| Message |
|
|
Inca nu am cumparat substrat si fertilizanti, deci ma pot reorienta.
Porcu wrote:Poti incerca fertilizarea AquaMedic, nu are acest dezavantaj.
Banuiesc ca e vorba de AquaMedic Terralit, ca substrat, dar ca fertilizare in apa? Aici nu ma mai pricep...
Porcu wrote:Idoobitabil™ ca trebe scos carbunele activ . Restu' lasa-le asa.
Am inteles preamarite.  Ce mai vroiam sa intreb: in locul carbunelui nu pun nimic?
A.. si o ultima intrebare (pentru moment  ): daca las apa care o sa o pun in acvariu la declorinat pentru cateva zile, mai e nevoie sa o conditionez cu substante gen TetraAquaSafe, JBL Biotopol, etc... Am inteles ca pe langa metalele grele, mai neutralizeaza si ceva compusi din apa benefici pentru plante, iar asta nu e bine...
|
 |
|
|
Frumos lucrata, chiar foarte frumos.
Ce observ eu sunt urmatoarele:
- suruburile (cred ca sunt suruburi) pe partea unde vine asezat acvariul ar trebui infiletate mai tare, astfel incat sa fie pe cat posibil in acelasi plan cu masa, sau sa ai grija sa pui o bucata suficient de groasa de polistiren sa nu cumva sa crape fundul acvariului din cauza unui surub mai ridicat;
- ai in plan sa pui ceva si pe langa baza acvariului, adica sa incerci cumva sa maschezi polistirenul sau ce vine sub acvariu, pentru ca altfel nu arata foarte estetic?
|
 |
|
|
Uite ca m-am luat cu altele si tot nelamurit am ramas in privinta filtrului (cel 2 intrebari de la sfarsitul primului reply). 
|
 |
|
|
Am facut aici o schita, mai pe fuga sa va faceti o oarecare idee. In partea de sus am desenat cum arata inainte, iar in partea de jos cum arata acum.
Oricum, de indata ce ajung acasa o sa fac cateva poze, pentru ca o poza face cat 1000 de cuvinte.
Probleme cu umiditatea nu cred ca o sa fie, deoarece masa e foarte bine inbinata, iar in caz ca doamne fereste ajunge apa pe acolo (in cantitati mari) o sa am multe alte probleme, calculatorul fiind una din cele mai minore. Bobinele neoanelor, electrovalva instalatiei de CO2, prizele programabile, sursa pentru ventilatoare, plus alte 100 de cablaraie o sa-si aiba locul in dulapioarele de sub acvariu. Astfel ca o scurgere insemnata a apei dn acvariu sau filtru va insemna o problema foarte grava, chiar daca unitatea calculatorului nu e acolo. Astfel ca eu am mers pe ideea sa previn un asemenea eveniment sa aiba loc, decat sa incerc sa minimalizaz pagubele in cazul producerii. 
|
 |
|
|
Ideal ar fi sa nu-l stopesc.  Oricum, cand voi avea lucrari mai ample, o sa il protejez cu ceva.
|
 |
|
|
viulian wrote:Pai success. Personal, la mobilier ma deranjeaza lipsa usii din mijloc. O sa fie mereu dezordine acolo  ceea ce nu da bine cu claritatea acvariului.
In mijloc va sta unitatea de la calculator. Am facut acest compromis pentru a putea mari un pic dimensiunile acvariului. Adica am demontat suportul pentru unitate de la birou pentru a-mi creea spatiul necesar pentru acvariu si i-am facut loc unitatii sub acvariu.  Sper sa arate bine, avand in vedere ca si calculatorul si masa sunt negre.
|
 |
|
|
Ei domnu' luci_sandor uite ca a venit vremea sa ne despartim, teoretic vorbind  . Pana aici am avut proiecte aproape identice, dar de aici in colo ni se cam despart cararile  : tu te-ai orientat spre un bazin cu carasi, iar eu spre unul plantat, ceea ce inseamna ca o sa am intrebari total diferite de titlul topicului tau si nu are rost si nici nu vreau, din respect pentru tine si membrii forumului sa le amestec, sa nu se mai inteleaga dupaia nimic.  . Asa ca am cosiderat sa deschid un nou topic.
Vreau sa iti multumesc ca m-ai lasat sa postez si eu cu cateva nelamuriri si daca ne vom intalni o data nu uit ca sunt dator cu o bere.
Numai bine si spor la treaba in continuare. 
|
 |
|
|
Ehee, de mult asteptam sa deschid topicul asta. :nueu:
A venit vremea sa pun in practica tot ce am invatat (99 % de pe acest forum) si sa incep si eu setupul unui acvariu cu dimensiunile 100 x 50 x 50, 250 litri brut si cca 200 litri efectivi de apa. In desenele mele arata cam asa. In realitate, o sa vad dupa ce ajung acasa (momentan sunt plecat din localitate) si o sa le asez toate la locul lor. Promit si poze pe atunci.
Ce am realizat pana acum: masa pe care va sta acvariul, din pal de 18 mm, acvariul cu dimensiunile de mai sus, din sticla float (cel putin asa ziceau aia de unde am cumparat-o) grosime 8 mm cu intaritori in H si fundul dublu (o sticla de 8 mm si peste ea lipita una de 5 mm). As fi preferat sticla de 10, dar nu am gasit nicaieri. Am achizitionat si tuburile fluorescente de 30 watti (Osram Floura si inca astept sa fac rost de undeva si de Osram 830, 865 sau Philips tld cu aceleasi caracteristi). Balasturi magnetice nu am gasit de 30 watti, deci o sa ma indrept mai mult ca sigur catre cele de 32 watti.
Astazi, de dimineata, am achizitionat si un incalzitor Tetratech HT 200, de 200 watti si o canistra Tetratech Ex 700. Par foarte bine lucrate, pentru ochiul meu de incepator  si m-a incantat foarte mult perioada de garantie a celor 2 produse (3 ani la filtru si 2 ani la incalzitor).
In privinta CO2 - ului am achizitionat doar butelia (de la dozator de bere, de 10 kg daca nu ma insel), restul instalatiei (reductor de presiune, electrovalva si reactor de la JBL) urmand sa le comand de pe internet. Din pacate mult ravnitul pH-controler va suferi o amanare, pentru moment multumindu-ma cu un test permanent de pH si CO2 de la JBL.
Pentru plante am ales tot firma JBL, mai precis JBL Proflora Start Set 200, care include substrat Aquabasis plus - 6 kg, Ferropl - 100 ml si Ferropol 24 - 10 ml.
Plante, o sa imi confrunt lista care o am cu ce gasesc prin magazine. Pentru inceput o sa achizitionez plante mai putin sensibile, cu crestere rapida, urmand ca pe parcurs sa schimb decorul cu unele mai "smechere".
Ca pesti, m-am gandit sa introduc nelipsitii cory (daca as gasi cory panda as fi tare multumit  ), un card maricel de neoni, un card mai mititel de rasbora si tetra inima rosie.
Cam acesta ar fi rezumatul. Intrebarile o sa vina pe parcurs, iar primele doua vin chiar acuma  :
1. Referitor la mediile filtrante din canistra, care ar fi combinatia cea mai buna? Carbonul am inteles ca trebuie scos.
2. Filtrul a venit in pachet cu 2 garnituri mici (aprox 1 cm in diametru) care eu stiam ca sunt de rezerva. Cel de la petshop mi-a spus, in graba insa ca eu deja dadeam sa ies pe usa, sa nu uit de ele sa le montez. Sa le montez unde? In cartea tehnica nu scrie nimic de asa ceva. Eu personal consider ca a fost o gresala "experimentatului" vanzator.
|
 |
|
|
luci_sandor wrote:off topic:
pentru " m_3" ....vrem poze..... :foto: :foto: :foto:
Momentan nu sunt in Zalau. Sunt in Oradea. Ieri am avut festivitatea de absolvire la facultate  si saptamana viitoare am banchetul  . Dupaia (cand m-oi trezi din betie  ) ma duc in Zalau si pun poze cu toata "lucrarea". PROMIT. 
|
 |
|
|
|
Vreau sa imi cumpar zilele astea substrat si alte cateva lucruri si am o nelamurire: este nevoie de ceva solutie pentru a trata apa sau pot sa o las cateva zile la declorinat si sa o pun asa in acvariu?
Am vazut ca multa lume foloseste Tetra aquasafe, dar am citit ca ar creea niste probleme, deoarece pe langa metalele grele, mai leaga ceva compusi din apa care ar fi benefici pentru plante, iar acestea nu ii mai pot folosi.
As dori sa imi spuna cei care au acvarii plantate daca folosesc solutii pentru tratare a apei si daca da, de care?
|
 |
|
|
Porcu wrote:Poti lipi intaritoarele longitudinale inainte de a lipi acvariu . E cea mai eleganta rezolvare.
Puteam lipi intaritoarele inainte de a lipi acvariul.  . Eh, asta e... daca nu mi-a trecut prin minte...  . O sa le lipesc dupa ce se usuca complet. Sper sa fie bine, avand in vedere ca nu l-am clintit nici un milimetru din pozitia in care l-am lipit si lipiturile par in regula, fara bule de aer.
Mama ce bine m-am simtit cand l-am vazut "in carne si oase"...
|
 |
|
|
|
Eu o sa il tin cam 10 zile. Banuiesc ca in timpul asta se usuca siliconul.
Am si eu o intrebare: dupa ce se usuca rezista sa il intorc pe o parte, cu grija, bineinteles, ca sa ii pot lipi mai usor intaritorile? Sau e mai bine sa le lipesc cu el in pozitie normala?
|
 |
|
|
L-am terminat si eu.  Sunt prea obosit acuma pentru poze (cam de o juma de ora am terminat). O sa plec din localitate o saptamana si ceva, timp in care se va usca, iar dupa ce vin si mai retusez lipiturile (am lipit cu silicon negru si inevitabil, am facut un pic de mizerie...asa ca mai trebuie dat cu lama pe ici pe colo dupa ce se usuca) o sa pun si poze cu toata hardughia (masa si acvariul)  . In principiu a iesit bine, sper sa tina.  Nu sunt goluri de aer in lipitura, cel putin deocamdata...
|
 |
|
|
S-a discutat mult despre lumina. Eu spre exemplu am fost sfatuit sa folosesc o combinatie dintre Osram Fluora si Philips TLD 830 sau 865 sau chiar 965, daca ai de unde face rost. Acvariul meu va avea 100 x 50 x 50, deci nu e prea mare diferenta fata de al tau si am fost sfatuit sa folosesc 3 Osram si 1 Philips (tot de 30 watti). 
|
 |
|
|
Pai masa masa pe care va sta acvariul e gata (ieri seara am terminat-o, a durat mai mult decat am crezut, dar a iesit bine  ). O sa pun si poze dupa ce o instalez la locul ei.
Sticla o voi lipi luni dupamasa, ca numai atunci pot sa vina toti trei asistentii pe care i-am solicitat.
Am o intrebare: dupa ce se usuca siliconul, adica peste o saptamana si ceva, m-am gandit sa mut acvariul pe terasa, sa il umplu cu apa si sa il las asa vreo cateva zile, sa vad cum se comporta. In caz ca ceva merge prost, nu inund pe nimeni  . Problema e ca va sta direct in bataia soarelui pana pe la ora 13. Ar fi asta o problema?
|
 |
|
|
|
La prima intrebare e simplu: conform tabelului, pentru o pereche ar trebui un minimum de 280 - 300 litri de apa.
|
 |
|
|
Si mie imi place.
Ai facut treaba buna ascunzand aparatura dupa buturugi si plante. Din anumite pozitii nici nu se vede ca ar fi aparatura in acvariu.
|
 |
|
|
Balasturile iti sugerez sa le pui in masa de sub acvariu, nu in capac. Se incalzesc destul de tare si la vara o sa ai probleme cu temperatura apei (mai ales daca ai carasi, care sunt pesti de apa rece). Eviti astfel si inconvenientele aparute din cauza umezelii si nici nu ingreunezi capacul, care si asa va avea o greutate destul de maricica... Eu chiar imi fac probleme cu capacul meu, deoarece i-am facut lateralele din pal de 16 mm (mai subtire nu am gasit) si deasupra o sa pun o placa de lambriu de pvc, care sa intre intre laturi, dar si asa mi se pare destul de greu... In plus mai vin si vreo 4-5 tuburi de neon (deh...vreau si plante frumoase  )
Neseriozitate mare referitor cu sticla aia... parca trebuie sa o taie in China sau te miri pe ce taram indepartat...
|
 |
|
|
|
Intr-o vreme aveam in plan asa ceva, dar cu putine modificari: la acvariul de sus sa fac o gaura de preaplin si printr-o teava de PVC sa il conectez la cel de jos. Teava prin care iese apa din filtru sa o montez la acvariul de sus, iar teava prin care intra apa in filtru la acvariul de jos. Astfel circuitul apei ar fi acvariu sus -> acvariu jos -> filtru -> acvariu sus etc.
Am renuntat insa la idee deoarece necesita o teava cu un diametru mult mai mare decat ma gandisem eu initial pentru a suporta debitul de apa si acvariilde fiind in camera in care dorm intervenea si zgomotul produs de caderea apei prin teava (asemanator cu zgomotul produs de apa de la wc...)
Ideea ta va avea si alte inconveniente: va fi foarte greu sa echilibrezi nivelul de apa din filtru, la fel cum va fi foarte dificil sa faci ca debitul de pe cele 4 furtune (tur - retur acvariu de sus, tur - retur acvariul de jos) sa fie la fel. Risti altfel sa te trezesti ca pompa va trage mai multa apa din acvariul de sus, iar surplusul de apa sa il introduca in acvariul de jos, rezultand o frumoasa inundatie...
|
 |
|
|
Da asa e... traim in Romania... Si la mine a durat doua saptamani taiatul  Astept linistit sa vad ce ai facut ca eu de o cam data duc lipsa de "mana de lucru", adica toti prietenii lucreaza pana tarziu si nu o sa aiba timp pana in weekend sa ma ajute. Ironia sortii...  Au zis ca nu se risca nici unul sa vina obosit sa ma ajute ca "daca se sparge dupaia, dai vina pe mine"
Siliconul e special pentru acvarii, recomandat la acvarii de pana la 300 litri. Al meu va avea 250 litri brut, deci, e OK din punctul asta de vedere.
|
 |
|
|