| Message |
|
|
|
Acvariul e prea inalt pentru T8-uri, parerea mea. Cam de la jumatea lui beneficiaza plantele de acele fluora.
Daca plantele te intereseaza mai mult va trebui sa schimbi sticla cu una mai joasa sau lumina cu ceva mai puternic. Adica mai scoate din T8-uri si adauga T5-uri.
Amestecul de specii de pesti e cam gresit. Betta si neonii sunt pesti de apa moale iar guppy si molly de apa usor alcalina si medie spre tare cu adaos de sare.
|
 |
|
|
|
Pai pH-ul il scazi cu CO2, kH-ul il scazi din apa de la robinet fierband apa. kH-ul este duritate "temporara".
Nu strica sa adaugi si ceva tanini in apa. Cat despre gH poti incerca si cu rasini schimbatoare de ioni. Apa de schimb poate fi amestecata cu apa distilata. Oricum nu e bine sa fie toata apa de schimb osmozata/distilata ca nu vei mai avea minerale esentiale in ea.
Cauta la pet-shop si vezi daca au de vanzare apa osmozata. Unii ofera asa ceva spre vanzare ca sa nu fie nevoie sa-ti cumperi toata instalatia.
|
 |
|
|
|
De ce tii apa atat de alcalina? Cu kH-ul si pH-ul atat de sus banuiesc ca ai o apa cam dura acolo.
Ai masurat apa de la robinet cu ce valori vine?
Daca nu ai pesti care prefera apa dura ar fi bine sa o virezi spre usor acida si sa scazi kH-ul pana la un 4-6 grade.
Majoritatea plantelor, din ce stiu eu, cresc in medii acide mai ales cele care provin din bazinul Amazonului.
|
 |
|
|
|
Am ceva care arata ca cea din poza lui insane doar ca firele sunt subtiri ca ale acicularisului dar creste la fel ca in poza.
O am in acvariul de 60L, in cel de 300 nu am pus.
|
 |
|
|
Aia nu arata a Parvula. Sau ce am eu nu e Parvula
Oricum ai lumina prea putina. Majoritatea plantelor iti vor cere un 0.5 W/L
Mai ales ca tuburile alea nu se stie cat de potrivite sunt pentru acvaristica si mai sunt si T8-uri dupa tipul (TL-D)
Inlocuirea tuburilor actuale cu 2 T5 24W care au cam aceeasi lungime daca nu cumva sunt putin mai scurte chiar ar trebuie sa amelioreze situatia.
La intrebarea de cum faci sa conectezi 3 tuburi in aceeasi priza dupa ce ai spus ca tu le-ai facut... ma abtin
Testul de apa sunt niste baghete din carton subtire care le agiti in apa si au niste markeri colorati care vor lua o nuanta sau alta in functie de chimia apei. Nu fii prea sigur de ce indica aceste teste pentru ca sunt renumite ca fiind imprecise. Formeaza o idee cam despre ce dezechilibru chimic ai in apa.
|
 |
|
|
|
Creveti si plante, probabil si alte nevertebrate mici.
|
 |
|
|
|
Si eu am folosit modelul promovat de Bitanu.
Din propria experienta pot sa zic urmatoarele:
- Ai grija la fitting-uri si incearca sa faci aditia de CO2 pe furtun decat sa modifici corpul filtrului. Am avut un eveniment neplacut cu furtunul de CO2 si am inundat un vecin.
- Nu folosi silicon sau superglue sa lipesti stuturi sau alte elemente! Nu rezista.
Si nu in ultimul rand, daca vrei sa ai un control fin al procesului de dizolvare, foloseste un bypass cu robineti. Asa nu vei afecta debitul filtrului si vei putea regla debitul prin reactor plus ca face mentenanta mai usoara.
|
 |
|
|
Guppy nu sunt o alegere buna. Asta daca perechea nu e formata doar din masculi sau doar femele
Eu am pus 2 perechi intr-un cub de 60L si in 2 luni s-au facut >30 si asta fara sa separ puii sau altceva.
Plus ca 8 litri sunt putini. Viviparii sunt niste pesti care excreta mult si o sa fie greu sa tii bazinul echilibrat. Ai prea putina apa.
|
 |
|
|
|
Langa Rotala Mini in dreapta, e Cinereum? Sau ce e ariciul ala? Apare si intr-o poza mai in prim-plan.
|
 |
|
|
|
Anubiasul e o planta frumoasa. Doar ca trebuie s-o feresti de lumina. Altfel va face cu siguranta GSA pe frunze.
|
 |
|
|
Apa distilata se gaseste la supermarket. E folosita in auto la baterii. Cauta la raionul de auto ;)
Sunt sigur ca se poate un compromis eu doar incerc sa-i corup pe oameni la ce-mi place mie. Sper ca nu deranjez prin asta 
|
 |
|
|
|
Arata bine acvariul.
In dreapta jos ai Staurogyne repens. Ca sa stii ce-i chestia aia mica, verde prazuliu.
Limnophila se cheama Sessiliflora. Tot ca sa stii. Bacopa se cheama Bacopa Caroliana.
Imi place cum arata acvariul.
Schimbul e ok, la fel si partea cu saptamana desi apa o poti pune dupa 48 de ore daca esti ai nevoie.
Zi de filtru cum il cureti sau cum ti s-a zis s-o faci.
Fertilizanti ar trebui sa pui chiar daca e vorba de o cantitate mica.
Eu propun sa cumperi asa:
- o seringa de insulina
- Easylife EasyCarbo
- Ferropol24
- EasyLife Nitro
- Easylife Fosfo
- EasyLife Kalium
Pret estimativ: 115Lei. Ar trebui sa-ti ajunga cam 1an jumate la volumul dat.
Pui zilnic:
1ml EasyCarbo
1 picatura Ferropol24
1ml Nitro
0.5 sau mai exact 0.1ml fosfo (ai nevoie neaparat de seringa de insulina)
1ml Kalium
Valorile de mai sus implica un schimb saptamanal de apa.
|
 |
|
|
Ai etalonat testele cum a zis Iulian? Se pare ca nu-s singurul care a suspectat testele ca fiind eronate.
La partea cu pestii si eu zic acelasi lucru. Va veni o vreme cand va trebui sa alegi. Stii parerea mea. Am 40 de specii de plante si 3 de pesti 
|
 |
|
|
|
Nu mai curata filtrul la luna. Filtrul il cureti doar daca se infunda (colmateaza) destul de mult incat sa nu mai miste apa.
Detaliaza cum cureti filtrul, aceasta curatare posibil sa fie cauza algelor.
Apa de schimb o pui direct de la robinet? Cum procedezi mai exact? Cat schimbi?
Pentru "zero" in acvaristica ai procedat destul de bine pana acum. Detaliaza si ce fertilizanti pui, daca pui.
|
 |
|
|
|
Eu zic ca pH-ul e o rotita atat de mica in acest angrenaj chimic ca nu are rost sa fie bagat in seama mai mult decat ca reper. Cati electroliti ai? Cati ioni liberi de Calciu si Magneziu? Cat de bogata este apa in minerale esentiale? Astea sunt intrebari care pH-ul nu ti le raspunde. Daca faci schimb de apa des si mentii acvariul curat pestii se acomodeaza cu pH-ul, cat timp nu sare brusc.
|
 |
|
|
Echinodorusul il pui la respect daca-l tunzi. Nu trebuie scos. ci tuns periodic. Va avea un aspect frezat dar va sta locului. Ca atunci cand l-ai plantat pana si-a facut reteaua radiculara ca totusi e un Echinodorus
Si eu am patit la fel doar ca nu era destul de des si nici nu am substrat fertilizant.
|
 |
|
|
|
Becul il poti pune la o inaltime mai mare ca sa-i reduci din efect sau pui o coala de hartie. Un bec de 11W nu se incinge atat de mult incat sa-l deranjeze. Zic eu.
Nu ai gasit un nisip inchis la culoare? Asta e nepotrivit cu o radacina.
|
 |
|
|
kH-ul va asigura cat de cat o stabilitate a pH-ului. Un kH 2 e prea mic ca sa nu ai fluctuatii bruste de pH.
Poti inlocui praful de copt cu http://www.americanaquariumproducts.com/Seachem.html#alkaline
|
 |
|
|
|
Riccia o prinzi in Eleocharis Acicularis. O s-o tina pe loc iar Eleocharis se gaseste usor. Eu asa o am "montata" ;)
|
 |
|
|
|
Ai scos Riccia de tot? De ce?
|
 |
|
|