Salut,
De ceva timp cochetez cu ideea construirii unui reef. M-am gandit si m-am razgandit, am tot studiat mai bine de un an si intr-un sfarsit, dupa ce am realizat ca a-mi transforma bazinul facut pt discusii (120x45x60) in reef nu e o ideea asa de buna, am gasit un locsor care pare sa fie potrivit pentru un proiect nou. Locul este intre holul de la intrare si living, ca un perete despartitor, cu vedere din 3 laturi, cam asa:
Display: 70x50x50 cu overflow box in laterala stanga, lipit de stalpul care se vede in imagine, lat de 10 cm. Trecerea din display in overflow box vreau sa o fac fara pieptene, doar cu o foaie care desparte, mai scurta cu 3-5cm. Nu stiu daca este o idée buna, astept parerile voastre. De asemenea ma gandesc pentru retur fie o sigura teava de 32, fie 2 sau chiar 3 mai mici din care una dintre ele sa o folosesc pentru tur. Cert este ca as vrea sa fie cat mai silentios sistemul.
Si ca sa stabilim de la inceput care e turul si care returul, eu ma raportez la sump si nu la acvariu atunci cand le definesc. Deci:
Sumpul:
Nu stiu exact cum sa compartimentez si mai ales cat de mari ar trebui sa fie spatiile. Astept parerile voastre. Cert este ca in primul compartiment, acolo unde va veni returul, o sa fie si skimmerul. O sa las un loc suficient de mare pt un skimmer mai puternic a.i. daca voi constata ca nu va face fata cel pe care il am acum (Bubble Magus NAC QQ) sa upgradez la un NAC3 sau NAC5. Detin si un reactor in care as vrea sa bag denitrate de la seachem si pe care il voi alimenta cu o pompa cu debit f mic.
Ca si alte medii de filtrare as vrea 4 litri matrix, carbune activ si ceva antifosfati care nu necesita fluidizare.
Turul va fi asigurat de o pompa Eheim compact plus 2000.
As lasa si un compartiment de vreo 10 cm latime pentru ATO ca in schema. Aici astept sfaturile voastre pt un DIY.
Iluminare: 6xT5 24w, 2x10000K, 2x12000K si 2 actinic blue. Daca va fi nevoie in timp voi adauga 1 sau 2 lampi MH de 70W
Pompe curenti voi folosi 2x2500 sau 2x3000 SunSun.
Voi incepe cu 10-15 kg de piatra vie si cateva kg de nisip viu, nu vreau sa fie prea aglomerat scape-ul. Vreau ceva aerisit si frumos aranjat, imi place f mult cum i-a iesit lui Ionutz proiectul.
Sare si aditivi GroTech.
Vietuitoare:
Imi doresc o pereche de ocellaris, un Pseudocheilinus hexataenia si un guvidel.
Corali moi in principiu, cel putin la inceput: discosoma, zooanthus (preferatii mei), ricordea, sarcophyton, pulsing xenia tree, etc.
O anemona frumos colorata ca si gazda pt ocellaris, am vazut ceva foarte frumos in bazinul lui koala.
Ceva melci care, alaturi de un crevete si stelute de nisip sa intregeasca o echipa CUC.
Ce ar mai fi de adaugat este ca tot ce am descries aici este ce cred eu ca imi trebuie si ca e bine insa va rog sa nu ma criticati prea tare daca gresesc, nu am mai avut reef pana acum. De asemenea, proiectul se va intinde pe o perioada destul de lunga, estimez ca va fi finalizat nu mai devreme de iunie. Noul membru al familiei are nevoie de foate mult timp in perioada ce urmeaza.
Astept orice pareresi completare, tocmai pentru ca va fi un proiect de durata, vreau sa fie proiectat cat se poate de bine. Sigur mi-au scapat multe lucruri... scriu intre schimbat pampersi si incalzit biberoane