| Message |
|
|
|
Nu, nu Vlade. Substanta activa nu e deloc aceeasi. Albendazolul, flubendazolul, mebendazolul, fenbendazolul, sunt cu totii derivati benzimidazolici...intr-adevar, ei difera doar prin cateva mici detalii de structura chimica, in special la gruparile benzen. Dar aceste mici modificari sunt foarte importante, impartind benzimidazolii in mai multe grupe, de la cei mai vechi pana la cei mai recent introdusi si moderni, cum ar fi flubendazolul. Acest fapt se repercuteaza, la randu-i, asupra eficacitatii terapeutice si a dozei indicate. Nu e totuna sa dai 500 mg/kg corp cum este prescriptia pentru tiabendazol, printre primii aparuti, sau sa dai 5 mg / kg corp, cum e ptr cei mai moderni.
Levamisolul este un alt grup....derivat imidazo-tiazolic, dar foarte bun pentru nematode.
Oricum, important este ca ai inceput tu tratamentul. Sa fie cu eficacitate!
|
 |
|
|
Da' chiar ca nu am ce lamuriri suplimentare sa aduc!!!  In esenta Dolly ti-a spus exact ceea ce trebuia sa stii. Diagnosticul de viermi rotunzi pare a fi bine pus (flagelatozele evolueaza un pic diferit decat ceea ce descrii tu), tratamentul prescris este bun; este bun si ceea ce ti-a spus amicul medic veterinar. O singura completare as avea....in astfel de situatii, cand dintr-un efectiv de mai multe exemplare apar imbolnaviri succesive, se sacrifica un peste, se examineaza microscopic, se clarifica diagnosticul si apoi se aplica tratamentul. Orice medic veterinar care are un microscop poate deschide un peste, intinde niste intestine pe o lama, acoperite c-o lamela si examina la microscop.
Daca vrei musai, si gasesti flubendazol, ai aici doza:
Flubendazol - Antihelmintic contra viermilor branhiali si intestinali - 200 mg/100L - foarte toxic combinat cu alte chimicale din apa.
Poti folosi si Mebendazole, 1 mg/L pentru 24 hours administrare unica.
La levamisol: 2 mg/L pentru 24 ore, administrare unica.
|
 |
|
|
Da, majoritatea articolelor care descriu ciclarea acvariului asa spun. Nu ai gesit ....daaar...de mult tot zic pe aici ca resturile de mancare, frunzele moarte prin bazin, prin descompunerea realizata de speciile descompunatoare se tranforma intr-o forma particulata de azot care se depune ca sediment la fundul bazinului. Singura forma a azotului care continua ciclul sau este azotul dizolvat care este eliminat de pesti pe la nivelul branhiilor si prin urina.
Deci, 2-3 saptamani fara pesti, inseamna de fapt prelungirea ciclarii.
Asadar, aspira bine substratul de acele resturi in putrefactie si baga niste pestisori. Le dai putin de mancare, faci schimburi mici si dese de apa, iar ca siguranta ar fi bine sa ai la indemana testul de NO3/NO4, NO2 si chiar NO3. Dar, daca respecti aceste sfaturi, sigur nu se intampla nimic rau.
Iar ca pesti, baga gurami  ...labirinticii au capacitatea de a utiliza, la un necaz, aerul atmosferic...pot inghiti aer. Cory...or fi ei rezistenti, dar saracii, is pesti cam de fundul bazinului, adica exact locul in care se acumuleaza cantitatile maxime de toxice nitrogenice.
|
 |
|
|
|
Faci ciclare cu resturi de mancare, adica o "poveste"...nu ti se va cicla in graba bazinul fara pesti. Gurami sunt considerati a fi cei mai buni pesti pentru ciclare.
|
 |
|
|
Tocmai ce am gasit un ghid de diagnostic diferential al bolilor ochilor la pesti. Am facut un topic nou ca sa evit alte discutii nefondate. Unii vor gasi raspunsuri la probleme lor, aici. Asta e linkul: http://www.fishyfarmacy.com/fish_diseases/eyes.html
Si aici e tabelul atasat
|
 |
|
|
Fac o paranteza cu o precizare.
Eu nu cred ca iodul sau taninul ce formeaza acid elagic este periculos la nuc.
SI spun asta pentru ca acidul elagic are proprietati anti-proliferative si anti-oxidante care au generat un interes deosebit in sprijinul sanatatii umane si nu numai... ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ellagic_acid )
Iodul....nu mai insist pentru ca se stie.
Taninul din apa este cel responsabil de "apa neagra" atat de bine-cunoscuta amatorilor de Amazon... Da, in doze mari are un potential toxic, dar un lemn de nuc tratat bine nu contine atat de mult tanin ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tannin )
Din cate stiu eu, juglona este substanta periculoasa la nuc pentru ca este o colina cu efect antibiotic, dar asupra plantelor. Este implicata in asa numita relatie inter-specifica de antibioza prin coline ce se manifesta intre specii de plante...nucul secreta juglona, pirul secreta agropirenul, pelinul secreta absintina, s.a.m.d.
De aici vine periculozitatea umbrei nucului, pentru ca, intr-adevar, sub el nu prea cresc alte plante.
In fine...este o parere strict personala, dar nu cred ca radacina de nuc, bine tratata, ar fi toxica in acvariu.
|
 |
|
|
|
Ceea ce ne spui pare a fi UFO...tonina cu un T8 de 36 w Osram 865 si dupa 12 zile toate plantele aratau ok . Dar te credem. Insa, dupa cum chiar tu spui cresterea de rigoare in inaltime... este de fapt, in 12 zile, un semn clar al luminii insuficiente. 12 zile e prea putin pentru ca plantele sa-si manifeste carentele vizavi de conditiile oferite. Sa vorbim dupa 30-60 de zile.
Cat priveste T8 si T5, primul este insuficient la o coloana de 55-60 cm. Categoric T5-urile sunt mult mai bune. Si-ti indic neoane dedicate plantelor...Sylvania T5 grolux, chiar daca aduci de afara. Si la acvariul tau, eu unul as pune 2 sylvania grolux si 1 sylvania daylight....asta e variante ieftina, nu-ti indic Giesemman sau alte branduri...
|
 |
|
|
|
Filtrele Eheim 2075 sunt bune. Eu am 3 bucati. Doua-s noi, unul luat de pe Ebay la 145 euro (este linkul mai sus), nou, cu mediile incluse, iar celalalt luat dintr-un magazin zooroyal din Munchen, la 175 euro, cu medii incluse. L-am prins la ceva oferta in preajma Craciunului. Garantia e valabila in Germania....ai probleme cu ele, le scrii nemtilor, le dai nr de factura si te rezolva. Iar despre medii...nu-ti bate capul; kitul contine tot ce e nevoie si te sfatuiesc sa-l folosesti ca atare, cu mediile originale.
Nu prea am inteles eu comparatiile de mai sus...12 litri, 4,5 litri....am insa si tetratec 1200 si JBL e 1500 si pot afirma cu certitudine (stau chiar unul langa altul) ca Eheim 2075 e cel mai mare, atat dimensional cat si ca volum. Pe locul doi eu il pun Tetratecul 1200. Poate am eu un noroc chior la Tetratec, dar sunt filtre mari, robuste, ultra-silentioase. Am unul de 5 ani...nici o picatura, si unul nou, din decembrie, model nou, cu doua garnituri ...nu curge deloc! L-au tunat destul de bine modelul asta nou (ma rog...modelul e acelasi, doar micul tunning la garnituri e reusit, zic eu).
La al 3-lea E 2075 am avut insa mari probleme, din vina mea...l-am tinut luni intregi gol, uscat si dupa repunerea in functiune a inceput sa curga pe la garnitura pompei de amorsare. Am desfacut capacul acela de cateva ori, am uns toate garniturile, le-am teflonat...in final surubelele capacului nu au mai prins in filet si am fost nevoit sa iau capacul intreg (tre sa soseasca), nou (intre timp rupsesem la nervi si clapeta de la debit). La preturile astea, 150-175 euro, consider ca sunt bune si merita investitia, desi, poate multi adepti ai altor marci de filtre vor spune ca nu-s de 2 ori mai bune decat un filtru ce costa jumatate. Fiecare "doarme" cum isi asterne, dar eu prefer un filtru la care lagarele axului tine mai mult de 2-3 ani...
|
 |
|
|
Ce Nikon e? D 200 sau D 90 ? Eu le am pe ambele, 200 al meu, 90 al fiicei, si a dracu' daca stiu sa fac sa iasa pozele asa...  ...cu filtru UV, cu filtru de polarizare, cu stativ, cu reflectoare catre bazin, cu multa straduinta si zeci de setari....nicicum. Si chiar sufar din cauza asta...stau, ma uit la ele (aparate), ma uit peste pozele care-mi ies, ma uit pe pozele de pe trophs.com si-mi vine sa le arunc pe fereastra... 
|
 |
|
|
|
Cu firmele din Spania si Israel eu am vorbit acu ceva timp...plus cu aia din Anglia si cea din Suedia. Sunt distribuitori engros, reprezentantii companiei NLS in tara aia; nu vand in detaliu ci doar altor petshopuri si categoric nu trimit in Romania asa....la persoane fizice, cateva recipiente. Cam asta era pozitia lor, daca nu cumva si-au schimbat-o...plus ca, pe stoc, nu prea aveau la recipiente mai mari de 300 grame. Din Spania eu mi-am rezolvat o data, dar cumparate printr-un petshop local, de unde le-a luat cineva care mi le-a trimis in Ro. Cel mai sigur ramane momentan ebayul...intentii de aducere in tara exista, depinde doar de valoarea minima a unui prim import, impus de producatori.
|
 |
|
|
Deci, cea mai mare realizare a  ardelean ar fi sa aduca acvariul ala la Cluj !!! Cu tot ce e in el!!!  ..."lucram" la asta!
Superb!
|
 |
|
|
|
Nu m-a speriat nimic, dar e ceva fenomenal sa faci atatea analize apei de retea. Banuiesc ca furnizorii de apa sunt ogligati prin lege sa faca aceste analize si nu le fac pentru ca asa vor ei, sau ca sa aibe un atu in plus fata de concurenta...daca exista mai multi furnizori in statul respectiv.
Oricum, in Romanica noastra nu cred ca exista vreun furnizor local capabil, prin dotarea tehnica zic, sa faca atat de multe analize apei potabile. Cred ca se fac maxim 10-15 analize chimice...
|
 |
|
|
Off-topic.
Asa arata Flo o analiza de apa data de furnizorul de apa din Seattle???
Raman la parerea mea ca, cu cat stii mai putin, cu atat mai "bine" 
|
 |
|
|
|
La 45 litri, chiar 3 de 18 w...daca e loc. 2 bucati dedicate plantelor (gen Osram flora, Sylvania Grolux, Aqua Medic plant growth), unul day light.
|
 |
|
|
|
Un droser electronic 2 x 18 w (optional, daca nu gasesti, 2 bucati 1 x 18 w), 4 socluri, ideale cu protectie la apa si conductor electric. Se fixeaza soclurile la capetele neoanelor, droserul ideal afara din capac, sa nu ajunga apa la el, iar schita de legare a soclurilor (capetele neoanelor) la droser, este desenata pe droser.
Dar mie mi se par cam lungi neoanele de 18 w la acvariu de 30 l....asta are cam...cat? 40 cm lungime? Intreb ptr ca eu, intr-un capac de acvariu de 30 l am bagat tuburi T5 de 9 w, 3 bucati.
|
 |
|
|
Cuprul este extrem de toxic pentru creveti.
Cateva articole:
http://decapoda.nhm.org/pdfs/27732/27732.pdf
http://www.int-res.com/articles/dao/22/d022p051.pdf
http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a905097506~frm=abslink
http://scialert.net/fulltext/?doi=ijbc.2008.35.41
Mai sunt multe altele, dar nu le pot eu accesa ca trebuie abonament.
Concluzia este insa clara: cuprul este extrem de toxic pentru creveti. Dar, bineinteles exista o doza suportabila chiar si de catre creveti, doza care se pare ca exista in acel produs Seachem care spui ca este safe ptr creveti.
|
 |
|
|
|
50 x 30 x 35 = 52500 = 52,5 litri. Teoretic. Ptr ca tu dai dimensiunile exterioare. Scazi grosimea sticlei din aceste dimensiuni, refaci inmultirea si afli volumul brut corect.
|
 |
|
|
Pesti? Cu avion de pasageri? Imposibil. Crede-ma, am incercat. Nici in avion, nici in cala. Si risti sa nu se poata urca fata in avion. Chiar si cu toate actele sanitar veterinare, vamale, de import / export in regula, tot nu-i poti urca la avion de pasageri ci numai de transport marfa...si nu cred ca vrei sa-i bagi pe neve in cala. Exista riscul sa-i gaseasca la scanarea bagajelor de cala, sau sa inghete in pungi, in cala (nu e foarte cald acolo, cum vedem noi in filme), sau sa se sparga pungile in bagaj. Am circulat mult cu avionu prin Europa, Asia si America. De peste tot am vrut sa-mi aduc vietuitoare. M-am interesat la modul cel mai serios despre transport. Cand am reusit sa fac rost de tot ce trebuia ca acte mi s-a spus:...bine, bine, le aveti...dar tot is valabile doar cu avion de transport. Eu zic sa nu risti...mai sigur la vara, cu masina, vacanta in Belgia... 
|
 |
|
|
Acuma, daca nu mai sunt Minnardy, nu ma mai pot pronunta deloc despre BM (black money) ca s-ar putea ca un simplu search pe google sa traga un semnal de alarma...
Da pot zice de duritate...daca te-a binecuvantat Domnul c-o duritate mare la apa, eu iti sugerez sa dai un ochi pe la topicurile de ciclide africane  Sunt absolut convins ca sotiei tale i-ar face cu ochiu pozitiv un acvariu intens colorat si cu activitate in el! Mai mult, dispare cheltuiala cu osmozoare, scazut kh, tc...
Doamne, da' inventivi sunteti....donatii, schimburi, sporuri si premii ascunse!!! 
|
 |
|
|
|
La Multi Ani si multi de aci incolo ca membru activ!
|
 |
|
|
|
|