| Message |
|
|
|
Atentie! Apa distilata nu este potabila. Se poate degusta, da, dar sa nu ii vina idei vreunuia mai mic care citeste pe aici cuvantul "potabila". Se poate ajunge la lucruri grave daca se bea in cantitati semnificative. Deci sa spunem mai bine apa diistilata utilizabila si in acvaristica, dar nu potabila.
|
 |
|
|
|
De pe lista de pm-uri primite lipseste aici Matrix care m-a rugat pentru 4 buc a 36w / 120cm. Ramane?
|
 |
|
|
|
La ce perioada ar putea fi redusa ciclarea prin adaugarea de concentrate de bacterii denitrificatoare gen Sera nitrivec ?
|
 |
|
|
|
Am aflat ca: 1). preturile sunt acceptabile, adica 13,5 RON / 18W si 16,2RON / 36W. 2) Cutiile sunt de 10buc nu de 25, deci comanda minima per categorie este de 10 tuburi! 3) Avansul minim 30% 4) Dupa comanda dureaza cam 1 luna pana vin. Cred ca totusi sansele noastre sunt in crestere vizibila. Numai bine si plante frumoase!
|
 |
|
|
|
Dupa dezbateri interesante la postul Osram Fluora si pm-uri de precomanda deschid aici o lista de inscriere pentru tuburi Philips TLD 965. Este greu sa tina cineva o lista pe pm-uri, aici este transparenta, vede fiecare ce sanse are sa se adune comanda de 25 tuburi la categoria lui de w / lungime tub si asa cum spuneam, cand se atinge "masa critica" concretizam si modalitatea de comanda. Sper maine sa ajung pe Ritmului sa ii rog sa imi de pretul pe categorii de tub si eventual daca ramane neaparat min 25 tuburi / categorie sau se poate si 25 total indiferent de lungime / w (desi sunt sceptic ca vor vrea). Incep prin a ma inscrie cu 4 buc TLD 965 36W/120cm. Sa speram ca reusim.
|
 |
|
|
|
@Sandu
Asa e Sandu, ne-am cam invartit in postul asta, dar cred eu cu folos. Cred ca toate link-urile date aici (nu doar de mine) ne incurajeaza spre TLD 965. Cat priveste aspectul comercial, eu am perceput de la deschiderea postului ca se discuta despre achizitionarea unui tub bun, ca altfel nu imi permiteam sa dezbat si acest aspect, dar am zis ca daca tot au inceput sa intre plante ca lumea si noi sa ne dotam, macar sa o facem cu folos si rezultate (speram) si sa reusim sa luam ceva bun. In concluzie conform recomandarilor deschid un topic separat, pentru ca pe pm este greu de tinut o evidenta, asa stie fiecare cati ne-am adunat si cate tuburi ar fi. Cand atingem masa critica vedem cum abordam problema frontal la magazin.
|
 |
|
|
@Mitica
Ai mare dreptate, mai ales ca vrand / nevrand suntem din start divizati pe dimensiuni de tub. Pana mai ieri eram si eu pe 18w. De cand mi s-a spart acvariul vechi, am schimbat dimensiunile la 120cm L, deci 36w/120cm. Daca totusi deschidem o lista si ne adunam in o zi de lucru dupa amiaza (eventual unii pot lua bani/comanda si de la prieteni) si mergem direct la firma sa vorbim cu ei? Daca media ar fi de 4 buc pe persoana (deci le-ar ajunge 6 luni sau un an) ar fi nevoie de cam 7 persoane pe categorie (18 si 36w). Cam multi "plantisti" nu-i asa ? 
|
 |
|
|
Ca sa nu para ca vreau sa sperii eu oamenii cu problema cu algele la 4000k (dar am spus-o ca patit) am aruncat si eu un ochi pe link-ul lui Dalles si am gasit la Sun Glo 4000k "Sunglo Dicen que favorece la aparicion de algas". Remarcile despre preferintele de 6500k au aparut de asemenea tot privind datele tehnice la superacvariile premiate si, vorba lui Sandu, sa nu creada cineva ca am cota parte la Philips, cele de sorginte americana care nu foloseau TLD 965 mergeau pe un metal halide tot de 6500k, cel mai adesea "Coral Life". In incheiere in cele cateva randuri de recomandari tehnice de la Oriental Aquarium, care se pare ca sunt printre primii furnizori de plante acvaristice din lume, ei spun referitor la temperatura de culoare recomandata doar o fraza " a fluorescent tube which which can produce the cool daylight having colour temperature around 5500 - 6500k, will be ideal for illuminating a planted aquarium". Demersul meu (scuze daca am fost prea "insistent") a fost doar de a sugera ca merita sa facem un efort sa-l incercam si noi. 
|
 |
|
|
|
Da Ady, pare un acvariu bun de discusi, dominat de echinodorusi si radacini. Cand va creste Vallisneria ? (nu se vede clar) din spate, va fi si mai bine. Nu stiu daca e de la neonele tale sau de la foto, o dominanta de galben propagata la frunzele de Echinodorusi. Daca asa sunt in realitate baga-le Florenette A / pastile la radacina, ca sunt mari mancai de fier.
|
 |
|
|
Daca ar fi vorba de un JBL Solar Natur, da, ar fi acceptabil pentru un sunlight bun de plante (nu spun eu asta, recomandari pe net de la cei ce il folosesc, din pacate nu la noi). De ce Hagen nu isi recomanda Sun Glo full spectrum 4200k pentru cresterea plantelor ? (ci doar pentru luminarea pestilor pentru privitor). Nu spun ca la 4200k nu ar fi din spectrul daylight / sunlight cum vreti sa-i spuneti. Dar este partea din sunlight care, repet, din tot ce am vazut/citit, nu este cea preferata pentru plante si necesita cel mai adesea combinatii cu alte spectre, pe cand la 5500 - 6500k majoritatea expertilor spun ca merg singure. Problema cu algele la 4000k pot sa o confirm personal, am avut formate doar sub acel tub (TLD 840), nu si sub altele si nu este o opinie singulara (am mai citit ca au patit-o si altii - forumurile Planted tank si Aquabotanic). Poate JBL Solar Tropic are o plaja de distributie spectrala mai larga si de aici particularitatile citate de tine, dar asa cum spuneam ei mai au si un JBL Solar Natur care bate mai spre 6000k. Aici ar fi un alt articol care confirma preferintele unui autor (se pare cunoscator) spre tuburile de 6500k (mentionand ca pot fi folosite si singure, fara altele complementare, de obicei trifosforice). Daca as avea posibilitatea sa aleg pentru plantele mele intre un TLD 940 si unul 965 nu as ezita nici o clipa pentru al doilea.
|
 |
|
|
Mitica wrote:Din ce am am mai citit si eu pe net: JBL recomanda doar neoane care se apropie cat mai mult de sunlight.
Prin sunlight ei inteleg 5500 -6700k, la noi multa lume ia 4200k pe post de sunlight si o plasa mica (de alge), cu ocazia asta... Reiau aici (fiind mai adecvat) ceva postat si la plante. Si eu gasesc din ce in ce mai multe recomandari si exemple de acvarii de concurs lucrate pe 6500k fie fluo, fie metal-halide. Tot pe Ritmului mi-au spus ca pot aduce Philips TLD 965 36w/120cm, la o comanda minima de 1 cutie=25buc. TLD 965 pare sa fie una din alegerile cele mai frecvente in acvariile de concurs provenind din Europa. Poate fi folosit singur fara trifosforice, fara lumina calda 2700-2800k. Nu stiu daca mai sunt doritori. Eu as lua 4 buc.
|
 |
|
|
@ Magda
Eu nu stiu cat ma voi mai bucura de ea, dupa cum ii merge 
Pai se poate mai fratilor dupa ce am asteptat atat, acum cand a venit sa-l primim pe micul H. callitrichoides in intuneric si sa nu-l omenim (vorba cuiva) cu un TLD 965 si un CO2 la dozator acolo. Eu macar am o scuza, ca eram cu acvariul spart... Stii ca glumesc si sunt sigur ca nu te superi pe mine, dar ma gandeam ca acvariul stil Oliver Knott care ti-l doreai incepe cu lumina buna. De aceea vorbeam duminica cu Mausmann ca la magazinul de electrice de pe Ritmului si mi-au spus ca aduc oricand la comanda Philips TLD 965, daca se cer minim 25 buc. In toate acvariile de concurs si in toate articolele legate de iluminare veti gasi aceste tuburi (sau echivalente) ca fiind utilizate si recomandate pentru plante (chiar si singure, fara trifosforice si fara lumina calda 2800k). Ma gandesc daca ar fi sanse (ma indoiesc) sa gasesc in Bucuresti inca 7-8 "plantisti" care sa vrea 3-4 astfel de tuburi. As pune un post. Macar sa stim cum stam. :idee:
|
 |
|
|
Antoniot wrote:pe aici am inteles ca trebuie 1w pe litru
Atentie! La 1w/litru se ajunge la acvarii medii / mici, hiperplantate, care au plante ce chiar au nevoie de 1w/l, valoarea aceasta fiind atinsa progresiv, in luni de zile si obligatoriu asociata cu adaos de CO2. Daca la un acvariu neciclat, cu putine plante, bagi din start 1 w/l  in 3 zile postezi la "green water". Pentru inceput la 170 litri sunt de ajuns 0,5w/l.
|
 |
|
|
|
Ca panza de paianjen sunt unele alge verzi tip Ulothrix, dar si alte varietati de "staghorn". Vezi link-urile de la posturile cu alge de mai jos, masurile sunt cam aceleasi, plus Ancistrusi, reducere numar de pesti si mancare putina, trebuie neaparat adunata manual cat se poate. Ar mai fi si o carenta de potasiu, implicata neutilizarea corecta a fierului de catre plante (si geneza algelor prin blocarea cresterii plantelor cu exces de nutrienti pentru alge), dar cu potasiul asta vreau sa pun si eu un post pentru cei ce stiu mai mult ca mine pe aceasta tema.
|
 |
|
|
Scuze. Acum am citit cu atentie mai mare primul text. Ma uitasem la poza de mai sus. Daca sunt mici tufe verzi, aparent nebifurcate, pe pietricele din substrat si daca o tragi se ia cu tot cu pietricele este posibil sa fie varietatea asta de Cladophora. E rea de tot. Nu cedeaza nici la competitie de nutrienti cu plantele, nici la reducerea luminii.
|
 |
|
|
Sunt mai multe posibilitati, dar este clar ca sunt alge verzi filamentoase. Unele nu se deosebesc intre ele decat microscopic, iar tot microscopic s-a vazut ca o alga aparent unica era micro o combinatie de mai multe alge din aceeasi clasa. Dupa descriere ar putea fi la tine Rhizoclonium (din familia Cladophoraceae), sau daca sunt fire f. lungi si relativ rezistente Spirogyra. Daca sunt fine ca panza de paianjen, dar f. dese, ca un val pe plante, ar mai fi Ulothrix. Oricum ideea e sa reduci drastic fierul (fara solutiile nutritive o vreme), nitratii de masurat (la nevoie de redus mancarea la pesti), clasicele schimburi de apa, reducerea temporara a luminii si CO2 (pana se reduce amploarea invaziei), sau chiar un "black out" de 3-4 zile, in situatii disperate tratament cu apa oxigenata (dar nu prea merge la asta), sau plantele sever afectate scoase in afara acvariului si tratate cu concentratii ceva mai mari, dar cu riscurile de a pierde unele plante cu frunze fine. Replantari cu plante cu crestere rapida. Un link util pe aceasta tema.
|
 |
|
|
|
Da, va avea efect. Este una din metodele "surogat" de reactor.
|
 |
|
|
|
Daca este o pata verde plana doar pe decor, pietre, etc. si nu are aspect de filamente, iar pe plante nu a aparut, nu cred ca este periculoasa. Este probabil asa zisa "film algae" cum ii spun anglo-saxonii si apare in orice acvariu. Vezi mai departe ce face dupa masurile luate. Daca ramane cu acelasi aspect, repet, nu cred ca e o problema.
|
 |
|
|
|
Din pacate fotografia aceea este inutilizabila pentru identificare, iar descrierea de asemenea. Pentru algele ce apar in perioada de ciclare a acvariului ar fi de ajutor black molly, dar sa nu fie hranita! (ca sa "se dea" la alge).
|
 |
|
|
manex wrote: ar fi solutia contra algelor, insa.....nu cred ca e de la ea. de o zi, ludwigia repens nu mai are radacina( a putrezit)
Scuze pentru raspunsul intarziat, dar acum am vazut acest mesaj la sfarsitul altui topic. Nu poate fi exclusa nici solutia contra algelor ca "vinovat". Unele sunt "rele" si pentru plante, nu doar pentru alge. In al doilea rand Ludwigia repens si Ceratophyllum sunt plante nepretentioase. Daca le putrezeste radacina e ceva cu substratul. Poate nu e aerat si produce hidrogen sulfurat din descompunerea materiilor organice. Am patit-o demult cu turba sub nisip. Scotea bule din substrat si putrezeau radacinile de Althernatera. Cam atat imi vine in minte acum. CO2-ul la plante sigur nu va face rau. Citeste la DIY ce si cum, sau daca poti treci la o solutie profesionala. Am bagat 2 ani cu drojdia, dar ma pregatesc de recipient presurizat cu reactor M. Sper sa iti salvezi plantele. Succes 
|
 |
|
|