[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: pooops
Forum Index » Profile for pooops » Messages posted by pooops
Message
Rama de lemn... nu stiu ce sa zic. Lemnul in timp se deformeaza, "lucreaza".
O solutie ar fi sa il faci pe cornier de aluminiu pe care sa pui un autocolant care sa imite lemnul.
Daca te gandesti la un anume acvariu, mai bine il faci pe comanda sau te uiti la ce gasesti in comert si iei ce gasesti. Eu as opta pentru prima varianta.
La fel si capacul, de obicei capacele standard au un nivel de lumina de 0,3w/litru, ceea ce e putin daca vrei sa ai si cateva plante prin el.
Intai documenteaza-te fa-ti o parere iar daca ai nevoie de sfaturi, noi suntem aici.
Si un sfat.... NU TE GRABI!
Salutare!
Ce pesti ai de gand sa cresti?
Bine ai venit.
Mi-ar placea sa postezi toate etapele in realizarea proiectului.
Schimbul de caldura conform tuturor principiilor termodinamice este direct proportional cu temperatura sursei calde si a celei reci. Altfel spus, daca nu gasesti o sursa rece, ci te folosesti doar de aerul din camera, sa nu te astepti la mari diferente de temperatura. Exceptie fac aparent sistemele care se folosesc de transferul de faza. Asta din cauza ca folosesc un agent frigorific care in timpul schimbarilor de faza absoarbe si cedeaza caldura. Ageste sisteme sunt denumite generic agregate frigorifice, denumite in unele cazuri pompe de caldura. Acestea fac un transfer fortat de caldura cu ajutorul unor compresoare si a agentilor frigorifici.
Continuand mai departe, daca in camera ai temperatura x, sa nu crezi ca vei reusi, doar folosindu-te de aerul din camera, sa scazi temperatura din acvariu la valoarea x. Si asta teoretic. In realitate o sa ai undeva la X+1 sau X+2. Exceptie daca folosesti un agregat frigorific, sau mai pe scurt un chiller in cazul acvariilor.
Daca prin normal intelegi ieftin, cauta pe forum discutiile legate de iluminat. Ai si alternative ceva mai ieftine, dar e de preferat un neon special. Nu cred ca este asa de mult, ma refer la pret, considerand ca o sa il folosesti cel putin un an de zile.
Asa arata dupa 3 luni de la schimbarea substratului si dupa o tunsoare
Daca speri sa te duci la un depozit de materiale de constructii de unde sa iei exact ceea ce vrei .... nu ai nici o sansa.
Ori il cumperi gata cernut de la cineva, cum spunea pc.ciprian sau cumperi mai mult si il cerni, asa cum spunea lucian.

Cea mai buna varianta este sa strangi niste banuti, nu prea multi, si sa il cumperi din petshop la dimensiunile pe care le vrei.
Caut sa cumpar melci asasini, de preferat din Constanta sau imprejurimi. Daca cineva a mai trimis prin posta si e sigur ca ajung..., e si asta o varianta
Ce imi place cum revine acest tip de post an de an... Cum vine vara, cum reapare.
Solutiile de tipul ventilatoarelor sau al pompelor care fac apa sa circule mai bine sunt solutii care ne dau de obicei unul sau doua grade in minus.
De cele mai mule ori nu sunt suficiente.
Solutiile cele mai bune sunt si cele mai scumpe, adica fie un chiller care sa raceasca direct acvariul fie o racire mai puternica a camerei in care este amplasat acvariul.
Daca este de la substrat se limpezeste in timp. Poti folosi ca sa il ajuti Clynol de la JBL; o sa se tulbure mai tare in prima faza si apoi o sa se limpezeasca. Ai grija ca dupa asta va trebuii sa cureti peretii interiori ai acvariului fiindca se va depunde pe ei o mazga.
E un picut mai greu de folosit si iti trebuie multa atentie.

Se umplu cele doua recipiente cu apa pana la semnul de 20ml.
Unul din recipiente are rol de martor, se pun solutii doar in al doilea.
Primul recipient odata umplut nu mai umbli la el, doar il privesti.
In al doilea, in prima faza, dupa ce ai pus apa in el, lasi sa picure 5picaturi din lichidul 1. Il agiti si apoi incepi sa pui picatura cu picatura din lichidul 2, si te uiti la culoarea apei, pe care o compari permanent cu cercul colorat in roz pe care l-ai gasit in cutie, dar privesti si la recipientul martor, ca sa te ajute in observatii.

Atunci cand apa ramane roz pentru cel putin 30 secunde, ai gasit valoarea. Aceasta se determina inmultind cu 2 numarul de picaturi de lichid 2 puse in recipient.

Ca sa iti dai seama mai usor de culoare, cel mai bine privesti de sus in jos, asa cum recomanda producatorul.
Prea tare.....
Update: am dat pestii ... toti. Am adus in locul lor 5 neoni.
Acum un an cand am luat acvariul, aveam doar 2 molly, un mascul si o femela. Nu ma asteptam sa supravietuiasca puii.
SAE i-am luat pentru ca la un moment dat am fost napadit de alge filiforme. Botia l-am luat, asa cum am zis, ca sa ma scape de melci. Au fost solutii la doua probleme diferite.

Plantele din momentul de fata sunt ceea ce am ales; nu sunt nici macar 10% din ceea ce aveam, pur si simplu nu se mai vedeau pestii printre ele cand am facut reset. Sunt convins ca peste vreo 3 luni o sa fie iarasi plin, o sa pun imagini periodice cu evolutia acvariului.

Filtrul este un filtru foarte bun, are 3 compartimente, doua sunt cu filtre mecanice, adica bureti iar al treilea compartiment contine inele ceramice pentru biofiltrare. Acesta este motivul pentru care l-am ales, are compartiment separat pentru biofiltrare. Nu pot spune ca este solutia perfecta, insa din punctul meu de vedere este cel mai bun compromis la care am ajuns. Un filtru extern... cum ar fi sa am un filtru extern cu capacitate de 30L la un acvariu de 20L??? ;). Nu am pretentia ca sunt un mare cunoscator in ale acvaristicii, insa imi doresc un lucru pe care si-l doreste oricine de pe acest forum, si anume ape limpezi.

Legat de pesti, si eu ma gandesc sa scap de ei. SAE si botia cresc mult prea mari, deja ma gandesc la cineva care are un acvariu de 200l si imi este prieten, o sa il rog sa ii ia. Daca reusesc sa ii dau, cred ca o sa imi iau neoni. Sfatul tau legat de pesti, este unul foarte bun, la care m-am gandit si eu in ultima vreme; am pesti prea multi si unii prea mari pentru un nano.

Multumesc de sfaturi, tocmai acesta este motivul pentru care am postat
Dupa un an de zile de la setarea acvariului, mi-am luat inima in dinti si i-am facut un reset, adica i-am pus substratul pe care ar fi trebuit sa il pun din prima zi.
Pana acuma am avut pietris simplu. Am un acvariu Hailea A30, producatorul zice ca are 30 de litri, dar de fapt el este de 20l.
Sambata, 16 februarie am fost la cumparaturi... si am cumparat un substrat JBL Aqua Basis Plus si Manado,

Rezultatul se vede in imagine.

Dotari: pesti: Guppy, Molly, 2 SAE si un botia macracanta. Botia l-am luat in prima faza, temporar ca sa ma scape de melci, se pare ca nu prea are chef sa imi omoare melcii, bine ca am scapat de ei acuma, la reset. Acvariul este destul de populat din punctul meu de vedere; nu mi-am dorit asta, insa s-au inmultit. O sa mai dau din ei, cel putin botia si din molly.

Echipament: Iluminat lampa philips pl4s 827 de 11w, la asta se adauga 4 leduri, 2 albastre si doua albe, impreuna au efectiv 4,5W (tensiune inmultit cu intensitatea curentului). Ele sunt de 3W fiecare, insa nu reusesc sa le racesc suficient, asa ca prefer sa bag in ele curenti de intensitati mai mici. Filtru am un Ferplast Bluecompact 02. Incalzitor, un JBL de 50w, dar nu il mai folosesc. Temperatura din acvariu sta undeva in jurul valorii de 25 de grade pe timpul iernii, iar vara se duce pe la 28-30 (stau la etajul 4/4, asa ca .... cu tot aerul conditionat nu reusesc sa fac mare lucru pentru acvariu).
Fertilizare: CO2 cu bomba cuplata cu un difuzor ceramic, Ferropol 10 ml pe saptamana, Ferropol picaturi zilnice, cate 2, PPS 1 ml pe zi, cu schimb de apa 50-70% saptamanal.

Plante: Hygrophilla, Cryptocorine, Echinodorus tenelus.
Din cate stiu eu, NASA a facut un studiu legat de viitoarele calatorii spatiale. Datorita duratei lungi a viitoarelor calatorii au facut un clasament al eficientei plantelor in curatarea aerului. Foarte interesant ca pe primul loc a iesit un spathiphyllum. Asa ca sfatul meu, chiar as zice rugamintea mea in calitate de iubitor de plante (atat acvatice cat si terestre) este sa o scoti din acvariu si sa o pui in ghiveci, poate chiar in bucatarie unde o sa faca ea ceea ce stie mai bine si anume sa iti tina un aer curat in casa.

Schimburi masive de apa cat mai des si reducerea iluminatului.
Nu are nici o treaba.
Rolul balastului este de a limita curentul prin tuburi, asa ca poti pune pe el orice tub de 36w sau doua tuburi de 18w fara nici o grija.
Legat de fertializarea macro si eu sunt abia la inceput, asa ca nu imi permit sa dau sfaturi in acest sens.
Am vazut cateva posturi interesante pe acest forum legate de metoda indexului estimativ, nu ar strica sa le citesti.
Mult succes!
Ceva asemanator am patit si eu dupa ce am schimbat iluminarea.
Am dat vina initial pe lumina, adica am schimbat becul original de la un Hailea A30 cu un 827.
Dupa ce am facut tot felul de inovatii de marire a iluminarii cu leduri si dupa ce am sapat indelung pe net, am ajuns la concluzia ca intensificarea fotosintezei a dus la cresterea ratei de uptake de macro, mai ales ca faceam ca si tine injectie de co2 cu bomba, si astfel aveam niveluri foarte mici de macro in apa.
E foarte posibil sa ai nevoie de fertilizare cu macro. Ca sa fii sigur de asta ai nevoie de niste teste de macro, sa vezi cum stai.
 
Forum Index » Profile for pooops » Messages posted by pooops
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com