Buna ziua tuturor. Iata-ma deschizand un nou topic, lucru pe care nu l-am mai facut demult, topic care sper sa ajunga un jurnal defapt. A venit vremea sa inchei primul capitol al acvaristicii si sa il incep pe al doilea, din alea cateva zeci pe care le are acvaristica asta.

Vechiul setup e pe terminate, adica mai bine spus vechiul substrat de la JBL si-a facut datoria (are peste un an vechime

) si acest lucru incepe sa se cunoasca din pacate pe plante, cu toate ca au mai primit si cateva bilutze de la JBL. In perioada lui cat de cat acceptabila pentru unii, dar glorioasa pentru mine, ca incepator ce sunt arata cam asa:
POZE
Sa o luam deci, de la inceput, cu cateva date despre setup-ul din poze, urmand ca mai apoi sa zic si ce upgrade-uri o sa aduc acvariului si bineinteles sa cer cateva sfaturi:
- acvariu 250 litri brut - 100 x 50 x 50 cm
- lumina - 3 x Osram Floura, 1 x Philips TLD 830, toate de 30 watti
- co2 - presurizat, fara ph-controller, 2 bule pe secunda cu reactor JBL Tornado, cu extensie
- filtru extern Tetra EX 700, intern Tetra IN 800, incalzitor, etc
- substrat JBL AquaBasis Plus, iar peste nisip de rau granulatie 1-3 mm - cum recomanda producatorul substratului
- fertilizare in apa tot gama JBL - ferropol si ferropol 24, cantitati specificate de producator
- flora, plante simple: Hygrophila polysperma, Bacopa, Echinodorus tenellus, Ludwigia repens rubin, Hemiantus micranthemum.
- fauna 10 rasbore, 12 neoni clasici si 5 cory.
Ca prim criteriu in alegerea plantelor a fost ceea ce am gasit, in afara de uzualele valisneria, cabomba, etc... Dupa ce o sa ma hotarasc ce alte plante o sa mai pun in noul setup, o sa pun un anunt la aria Cumparari in speranta ca o sa ma ajute cineva.
Pentru noul setup, o sa suplimentez lumina cu inca un tub de 30 watti si o sa incep si o aditie de macroelemente, care daca ati observat este inexistenta in setup-ul prezent.

.
Ca substrat m-am gandit sa incerc combinatia JBL AquaBasis Plus si JBL Manado, cu aceeasi fertilizare JBL in coloana de apa, deoarece am vazut aici niste acvarii de vis care folosesc aceasta schema de fertilizare.
Acuma, prima problema care o pun este legata de ciclarea bazinului: cum ar trebui sa procedez la schimbarea substratului, pentru a evita o deciclare sau explozie de alge? Momentan bazinul este echilibrat, colonia de bacterii din filtru este bine dezvoltata, iar alge, prea putine, dar nu stiu ce se va intampla odata cu introducerea unui nou substrat.... Eu m-am gandit in felul urmator: pastrez o cantitate cat mai mare de apa din bazin, am pozibilitatea sa o pastrez aproape pe toata, filtrul va functiona in alt bazin de vreo 60 litri, unde vor sta si pestii cateva ore pana pun substratul nou si plantez, apoi pun apa pastrata, o aduc la temperatura normala, daca e nevoie atasez inapoi filtrul si introduc pestii. Asa m-am gandit eu. Daca am zis ceva prostii va rog sa ma corectati. Ceva asemanator am vazut ca a facut RaduU parca, dar sa mor daca mai dau de topicul ala...
Cam atat pentru moment. Cu alte intrebari o sa revin mai in colo. De treaba o sa ma apuc de luna viitoare, din motive "salariale".
Multumesc anticipat.