| Message |
|
|
|
Ca exemplu al meu are doar 30x23x35.
In el am skimerul (tunze9006), un turn plin roca vulcanica prin care vine apa de sus, un buble trap, si o pompa. Pe langa skimmer mai este loc pe care l-am umplut cu piatra scoasa din bazin dupa ce a prins ceva "culoare" (3luni de la ciclare).
Sumpul este foarte mic dar isi face foarte bine treaba .
|
 |
|
|
|
Initial si eu am plecat pe ideea unui tunze in bazin, dar am plecat de la un acvariu gata facut. Am ciopartit la el si am facut loc pt skimmer dar pana la urma l-am scos.
M-am chinuit si pana la urma am croit un minisump in spatiul disponibil dedesubt unde am ingramadit Tunzele. Privind in urma, consider ca am luat decizia corecta chiar daca sunt inghesuit sub bazin.
Si eu sunt de parere ca ar fi bine sa faci un sump sub bazin oricat de mic ar fi. Ai atata spatiu acolo si este pacat de el.
LE:
Spumator=Skimmer - Is a must si-l vei pune in sump.
Reactoarele ajuta la tinerea sub control a nitratrilor si a fosfatilor. Pot fi interne (stau in sump) sau externe - legate in instalatie prin furtun
Poti merge pe varianta unui sump mic in care bagi doar skimmerul si pompa de retur si un reactor extern la picatura cu spartura de coral in el. Asa nu te mai cafteste doamna ca va vedea tuburi si tubulete ca-n spital. Conul koala a renuntat complet la la matrix in favoarea unui reactor din asta. Eu la randul meu am asa ceva si tin sub control foarte bine NO3/PO4.
|
 |
|
|
1)Ouch...crezi tu ca in bazinul mare sunt mai multi decat in sump...Odata bagat acolo nu am nicio sansa sa-l mai gasesc/scot. In sump apa este mult mai linistita sunt si macroalge , cred ca ste mediu mult mai propice dezvoltarii pozilor. Sunt sigur ca sunt destui si printre pietre. Domnisoara n-a avut deloc de munca pana acum pentru ca doar a stat si s-a hlizit la geam. Pozii atarnau precum chiorchinii
2) Da, chiar ca-l poti considera erou. Pe net am vazut foarte mult filmulete cu chelmoni care hales frozen food. Am inteles ca ar fi "doua soiuri" de chemoni...cei de Pacific- mai adaptabili cei care accepta mancarea congelata si cei adusi din Oceanul Indian care par a fi mai fitzosi. Daca al meu o fi "indian" then bad luck for me
Inca nu sunt complet dezarmat. Ma uit la el si-l vad cum ciugule non stop. Poate pana la urma o ciupi el si ceva din ce arunc eu in bazin.
Am mutat pozitia camerei de la bazinul mare. Poate acum este mai bine
|
 |
|
|
Am luat si ceva tubifex, i-am dat pe la cioc cu el, l-a studiat cum se misca a parut interesat pentru cateva secunde si si-a vazut mai departe de patrulare
Chiar atat de incapatata specie sa fie...Imi imaginez ca din instinct de supravieturie orice oratanie vie (inclusiv noi  ) ar trebui sa se adapteze la resursele existene in momentele de criza si sa infulece tot ce este comestibil.
Daca din atatea surse de hrana nu ciupeste nimic inseamna ca nu vrea sa traiasca
Am sa introduc in continuare in bazin cate putin din fiecare (ca sa nu dau in altele) in speranta ca va dori sa traisca.Doamne Ajuta!
|
 |
|
|
Aiptasii are cateva micute dar nu s-a dat la ele. Xenia pulsatoare care a mai ramas vie este exact acolo in sump "la recuperare". Pulseaza la greu  Nu s-a dat nici la ea.
Ia sa trec pe la Coralis sa incerc poate mai gasesc tubifex.
LE: "Mandarina" a ras toti pozii de pe sticla...Cum o putea sa infulece atat? Sper sa mai existe cativa ascunsi prin pietre pt a se putea inmultii
|
 |
|
|
Da, de cand l-am bagat in bazin patruleaza si ciugule prin pietre. Problema este ca nu stiu daca gaseste ceva  Am ajuns sa scot pietre mai mici de prin bazinul mare si le-am ingramadit la el, poate mai gaseste cate ceva. Pe una dintre ele existau niste viermi penati care au disparut intre timp...nu stiu daca i-o fi rezolvat el.
Pana acum am incercat cu: Mysis, artemie, bloodworms, krill toate congelate. Am mai incercat cu cateva libelule vii. M-as risca si cu ceva tubii daca as gasi...dar se fie vii.
O sa incerc sa caut poate gasesc scoici proaspete. El este zgolbiu si numai cu ciocul prin pietre sta. Tare mi-as dori sa-l conving cumva sa accepte mancare si sa nu moara de inanitie.
Pe bazinul mare nu pot pune camera decat in pozitia asta pe timp de zi. Alftel se reflecta lumina ambinetala pe suprafata sticlei direct in camera.
|
 |
|
|
Am adaugat camera si pe bazinul mare deci acum sunt asa:
Sump
www.carmmro.i234.me user:reef pass:chelmon
Bazin
www.carmmro.i234.me:8080 user:reef pass:acvariu
Foarte greu si cu camera pe bazinul mare, am mai marit procentul de alb deci cel putin intre orele 12 si 15 s-ar putea sa se vada mai bine.
|
 |
|
|
|
Este sarmana anemona. Si-a gasit in sfarsit si ea o pozitie in care sa n-o mai jughineasca clownul. Se mai freaca de ea chiar si in pozitia asta dar se plictisete repede si o lasa in pace.
|
 |
|
|
www.carmmro.i234.me
user: reef
pass: chelmon
Puteti zari chemonul..patruleaza la greu
Enjoy. Lumina este aprinsa intre 9AM si 10PM.
|
 |
|
|
koala wrote:M-a rugat Radu (prietenul meu).
El isi adusese 3 chelmoni, din Germania... ala de la mine trebuia sa fie pe post de "antrenor", ca sa-i invete pe ceilalti sa "manance".
Le-a facut tratament cu Cu, impotriva grisului... si-au mierlit-o, toti.
 R.I.P.
Al tau ce halea?
|
 |
|
|
Am descoperit de ce sta mandarinul la sticla in pozitie verticala, pandeste pozii  Sunt foarte multi care misuna intre alga si sticla. In cazul acestui peste sunt foarte linisit.
Pe chelmon l-am tentat pana acum cu frozen mysis, bloodworms, artemia. Am fost si am cumparat niste scoici congelate dar PLM,toate sunt prefierte si cand dezgehti una numai a carne de scoica nu arata!
Din ce-am mai citit pe net cica ar pune pune botul la bloodworms si tubifex vii. Sunt dispus sa incerc si cu asa ceva doar ca de pe vremea discusilor fugeam de tubii ca dreaku' de tamaie din cauza parazitilor. Nu stiu daca tot la fel de periculosi sunt si pentru pestii marini
Pestele ese zglobiu patruleaza si da cu ciocul peste tot dar nu a ciupit nimic din tot ce i-am oferit pana acum. Nu este timid si accepta prezenta mea la geam, dar daca bag mana in bazin o sterge imediat in alta zona. Tare as vrea sa reusesc a-l da pe brazda
|
 |
|
|
Am fost iesit vreo 3 ore, acum la intoarceretotul totul pare ok. Chelmonul este complet relaxat ciugule prin pietre..numai el stie daca gaseste ceva
Mandarinul s-a proptit intr-un colt si are o pozitie oarecum verticala...sta cocotat pe geam. nu pare stresat. mai coboara si se mai suceste din cand in cand dar tot in pozitia respectiva ajunge. Are destule pietre unde s-ar putea ascunde dar prefera coltul respectiv.
Chelmonul vad ca-l evita pe clown dar nu am sesizat nicio tetenativa de a se da unul catre altul. Daca va fi cazul o sa dau clownul. Si asa mi-a stresat anemona de saraca s-a plimbat prin tot bazinul doar doar o scapa de el
|
 |
|
|
|
Huh? cei 3 nemti au dot ortul popii? Dar de ce a fost nevoie de tratament antigrish? Au venit cu asa ceva?
Sa inteleg ca tre sa-i pun de coliva astuia al meu? Da, l-am ales pe cel mai mic.Mi s-a parut cel mai interesat de mancare.
|
 |
|
|
Mama ce-a fost la tine in bazin!  Mult peste ce-mi imaginam eu. Mai vedeai pestanii?  Intredevar tratamentul a dat roade in cazul asta.
Ai avut gura "aurita" despre xenia....2 brate s-au topit complet in 24h. Cel de-al treilea a supravietuit partial, bince ca macar s-au rdicat si au inceput sa puseze ramurile care au scapat.
|
 |
|
|
Azi am adaugat la stocul viu o femela de mandarin si un chelmon. Nu m-am putut abtine si am riscat cu chemonul
Si culmea, l-am ales pe cel mai mic dintre toti. Parea foarte interesat de ciugulit de pe fundul bazinului si nu prea avea treaba cu cei din jur. Cei mari pareau mai stresati cel mai mare chiar statea numai langa filtru. Sper sa fi tras lozul castigator....
By the way, sunt colegi pe-aici care pe la sfarsitul anului s-au dedat si ei la un lot de chelmoni...Sunt curios domnule Melcu
De mandarin nu ar trebui sa-mi fac griji pt ca-mi colcaie refugiul de pozi. Am hotarat sa pun deocamdata si chemonul tot in refugiu. Cat este micut poate sta acolo plus ca asa imi este mai usor sa am grija de el si sa-l conving la mancare.Doamne Ajuta!
|
 |
|
|
|
Si eu am o panarama in bazinul mare care sta ascunsa intr-o gaura. Dar ma gandesc ca atata timp cat nu scoate capul mai mult nu-i niciun bai.Abia daca o zaresc. Daca se extinde n-are nicio sansa in fata uratului.
|
 |
|
|
|
Deasupra lui Suri ai o xenia lesinata...de ce se afla in starea respectiva?
Am si eu una dar a mea era super infoiata pana tembelul ala de Dorel s-a apucat de forat in zona si tot ce-a excavat a pus peste saraca xenie. A stat complet acoperita de nisip cel putin vreo 2 zile. Ce sanse mai am sa-si revina?
|
 |
|
|
Cu tot ce-am ramas dupa vizionarea filmuletului?: PYREX, Optimag+, KIMAX, T-fal si Homestyle
Azi chiar aveam de gand sa adaug neshte carbune asa ca ma pregatesc sa merg la baie cu butelca de Matrix Carbon si sa-i trag o splalatura viguroasa cu apa de la robinet dupa care-l pun sa se "decanteze" direct in canistra
|
 |
|
|
|
Belea furia aia rosie! S-a divizat?
|
 |
|
|
Si azi ficatu' cat acvariul ala al tau de 500l
|