[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Apa distilata de la magazin  XML
Forum Index » Apa
Author Message
buzunar
Junior member
[Avatar]

IP:

Pana la urma apa distilata de la magazin e buna sau nu e buna pentru a ameliora apa din acvarii.
Am tot citit pe forum si intre altele ar fi problema cu oxizi si alte saruri care raman de la instalatia de distilare.

Pai nu inteleg, daca e distilata inseamna ca este fara oxizi, adica e numai H2O pura, ca se contamineaza dupa aia de la tevi si cazane inseamna ca degeaba s-au mai chinuit sa o distileze.

Am luat din curiozitate apa distilata de la carrefour (nu demineralizata) si am si pus testele pe ea:

Nitrati & Nitriti = 0
GH = 0 (<3)
KH = 0
pH~6 (zapada are 5,6 de exemplu, apa de ploaie 5,3)

Deci dupa mine pare OK, ce alte teste mai trebuie sa fac pentru a ma convinge ca nu e "otravita"?
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Verifica daca scrie ca e buna SI pentru consum. Daca nu scrie... fa-ti curaj si degusta o gura, plimband-o pe limba si expirand pe nas ca la degustarea vinului (fara gluma). Nu e obligatoriu sa si inghiti. Daca nu simti nici o "aroma" stranie (de cauciuc, de cocleala, de namol, etc.) eu zic ca o poti folosi si la acvariu.
Apropo, cat costa la Carrefour un litru din aceasta apa distilata? Are vreun nume sub care e comercializata?

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
acata
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Apa demineralizata de la Carrefour am luat si eu. Si am pus-o la puii de discus. Nu am avut probleme. 49k pentru 5 litri la punga. Nu mai stiu cum se numeste.

Acvariul meu
[Email]
buzunar
Junior member
[Avatar]

IP:

3,7 RON - 5 litri la sticla de plastic, nu miroase, nu scrie pe ea ca e potabila, marca "1" adica din aia facuta pentru ei.
Au si la punga, dar e demineralizata (daca o fi vre-o deosebire)
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut!
Da, existä o deosebire majorä, demnä de luat in seamä!
La folosirea instalatiilor de distilare confectionate din metal (cupru) se contamineazä apa distilatä cu aceste metale in cantiäti ignorabile la folosirea apei in acvaristicä. Ca sä nu rämänä urme de metale dizolvate in apa distilatä ar trebui sä fie folositä o instalatie de sticlä. Prin apä "Demineralizatä" se intelege lipsa prezentei mineralelor in acea apä, si nicidecum lipsa altor componente aflate in apä inaintea procesului de demineralizare, cum ar fi substante organice, insecticide, pesticide, etc. Demineralizarea se face cu ajutorul räsinilor selective, schimbätoare de ioni. O apä din care lipsesc toate substantele sträine, aflate in componenta acesteia inaintea procesului de purificare, in procent de cca. 95-98%, se poate obtine filtränd-o prin osmozä inversä (RO=Revers-Osmosis)

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
buzunar
Junior member
[Avatar]

IP:

Am folosit-o deja. La acvariul meu de 70 de litri (in care intra 60l apa) am bagat 7 litri ceea ce inseamna ~ 11 la suta. Am GH-ul destul de mare ~ 16 si nu stiu cum altfel sa-l reduc. Oricum nu a scazut prea mult dupa schimb.
Pe de alta parte apa distilata e acida si daca mai schimb de multe ori o sa-mi scada PH-ul.
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Bunä seara, buzunar!
Dacä vrei sä obtii o scädere la jumätate a duritätii, amesteci apa durä cu o cantitate egalä de apä dedurizatä. Aciditatea apei distilate se datoreste continutului de bioxid de carbon, care se dizolvä in ea din atmosferä. Dacä aerisesti apa suficient, revine PH-ul la 7, si o poti amesteca linistit cu cea durä, färä sä ai cresteri semnificative ale aciditätii, atäta timp cät mai ai cel putin KH=2°. Trebuie sä stii cä in acvariu mai existä si alte surse de bioxid de carbon cum ar fi respiratia vietuitoarelor si mai ales cel produs prin activitatea bacteriilor din filtrul biologic. Dacä KH nu creste in mäsura in care creste cantitatea de bioxid de carbon, va creste aciditatea in apa acvariului. Aceasta inseamnä cä dacä ai o apä foarte moale, (KH=<2°) ar fi recomandat sä-i ridici duritatea filtränd-o prin pietris märunt (3-15mm) de granit, sau dacä nu ai, de marmorä. (Care este mult mai säracä in minerale)
Ioan

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
buzunar
Junior member
[Avatar]

IP:

OK, asta incercam si eu sa fac, sa amestec apa distilata cu cea din bazin, numai ca nu vreau sa o fac dint-o data (asta ar insemna sa scot 30l de apa si sa bag 6 bidoanex5litri de apa distilata).

O sa schimb zilnic cate 5 litri/zi timp de 7 zile si o sa am ~ duritatea 8 (daca am calculat bine).
Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Atentie! Apa distilata nu este potabila. Se poate degusta, da, dar sa nu ii vina idei vreunuia mai mic care citeste pe aici cuvantul "potabila". Se poate ajunge la lucruri grave daca se bea in cantitati semnificative. Deci sa spunem mai bine apa diistilata utilizabila si in acvaristica, dar nu potabila.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut INTROS !
Si dacä noi nu vrem sä te credem pe cuvänt cä apa distilatä nu-i potabilä ?
Postul täu este un exemplu foarte bun pentru a scoate in relief faptul cä o asemenea afirmatie, cu toate cä este adeväratä, foloseste putin celor cärora l-i se adreseazä, pentru cä se omit informatii decisive, ceea ce lasä loc pentru interpretäri de genul: "Ei, poate cä exagereazä, cä doar apa-i tot apä", sau asemänätoare. Cei care fac aceste afirmatii pe jumätate, pot pretinde cä cine nu le urmeazä sfatul n-are decät sä suporte consecintele, ceea ce se poate tolera dacä-i vorba de persoane majore. Sfatul täu, insä, se adreseazä "vreunuia mai mic ", de la care nu se poate astepta aptitudinea de a aprecia corect importanta sfatului.
Ce am scris eu aici nu-i un repros, ci un indemn, o rugäminte, adresate tuturor celor care stiu multe si spun putine, sä fie un pic mai altruisti, cä eu sunt sigur cä nu le cade greu, dacä vor.
Ioan

Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Carja Ioan wrote:eu sunt sigur cä nu le cade greu, dacä vor.
Vreau Ioane si nu din lipsa de altruism nu am spus mai mult, dar nu am vrut sa fac lucrurile complicate, sau sa ma dau "avatar" Ideea este ca ingestia semnificativa de apa distilata produce o absorbtie masiva de apa fara saruri (mai ales fara sodiu), hipotona fata de osmolaritatea plasmatica, producand asa zisa intoxicatie cu apa sau hiperhidratarea hiponatremica. Mai multe puteti citi aici. Cred ca pe cei mici fara discernamant i-am lamurit complet si au promis ca decat sa mai citeasca asa post nici nu mai miros apa distilata, dar sa . In articolul din link-ul de mai sus spun ei spun ca apare "in infants fed with hypotonic fluids", dar credeti-ma pe cuvant ca acelasi lucru se poate intampla si la cei mari, la anumite cantitati, dar nu ma pune sa aduc dovezi si la asta ca ma baneaza daca mai bat campii in afara acvaristicii...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

INTROS wrote:... dar nu ma pune sa aduc dovezi si la asta ca ma baneaza daca mai bat campii in afara acvaristicii...

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Carja Ioan wrote:... Aceasta inseamnä cä dacä ai o apä foarte moale, (KH=<2°) ar fi recomandat sä-i ridici duritatea filtränd-o prin pietris märunt (3-15mm) de granit, sau dacä nu ai, de marmorä. (Care este mult mai säracä in minerale)

Din cate stiu eu granitul e destul de inert chimic, si nu ridica KH-ul de nici o culoare. Nu are ce saruri bicarbonate sa dizolve (de ex. cele de calciu si magneziu). Nu cumva te referi la alta roca?

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Ideea este ca ingestia semnificativa de apa distilata produce o absorbtie masiva de apa fara saruri (mai ales fara sodiu), hipotona fata de osmolaritatea plasmatica, producand asa zisa intoxicatie cu apa sau hiperhidratarea hiponatremica. Mai multe puteti citi aici. Cred ca pe cei mici fara discernamant i-am lamurit complet si au promis ca decat sa mai citeasca asa post nici nu mai miros apa distilata.

Dacä te-ai fi sträduit din räsputeri, poate c-ai fi reusit, mai mult sau mai putin, sä traduci cele scrise mai sus intr-o limbä pe care s-o priceapä si cei cärora lea-u fost destinate. Cät despre linc,...ce sä mai spun? Intre cei mici, si nu doar intre ei, nu-s multi cei cärora le foloseste ce-i scris intr-o englezä evoluatä. Scopul final rämäne, oricum, sä-i ajutäm, nu sä-i intimidäm.
Cät despre rocile cu care se poate ridica duritatea apei am gresit intr-adevär! Nu este vorba de granit, ci de dolomit! I-mi cer scuze pentru neatentie.
Ioan

Intros
Senior member
[Avatar]

IP:

Ioan, cred ca am scris foarte scurt in romana ce era de spus pe un forum de acvaristica, link-ul se doarea doar un scurt argument ca nu "din burta" am spus ce am spus. Daca cineva este serios interesat de fiziopatologia tulburarilor de echilibru hidroelectrolitic poate sa-mi trimita un PM pentru lamuriri suplimentare. Nu ii subestima ca aptitudini lingvistice (cel putin referitoare la engleza) pe multi din forumistii de aici. Majoritatea link-urilor puse de-a lungul timpului se adresau unor articole in engleza si nu au fost plangeri. Repet, daca e cineva care chiar nu crede ce am spus si vrea detalii, astept PM. Sper ca nu am intimidat pe nimeni de-a lungul timpului pe aici. Daca da, imi cer scuze.

Forum Index » Apa
Go to: