koala wrote:L-am invitat pe Dorin sa participe la discutie, am incredere ca poate lamuri lucrurile...
Hai multumesc de invitatie.
Sa o luam pe rand, Color Rendering Index. De la CREE au aparut leduri cu acest indice specificat. Ca punct de referinta se ia lumina naturala, a soarelui, care este de 5000-6000 Kelvin, CRI 100. Indicele CRI e important la fotografie mai mult, unde oamenii lucreaza cu o singura sursa de lumina. Discutand despre leduri, aici se schimba treaba, ca avem leduri rosii, albastre, verzi, alb cald ( 3000 Kelvin ), daylight ( 6500 Kelvin ). Temperatura de culoare, Kelvinii, sunt dati de proportia Red Green Blue pe care o emite ledul respectiv. In specificatiile ledurilor CREE puteti vedea ca la ledul de 3000 Kelvin avem o porportie egala de albastru si rosu, pe cand la ledul de 6500 Kelvin avem considerabil mai mult albastru, de asta si lumina este mai rece. Discut de albastru si rosu pentru acestea sunt principalele radiatii de care trebuie sa tinem cont cand e vorba de fotosinteza.
De ce la reef-uri folosim surplus de leduri albastre si UV? Pentru ca lumina in mediul lor natural abunda in radiatie albastra, rezultand o temperatura de culoare mai mare, 10-15-20 000 kelvin, in functie de adancimea la care se situeaza coralii.
La plante e aceeasi treaba, eu unul nu consider ledurile de 2700-3000 Kelvin, CRI 93 ca fiind ideale pentru cresterea plantelor, ci o combinatie intre acestea si leduri daylight, si e simplu sa deduceti si voi acelasi lucru uitandu-va pe graficul cu spectrul luminii, rata de fotosinteza si de absorbtie.
Referitor la ledurile de 1-3 W si ledurile 10-50 W, treburile stau in felul urmator. Ledurile de 1-3 W vin cu o lentila montata, 120-90 grade, si exista lentile optionale pentru ele ( 80, 60 ... 8 grade ). Ledurile de 1-3 W pot fi distribuite pe orice suprafata, pe cand ledurile de putere mai mare contin diodele montate una langa cealalta, nu exista dioda de 10 W, ci sunt 9 diode de 1W si tot asa. Din ce am testat eu, ledurile de 10 W sunt ok pentru acvariile marine, care au nevoie de o lumina puternica, chiar un prieten a facut si niste masuratori PAR iar rezultatele au fost foarte bune, insa pentru acvariile de apa dulce, treburile se schimba putin.
Aici aduc in discutie si unghiul de reflexie al ledurilor, unghi de tip lambertian.
Intensitatea maxima a luminii este fix in fata ledului, mergand spre laterale, intensitatea scade. De aceea la ledurile de 1-3 W se folosesc lentile, pentru a creste puterea de patrundere in apa, pana la adancimea dorita. In cazul ledului de 10 W, avand 9 diode de 1W montate intr-un centimetru patrat, tinand cont de unghiul de reflexie al acestora, 160 grade, pentru ca nu au nici un fel de lentila, si de faptul ca intensitatea maxima este in fata ledului, rezulta o lumina patrunde mai bine pana la adancimea dorita, lucru bun in cazul acvariilor de reciv.
Neavand nevoie de lumina asa puternica, pentru acvariile plantate (rezonabile ca dimensiune) cred ca cel mai bine e sa se foloseasca leduri de 1-3 W, pentru a obtine o lumina uniforma in tot bazinul. Bineinteles ca se pot folosi leduri de putere mai mare, in functie de dimensiunea bazinului si a coloanei de apa. Ca idee, atunci cand folositi doua tipuri de leduri (alb rece si alb cald, sau alb cald + albastru), v-as recomanda sa montati aceste leduri cat mai apropiate, pentru a obtine lumina dorita ( de exemplu 3 leduri 3000K + 1 led albastru in centrul lor, doar ca exemplu, nu am testat sa vad exact ce lumina reiese)
Pentru ca timpul nu mi-a permis sa testez, stau cu un acvariu mic gol, si cu ledurile alb cald si alb rece pentru el nemontate. Vreau sa fac un tesc pentru cresterea plantelor, cand o sa-l pornesc o sa prezint aici concluziile.
Atentie la racirea ledurilor, lasati la o parte ce a facut producatorul si asigurati-va ca ledul sta rece. Ledurile nu se ard brusc, ci isi pierd din intensitate si ajung niste lumanari.
Comentariile lui SERVICE ELECTRO nu au legatura cu acvaristica, probabil el merge pe principiul: daca la un led de 1 W nu te poti uita, atunci clar ca la unul de 3 W ba, iar un led de 50 W clar e tata lor. Neavand legatura cu acvaristica, unde noi avem alte pretentii de la leduri, se schimba treaba, el are o perceptie, noi alta. In functie de destinatia lor, ledurile se pot monta in n feluri, ideea este sa indeplineasca scopul pentru care sunt montate acolo.
hai ca am scris o groaza, mai revin cu comentarii daca e nevoie
