| Message |
|
|
Cred ca raman si eu la varianta clasica de lipire... nu are rost sa experimentez aiurea ca sunt altii mai experimentati care stiu ei ce stiu de folosesc metoda clasica.
Azi am facut si eu rost de sticla si astept sa vad ce rezultate va avea luci_sandor, caruia ii urez spor la munca.
Mai am o intrebare, sper ca nu am facut o prostie  : Am tinut mortis sa lipesc acvariul cu silicon negru (imi place mie foarte mult cum arata) si pana la urma am gasit silicon negru, special pentru acvarii, dar de la Ceresit. De la Den Braven sau Bison nu am gasit numai incolor. Am luat pana la urma doua tuburi Ceresit si va intreb pe voi daca e bun? Eu personal tind sa cred ca e destul de bun, avand in vedere ca e produs de la Henkel. Daca nu, o sa il folosesc la altceva si o sa cumpar Bison sau Den Braven.
|
 |
|
|
Se pozitioneaza sticlele exact ca si la lipirea normala, iar intre ele se pun niste distantiere de aprox. 2 mm (la fel si intre fetze si fund). Fetzele mari se prind cu niste menghine de alea cum se folosesc la tamplarie. Se strang (dar nu foarte tare, sa nu crape sticla), astfel incat ele raman fixe pe durata injectarii siliconului. Ce nu inteleg eu este fraza din continuare, citez: "distantierele se scot in timp ce se injecteaza siliconul..." Pai asta nu ar face sa se miste sticlele de la loc, iar cele de pe lateralele mici sa cada?
Dar, asa cum zici, asteptam sfatul profesionistilor.
Al meu "bazin" are (sau o sa aiba, mai bine zis) dimensiunile 100 x 50 x 50 cm.
A sa nu uit: cu privire la slefuitul muchiilor, da cu smirghel fin numai pe dunga , cat sa nu te tai in ea cand manevrezi sticla, nu da pe partea unde vine aplicata dunga de silicon (pe muchie). Sper ca am explicat destul de bine.
PS: Am scris "fetze" cu "tz" sa nu se inteleaga altceva. 
|
 |
|
|
Scuze luci_sandor , dar cu permisiunea ta mai pun si eu o intrebare aici in topicul tau, intrebare care poate te intereseaza si pe tine (avand in vedere ca amandoi ne construim acvarii la aceleasi dimensiuni  )
Am auzit de o metoda de constructie a unui acvariu cu distantiere pozitionate intre sticle, sticlele prinse cu menghine, iar siliconul se injecteaza astfel intre sticle. Este o metoda folosita la acvarii mai mari. Intrebarea mea este: e mai fiabila aceasta metoda decat cea clasica si daca da, ne da cineva mai multe detalii?
Multumesc si scuze inca o data luci, dar am considerat ca nu merita sa deschid inca un topic, cu aceeasi tema ca si acesta.
Spor la treaba. 
|
 |
|
|
Foarte interesant acest topic si foarte explicit. Eu chiar ma intrebam cum se pot inmulti acest gen de plante si uite ca azi am aflat.
L-as propune pentru sticky. 
|
 |
|
|
|
Pai i-ai explicat ca o sa luati altii dupa ce acvariul este ciclat?
|
 |
|
|
In total 600 watti de lumina la 400 litri (90 galoane), daca am inteles eu bine. Nu e cam mult 1,5 watti pe litru? Vezi sa nu ai probleme cu algele.
Lumina este un factor care influenteaza foarte mult cresterea plantelor, dar cred ca ar trebui sa lucri un pic la calitatea luminii, nu numai la cantitate, pentru ca daca lumina nu are spectrul cerut de plante, poate sa fie cat de multa, pentru ca nu va favoriza cresterea acestora (in schimb a algelor da). Pe acest subiect poti sa cauti pe forum pentru ca sunt o gramada de discutii privind ce tuburi de neon sau surse de lumina sunt mai benefice pentru plante si in ce combinatii.
Spor la treaba. 
|
 |
|
|
anboserv wrote:M-am exprimat eu gresit m_3. Nu am vrut sa spun ca cei de la UrbanPets nu sunt de incredere, ci ca sunt printre putinii de incredere, de unde si ...."erau mai de incredere"!
A..imi cer scuze... 
|
 |
|
|
anboserv wrote:Singura problema e ca cei de la UrbanPets nu mai onoreaza comenzile on-line pe o perioada nedetrminata de timp. Erau mai de incredere 
Ei pai asta nu inseamna ca nu sunt de incredere acuma. Isi schimba sediul si iti dai seama ce harababura inseamna asta. O sa revina lucrurile la normal pana la urma (si eu astept, ca vreau sa comand una alta de pe acolo).
|
 |
|
|
|
Incearca pe la magazinele on-line. De exemplu la Urbanpets (nu fac reclama, dau doar un exemplu) au plante de vanzare. Nu cunosc insa taxele de transport (daca se percep). Atata stiu ca se transporta prin curier rapid, pentru ca altfel, pana ar ajunge cu Posta Romana ar fi uscate de tot.
|
 |
|
|
Pai chiar ca e un drog: incepem cu iarba (50 litri) si ajungem sa bagam in vena (>500 litri)..  .
Oricum, una peste alta, bine ai venit. 
|
 |
|
|
|
Pai daca nu stii engleza macar uita-te la poze (nu glumesc) pentru ca iti arata cum se planteaza diferite de specii si iti faci o idee.
|
 |
|
|
Uite ai aici catalogul cu plante de la Tropica. Rasfoieste-l si o sa gasesti raspunsul la toate intrebarile tale (moduri de plantare, ferilizare, detalii de crestere pentru fiecare planta, etc). E in limba engleza.
Spor la citit.
|
 |
|
|
Nici eu nu am prea inteles.
Uite o alta varianta de mijloc: Da numai cele doua tetrazoane si ramai cu 2 moly. Banuiesc ca sunt "sot" si "sotie"(adica mascul si femela  ). In 40 litri (din care substrat, filtru, etc)nici nu prea poti pune mai multi astfel incat sa o duca bine. Asa merge?
PS: Sunt un "el"... 
|
 |
|
|
Uite aici sectiunea pentru asa ceva. Poate ca ai descoperit-o deja da parca nu-i frumos sa stea topicul gol, fara nici un raspuns. 
|
 |
|
|
Pai problema trebuie luata exact invers de cum zici tu: care din pesti mananca plantele pe care le vei lua si care nu?  Daca ai specii de pesti care se "dau" la plante, nu prea conteaza ce specii de plante sunt, ca oricum o sa le deranjeze. Cat de mult, depinde si de felul plantei.
De exemplu daca ai carasi sau ciclide africane (mai sunt si alte specii) o sa iti atace plantele. Din cate am vazut, in acvarii populate cu aceste specii de pesti numai valisneria giganteea (nu stiu daca am scris corect) rezista "atacurilor". Restul sunt devorate cu placere de locatarii bazinului.
Din cate imi amintesc tu mai ai vreo 2 tetrazoane si cativa moly. Nu? Moly am avut si eu si nu mi-au atacat niciodata plantele. Tetrazoane nu am avut, deci nu stiu ce sa zic...
Speciile de plante care le-am amintit eu (valisneria si elodeea), ti le-am recomandat pentru ca la mine in acvariu au facut fata tuturor conditiilor, fara substrat fertil, CO2 si lumina speciala. Nu au fost cele mai frumoase plante vazute vreodata, dar o duceau binisor. Aceste specii sunt si mai usor de gasit si marele avantaj e ca nu necesita un nivel ridicat de ingrijire, fapt pentru care sunt foarte indicate incepatorilor.
In rest ce sa iti mai spun decat bafta si ai grija la curatenia din acvariu, suprapopulare si hranirea pestilor (mai cu zgarcenie, ca nu patesc nimic).
PS: inca imi mai sustin ideea de a duce pestii care au ramas la petshop si sa reiei setupul acvariului de la bun inceput ca la carte si o sa vezi ca nu o sa mai ai batai de cap si fatalitati in randul pestilor
|
 |
|
|
Ah..scuzele mele..am uitat sa mentionez cat de bine arata acvariul. Felicitari domle... 
|
 |
|
|
koala wrote:... sunt oarecum "suparat" ca pestii halesc cu mare pofta algele de pe pereti ... si le dau sa manance, nu gluma !
La un bazin plantat nu stii cum sa-i rogi mai frumos numa sa se atinga macar unu de o amarata de alga... Ironia sortii... 
|
 |
|
|
|
Mama da mare-i supararea... Hai sa iti raspund la o intrebare: poti vedea daca microhabitatul tau este bun folosind teste de apa. Nu trebuie neaparat sa omori o serie de pesti. Cat despre alge... o sa ai batai de cap daca acvariul tau va sta si numai o ora in bataia razelor de soare. Nu mai spun de diferenta de temperatura.
|
 |
|
|
Problema ca acvariile plantate, cu neoane speciale, fertilizanti si CO2 nu prea merg bine cu bugete reduse...Am vazut si eu..am facut pe  in patru si de la cat ma gadisem initial, am ajuns la apoape dublu, si sunt sigur ca o sa mai creasca costurile, dar asta e...pasiunea e mare...
Asa ca un sfat de la mine, care sunt si eu in faza cu adunatul de informatii privind construirea unui acvariu nou, destinat mai mult cresterii plantelor, este sa te documentezi foarte bine, sa studiezi bine piata si incearca sa faci un calcul la cat vei ajunge cu totul (lumini, filtrare, incalzire, substrat, fertilizanti, co2, teste apa, solutii de conditionare a apei, plante, pesti, acvariul, capacul, etc). Nu de alta da sa nu te trezesti ca achizitionezi una, alta si cand colo nu mai raman bani de pesti, plante, teste si mai stiu eu ce.
Metoda DIY de constructie a unui acvariu (mai ales la dimensiunile la care l-ai vrut initial) nu e foarte grea. Daca ai un pic de indemanare merita sa il faci pentru ca scapi mai ieftin. Cauta pe forum si o sa gasesti metode detaliate. Eu am facut pana acum 2 acvarii. Primul, care defapt nu se prea poate numi acvariu, mai degraba recipient are 12 litri brut (30 x 20 x 20), apoi unul de 72 litri (60 x 30 x 40), doar la sfaturile unui prieten de a tatalui meu, ca pe vremea aia era mai greu cu internetul, deci documentare aproape 0. Ideea e ca nu au iesit perfect, dar tin si astazi bine-mersi, fara sa dea siliconul semne de imbatranire.
Bafta si por la treaba.
|
 |
|
|
BlackAdder wrote:locul meu de munca este de asa natura incat sa am acces la toate laboratoarele care folosesc instalatii nucleare precum si la reactoarele nucleare din Romania.
Respectele mele. In calitate de viitor inginer (peste o luna) te felicit pentru locul de munca ales. Nu oricine ajunge sa faca asa ceva.
Porcu wrote:...Deja imi trec prin minte scenarii de filme horror cu BBA:
1. The BBA
2. The Invasion of BBA
3. The Return of BBA
4. BBA Reloaded
5. The Night of BBA
6. BBA is Back in Town
 Am ras vre-o 5 minute cand am citit...
Si ca sa nu fiu complet off-topic: exista macar niste metode mai speciale de prevenire a aparitiei acestor alge sau se folosesc aceleasi metode ca la celelalte tipuri de alge?
|
 |
|
|