Message |
|
Da, bomba da 45 bule pe minut, dar am etansat tot, inclusiv dopurile pe filet cu silicon de garnituri.
|
 |
|
Difuzorul pe care il am este acesta... http://www.happypets.ro/aquili-difuzor-co2-1cm-p-3065.html
Adica nu e piatra, chiar e difuzor de co2. Spre surprinderea mea bomba a ridicat suficient presiunea ca sa il faca sa scoata multe firisoare fine de tot de bule (asta si din cauza ca am facut toate etansarile cu silicon de garnituri).
Chestia din dreapta e un filtru intern http://www.pepika.ro/21-Acvaristica/385-Echipamente-pentru-acvaristica/429~Filtre-de-apa/4864-Filtru-intern-Ferplast-Blucompact-02.html
Cel cu care a venit acvariul nu mi-a inspirat incredere.
|
 |
|
Inca nu am pus substrat. Vad ca plantelor le merge binisor.
Am cumparat un difuzor de CO2 de sticla cu ceramica si merg pe Ferropol cu Ferropol 24.
Acuma acvariul arata astfel:
|
 |
|
Am facut acvarii; nu stiu ce sa zic legat de perioada de uscare.
Pe cordonul de silicon se formeaza crusta cam intr-o ora, insa uscatul cordonului de silicon e o alta poveste, tine foarte mult de grosimea lui. De fapt parerea mea personala este ca timpul de uscare al cordonului de silicon creste exponential cu grosimea lui. Un 48 de ore, asa cum ai de gand sa il lasi, consider ca e cam la limita. Nu ar strica sa il mai lasi.
Din socotelile mele, o sa ai un volum maxim brut 78L. Deci cand vorbim de lumina, ar fi cazul sa te gandesti la cel putin 50W pe tuburi, repet, cel putin daca vrei sa il plantezi foarte bine.
In rest, partea cu ciclarea, nu comentez ca nici eu nu am avut niciodata suficienta rabdare sa las la ciclat cat trebuie un acvariu, si de aceea m+am chinuit mult pana am reusit sa mi le stabilizez.
Mult succes!
|
 |
|
De curiozitate, cate bule bagi pe minut in acvariul de 30L?
Am inteles eu bine ca 8?
Nu de alta, dar la mine la bomba, nu am stiut cat sa il las, cu difuzor de sticla cu membrana ceramica, bag vreo 45. Sper sa nu fie prea mult.
PS Sper sa nu fiu offtopic.
|
 |
|
Salutare Radu, bine ai venit!
Asa incepem toti... cu un acvariu decorativ si incet incet ajungem ca la intalniri cu prieteni  sa vorbim despre ciclul azotului si numarul de bule de CO2 pe care le introducem in acvariu.
|
 |
|
Am schimbat sticla cu una de 2,5L.
Dintre plante au inceput sa se ridice bule marunte de oxigen.
Apa e mult mai limpede decat cand aveam carbon activ in filtru.
Sunt incantat  !!!!
Ape limpezi tuturor!
|
 |
|
Spuma aceea este ca am agitat-o inainte de fotografie.
Ramasese pe fund zahar nedizolvat.
Daca zici ca nu crezi sa poata face suficienta presiune pentru un difuzor atunci o sa ii iau alta piatra bolborositoare si gata.
Astept sa vad cum le merge fara substrat; daca nu le merge bine, le pun substrat. Totul e ca sunt prea comod zilele astea ca sa ma apuc sa reamenajez acvariul.
Probabil ca pana la urma la asta o sa ajung. Poate week-endul viitor.
Multumesc de sfat.
|
 |
|
Am facut un acvariu din sticla de 10 cu inaltime de 60.
Pot sa iti zic ca la aceasta inaltime, are burta (sau sageata pentru cei care au facut rezistenta materialelor in facultate) de 2mm.
La 70 este posibil sa ai nevoie de intaritoare.
Mult succes!
|
 |
|
Tocmai am luat de la colegul nostru cms, un pachet de plante. Cu aceasta ocazie vreau sa ii multumesc inca odata.
Dupa ce le-am plantat (e impropriu zis plantat, mai degraba le-am fixat prin pietris) mi-am dat seama ca acvariul arata mult mai bine cu plante decat fara (e normal, fiindca majoritatea acvariilor nano sunt plantate). Am scapat de valisneria gigantea pe care o cumparasem de la zoomania, fiindca era prea mare, in plus nu arata deloc bine, adica era maro si stravezie.
Apoi am stat vreo ora si le-am admirat.
Si atunci am hotarat sa fac ceva ca sa le mearga bine acestor plante.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa scot carbunele din filtru... direct la cosul de gunoi!.
Apoi am luat fertilizant de la tetra si am pus in acvariu.
Apoi am facut o bomba  .
Nu am gasit difuzor de CO2, asa ca am pus o piatra normala. Insa azi dimineata cand am tras putin mai tare de furtun, a iesit cu tot cu plasticul prin care intra co2-ul, asa ca am bagat furtunul in kitul de aer al filtrului.
Azi o sa caut prin Constanta un difuzor de co2.
Astept pareri si sfaturi.
|
 |
|
Noroc!
Stai linistit, inca nu exista o definitie clara a unui incepator.
Important e ca ai acvaristica in ADN.
Asta inseamna ca esti din familie  .
|
 |
|
Le vreau eu. Multumesc. Sunt frumoase!
|
 |
|
Am pus o prima fotografie.
Acvariul are doar 6 zile, adica e la inceput.
|
 |
|
Foarte frumos!
Ai grija ca acvaristica e un microb, o sa il ai in sange toata viata.
Sfatul meu... ai grija ce faci cu filtrul; pestii, ca orice fiinta vie, au limitele lor.
Stiu ca acvaristica este un hobby foarte scump, insa cauta o alternativa.
Filtrul pe care il ai acuma este ca sa nu zici ca nu ai. Sincer vorbind, am facut filtre home made mai bune decat el (dar si mai scumpe).
Mult succes!
|
 |
|
Multumesc de sfaturi,
O sa mai tin cateva zile carbunele, cred ca il las o saptamana. Prefer o solutie mai sigura in conditiile in care acesta este primul meu acvariu sub 70L. Inca nu am experienta cu acvariul acesta.
Sa auzim de bine.
|
 |
|
Sunt de acord cu ceea ce spuneti legat de ceramica. Si eu prefer filtrarea biologica celei chimice. Motivul pentru care am scos ceramica (care este ceramica in genul Siporax-ului de la Sera) este ca apa incepuse sa capete nuante alburii iar pestii erau letargici, mai pe scurt nu era ciclat acvariul (de fapt nici nu am avut rabdare sa il las la ciclat). Acuma, dupa nici macar 24 de ore, se simte o mare modificare in bine a comportamentului pestilor. Intrucat filtrul contine trei compartimente, din care doua au bureti, in momentul in care carbonul va incepe sa isi piarda din putere, o sa inceapa o ciclare mai inceata a acvariului, si se vor dezvolta si culturile de bacterii pe care acuma nu le am; peste vreo doua luni o sa scot carbonul si o sa pun la loc ceramica. Legat de revenire... Acvaristica nu e un microb, ci e in ADN-ul nostru. Am inceput acvaristica pe la 10 ani si m-am ocupat de ea pana la 14 ani cand am plecat la liceu, in Constanta, eu fiind din Mangalia. A urmat facultatea, unde am crescut o testoasa. La finalizare am donat broasca unui medic veterinar. Am revenit in Mangalia in 2001, unde mi-am facut un acvariu de 70 litri. Atunci mi-am facut contul. Dupa aceea m-am mutat cu serviciul in Constanta, in 2002, unde mi-am cumparat o garsoniera (16mp cu tot cu hol, baie si bucatarie) in care abia incapeam eu, darmite un acvariu. Intre timp mi-am cunoscut actuala sotie, si am facut la tatal ei acasa un acvariu de 150l. Sunt cateva posturi mai vechi ale mele legate de acest acvariu, insa, nu am avut timp sa fac naveta intre locuinte pentru a ma tine de acvariu;m-am casatori, m-am mutat si au venit pe lume copii (am un baiat de 4 ani si o fata de 8 luni). Mereu am tot asteptat sa vina vremuri mai bune pentru acvaristica. Abia acuma am reusit sa imi cumpar un acvariu (acesta este primul acvariu pe care l-am cumparat, pe celelalte le-am facut eu).
|
 |
|
Substrat nu am folosit.
Doar pietris 3 - 5 mm.
Vreau mentenanta mica, momentan; sa imi revin in mana.
Mai incolo nu stiu ce va fi. Poate o sa refac setupul cu substrat, o sa imi iau un echinodorus si o instalatie de CO2. Inca nu stiu. Momentan ma bucur ca am reusit sa revin in breasla!
|
 |
|
Pe forumul vechi, prin 2003, se vehicula la un moment dat ideea ca sub 50l nu e acvariu (de fapt unii erau de aceasta parere); a vrut sa fie o gluma, fiindca intre timp ne-am lamurit ca un acvariu cu cat e mai mic, cu atat e mai greu de tinut in echilibru.
Poze un pic mai incolo, sa se stabilizeze si sa se fixeze planta bine.
|
 |
|
Dupa indelungi negocieri cu fi-miu l-am convins ca i-ar placea un acvariu.
Din pacate nu prea am avut loc, asa ca m-am multumit cu un Hailea A30 (stiu ca sub 50l nu se cheama acvariu).
Nu se compara cu ultimul acvariu pe care l-am facut, de 150l, care acuma este la cumnatul meu, dar e mai bine decat pana acuma, adica fara.
Setup:
1. Filtrul cu care a venit acvariul, un Hailea RP-200; l-am inlocuit cu un Ferplast Blucompact 02. La el folosesc kitul de aerare, asa ca nu am pompa de aer. De asemenea, intrucat inca nu este bine stabilizat acvariul, am inlocuit ceramica cu un saculet cu carbune activ. (Acest filtru are trei compartimente, doua cu bureti si unul cu ceramica)
2. Incalzitor Jewel de 50W.
3. Iluminat cu sistem PL 11W lumina Alb/Albastru. Sincer a prima data cand vad acest sistem de iluminat.
Pesti:
Acestui "acvariu" i-am adus 7 locatari: 5 guppi, 3 femele si doi mascului + o pereche de moli. Ceea ce e interesat, este ca acesti pesti sunt obisnuiti cu apa in intervalul 27-28C. Cum incerc sa o cobor spre 26, cum se inghesuie langa incalzitor.
Plante:
O Valisneria Gigantea.
Cam atata am de spus momentan.
Apa limpede tuturor si sa auzim numai de bine!
|
 |
|
Multumesc de raspuns, mai ales ca nu e prima data cand discutam; am mai avut niste contacte pe PM, pe timpul cand eram ocupat cu renovatul apartamentului.
E drept ca m-ar interesa un acvariu plantat, tinand cont ca acvariul pe care vreau sa il fac este un acvariu mic, insa nu stiu prea multe despre acest tip de acvarii.
Am vazut diverse poze, si m-au impresionat.
Ma gandesc ca pe partea de echipamente, un acvariu plantat este mai pretentios, adica o sa imi ia ceva mai mult timp pana le achizitionez.
Dimensiunile acvariului nu sunt inca finale; deocamdata caut un suport pentru el, si, in functie de dimensiunile blatului, o sa fac si placa de fund a acestuia. Inaltimea coloanei de apa ramane de 40cm.
M-ar tenta si o coloana de apa de 50, insa sticla de 8 stiu ca se gasea intr-o perioada numai la depozitul de sticla de pe langa Energia, si acolo, cum lucreaza in foc continuu, sigur dau gres la una din placi. Asa am patit-o data trecuta, cand am luat sticla de 10.
Blyxa Japonica m-ar interesa, dupa ce imi fac bazinul; deocamdata nu am curajul sa o iau, fiindca de acvariul celalat se ocupa cumnatul meu, si l-a lasat in paragina, imi vine sa plang de fiecare data cand trec pe acolo. Mereu in vad cu lumina stinsa  , doar asa, din cand in cand le mai aprinde tuburile (doua OSRAM Fluora, un Aqua Glo si un Sera Plant, de 18W fiecare). Nici el nu mai are timp, e cu munca.
Inca odata multumesc pentru ajutor, si tinem legatura.
|
 |
|