In octombrie anul trecut mi-am adus din Belgia doua filtre canistra de o marca cvasi-necunoscuta (SunSun - modelul HW-303B). Facusem la vremea respectiva o prezentare a familiei de filtre Jebo 83x si intr-un poll amplasat la inceputul postului "marea majoritate" de 77% din respondenti au mentionat ca ar fi interesati de o prezentare si pentru Sunsun (nu va asteptati la sute de useri, doar vreo 10, ca postul respectiv a luat-o usurel-usurel spre discutii off-topic neprincipiale si a fost inchis - pe buna dreptate, zic eu). Dar pentru ca ma uitam pe net zilele astea dupa niste filtre canistra pentru un proiect nou si am luat serios in calcul tipul asta de canistra m-am gandit sa ma achit si de aceasta "promisiune" facuta toamna trecuta.
Poate ar fi bine sa fac din start niste precizari: review-ul de fata nu are nici o pretentie de profesionalism si obiectivitate (e subiectiv dar intr-o masura decenta). Nu am interese comerciale, nu aduc asa ceva, doar vreau sa prezint experienta mea cu niste produse bune (dupa o perioada rezonabila de utilizare). Incec sa fiu obiectiv, dar e destul de greu pentru ca nu prea am termeni de comparatie la aceeasi categorie. Din cele 6 caniste pe care le am 3 sunt HW-303B iar celelalte Un JBL CristlProfi 700, un Fluval 105 si un Aquael MiniKani 80. Concureaza la categorii diferite, dar SunSun e "campionul" meu la categoria 180 de litri (trei din trei, ca sa zic asa).
Sper ca nu v-am pierdut pe drum , si incepem cu o mica
Fisa tehnica (sau ce ne spun cifrele de pe cutie )
HW-303A - 3 compartimente de filtrare, 1400 l/h, 35W, fara UV-C
HW-304A - 4 compartimente de filtrare, 200 l/h, 55 W, fara UV-C
HW-303B - 3 compartimente de filtrare, 1400 l/h, 35W, UV-C 9W
HW-304B - 4 compartimente de filtrare, 200 l/h, 55 W, UV-C 9W
Preturi online (www.ebay.de):
- HW-303A 50 EUR (cu livrare gratuita in Germania)
- HW-303B 75 EUR (la fel)
- HW-304 99 EUR (la fel)
Puteti gasi aceste filtre dupa o cautare pe www.ebay.de dupa "Brilliant Well' si "Clear Fountain" (nu prea e vizibila marca SunSun in Europa dar gasiti dupa aceste denumiri OEM).
Ce contine kitul de livrare:
- filtrul canistra (cu 3/4 compartimente fara medii de filtrare - doar cu cate un strat de 1 cm de vata sintetica in fiecare sertar)
- ansamblu tub in-take (inclusiv surface skimmer)
- ansamblu tub out-take (bara orizontala gaurita)
- 2 bucati furtun
- 4 inele de prindere mici si 4 inele de prindere mari (din fiecare 2 cu tija scurta si 2 cu tija lunga)
- 4 ventuze
- manual de utilizare
Fluxul apei este urmatorul: de la intrarea in filtru urmeaza un "put' vertical in care se gaseste lampa UV; in interiorul acestuia se poate observa o nervura spiralata care impiedica apa sa circule numai pe o parte a lampii si asigura o curgere uniforma. Apa este apoi aspirata de catre pompa si rtrecuta prin mediile filtrante de jos in sus, deci filtrarea mecanica (daca exista) ar trebui sa se faca in sertarele inferioare.
Impresii personale dupa 7 luni de folosire: pozitive (ca dovada ca acum 2 luni am cumparat si al treilea filtru; iar la acvariul mare de africani pe care il am mai de mult in proiect am in vedere un tandem de HW-303A la 50 de euro bucata, eventual unul nou fara UV si un filtru in uz cu UV).
La inceput am folosit urmatoare configuratie de medii filtrante:
- jos: 3 straturi de burete de diverse porozitati
- mijloc: inele ceramice poroase tip Siporax / JBL SintoMec
- sus: amestec de bile ceramice poroase Eheim SubstratPro si JBL MicroMec
Ce folosesc acum:
- burete pe capul de intake (de la un filtru clasic de burete cu aer)
- reactor ceramic poros de CO2 in-line (gen Dennerle Micro-perler Special, dar e chinezesc)
- jos spartura de lava
- mijloc inele tip siporax
- sus bile ceramice poroase
Ce mi-a placut:
- pretul (un filtru de 1400 l/h la 50 de euro nu e rau deloc, si varianta cu UV-C la 75 de euro merita cu prisosinta diferenta de 25 EUR)
- nu curge (dar sa nu pui mediile filtrante "cu varf")
- aspectul tevilor de intrare si iesire (mult peste Jebo sau alte filtre ieftine)
- plastic gros, de buna calitate
- are un flow bun chair daca umpli sertarele cu medii filtrante (foarte bun la acvariu de 180 l..si cred ca face fata si mai sus)
- filtrul UV-C isi face treaba foarte bine
- surface skimmer foarte bun
Ce mi-a placut mai putin:
- e un pic mai zgomotos decat JBL CristalProfi 700 (dar nu cu mult, nu deranjant in orice caz, si are motorul mai puternic si misca apa cu un debit cel putin dublu)
- la 35W + 9W nu este cel mai "energy saver" - cu atat mai mult modelul de 2000 l/h la 55W+9W
- lampa UV-C nu are circuit de alimentare separata, doar un intrerupator - nu poti folosi un timer, sau o lasi tot timpul aprinsa sau iti faci program zilnioc de apasat pe buton
- doar 4 ventuze la 8 inele de prindere (la noi ventuzele se gasesc mai greu sau sunt extrem de scumpe, gen 12 lei doua ventuze Eheim sau 8-9 lei doua ventuze JBL)
- ultimul sertar de jos are tendinta de a se intepeni si se scoate mai greu in timp
Alte impresii (nici pozitive, nici negative):
- materiale filtrante incluse aproape 0 (dar asta se vede si la case mai mari gen Eheim): dezavantaj ca trebuie sa mai scoti niste bani, avantaj ca iti faci configuratia pe care o vrei
- Sunsun nu e marca foarte cunoscuta plus faptul ca lucreaza in regim OEM : nu cautati pe ebay.de dupa firma sau tip ci cu denumirile de mai sus ("Briliant Well" si "Clear Fountain"). Se mai pot gasi si pe www.ebay.co.uk dar transportul e si mai scump (de fapt e scump si din Germania).
Si acum notele:
’Meritul tehnic’: performante 10 , kit de livrare 10 , medii de filtrare incluse 5 , impresie generala 10 , pret 10 (cel mai bun pret – performante din ce am gasit pe ebay).
’Impresia artistica’: prezentare 10 (cutie OK, ambalate bine, inclusiv manual sumar in engleza cu ilustratii), canistra 10, compartimente 8 (vezi chestia cu intepenirea), conectori 10 , tevile si accesoriile de intrare – iesire 10.
Media generala: 93 din 100. Acum sa nu ne entuziasmam prea tare ca nu e cine stie ce Eheim - dar totusi iei un filtru mai mult decat decent cu o gramada de "features" la jumatate de pret fata de JBL sau o treime din pretul unui Eheim. Pacat ca e complicat cu transportul din Germania.
Atasez si o imagine cu componentele (modelul asta e HW-303B, cu 3 sertare de filtrare). O diferenta mica: partea superioara a tevilor de intrare iesire e rotunjia in arc de cerc, si nu la 90 de grade ca in figura.