| Message |
|
|
In principiu nu fertilizantii sunt problema ci lumina slaba. In functie si de cat de adanc e acvariul posibil sa nu ajunga destula lumina la ea. Dupa cum ai remarcat singur, Vallisneria e o planta care se bazeaza destul de mult pe radacini. Drept urmare, mai asteapta, nu cred c-o s-o pierzi odata ce-si va dezvolta sistemul de radacini. Asa a facut si la mine. Dadea semne ca da inapoi si acum trebuie s-o tund saptamanal 
|
 |
|
|
Bicarbonatul de sodiu creste kH-ul si implicit si pH-ul dar nu cu mult. Dar de ce te ingrijoreaza schimbarea pH-ului?
Scaderea de la 6.7 la 6.4 se incadreaza intr-o variatie zi/noapte. Daca iti pica cu 1 grad sau doua atunci era nasol.
Esti sigur de acel pH de 7.2 la sursa? E imposibil ca in acvariu sa mai ai pH 6.6 dupa un schimb total de apa 
|
 |
|
|
|
Stiu ca suna absurd dar incearca sa dai de mancare 1 data la doua zile. Nu moare nimic dar acvariul iti va cere interventii mai rare ;)
|
 |
|
|
|
As zice ca scaderea de pH e normala daca ai ridicat in apa multe resturi organice sau poate ceva din substrat care e bogat in acizi humici. Pastrarea pH-ului dupa 50% schimb de apa mi se pare suspecta. Ai masurat pH-ul apei introduse in acvariu?
De revenit revii cu bicarbonat de sodiu sau reduci CO2-ul.
|
 |
|
|
|
Anuntul s-a actualizat. Vedeti prima postare pentru lista actuala.
|
 |
|
|
|
Fertilizare micro poti folosi din prima caci nu adauga macro elemente. Doar macro hraneste algele pentru ca adauga nitrati si fosfati in apa. Depinde si cat de bine plantat incepi si cu ce plante.
|
 |
|
|
|
La asta ma gandeam si eu, daca e o planta anume care sa-ti indice ca lumina e ok, cred ca cele pretentioase iti pot spune mai precis doar ca ele pot reactiona negativ si la alti parametri care nu tin de lumina.
Una peste alta, o planta care reactioneaza repede la conditii neprielnice e mai buna decat una care doar stagneaza cand ceva nu-i place. Daca variezi doar lumina, zic ca e un indicator bun.
|
 |
|
|
|
A mai intrat o planta in lista.
|
 |
|
|
Pana la linkuri si alte nebunii eu zic ca dupa o luna cu lumina asta se poate spune daca merge sau nu
In alta ordine de idei, 50 de grade mi se pare mult. Ledul nu se arde dar va incepe sa dea din ce in ce mai putina lumina, nu stiu daca si calitatea se degradeaza.
|
 |
|
|
Asta poti determina cu un colorimetru. Acest indice il poti stabili dupa gamut, conversia nu o cunosc nici eu. Gamut mare = ok.
Colorimetru poti folosi cel pentru calibrarea monitoarelor daca raporteaza si gamut-ul. Compari cu ce valoare are un tub de neon cu indice de reproducere al culorii mare, cu lumina solara sau cu lumina de bec incandescent.
Si asa poti afla daca este mai bun sau mai prost decat soarele sau un neon destinat acvaristicii.
Sau daca esti odihit poti citi asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index
|
 |
|
|
Un reflector e o piesa pasiva si se refera doar la un strat dintr-un material care reflecta lumina.
Tot ansamblul se numeste proiector.
Lasand la o parte corecturile cosmetice. Plantele au nevoie de o lumina apropiata de cea a soarelui ca si calitate. Cantitatea si spectrul (temperatura de culoare) sunt si ele importante dar sunt degeaba daca indicele de reproducere al culorii este mic. Cam asta trebuie sa afli despre led. In rest sunt numai avantaje
Ah, si vezi cat de tare se incinge. Led-urile au o durata de viata mare daca sunt exploatate la temperaturi joase.
Din poze nu se observa daca proiectorul are element de racire, activ (ventilator/element peltier) sau pasiv (radiator).
Cat costa jucaria?
|
 |
|
|
|
Da, MTS din greu. Am 5 deocamdata, planuiesc sa desfiintez cele doua nano de 10L Dennerle si sa ma concentrez pe restul mai mult. Nano e cronofag, trebuie tot timpul umblat la ceva, si asta doar plantat :o
Resturi de RCS nu am vazut, Red Claw da. Banuiesc acelasi lucru, "fantoma" lui Red Claw fiind de 10 ori mai mare ca a unui RCS.
De cand cu artemia care am inceput s-o bag de nici o saptamana unul din Red Claw s-a facut portocaliu. Tot translucid dar portocaliu.
kH-ul cred ca va trebui sa-l ridic cat de curand ca la robinet am 4 iar cu amestecul de RO se duce la vale si mai si. O sa testez pe lumina si revin cu cifrele.
|
 |
|
|
Ah, ok, daca neonul e dedicat pentru acvaristica atunci nu-i problema. T4, sau tradus, neonul de bucatarie este un tub foarte prost pentru acvaristica pentru ca are un inidce de reproducere al culorilor foarte scazut, cred ca 6 sau 7 in cel mai fericit caz iar pentru acvaristica sub 8 esti deja in teritoriul algelor
Despre background, gasesti la orice supermarket de bricolaj, autocolant, in diferite culori. Il aplici dupa cum ti-am explicat. Daca n-ai racleta (cum n-am avut nici eu) foloseste cardul, vorba reclamei: Pentru restul, exista mastercard.
Acvariul posibil sa nu se fi ciclat, depinde ce ai facut cu filtrul, cum l-ai curatat.
gH-ul n-ai cum sa-l scazi decat cu instalatie de osmoza inversa, apa distilata sau apa cu un gH mai mic din alta sursa decat de la robinet. Testeaza apa de la munca, unii pun instalatie de osmoza ca sa reduca depunerile de calciu, poate ai noroc.
Daca vrei plante va trebui sa faci pH-ul usor acid. Adica sub 7. 6,5 - 6. Viviparii nu sunt pesti de apa acida desi sunt flexibili. Posibil sa nu aiba probleme.
8W la 25L e putin. Ar trebui sa pui 15W ca sa ai un beneficiu din aditia de CO2 altfel nu o sa fie consumat de plante din lipsa de.... energie.
In cazul tau, aditia de CO2 te ajuta mai mult la scaderea Ph-ului.
|
 |
|
|
In apa pun Spureal de la Aqua Medic. Cica e un remineralizator (nu cred ca exista cuvantul asta  ) care are si substante de protectie pentru clor. Ceva in genul conditioner-ului pentru apa cu clor.
Pun si Minaroll de la esha doar ca asta am inteles ca-i pentru pesti. Mai pun cand si cand 1 data la 2-3 zile Crusta-Fit ca a venit la setul cu nano-ul de 10L. Am mai pus Crusta-Fit si n-am observat diferente.
RCS ii am de ceva vreme si am mai adaugat niste Sakura Red pe langa 4 Amano si cei 5 red claw.
Plante am anubias, willow moss (fontinalis), blyxa, pogostemon helferi, au unde sa se ascunda.
Fertilizanti pun PPS-Pro, Easycarbo, si Tracemix. CO2 de la butelie 1bps non-stop.
Mancare le arunc tablete de pleco de la Hikari si artemia congelata. Cea din urma am inteles ca nu-i recomandata ca mor de la ea. N-am observat decese. Amano devoreaza artemia si Red Claw se bat si ei pe ea.
Asta cu Red Claw e cam problema ca fug cu tabletele de alge si nu stiu daca mai manaca si restul ceva.
Despre catappa am inteles ca e folosita pentru a scadea pH-ul. Elibereaza tanini in apa iar crevetii nu o manaca direct ci se hranesc cu microorganisme care mananca frunza. Am scris asta sa inteleaga si altii ca stiu ca intelegi ce zic aia acolo
MTS???
|
 |
|
|
Nu pot sa zic decat ca acvariul tau e un exemplu de "asa nu".
- prea multi pesti, mult prea multi pentru un volum de apa atat de mic.
- bine ca ai scos cochiliile alea de melc.
- pH 8 e ok pentru pesti dar plantele se vor topi rand pe rand, asta nu numai din cauza pH-ului ci din cauza ca ai gh mare, de la cochiliile alea de melci cel mai probabil.
- n-ai zis nimic despre ciclare, banuiesc ca nu e facuta, citeste despre "fenomenul" asta ca o sa-ti omori pestii pana la urma.
- kH-ul ala mic va face ca pH-ul sa varieze brusc. nu-ti recomand sa pui co2 pana nu inveti care-i legatura intre kH, CO2 si pH si pana nu citesti despre socul de pH.
- fundalul ala are legatura cu acvariul tau ca nuca-n perete. Ideea e sa faci tu un peisaj din ala, altfel puteai ramane la nivelul unei poze cu unul din acvariile de pe forum. Era cam acelasi lucru, doar ca nu se miscau pestii  . Puteai sa incerci cu o racleta, macar sa-l lipesti bine. Uzi geamul inainte sa lipesti fundalul chiar daca ai adeziv pe colant, altfel nu poti scoate bulele de aer.
- neonul ala nu stiu cat de bun e pentru acvaristica. cel mai bine iti iei o lampa dedicata acestui scop.
- despre fertilizare n-are rost sa discutam, pana acolo ai mult de citit despre alte subiecte care, evident, nu le stii.
Sper ca nu te-au deranjat remarcile mele si o sa poti extrage esentialul.
|
 |
|
|
|
Salut Iuliane,
Tocmai ce experimentez si eu cu nevetebratele mai in detaliu un pic. Am avut de mai multe ori RCS dar nu m-am concentrat asupra lor sa le ofer conditii prielnice.
Iti scriu legat de proiectul nou, voi deschide si un jurnal despre el.
In ultima actualizare nu zici nimic de fenomenul cu melcii, probabil ca in acvariul nou nu ai de unde maidanezi. La mine s-a intamplat acelasi fenomen, cat am ciclat acvariul am fost napadit de melci, acum au disparut. Nici noaptea nu mai ies pe geam sa pasca la GSA.
Dupa ciclare schimburile saptamanale de amestec RO cu apa de la robinet le-a redus numarul. Mai am un cub de 10L Dennerle in care am observat acelasi lucru. Dupa ce am inceput sa bag amestec de RO cu apa de robinet, melcii au murit, am cochilii ca dovada.
Melcii nu sunt problema dar cum ai remarcat si tu, RCS nu se inmulteste. Din cele 2-3 femele de RCS ale mele una era gestanta dar nu a tinut ouale, le-a abandonat. Banuiesc ca nu amestecul e de vina. Sau?
E drept, inca nu am masurat kH-ul, gH-ul si nitratii in acest acvariu.
|
 |
|
|
Nu cred ca ai prin ideea. Ai un acvariu suprapopulat. Eu m-as hazarda sa zic ca si cel de 54L este prea mic pentru 32 de neoni. Chiar si impartiti tot da cu virgula 
|
 |
|
|
|
Dar HC-ul? Cum e cu HC-ul?!!?
|
 |
|
|
|
Pozele confirma ce am spus "dejea". I-mi placea cum scriii romanes-te