[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pareri...  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna ziua si bun gasit.

De multa vreme am in minte un lucru si abia de curand am prins curaj sa il pun si in practica. Vreau sa comand un acvariu de dimensiuni atipice,pentru a-l incastra in perete, in locul geamurilor de la sufragerie, la trecerea spre balcon.

Stiu ca nu este ok ca acvariul sa fie expus direct luminii solare si voi avea grija sa nu se intample asta, desi geamurile de la balcon sunt la 1.3m de el, dar sunt dotate cu jaluzele metalice.

Ce vreau sa stiu este daca setup-ul pe care il am in minte ar fi ok pentru acvariu:

- dimensiuni: 110cm lungime x 30cm latime x 65cm inaltime, din sticla de 10mm, ranforsat transversal si longitudinal in partea superioara. Acvariul ar avea cam 214.5L volum si in partea de jos, cam 5cm inaltime, va fi inconjurat de profile de rigips. La fel va fi si in partea superioara
- iluminare: 2 neoane 36W de 1.2m lungime;
- filtrare: pentru ca nu dispun de spatiu pentru a folosi un filtru extern, intentionez sa folosesc 2 filtre interne JBL CristalProfi i100, plasate in colturile laturii lungi a acvariului;
- substrat: artificial sau natural... inca nu m-am decis si am nevoie de putin ajutor aici, cu pro si contra;
- plante: artificiale pentru moment, dar voi trece in timp la plante naturale, cu iluminare, instalatie de CO2, substrat si tot ce mai e nevoie.
- racire: 2 sisteme de evaporare fortata de la JBL, sau home made, despre care am citit ca ar scadea temperatura apei din acvariu cu 3 pana la 6 grade
- incalzire: 2 sisteme de incalzire de minim 50W, plasate pe lateralele inguste ale acvariului
- termometre: 2 bucati, plasate pe peretele opus filtrelor, in colturi
- curatare: un sistem de curatare pe baza de burete cu magnet de la Aquael.

M-am gandit ca in acvariul acesta sa am un numar maxim de 40 pesti (Guppy, Molly, Xipho, Zebre, Neon si sanitar, incercand sa asigur conditiile propice inmultirii lor (adica 1 mascul la minim 2 femele, din cate am aflat citind despre speciile mentionate), cateva scoici, o cochilie mare de melc marin, sterilizata si 7-8 plante discrete, care sa nu incarce prea mult spatiul destinat pestilor.

Ce ar trebui sa stiu despre acest setup? Ce ar trebui schimbat neaparat? Ce nu ar trebui schimbat neaparat, dar ar fi ok sa se schimbe in timp?

Va multumesc anticipat pentru opinii si pentru rabdarea acordata citirii postului.
Dan
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Din experienta mea cu un acvariu de 30 cm latime, iti spun ca nu e bun. Nu poti face nici un aranjament in el, îl cureti vrei fiind îngust si o sa ti para r?u ca nu e mai lat. In timp când o sa vezi zeci de acvarii frumoase si o sa vrei si tu mai multe in acvariul t?u o sa te iei de cap ca nu poti ptr ca e prea îngust.
Poate ptr început o sa ti se para ok dar mai târziu sigur regreti si deja ai b?gat destui bani in el ca sa mai poti face ceva.
O sa fie problema si cu filtrarea, in timp o sa vezi ca nu e suficient doar filtrul intern.

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Ancamarketing wrote:Din experienta mea cu un acvariu de 30 cm latime, iti spun ca nu e bun. Nu poti face nici un aranjament in el, îl cureti vrei fiind îngust si o sa ti para r?u ca nu e mai lat. In timp când o sa vezi zeci de acvarii frumoase si o sa vrei si tu mai multe in acvariul t?u o sa te iei de cap ca nu poti ptr ca e prea îngust.
Poate ptr început o sa ti se para ok dar mai târziu sigur regreti si deja ai b?gat destui bani in el ca sa mai poti face ceva.
O sa fie problema si cu filtrarea, in timp o sa vezi ca nu e suficient doar filtrul intern.

Buna Anca

pentru a-l face mai lat ar trebui sa latesc si peretele pe care il voi aseza. In privinta latimii aveam / am si eu dubii si singura posibilitate este cea mentionata anterior pe care cred ca o voi pune in practica, pentru a evita exact situatiile mentionate de tine. probabil ca ar ajunge la 40-45cm latime, deci ar fi un castig de 100L la 45cm latime si, probabil, ar trebui sa iau in considerare sa schimb dimensiunea sticlei in 12mm.

Multumesc frumos pentru opinie

P.S. Sunt nelamurit in privinta inca unui aspect. Am vazut de curand pe mai multe site-uri de acvaristica o compatibilitate intre Betta femele si speciile mentionate de mine. Este adevarat asa ceva? Din cate stiu, masculii Betta sunt sociopati si agresivi in 99% din cazuri, inclusiv cu reflexia lor in oglinda ) Sa inteleg ca femelele sunt cu capul pe umeri si tolerante? E valabila compatibilitatea asta si in cazul in care sunt mai multe femele Betta?

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2014 15:04:28

Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Am citit si scris de pe tel prima data.
Acum am vazut si partea cu scoicile si cochilia, nu au ce cauta intr un acvariu de apa dulce - in primul rand nu sunt din mediul lor natural acolo, nu se incadreaza in peisaj deloc si in al doilea rand o sa ti modifice proprietatile apei, mai dura etc - aici las expertii.
Uita te si tu in acvariile celor mai experimentati de pe aici si nu ai sa vezi scoici, castele, corabii, pietris rosu, galben etc.
Trebuie sa arate cat mai natural.
Pune un pietris natural cu granulatie de 1-3 mm, si poti gasi si creste cu usurinta plante din categoria easy, fara sa pui plastic in acvariu.
Am vazut ca acvariul are o lungime de 110 cm si vrei sa folosesti neoane de 120 cm - cum le vei monta? Acvariul va avea capac sau suspenzi neoanele? Am vazut ca ai scris ceva de rigips in partea de sus, sper ca este doar pe o fata si nu peste tot ca sa poti umbla in el.
Referitor la latime, nu e vb doar de 100 de litri in plus cat si de usurinta de a face un design si de a l curata si a umbla mai usor in el.
Daca vrei sa ramai la sticla de 10 mm cu intarituri, poti sa l faci inalt de 50 cm, e foarte k si asa, mai ales ca trebuie sa iei in calcul un spatiu mare deasupra pentru a putea interveni in orice colt al acvariului.
Pana ce faci acvariul - comanzi sticla, lipesti, lasi la uscat , la ciclat - minim 3-4 saptamani - o sa ai timp sa te decizi si asupra pestilor si a compatibilitatilor.
Spor.

[Email] [Yahoo!]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Buuuuuun... am inteles legat de scoici. Nisipul va fi natural, asa cum ai spus si tu, granulatie 1-3mm.

Deasupra acvariului va fi o nisa in care vor fi puse neoanele, in spatele unei foi de sticla de 2 asezata pe o garnitura din cauciuc, pentru a preveni aburirea sistemului de iluminat. Pana la nisa cu neoanele va fi spatiu cam 45cm inaltime, pe toata lungimea si latimea acvariului, spatiu ventilat cu 2 coolere silent, deci acvariul vafi imbracat in rigips pe toate laturile, iar in sufragerie, deasupra acvariului, va fi o gura de vizitare orizontala, pe toata lungimea acvariului, de 25-30cm inaltime, usa rabatabila, cam ca in petshop-uri, deasupra acvariilor. Deschiderea imi va oferi suficient acces la acvariu, mai ales ca nu sunt foarte mare. Daca ma chinui putin, intru cu totul in el si il curat din interior )

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2014 16:23:14

stefanp
Moderator

IP:

Inaltimea de 65 cm s-ar putea sa te incurce la curatat...e greu sa ajungi pana la fund.
Apropos, cum vei avea acces la bazin, sa-l cureti? Cat spatiu vrei sa lasi deasupra lui?

De asemenea, la 65 cm inaltime iti trebuie sticla mai groasa (indiferent de latime).
Eu n-as urca mai mult de 55 cm inaltime. Cred ca e de ajuns. De asemenea lumina va ajunge mai bine pana la fundul apei.

LE: Am vazut intre timp ca vrei sa lasi in jur de 30 cm spatiu deasupra acvariului. Mi se pare un pic cam putin. Precum spuneam insa, daca mai tai 10 cm din acvariu, ramai cu 40 spatiu deasupra.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2014 16:24:11

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Am inteles, asa ma gandeam si eu ca i lasi un spatiu de acces. Tu stii mai bine daca incapi sau nu, dar gandeste te ca cei din pet shop nu planteaza si acvariile lor sunt foarte inguste si nu prea inalte. Ar fi bine sa faci o simulare sa zic asa.
De ce insist ptr ca acvariul meu are 120x30x45 si sta pe un perete despartitor dintre bucatarie si camera si ma cam chinui cu el, are capac si deasupra e spatiu liber vreun metru.
La urmatorul schimb locatie, schimb totul.
Numai bine iti doresc in proiectul tau.

[Email] [Yahoo!]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:Inaltimea de 65 cm s-ar putea sa te incurce la curatat...e greu sa ajungi pana la fund.
Apropos, cum vei avea acces la bazin, sa-l cureti? Cat spatiu vrei sa lasi deasupra lui?

De asemenea, la 65 cm inaltime iti trebuie sticla mai groasa (indiferent de latime).
Eu n-as urca mai mult de 55 cm inaltime. Cred ca e de ajuns. De asemenea lumina va ajunge mai bine pana la fundul apei.

LE: Am vazut intre timp ca vrei sa lasi in jur de 30 cm spatiu deasupra acvariului. Mi se pare un pic cam putin. Precum spuneam insa, daca mai tai 10 cm din acvariu, ramai cu 40 spatiu deasupra.

Intre acvariu si nisa neoanelor vor fi 45 cm. Deschiderea pentru vizitare va avea 30. Dar asta sepoate modifica si pot face deschiderea de 45cm, cat este si spatiul disponibil, pentru acces mai usor la toate colturile acvariului.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2014 16:28:03

dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Ancamarketing wrote:Am inteles, asa ma gandeam si eu ca i lasi un spatiu de acces. Tu stii mai bine daca incapi sau nu, dar gandeste te ca cei din pet shop nu planteaza si acvariile lor sunt foarte inguste si nu prea inalte. Ar fi bine sa faci o simulare sa zic asa.
De ce insist ptr ca acvariul meu are 120x30x45 si sta pe un perete despartitor dintre bucatarie si camera si ma cam chinui cu el, are capac si deasupra e spatiu liber vreun metru.
La urmatorul schimb locatie, schimb totul.
Numai bine iti doresc in proiectul tau.

Multumesc frumos. Inca am un dubiu in privinta locatiei. L-as pune pe un stand de PAL ranforsat cu stalpi metalici verticali, la nivelul ochilor. Trebuie sa gandesc f bine standul, pentru a sustine ~400KG... iar daca il pun pe stand, il pot face de 50cm latime si 55cm inaltime. Dimensiunile din primul post erau calculate pentru a acoperi cat mai mult din deschiderea respectiva din perete. Daca schimb locul, schimb si dimensiunile
stefanp
Moderator

IP:

dan.oancea wrote:

Intre acvariu si nisa neoanelor vor fi 45 cm.

Adica neoanele vor sta la 45 cm distanta de acvariu? Cam mult ... tinand cont si inaltimea bazinului ....

dan.oancea wrote:
Deschiderea pentru vizitare va avea 30. Dar asta sepoate modifica si pot face deschiderea de 45cm, cat este si spatiul disponibil, pentru acces mai usor la toate colturile acvariului.

Atunci fa si deschiderea de 45, ca sa ai spatiu de manevra cand bagi mana in acvariu, minciog, furtun si ce vei mai folosi de-a lungul timpului.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu zic ca i mai bine pe stand metalic cu latime de 50 si inaltime pana in 55, ca sa ramai la sticla de 10 mm.
Daca il vrei doar ca sa umpli spatiul, asa cum am facut eu, o sa ti fie incomoda locatie , asa cum am mai spus, si in timp ori te lasi de el si de acvaristica, ori faci altul pe stand.
La mine asa a fost, dupa doi ani de investit in el, am in proiect unul pe stand.
Tu faci cum consideri, eu doar ti am impartasit din experienta mea.

[Email] [Yahoo!]
syle
Junior member
[Avatar]

IP:

dan.oancea wrote:
Intre acvariu si nisa neoanelor vor fi 45 cm.

intreaba expertii daca nu e prea departata lumina de acvariu - ai cam 1 metru de fundul acvariului;

dan.oancea wrote:
... in locul geamurilor de la sufragerie, la trecerea spre balcon.

daca bate soarele pe el din tot ce am citit eu nu e deloc indicat;

bafta la proiect;
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

syle wrote:
intreaba expertii daca nu e prea departata lumina de acvariu - ai cam 1 metru de fundul acvariului;

daca bate soarele pe el din tot ce am citit eu nu e deloc indicat;

bafta la proiect;

Apreciez feedback-ul primit pana acum si urarile de bine. Asa este, distanta fata de fund va fi cam de 1m. Pot suplimenta cu inca un neon, sa fie 3 de 36W. In privinta luminii naturale, nu va pica direct pe acvariu in nici un caz. Am citit ca daca pica direct, este destul de trist si voi face tot ce pot pt a evita. Daca voi schimba amplasarea, asa cum a sugerat Anca, se vor rezolva cateva probleme... lumina directa pe acvariu, curatarea si accesul facil in toate colturile.

Parerile expertilor in acvaristica ar fi mai mult decat binevenite.

Multumesc din nou pt raspunsurile prompte.

Anca... sunt foarte curios cum va arata standul pe care il vei face pt proiectul nou. Am studiat proiectele facute de tine pana acum si sunt f interesante. Imi este putin teama sa ma apuc sa fac singur acvariul, asa ca voi apela la cineva care asta a facut in ultimii 15 ani. Poate la urmatorul proiect voi face eu totul cap-coada. Mi-e teama la partea cu cantuirea sticlei... nu ma pricep deloc. Nu am mai facut asa ceva pana acum si la o dimensiune pare, sunt alte forte de forfecare si de expansiune in colturi.

Numai bine si mult succes in proiectul pe care il ai in plan.
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Sincer acvariul si standul va fi facut tot de un profesionist, nu e de joaca cu un volum de apa de peste 300 l.
Doar ideeile vor fi ale mele, din experienta proprie si din informatiile foarte utile acumulate de pe acest forum.

[Email] [Yahoo!]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Anca, abia astept sa vad poze cu el

Acum am un acvariu micut, de 14L, pe care intentionez sa'l pastrez pentru puiet cand il voi avea pe cel mare. De curand l-am populat cu un Molly si un Xipho... sa vad cum s'or intelege. Poate o sa pun si un Guppy intre ei Dupa ce il fac pe cel mare, ma bate gandul sa incerc sa'l fac pe acesta mic marin... dar ma mai gandesc

image
stefanp
Moderator

IP:

dan.oancea wrote:
Asa este, distanta fata de fund va fi cam de 1m.

E mare distanta, prea mare.
O varianta ar fi sa faci un capac (sau sa-ti faca cineva; sunt oameni care se ocupa contracost), pe care sa-l poti ridica atunci cand vrei sa faci curat.

dan.oancea wrote:Pot suplimenta cu inca un neon, sa fie 3 de 36W.

Adica vrei sa folosesti tuburi T8?
In niciun caz...
Foloseste T5

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: