAR DE PO4
-da sti poti cumpara (nu mai stiu ce zise) mg si co2 (cred) si gasesti pe internet formula sa calculez PO4
-nu nu..multumesc la revedere.
Salut. Am si eu cateva nelamuriri:
Am instalatie de Co2 presurizata, 3 bule/sec si nu pot ajunge la PH 6.5. Reactor Dennerle Turbo Cyclo. Cu niste teste am vazut KH 6 grade. Acvariul a fost recent tuns, deci nu ii jungla. Populatie am multi platy, 5 sae, 2 ancistrus, 2 botia si ceva cory. De ce trebe sa bag atata CO2 pentru sa tin ph la 6.5?? La 2 bule pe secunda ajung la PH 7.xx.

Ultima modificare adusa acvariului este schimbarea neoanelor; de la cele 2 T5 Juwel (day si nature) de 45W (cu reflectoare) + 2 x30W orasm fluora, am trecut la 1x30 Aquarele, 2x30W Fluora, 1x 45W T5 3000k (cel de la Juwel) si inca un tub, ceva resun pe care inca nu am apucat sa il inlocuiesc cu ceva profi. Am facut schimbarea aceasta pentru a "scoate tuburile din acvariu" deoarece cele 2 T5 incalzeau apa prea tare. Cele noi is la distanta mai mare de apa ceea ce perminte si o accesibilitate mai buna la acvariu. Trecerea a fost de la 2 T5 si 2 T8 la -> 4 T8 si 1 T5. Ma gandeam ca tubul anonim sa il scimb cu un 865 sau 965...vad ce gasesc. Ce ziceti?

P.S. Am avut mai de mult un post cu niste probleme cu plantele (gauri)....si-au revenit, multumesc. Nu vreau sa mai repornesc o discutie "moarta"-> Acest topic: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=7003 Pentru informatii despre acvariu dati un ochi aici.
Repet, NU mai am probleme cu plantele.
alber wrote:Vin si eu cu ceva, cu o vaga legatura cu plantele. Ia uitati-va ce am gasit. Cum se cresc pestii industrial - sau particular, in cazul nostru Ce ziceti de casa asta? Pacat ca nu au poze mai in detaliu.


Au mama :masca:
Dupa parerea mea costurile unei plante crescute submers sunt mari, tocmai datorita faptului ca fiziologia plantelor se schimba, noi o schimbam neintentionat. Orice modificare aducem mediului unde creste o planta o influenteaza si pe ea putin, pe puietii de la ea putin, pe viitoarele plante in ca putin si tot asa. Incet cu incet schimbam, fara sa vrem.
De ce inainte puteam creste foarte usor niste plante, in conditii pe care acuma le catalogam ca fiind foarte proaste, iar acum in aceleasi conditii o planta nici nu va supravietui??


Eu am fost dintodeauna curios, in mediul natural, acolo unde cresc plantele in mal-ul acela sau pamant sau ce o fi, cate/ce micro/macro elemente is si in ce cantitate? Apa de acolo ce ph are? Conditile cum sunt? asa cum is si prin cataloage? Bineinteles ca sunt constient ca "nici unde nu ii mai bine ca acasa" lumina naturala, spatiu etc etc. Nu vreau sa compar cu niste conditii din acvariu, era pur si simplu o curiozitate. Cand era cabomba la Felix, in lacurile acelea cu nuferi, am vazut ca planta pur si simplu crestea din mal, din mocirla; cate substante nutritive pot fi acolo? apa aceea era jegoasa, statatoare total neprielnica, si totusi cresteau. CO2 de unde avea?....ah bun..din aer...numa?


Legat de cresterea emers. In filmulet arata ce radacini frumoase au plantele deoarece erau scufundate in apa si fertilizate. Am vazut emisiuni la Tv, chiar si la scoala cred ca ne-a spus profesoara; plantele acvatice folosesc radacinile mai mult pentru fixare, foarte putin pentru absorbtie de minerale, absorbtia o fac prin frunze din masa apei. Ceea ce este foarte logic. Din cate citesc acum despre acvaristica ar fi 50 50; si radacini si frunze, chiar mai mult prin radacini. De ce? Ma refer la modul general si nu la anumite plante.


Oricum schimbam plantele chiar fara sa facem ceea ce este in filmul de mai sus. Presimt ca o sa devina o industrie, o masina de facut bani, si acest hobby.
Plante crescute emers => cauza tuturor problemelor cu plantele dupa achizitionare.....deh...halal sfat "Daca planta nu se dezvolta, cresteti-o emers si apoi o introduceti in acvariu". Credeti ca o planta care are un "start" emers o sa se aclimatizeze usor la un mediu acvatic (acvariul) care nu este nici pe departe ca si cel natural? Dupa parerea mea astfel de sere distrug fiziologia plantelor; -> plante artificiale.

Unde is zilele cand aveam un acvariu cu rama metalica, un bec normal cum are tot omu in casa; si aveam si valisneria, si cabomba, si echinodorusi, si elodeea; in fiecare saptamana aruncam, efectiv, cu galeata. Acuma?...vai si amar, pentru o amarata de valisneria sau elodeea, de care inainte nu scapam, trebe sa satisfac "n" cerinte.

Uitati-va si voi la aia in sere. Pai voi a-ti vazut plante acvatice (in realitate), care sa stea in sus ca si o planta de apartament? Mergi la orice apa, si scoate de pe fund o planta si vezi....sta dreapta?
Alea se numesc plante sanatoase? Dupa parerea me ii exact ca si alimentele obtinute chimic? Luati un mar natural din pom de la tarani si un mar "de firma"....sa vedeti diferenta. Am cumparat si eu o Bacopa de la mall-ul din orasul nostru si aveam impresia ca am o creanga de pom in mana.

Nu doresc sa jicnesc pe nimeni nici compania respectiva. Este doar opinia mea.
Ca sa va mai tin la curent cu ce se intampla: totul pare spre bine. Daca mai apar probleme am sa va comunic.

@Porcu: da si eu acum folosesc ambele Fluora + ce are Juwel. Deocamdata nu mi-e frica de alge. Voiam sa imi cumpar niste tuburi de la Dennerle, ma gandeam la Trocal T5 Special Plant si Trocal T5 Amazon Day. Ii buna combinatia: cele 2 + 2x Fluora? Trocal T5 Color Plus se merita in loc de unu din celelalte? Vreau neaparat sa scap de Juwel; asa frumos o inviat Rotala sp. 'Nanjenshan' sub Floura.
Ph 6.5 Acolo il tin. In alta ordine am facut nitste constatari.

Rotala sp. 'Nanjenshan' dupa cum am spus era toata doar niste bete lipsite de frunze. Acum ceva timp am pus cateva fire in spate sub Fluora si cateva fire mai in fata, sub lumina de la Juwel. Cele de sub fluora deja au facut frune si sunt verzi si frumoase, cele de sub juwel se topesc si innegresc. De ce?

Tot in fata, sub lumina de la Juwel sunt si alte plante ce o duc prost precum Lobelia cardinalis (cu care tot am probleme). Cineva mi-a spus sa arunc neoanele de la juwel ca nu sunt bune pentru plante.

Am mai pus niste poze:
Ludwigia, face frunze dar.....
image

Lobelia cardinalis:
image
Ce ii "chestia" aia ce creste in varf nu stiu. Da nu arata ca o frunza.


Pe frunzele vechi au aparut alge astazi trebuie sa tund plantele ca deja umbresc acvariul si voi taia si frunzele cu alge. La Ludwigia si Lobelia cardinalis toate frunzele vechi s-au distrus, daca le tai toate mi-e frica ca raman fara planta. Sa le tai? sau sa las sa mai dea cateva noi sanatoase si dupa sa le tai?
Val wrote:Oricum, oricine a scos vreodata un echinodorus matur din substrat intelege ce vreau sa zic.


Stiu ce spui. Am 2 echinodorusi, cand rup frunzele simt ca daca trag de el, raman trag tot substratul.

Lobelia cardinalis: una din ele face frunze(sper sa nu se mai strice) si cealalta are in varf.....seamana cu niste boboci...


Mai am o intrebare, la plante ca Aponogeton boivinianus, Echinodorusi, in pecial astea ce fac frunzele asa. Voi rupeti frunzele de unde is prinse de planta? sau taiati cu foarfeca frunzele?. Daca le taiati, ce faceti cu cioturile?
Humbert wrote:pai frunzele galbene si gaurile n-o sa se "repare", ci o sa moara. important e sa nu mai apara astfel de lucruri si plantele sa o ia din loc la modul serios, adica sa se vada de la o zi la alta ca au crescut.


Stai..stai ca nu ne intelegemaici.

Deci..plantele cresc in continuu...da cresc cu frunzele rupte si gauri, in special Lobelia cardinalis. Ludwigia creste, da frunze noi...da is toate galbene intre nervuri si nu apuca maturitatea ca se distrug.
Porcu wrote:
Fir3Splitter wrote:Ph este reglat la 6.6...controler-ul opreste CO2 la 6.56 si porneste la 6.62, nu am ce modifica acolo.
E histerezisu' , unele controllere dau posibilitatea sa-l modifici. In cazu' tau e bine asa.

Fir3Splitter wrote:Din pacate problema cu frunzele galbene si gaurile/rupturile inca persista.
Daca nu mai apar alte frunze galbene si rupturi e bine .


Ba da. Tocmai...ca is si in continuare.
Deci dupa cum am spus anterior. Ph este reglat la 6.6...controler-ul opreste CO2 la 6.56 si porneste la 6.62, nu am ce modifica acolo. Am facut acum 10 min un teste de No3 - putin peste 10mg/L. Po4, inca nu am gasit teste dar am sa mai caut. Am observat ca unele plante par mai...cum sa zic...fructuoase, par mai vii, deci aparent se pare ca aditia marita de CO2 ajuta. Acuma cred ca am cam 3 bule pe secunda.

Aponogeton boivinianus are 2 boboci. Is curios daca face floare sau doar seminte. Unul dintre boboci este mai vechi insa tot inchis ii.
Poze:
image



Au inceput unele plante sa faca muguri noi si sa se dezvolte, deci merge spre bine

Din pacate problema cu frunzele galbene si gaurile/rupturile inca persista.

Am observat ca Dennerle produc si neoane T5 pentru acvarile Juwel, la fel si JBL. Care dintre cele 2 firme este mai recomandata?
Ph am scazut la 6.6. Nu am probleme cu pestii sau algele.
Tubul acela este cel warm-light cu care o venit acvariul in dotare. Este un T5 de 45W si....si am gresit imi cer scuze....este de 4100 Kelvin, acuma am citit de pe site de la ei. Am gresit.
 
Forum Index » Profile for Fir3Splitter » Messages posted by Fir3Splitter
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com