Atata timp cat asiguri o circulatie buna apei in acvariu in asa fel incat sa duci tot detritusul sau o mare parte din el
catre sump nu ai nevoie de un alt filtru intern. Pompa pentru sump mi se cam mica eu as merge pe o pompa de
2000 litri/ora minim. Eu la 400 litri net am 2 filtre externe Eheim 2078 care merg fiecare la 800-900 litri pe ora, dar
acest debit este cu medii de filtrare.
Insa va trebui sa fi atent la aceasta solutie cu sumpul pentru ca poti avea probleme. Si anume turul (cel care aduce)
apa din acvariu in sump trebuie pus mai la suprafata pentru ca daca nu e pus la nivelul la care trebuie si se opreste
curentul te vei alege cu o inundatie

Iar in acest caz e indicat sa folosesti o pompa de circulatie a apei in acvariu
pentru ca turul va fi undeva aproape de suprafata apei si nu va reusi sa adune detritusul. Deci nu iti va face o curatare
mecanica de calitate.
De asemenea va trebui sa calculezi, si aici nu ma pricep sa iti fau sfaturi, debitul apei prin mediile de filtrare cu apa in
cadere libera. Diferenta intre filtre externe si sump este ca filtrele externe sint ermetice si nu trebuie sa mai calculezi
nimic, trebuie doar sa vezi care este debitul prin mediile de filtrare si in functie de asta alegi filtrul care iti trebuie.
Tot ce am scris mai sus este in cazul unui sump deschis. Daca poti sa il faci ermetic, ceea ce este mai greu dar nu imposibil,
atunci nu mai ai problema cu inundatia si poti pune turul mai jos in acvariu.
Deci daca ma intrebi pe mine varianta cu sumpul este putin mai complicata, dar poti pune mult mai multe medii de filtrare.
O zi buna,
Dragos