| Message |
|
|
|
Apa de osmoza inversa care sa inlocuiasca o parte din apa de la robinet folosita pentru schimb.
|
 |
|
|
Bine ai venit.  Observ ca te-ai documentat bine, din moment ce prima achzitie este o instalatie de co2.
|
 |
|
|
Datorita faptului ca respectivul stapan al acvariului are doar 13 ani, nu cred ca merita facut prea mare caz. La varsta lui atata si-a permis, atata poate sau poate atata vrea doar. Nu cred ca e inca pregatit sa isi asume responsabilitati reale visavis de acest hobby. Nu zic asta din rautate, sau la misto. Toate comentariile la adresa lui s-ar putea sa aiba efect, dar in proportie de 80% realitatea ma face sa cred ca nu va fi asa.
Cu alte cuvinte, nu asteptati foarte multe in materie de design. Omul (  ) a asigurat totusi un minimum de echipamente pentru supravietuirea vietatilor (filtru si incalziutor). Cat despre estetic, o sa isi dea seama singur cand o sa fie pregatit cam ce inseamna...
|
 |
|
|
Face bine. Una din plante are 3 pui cam de 5 cm  Plantele au inceput sa creasca, am inceput usor si cu fertilizarea. Zilele astea o sa fac si niste poze. Alge au aparut ceva, mostenite din vechiul setup, dar vad ca nu s-au axat numai pe Echinodorus Tenellus care isi revine tare greu dupa mutare si pe Ludwigia Repens, care nici ea nu o duce foarte bine. Interesant e faptul ca ambele sunt plante "easy"... si isi revin cel mai greu. Cele cu cerinte mai pretentioase par sa isi dea drumul mai repede...
|
 |
|
|
Vand reductor CO2 cu un manometru pentru afisarea presiunii din butelie, reglaj fin si electrovalva. Electrovalva nu inchide corespunzator, motiv pentru care nu o folosesc. Poate cineva care se pricepe reuseste sa o repare. Reductorul insa e in perfecta stare de functionare. Reglajul fin putea sa fie si mai fin, dar in principiu se poate regla bine (la mine merge la 2 bule/sec constant de vre-o luna, de cand am reincarcat butelia). Filetul este standard, dar am intampinat probleme la butelia mea deoarece este groasa si din cauza electrovalvei nu puteam sa il infiletez. Asa ca un strungar priceput, mi-a facut o prelungire (se vede in poze), cu care se poate monta pe orice tip de butelie, atata timp cat butelia are filet standard.
Ca bonus se da si un bubblecounter si valva de sens din sticla, nefolosite. Au venit cu reductorul cand l-am cumparat, dar eu folosesc altele pe care le aveam cumparate deja.
Motivul pentru care il vand: un upgrade la instalatia de co2.  Cautam o electrovalva si am dat peste un reductor care avea si electrovalva (Dupla) la un pret ok.
Poze: Link 1, Link 2, Link 3
Pret: 120 lei + taxe transport (Posta Romana sau curier, cum prefera clientul).
|
 |
|
|
Tarziu, dar subscriu si eu. Mi-am adus aminte ca aveam prin garaj pe undeva o priza electronica defecta. Azi m-am uitat pe ea, si surpriza: marca Strohm. Stand sa ma gandesc bine mi-am adus aminte si cum s-a defectat: pur si simplu am scos-o din prelungitor, iar cand am bagat-o inapoi nu am mai cuplat. Aceleasi simptome: display-ul functioneaza, ora corecta, la fel si memoria, se poate programa, doar ca nu mai lucra releul. Am desfacut-o atunci si am identificat o dioda Zenner arsa, dar uite ca nu-mi mai aduc aminte codul. Oricum, ceva ieftin, numai ca problema a fost ca nu am gasit la mine in oras, asa ca am abandonat-o prin garaj.
Ps: mai am inca 3 prize electronice Well, doua din ele cumparate cam in acelasi timp cu cea defecta, care functioneaza ok mai bine de un an de zile. Plus ca de unde le-am cumparat eu, mi-au dat si garantie 1 an. Au costat undeva pe la 35 lei bucata.
|
 |
|
|
Tranzistorul de care este? Scz da stau cam prost cu electronica.
|
 |
|
|
@Kreator
Schema din imagine este pentru on-off? Pe mine asa ceva m-ar interesa deoarece nu ma deranjaza zgomotul ventilatoarelor, drept urmare nu am de ce sa le modific turatia.
|
 |
|
|
"Aparat de oxigenare"??? wtf is that??
Era vorba probabil de banala pompa de aer cu un furtun si un filtru "bolborositor" atasat in celalalt capat al furtunului... Lucru care probabil lipseste din "acvariul" lui pisidream.
Si ca tot veni vorba de recipientul ala... Poate te-ai gandit sa il faci un pic mai mare? Nu cred ca poate fi vorba nici de spatiu si nici de bani pentru un acvariu un picut mai mare... Pentru ca sa fim seriosi, beau mai multa bere sambata seara fata de cati litri are acvariul tau  ... Chiar crezi ca pestele ala se simte bine acolo? Fara suparare...
|
 |
|
|
Teste de apa neaparat trebuie facute ca sa vezi ce e cu parametrii apei. Si poate te ajuta asta la ceva.
Uite aici cam in ce conditii ar trebui sa traiasca pestii tai. Compara-le cu a tale si vezi unde e problema.
Cat despre incercarea ta cu scalarii, am o parere foarte proasta... In 40 litri nu se preteaza specii de pesti de talia scalarului.
PS: mi-au trebuit 5 minute cu tot cu ce am scris aici sa intru pe JBL Online hospital si index pesti. Incearca si tu pe viitor sa folosesti search-ul si Googleul la chestii de astea pentru ca e mult mai rapid decat sa astepti pana iti va raspunde cineva. E totusi un forum nu chat.
|
 |
|
|
|
@RaduPetria
De cand ai ph-controlleru? Se calibreaza bine? Functioneaza ok?
|
 |
|
|
Cum ti-ai dat seama ca siliconul e uscat in profunzime? Si apropo... ce grosime are sticla din care e construit acvariul?
|
 |
|
|
E un topic mai vechiut, da probabil nici nu merita deschis unul nou doar pentru intrebarea asta.
ORICE tub cu descarcare in gaze (ca asa se numesc defapt "neoanele") are nevoie de un balast (electronic sau inductiv) pentru a putea functiona.
Pentru a te lamuri, cauta in Google dupa "schema legare tub neon" si o sa vezi si cum se leaga. Nu e mare lucru.
|
 |
|
|
O vorba de pe la noi: "E turbat rau acvariul" 
|
 |
|
|
Buna ziua. Am fost plecat tot weekend-ul si abea aseara m-am intors.
@popey
ReBella wrote:sa ii hranesti putin daca ai ceva pastile vegetale, daca nu papa si mancare pt restul pestilor ... sa isi revina dupa drum
Ca tot veni vorba de mancare... am observat ca nu prea vor sa manance... Parca le e frica de neoni si rasbore. Pe plante am observat ca au inceput sa caute alge, numai ca nu prea au... Nici sinking wafers pentru corydoras nu pare sa le placa...
Toata mancarea este de la Hikari, deci nu cred ca calitatea ei ar fi problema. Poate nu sunt obisnuiti cu ea sau cine stie....
|
 |
|
|
Se pot folosi si butelii de O2 sau argon dar nu cred ca difera cu mult pretul fata de una de co2, plus ca mai trebuie schimbat si robinetul si garniturile. Daca cumva nu are omu pe langa casa o butelie de aia, sa nu mai dea banii pe ea, atunci mai bine achizitioneaza una de co2.
Eu unul am ajuns la o concluzie: exista multe lucruri la un acvariu care se pot face prin metode DIY si scutesti o gramada de bani: acvariul, masa, decorul, capacul, instalatia de lumina, fie si sistemul de filtrare, etc... Si exista doar cateva lucruri care nu merita si e si riscant sa le bricolezi: sistemul co2, mai ales pe partea de inalta presiune (butelie, reductor). Exista butelii de capacitate destul de mare si destul de ieftine, exista reductoare de co2 industriale la care se poate monta un reglaj fin, astfel ca costurile de achizitie nu sunt foarte piperate. Eu unul NU as bricola o butelie de co2 sau reductorul never ever ever...  . Poate ca vad eu lucrurile altfel pentru ca de profesie sunt inginer (pe parte electrica, da nici cu mecanica si hidraulica nu stau rau  )....
|
 |
|
|
Cat am avut butelia la incarcat am facut si eu bombe.  Ca gelatina este tare buna aia de la Dr. Oetker (cre' ca asa se scrie...) La drojdie am incercat cu din aia uscata, la plic, dar una din bombe facea spume. A doua oara am folosit drojdie la cub. Un sfert de cub pt o sticla parca.... Am dizolvat-o in apa calduta, am turnat-o peste gelatina si a functionat OK. Nu a facut nici spume.
Ca sa atasez furtunul, am procedat in felul urmator: am gaurit dopul sticlei (gaura de 3-4 mm) si am introdus fortat o supapa de sens. Am rezolvat astfel 2 probleme o data: etansarea si faptul ca nu mai putea ajunge apa din acvariu in sticla.
|
 |
|
|
Poza cu buchetul de Rotala Rotundifolia, amplasata aiurea, pana trece pericolul aparitiei algelor. Alta poza cu cateva plantute de Pistia, motivul pentru care sunt in acvariu fiind acelasi ca si mai inainte.
Aici o poza de ansamblu, dupa ce m-am jucat nitel cu setarile aparatului foto.
Si nu in ultimul rand surpriza pe care le-am pregatit-o algelor care va sa vie...  Sunt trei la numar, numai ca al treilea e mai timid si nu sta la poze. In aceasta dupamasa au ajuns bietii, dupa un drum istovitor cu un curier rapid care numa' rapid nu a fost...
@popey
De Pogostemon Stellata cred ca e vorba.
|
 |
|
|
|
A fost suficient. Mai ales ca un pic din suprafata o ocupa si bolovanii - cam 20% zic eu. Sub Manado sunt 2 pungi de 5 litri de JBL Aquabasis.
|
 |
|
|
Chiar si in ideea in care o sa reusesti sa modifici o butelie de aragaz sau sa faci rost de o butelie de co2 de la paintball pot sa itit spun ca 99.9 % nu o sa gasesti pe nimeni la nici un centru de incarcare gaze tehnice suficient de nebun sa o incarce. Urmeza sfatul lui Alber. Orienteaza-te pe Ebay dupa reductoare mai ieftine, strangi un pic cureaua, sa fim seriosi 200 - 300 lei tot poti economisi in 2-3 luni (te lasi de fumat, sau daca nu fumezi, inchipuieti ca o faceai si pune banii care i-ai fi cheltuit pe tigari de-o parte  )
Spor.
|
 |
|
|