| Message |
|
|
|
Intr-adevar, in Romania nu am vazut-o nici eu in absolut nici un petshop din tara si pot spune ca am cam batut orasele mari, in lung si-n lat.
Dar, cum zice si omega_man, se pare ca in Germania este o specie de companie foarte raspandita, vazand-o si eu in multe pet-shopuri din Munchen, vizitate acu 4 saptamani. Deci, in "transportor" din Germania ar putea rezolva problema.
|
 |
|
|
|
Poate nu sunt pregatiti sa depuna. Adica masculul pare pregatit, da' femela? Are burta usor marita, semn ca e cu icre? Esti sigur ca ai si femela? Cuibul cel mai rezistent il fac sub ceratopteris, dar nu o singura planta ci mai multe, aglomerate intr-un colt. Eu am inmultit in urma cu 3-4 ani gurami...e foarte usor pana in momentul in care apare norisorul de pui flamanzi, care extrem de mititei si fragili.
|
 |
|
|
Narcis, e super acvariul tau, dar daca-mi permiti cateva sugestii ptr o imagine, zic eu, si mai buna, eu ti le scriu acu:
1. partea dreapta e aproape perfecta...doar daca, in loc de tulpinile alea rosii...macandra sau ce-o fi  ai executa o tufa deasa de Eusteralis stellata ca in imaginea asta ( http://www.aquaticplantcentral.com/gallery/files/1/5/13e0df4d33f75e93af943ea6158e4ee5.jpg )...adica, cred eu ca o tenta portocalie, c-o cupola rotunjita ar da mult mai bine acolo, intre buturugi, decat rosu acela, chiar daca tufa ti-e inca in lucru...parca si varfurile de Eusteralis "da" mai bine decat planta aia care incerci tu s-o dezvolti.
2. Partea stanga...cred ca ar fi mai atractiva daca ai renunta la tulpinile alea doua....Limnofila sau ludvigia ce e....ai scoate si chestie aia rosie....Bacopa sau ce e  si chiar si Hemainthusu ala calithrihoides (sau ce plante e)  si sa lasi pur si simplu un smoc serios de pogostemon pe stanga, linia generala a acvariului fiind in coborare de la dreapta catre stanga. Mijlocul e beton !!!
Dar sunt pareri strict personale ! Nu tre musai sa tii cont de ele...e doar o idee de cum vad eu bazinul tau
Si scuze ptr necunoasterea plantelor, da' le-am uitat 
|
 |
|
|
Noutati!!!
Primii pui:
http://www.youtube.com/watch?v=b5qpjATqFzo
Am numarat vreo 4 si mai am o femela gusata!
|
 |
|
|
|
Imi pare rau dar trebuie sa-ti tai avantul. Acest acvariu NU este pentru ciclide africane. Care au cerinte particulare in ceea ce priveste marimea bazinului, calitatea apei. Ca marime, le plac elementele de suprafata, adica lungimea si latimea cat mai mari. La cei 17 cm latime, i-ai chinui. Cei de 8 cm sunt printre cei mai mici si, personal, nu cunosc decat cateva specii mai rare...restu', cele comune, ajung toate pe la 10 cm lungime, iar latimea bazinului tau nu le-ar fi suficienta nici ptr dansul nuptial. Ca volum, un acvariu de ciclide africane incepe de pe la 250 litri....minim. Le place apa mai dura, cu kh, gh pe la 10, ph pe la 8...ma rog, sunt multe cerinte care ar trebui sa le asiguri, dar, cum spuneam, genul acesta de bazin pur si simplu nu merge la africani!
|
 |
|
|
Pai ma trezesc cu vreo libelula prin camera la primavara
...exact asta se va intampla!  Pentru ca tu ai descris de fapt o dragonfly larvae, adica o larva de libelula. Daca dai o cautare pe google cu "dragonfly larvae" vei vedea despre ce e vorba. Cand o mai vezi, starpeste-o, ca devine rea de mancare pe masura ce creste. Bettanul nu cred ca-l va ataca, dar pesti mai mici sau pui, sigur haleste.
|
 |
|
|
Daca ai neamuri la Cj si-ti rezolvi transportu' iti donez eu toti iodotropheusii mei...vreo 7-8-9-10 la numar...habar nu am cati sunt, dar sunt adulti, tineret...am 2 masculi mari, vreo 3 femele mari si restu tineret la 4-5 cm. M-am saturat de specia asta si vreau s-o inlocuiesc.  Da' nu-i pot trimite acu' prin curier, autobuz sau alte mijloace asemanatoare!
|
 |
|
|
|
Niste pufferfish, mici si mancaciosi de melci iti vor rezolva situatia foarte urgent si pe termen lung. Vei ajunge sa "moara" micutii de foame la ce viteza de devorare a melcilor mici si negri au...spus stiintific: Tetraodon.
|
 |
|
|
Si cand te vei plictisi de "lumea" malawi-lor...ia legatura cu mine sa te introduc intr-o alta lume, mult mai spectaculoasa...aceea a tanganikanilor !!!  Ca "tancu" tau e foarte potrivit!
|
 |
|
|
|
Acvariul arata bine. Dar....bolovaneala e complet nepotrivita. La tine merg bolovani rotunzi sau ovali, in ton coloristic cu decorul. Chiar daca vor creste alge si culoarea nu mai va conta, forma pietrelor va ramane mereu aceeasi si nu e foarte potrivita.
In rest, felicitari ptr finalizarea proiectului.
|
 |
|
|
Ia reciteste tu postul meu de mai sus ca i-am adus completari si ia pune mana pe google la studiu si da un search dupa Lamprologus multifasciatus sa-ai sa vezi ca atinge maxinm 5 cm, fiind cel mai mic ciclid de tanganyica si ca se pot tine si-n 54 litri cateva exemplare...acuma...chiar mura-n gura vrei? 
|
 |
|
|
Poti!
4-5-6 exemplare de Lamprologus multifasciatus, nisip, cochilii de melci de livada si ceva pietre!
Cum vezi aici:
http://www.cichlids.com/uploads/tx_usercichlids/user_pics/4216/01_20_039.jpg ...bazin de 60 de litri
Sau sud-american...ceva pietris ordinar, lemnaraie multa, ceva frunze pe jos, 1-2 jumatati de nuci de cocos si-o pereche de Apistogramma, plus un card de 6 neoni, ptr bazinul tau,
Cum vezi aici:
http://www.alogeniun.com/aquas/biotopo/ft11.12cc.jpg
http://www.simulationeight.net/fish2010/march13tanks/huallagafull.jpg
http://img.youtube.com/vi/pAlTt5jdjBo/0.jpg
Concluzia: ai grija ce-ti doresti ca chiar se poate realiza. Apare insa o problema delicata...controlul azotului din bazin. Asta inseamna filtrare buna si schimburi de apa.
|
 |
|
|
Fa-ti acvariu cu ciclide africane ! 
|
 |
|
|
|
Nu e rau sa ai acvariu steril, dar acvariile sterile se "tin" de obicei ptr reproductie sau ptr discusi...merge cum vrei tu, cu lamnaraie multa, fara substrat, fara plante, fara bataie de cap. Sunt multe avantaje la un steril., dar si un dezavantaj major...nu arata e acvariu de incantat ochiul, cu exceptia unor pesti superbi!
|
 |
|
|
|
Nici fiarta si nici apa plata. Doar las-o in butoaie / galeti cu deschidere larga 24-48 de ore inainte de a o introduce in acvariu. Si...nu deranja sedimentele.
|
 |
|
|
|
Intr-un post de-al tau din 17.10 acvariul era parca pe o masa...nu aceea era pozitia lui? Va sta chiar jos, pe podea? Daca da, or sa fie ceva probleme cu funtionarea filtrelor externe. Trebuie ridicat undeva mai sus, pe un stativ.
|
 |
|
|
|
Uscaciunea (sau umiditatea scazuta) este unul din factorii de mediu cu cel mai crescut impact nimicitor asupra unor agenti patogeni din mediu cum sunt bacteriile, virusurile sau micetii. Da. este relativ simplu, poti opta si la bazin tot pe uscaciune, doar ca ai avea nevoie de ceva timp, mai indelungat, pana cand sunt distrusi acesti agenti....as zice eu, de ordinul saptamanilor.
Mai mult, unele bacterii, unii paraziti, pot forma chisturi si rezista timp indelungat chiar si la uscaciune.
Asadar, permanganat de K, formol concentrat 36% sau cloramina raman solutii foarte bune, sub forma de spalaturi ale bazinului, poti chiar lasa 1-2 zile apa cu una dintre aceste substante in bazin. Necesita spalare dupa aia si poti alterna aceste spalaturi cu cateva zile de uscaciune.
Iar metoda suprema de dezinfectare este....flambarea! Trecerea rapida c-o lampa de benzina, sau gaz, peste toti peretii de sticla nu cred c-ar distruge bazinul, nici macar siliconul din lipituri. Nu stiu, n-am incercat la acvarii, dar am flambat cotete de pasari din lemn si n-am provocat nici un incendiu. Dar, flambarea are cateva avantaje majore: distruge absolut tot: bacterie, virus, parazit, micet; are efect instantaneu; flacara patrunde in cele mai greu abordabile zone, crapaturi, santuituri, etc.
Personal folosesc permanganat concentrat, 2 zile bazinul plin urmata se spalare si 1 saptamana uscare.
|
 |
|
|
|
Nu vreau sa reinvii un topic vechi, dar aduc la cunostiinta celor interesati de....altumi, ca altumii sunt bine, sanatosi. I-am vazut azi. Pe langa altumi haladuiau un numar incomensurabil de discusi. Acvariul se prezenta intr-o stare buna de intretinere ! Sefu'....institutiei a fost de negasit. Concediu!
|
 |
|
|
Eutanasierea nu e un "procedeu" foarte placut. In lumea mamiferelor care...nu cuvanta (caine, pisica) unde se recurge adesea la eutanasierea la cerere primul pas consta in tranchilizarea si anestezierea animalului dupa care se poate trece la eutanasie, fara dureri. Se injecteaza intra-venos produse specifice existente pe piata. La pesti e mai greu de realizat acest deziderat ptr ca acvaristii nu prea au cum sa procure anestezice. Asa ca, ramane ca metoda mai "umana" congelarea rapida. Introduci pestele intr-o punguta, un pic de apa si...la congelator cu el. Dureaza insa cateva secunde / minute pana se intampla intamplarea. De aceea, personal prefer formolul concentrat. Introduc pestele intr-un borcanel cu formol si moare aproape instantaneu. Da, e barbara si metoda asta....nu prea exista eutanasiere umana 
|
 |
|
|
Da' ce....numai ai mei, AIA... sa se sexeze in draci, da-n van???Spre ciuda proprietarului !!?? 
|
 |
|
|