| Message |
|
|
|
JBL e700 - primul meu filtru, folosit la acvarii de 100l, 160 l si 180 l.
PLUSURI
- silentios
- nu curge (nici dupa 16 luni)
MINUSURI
- medii de filtrare biologice inexistente (vine doar cu inele ceramice si bureti)
- are furtun de 16 mm, care in timp determina scaderea debitului din cauza biodermei, trebuie curata periodic
CE AM MODIFICAT SAU AS MODIFICA LA EL
- prefiltare mecanica cu burete pe capul de intrare
- umplut numai cu medii de filtrare biologice (Siporax/SubstratPro/Micromec)
LA CE IL RECOMAND
- acvarii 100 l +/- 50 l
|
 |
|
|
|
FILTRE SUN-SUN
Am 3 filtre Sunsun HW-303B si il astept pe al patrulea. Doua le folosesc de 1 an, al treilea de 6 luni. Folosite la acvarii de 180 l.
Vezi prezentarea mea de acum cateva luni - 1400 l/h, 35 W, UV-C 9W inclus in capac
PLUSURI
- pret f bun pentru caracterisitici (75 EUR cu UV-C, 50 EUR fara UV-C, preturi ebay.de)
- 3 sertare pentru medii de filtrare (cam 6 l in total)
- silentios
- etans (nu curge nici dupa 1 an)
- intake si out-take de buna calitate
- surface skimnmer inclus
MINUSURI
- sertarul inferior are tendinta de a se intepeni in canistra (se rezolva usor daca mai iei putin din exteriorul lamei de plastic cu un cutit sau cutter)
- la 35 W pentru 1400 l/h nu e cea mai economica pompa (Eheim 2080 are 25W la 1700 l/h)
- vine fara medii de filtrare (doar cu polipad de 1cm pentru fiecare sertar)
CE AM MODIFICAT SAU AS MODIFICA LA EL
- prefiltrare cu burete in capul tevii de intrare
- medii de filtrare - sertarul inferior spartura de lava, sertarul de mijloc Siporax, srtarul superior Eheim Substrat Pro / JBL Micromec
LA CE IL RECOMAND
acvarii 200l +/- 50 l
In opinia mea e cel mai bun filtru ca raport performanta / pret pe care l-am folosit pina acum.
|
 |
|
|
|
FILTRE JEBO - 835, 838 si 839. Vezi prezentarea mea de acum un an.
Nu le-am folosit, pentru mine veto-ul a fost dat de estetica partilor "vizibile" in acvariu (intrarea si iesirea)
PLUSURI
- pretul
- sistemul de cosuri cu garnituri de etansare (minimizare by-pass)
MINUSURI
- intake si outtake penibile
- lipsa medii de filtrare (cateva inele ceramice, o punguta cu carbon activ, slabut de tot)
CE AS MODIFICA LA EL
- medii de filtrare
- kituri de intrare si iesire JBL
|
 |
|
|
|
Am de cateva luni un Eheim 2080 la un acvariu de 375 l (initial cu Malawi mbuna, acum cu discus plantat)
PLUSURI
- 2 intake-uri - foarte bun pentru acvarii de dimensiuni mai mari (de exmplu cazul meu, 150 cm lungime)
- economic la consum (parca 25 W daca tin bine minte pentru o pompa de 1700 l/h)
- sertare de filtrare MARI (3x 4l + prefiltrare de 1.5 l)
- etans
- silentios
MINUSURI
- cam scump
- nu vine cu medii de filtrare incluse, iar in Romania mediile de filtrare Eheim pentru el costa cam 100 de euro (si daca pui JBL tot cam acolo ajungi)
- chiar daca e un filtru "de varf" la pret tevile de intrare si iesire sunt mai mult decat penibile
CE AS MODIFICA SAU CE AM MODIFICAT LA EL
- mediile de filtrare - nu am luat un kit original, am incropit din ce aveam prin casa dar a iesit bine (primul sertar mecanic inele Eheim + JBL + Hagen + spartura de lava, al doilea sertar Eheim substrat + spartura de Siporax, al treilea sertar bile poroase JBL Micromec+Eheim Substrat Pro)
- am pus 2 kituri de intake de JBL E1500 (in jur de 25 de lei kitul) si cu bureti de filtrare in cap
- am pus un spray-bar de la un kit de outtake de JBL 700 (chiar daca are furtun de 16 si nu de 22 - din filtru ies cu furtun 22 si apoi cu un furtun de 16 introdus in cel de 22)
- se poate pune un kit de iesire de JBL 1500 dar se gaseste numai cu teava aplatizata in jur de 25 de lei
LA CEL IL RECOMAND
- acvarii 400 l +/- 100 l
|
 |
|
|
|
Am avut o perioada un filtru Fluval 105, primit de la cumantul meu, l-am folosit la acvarii de 60l si la 100 l.
PLUSURI:
- silentios
- se conecteaza usor
- etans, fara probleme in timp
- documentatie tehnica buna (inclusiv instructiuni video pe DVD)
- consum mic
- se amorseaza usor
- se gasesc piese de schimb
- mediile de filtrare HAGEN se gasesc la preturi decente
MINUSURI
- furtun gofrat (se curata mai greu de bioderma)
- nu vine cu spray-bar
- amplasarea mediilor de filtrare mecanice mai ciudata, se pierde destul de mult spatiu in canistra
CE AM MODIFICAT SAU CE AS MODIFICA LA EL
- un burete de prfiltrare mecanica in capul tevii de tur (intake)
- scos componenta de filtrare mecanica din canistra de tot (componenta de plastic ce contine buretii) - e cam 40% din volum
- pus in ocul ei medii de filtrare cu rol mecanic si biologic (gen spartura de lava sau Eheim substrat)
- pus in sertarele de filtrare medii cu porozitate mare (JBL Micromec, Eheim Substrat Pro, Sera Siporax mini sau inele Siporax sparte).
|
 |
|
|
|
Din motive de upgrade scot la vanzare urmatoarele:
A. ACVARII (preturi fara capac)
a1. acvariu Eheim/MP 180 l 100x40x45 cm 6 mm cu intaritoare longitudinale (din kiturile AquaPro 100) - 3 buc - 200 lei/buc
a2. acvariu Hornbach 160 l 100x40x40 cm 6 mm cu intaritoare longitudinale - 1 buc - 150 lei
a3. acvariu Juwel Rekord 600 60x30x35 cm - 1 buc - 50 lei
B. CAPAC ACVARIU
b1a. capac 100x40 cm Eheim/MP din kiturile AquaPro 100 2x30W T8 + 2x39W T5 cu droser electronic - 3 buc - 250 lei/buc
sau
b1b. capac 100x40 cm Eheim/MP din kiturile AquaPro 100 2x30W T8 cu droser electronic - 3 buc - 200 lei/buc
b2. capac 100x40 cm Eheim/MP din kiturile AquaPro100 2x30W T8 cu droser normal - 1 buc - 150 lei/buc
b3a. capac 100x40 cm Eheim/MP wenge tip Scubaline 2x30WT8 droser electronic (similar cu capacele Juwel) - 1 buc - 250 lei/buc
sau
b3b. capac 100x40 cm Eheim/MP wenge tip Scubaline 2x30WT8 droser electronic si 2 x reflector (similar cu capacele Juwel) - 1 buc - 250 lei/buc
b4a. capac 60x30 cm Eheim/MP din kiturule AquaPro 60 1x15WT8 + 1x15W T5 - 1 buc - 150 lei
sau
b4b. capac 60x30 cm Eheim/MP din kiturile AquaPro 60 1x15WT8 - 1 buc - 100 lei
C. STANDURI ACVARII HOME-MADE
c1. stand PAL melaminat negru cu baza 100x40 cm - 2 buc - 50 lei/buc
c2. stand PAL melaminat palisandru (wenge inchis) cu baza 100x40 cm - 2 buc - 50 lei/buc
c3. stand cu baza 60x30 cm - 1 buc - 50 lei/buc
D. ACCESORII / KITURI CO2
d1. ph-controller PH-201 (inclusiv sonda si solutie de calibrare, vechime 7 luni) - 2 buc - 250 lei/buc
d2. electrovalva - 2buc - 100 lei/buc
d3. robinet reglaj fin - 2 buc - 50 lei / buc
d4. difuzor CO2 in-line (ptr acvarii maxim 400 l) - 2 buc - 50 lei/buc
d5. numarator de bule - 2 buc - 25 lei/buc
d6. kit CO2 Ferplast Classic - 1 buc - 75 lei
E. FILTRE EXTERNE
e1. filtru extern JBL e700 5 luni vechime - 1 buc - 200 lei/buc
e2. filtru cascada (HOB, hang-on-back) Boyu 500l/h - 1 buc - 25 lei/buc
F. FILTRE INTERNE
f1. filtru intern Resun SP-1100L - 500l/h - 2 buc - 25 lei/buc
f2. filtru intern Boyu 300/h - 2 buc - 25 lei /buc
G. ALIMENTATOARE AUTOMATE
g1. alimentator automat Juwel - 3 buc - 50 lei/buc
H. DECOR 3D
h1. decor 3D tip Amazonia 60x30 cm - 1 buc - 50 lei/buc
I. INCALZITOARE
i1. Eheim/Jaeger 50 W - 1 buc - 35 lei/buc
i2. RESUN 250W cu gratar de rotectie - 1 buc - 30 lei/buc
i3. Resun 150 W cu gratar de protectie - 1 buc - 25 lei /buc
i4. no-name 100 W - 1 buc - 20 lei/buc
H. TERMOMETRE DIGITALE
h1. HAGEN MARINA -extern cu sonda - 1 buc - 25 lei/buc
h2. HAILEA - intern - 2 buc - 20 lei/buc
h3. no-name - extern cu sonda - 2 buc - 15 lei/buc
Pentru pachete sau combinatii de produse bonus articole cu valoare sub 100 lei sau substrat / plante / pesti sau discounturi sau preturi negociabile. De exemplu:
PACHETE ACVARII + CAPAC
pachet articol A+B - bonus filtru intern+ incalzitor (sau discount 50 lei)
PACHETE ACVARII+CAPAC+FILTRU EXTERN
pachet articol A+B+E - bonus stand din PAL melaminat + incalzitor + kit CO2 Ferplast Classic (sau discount 150 lei)
ALTE PACHETE
- valoare peste 200 lei discount 10%
- valoare peste 400 lei discount 15%
- valoare peste 600 lei - discount 20%
- valoare peste 800 lei - discount 25%
- valoare peste 1000 lei - discount 30%
Pentru articole de volum mare (acvarii/capace/stand) pot livra personal in judetele Prahova / Dambovita / Brasov / Buzau / Ilfov si mun Bucuresti.
Detalii suplimentare si date de contact pe PM.
|
 |
|
|
Foarte simplu: inchizi robinetul buteliei seara si il deschizi dimineata. 
|
 |
|
|
|
da
pet 2 l (sau 2.5 l)
nu se amesteca, reactie la suprafata de separatie (tocmai asta e ideea, sa micsorezi viteza de reactie ca sa tina bomba mai mult si cu "debit" de CO2 aproape constant)
can normala, de "ceai", de 200-250 ml
|
 |
|
|
|
Daca doi dintre cei care iti raspund pe forum iti recomanda sa scazi presiunea pe la 90...tu de ce te incapatinezi si scazi numai pina la 120? Vrei sa faci economie de CO2? o faci pe riscul tau...Minnardy a mentionat presiunea de 120 intr-un context diferit (presiunea MAXIMA pe care a avut-o in butelie, pun pariu caq a dat drumul la gaz cand a vazut ca are presiunea dubla fata de normal).
Si eu am acelasi tip de reductor, si traducerea inscriptiei din zona rosie este: Presiunea este prea mare - Temperatura buteliei este prea ridicata.
|
 |
|
|
|
Nu este normal, daca barometrul ala e corect trebuie sa eliberezi din presiune....tot ce e peste 90 bari nu este "safe" deloc.
|
 |
|
|
Poate ne explici si noua ce a REDACTORUL ala..in afara de nenea ala de la ziar am o vaga banuiala ca poate fi un REDUCTOR de presiune combinat cu un REACTOR de CO2..dar ar fi buna o confirmare din partea ta...sau o informare...sau o errata  .
|
 |
|
|
|
Imi dau si eu obolul (cei 2 eurocenti) cu privire la filtrare. La africani iti trebuie minim 5-7 ori volumul de apa pe ora la filtrare, recomadat cam de 10 ori...si asta in conditiile in care ai bazinul putin populat spre mediu. Eu am de 10 ori (combinatie canistra si filtre "rapide" interne pentru filtrare mecanica) si tot nu mi se pare de ajuns. Filtrele interne au bureti fini care se colmateaza in 2-3 zile. Plus distractia cu aspiratul substratului...colmatarea filtrelor se face cu ce ramine ascuns prin crevase si grote. Curentii de apa puternici aduna mizeriile in anumite puncte mai "calme"...daca sunt la "vedere" si accesibile cu aspiratorul de substrat le scoti fara probleme, daca nu sunt accesibile le scoti din buretii din filtru (si crede-ma, folosesc 3 tipuri de aspiratoare de subtrat, Eheim + Hagen + un bricolaj cu un powerhead si furtun flexibil). Si pina acum am atins numai aspectele mecanice ale filtrarii, daca luam in calcul si cel biologic situatia devine si mai "maro" (ma rog, verde, de la spirulina din mancare). La acvariile normale se recomanda 1 l de Siporax (sau similar) la 200 l de apa...dar asta in cazul in care ai vivipari sau neoni sau pesti mici. La pesti medii e bine sa ai 1 l siporax la 100 l de apa..si africanii nu sunt pesti "medii". Fa un calcul cam ce volum de medii de filtrare poroase iti trebuie la un acvariu ca al tau.
Exemplu concret: la un 375 brut (prezentat in sectiunea dedicata - "Rift drift"), cu multe pietre (sa zicem 270-275 net) si cam 18-19 africani "mici" : filtre interne 2 x Resun SP1100L (500 l/h fiecare cu bureti fini) +Eheim 2080 (1700 l/h cu 2 intake-uri amplasate in colturile opuse si 12 l medii de filtrare). Iar cei 12 l sunt:
- sertarul de jos: 2 l inele ceramice (1l Eheim + 1 l JBL) + 2 l spartura de lava
- sertarul de mijloc: 2 l Eheim Substrat + 2 l spartura de Siporax(facuta cam din 4-5 l de siporax)
- sertarul de sus: 4 L amestec de bile poroase JBL + Eheim (Micromec + Substrat Pro).
In final un sfat bine intentionat: filtrarea este singurul lucru la care nu trebue "sa tai colturile" (cum zic anglo-saxonii). Chestia cu "lasa ba, ca merge si asa" nu se aplica aici. Fa-ti din start o filtrare solida. Fluval FX5 e un filtru extrem de popular printre "africanisti"...oare de ce? La 225-250 de euro ai o filtrare mecanica "beton" (teoretic 3500 l/h, practice se ajunge pe la 2000 l/h daca il umpli cu medii de filtrare). Eu am mers pe eheim 2080 pentru ca are un volum de medii filtrante mai mare (12 l comparat cu 8 l la FX5) si am avut posibilitarea sa il iau la pretul unui FX5. Dar in cazul tau subscriu si iti recomand un FX5.
Si doua filtre "made in china" te costa mai putin...vezi ca am facut eu o prezentare la filtrele Sunsun la sectiunea de hardware. Eu folosesc 3 filtre de acest fel (2 de 1 an, singura problema e ca mi s-a ars de curind becul UV), unul de vreo 6 luni....si ieri l-am comandat pe al patrulea. Pe ebay.de gasesti la 50 euro un filtru de 1400l/h fara UV-C si la 75 de euro cu UV-C. Si la un acvariu mare e recomandat sa bagi 2 filtre. Asa ca, la un buget decent de 250 euro iei doua filtre si medii de filtrare poroase si mecanuice pentru ele plus vreo 2-3 filtre interne...sau un FX5. Dar pina la 700 de euro mai e. Oricum, sfaturi ai primit destule, si decizia iti apartine.
|
 |
|
|
|
@isahori: ai PM
|
 |
|
|
|
In primul rand ai gresit sectiunea. "Caraseii" nu sunt ciclide.
In al doilea rand iti apreciez entuziasmul dar o sa fii un pic dezamagit. Nu cred ca o sa ajungi prea curand la "aranjamente florale"...sutn putini membrii forumului care se pot lauda ca au avt in acvariu flori....si de la o floare la "aranjamente florale" e cale lunga.
Nu am avut carasi dar stiu cateva lucruri de baza:
- au nevoie de spatiu destul de mult, si fac multa mizerie, in consecinta cu 60 l esti la limita (1-2 bucati)
- au nevoie de o apa mai rece (din ce stiu eu 16-20 grade) si nu toate plantele apreciaza temperaturi mai scazute
- in schimb carasii "apreciaza" plantele - poate mai mult decat ti-ar conveni
Iti recomand sa studiezi sectiunea de cyprinidae a forumului.
|
 |
|
|
|
In comert sunt doua tipuri de filtre car ar fi bune pentru asa ceva: filtru pentru eliminarea mecanica a impuritatilor si filtru cu carbon. Dimensiunile standard sunt de 5" si 9" (inaltimea corpului filtrului). de preferat cele de 9", chiar daca sunt mai scumpe (capacitate mai mare si consumabilele se schimba mai rar).
Filtrele pentru instalatia termica nu sunt bune la asa ceva. Filtrele pentru apa potabila in principiu sunt bune, dar trebuie sa vezi exact in ce consta materialul filtrant. Unele s-ar putea sa actioneze asupra apei intr-un mod care pentru oameni nu ar fi periculos, dar pentru pesti da. Nu am informatii exacte, dar cred ca filtre pentru reducerea duritatii apei se bazeaza pe schimb de ioni (inlocuirea ionilor de calciu cu ioni mai activi, de exemplu de sodiu - cecva in genul sarii care se adauga la masina de spalat vase pentru reducerea duritatii si care la o analiza mai atenta se dovedeste a fi banala sare de bucatarie). e de preferat sa folosesti alte solutii pentru reducerea duritatii (gen turba) ... sau mai bine sa nu folosesti deloc aditivi. Eu sunt pentru cat mai putine chimicale in acvariu. Dar daca ai absoluta nevoie de apa mai moale (pentru inmultirea discusilor de exmplu) e mai bine sa recurgi la o instalatie de osmoza .
La instalatia mea de schimb de apa la picatura am pus un filtru de 9" cu carbune...si atat. Deocamdata
|
 |
|
|
|
ai PM....il cumpar eu.
|
 |
|
|
|
Ai PM
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Asta e la fel de serioasa ca si "cumpar pesti..astept oferte". Mai intai hotaraste-te ce plante vrei, si apoi vezi la rubrica de vanzari. Plantele cresc si se inmultesc mult mai repede decat pestii, si periodic trebuie sa dam cu "coasa" in acvariile plantate. Majoritatea aruncam la curatenie o gramada de plante sau de masa vegetala, unii le doneaza sau le vand.asa ca arunca un ochi pe anunturile de vanzari.
|
 |
|
|
Combinatia filtru intern + extern e buna, mai laes la discusi. Poti folosi si aeratorul Venturi de la filtrul intern, dar nu la plantate cu aditie de CO2. Si eu ma saturasem de drumul cu galeti prin casa (am 5 acvarii cu aproape 1000 l de apa) si nici solutia cu furtun de 1/2 cu cuplare rapida nu mi-a placut desi era un pic mai comoda (tot trebuie sa cplezi furtun, pompe, filtru de carbon, cuplele rapide nu sunt etanse, destul de multa manopera)... asa ca am trecut la schimbul de apa la picatura facut cu componente Gardena Micro Drip System: - derivatie cu robinet de la instaltia de apa rece din baie (am pus un T dupa robinetul ce alimenteaza masina de spalat, si un alt robinet sa pot opri schimbul) - un filtru de apa cu carbon (nu e componenta Gardena, se poate gasi si Gardena dar mai scumpa, sunt doua modele de 5" si de 9", in functie de buget si de cat de des vreti sa schimbati filtrul alegeti una dintre variante,pretul e cam intre 50 si 90 lei) - un filtru adaptor Gardena 1000 (filtrare mecanica+regulator de presiune 1.5 bari+adaptor pentru tubulatura Gardena de 6 mm) - o "magistrala" de tub negru polietilena Gardena 6 mm - derivatie in T la fiecare acvariu, cu picurator reglabil 1-8 l/h (am avut si robinet Gardena pe fiecare derivatie pus dupa picurator, dar nu erau etanse, apareau picaturi pe la imbinari asa ca pina la urma am renuntat la ele) Asta pe partea de intrare, la iesire am cate un overflow bricolat si o "magistrala" de scrugere facuta tot cu tub de 6 mm (mai multe detalii vezi pe albumele din http://picasaweb.google.com/tiberiu.atudorei , cel cu overflow si "Rift Drift"). Schimbul de apa la picatura are avantaje majore (adio galeti, parametrii apei nu variaza aproape deloc sau variaza foarte lent, nu stresezi pestii, poti controla cand si cata apa schimbi) dar te bazezi pe stabilitatea parametrilor apei furnizate si de eficienta filtrului de carbon (pe care e bine sa il schimbi odata la cateva luni). Edit pc.ciprian: am facut eu linkul sa mearga
|
 |
|
|