[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Acuma, o sa poluam un pic topicul lui Fishtecine, dar nu se va supara pentru ca fiecare post poate aduce ceva nou si util pentru el.
Eu spuneam ca ideal, daca e banuti, trebuiesc atinse toate 3 obiectivele.
Iar calitatea apei mi se pare cea mai importanta pentru ca, de ea depinde sanatatea pestilor si in foarte mare masura reproducerea lor. Din cele 4 filtre (Eheim 2080, 2075, Tetratec 1200 si JBL 1500), doua (JBL si Tetratec) sunt pline cu marmura pentru cresterea duritatii apei. Pe astia daca nu-i tin la duritate de 15, nu se reproduc. Drept urmare, am vreo 20 de pui de chaitika, din 4 generatii diferite. Celelelalte doua filtre au setul de medii original Eheim.
Si, intr-adevar, acum daca mi-as face un nou bazin, doar tanganyikani salbatici mi-as lua...de aici... http://www.africanfish.hu/ ...pentru doritori.
Sa-ti iei malawi salbatici, daca de tanganyika nu vrei . Asa e, ai dreptate, acvariile enumerate de mine sunt foarte ok din toate pct de vedere. Dar eu pot sesiza diferenta intre ikolele crescute in acvariu si aialaltii salbatici...de aia spuneam sa insiste cel mai tare pe pesti. Ei dac diferenta
E foarte frumos acest decor. Hai sa-ti mai pun eu cateva ...vezi aici: http://www.gillsnfins.ca/ . E vorba de Aquaterra Malawi Rock - grey sau Aquaterra Tanganyika Rock - grey vezi si aici: http://www.rockzolid.de/5.html (modelele Komodor, Papua, Timor) ..boala curata...no comment....oricare din aceste decoruri, acel Pangea ales de tine, Rockzolidurile sau Aquaterra sunt bestiale.
Vad ca esti membru vechi al forumului, am vazut la galerie ca te stii cu plantele, dar imi permit sa-ti dau cateva sfaturi, altele decat cele de pana acum, legat de acvariile cu africani. Eu am cochetat vreo 2 ani cu plantatele, dar de azi maine 5 ani am strict africani....malawi si tropheusi.
La un acvariu de ciclide africane trebuiesc "indeplinite" 3 obiective distincte: aquascape-ul (background, nisip, pietre), hardware (filtre, uv, lumina, pompe de valuri, altele)
si fauna (pesti, melci). La inceputurile mele ca africanist puneam accentul maxim pe aquascape....acvariul sa arate cat mai beton. Dupa aceea am intrat in etapa hardului...filtre multe, UV-uri multe, ca sa am o apa perfecta. Ei, acum sunt in etapa fauna !!! De ce spun asta?!...Normal, ideal ar fi ca toate cele 3 obiective sa fie indeplinite 100%, chestie posibila cu foarte multi bani. Daca banii sunt usor restrictionati, atunci pune accentul pe fauna. Adica, toate eforturile tale isi vor merita osteneala daca reusesti sa achizitionezi pesti salbatici. De aceea, te intreb: vrei malawi? Mbune sau haplocrominae? Vrei tanganyika? Tropheusi, frontose sau lamprologine? Am avut si am mbune, am avut si am tropheusi. Absolut nimic nu se poate compara cu bazinul cu T chaitika, salbatic. Ca si comportament, atitudine a coloniei, placerea privitului, grija fata de pui, atasamentul fata de proprietar...pot dezvolta foarte in amanuntime toate acestea, dar poate pe parcurs. Acum vreau doar sa-ti atrag atentia asupra tendintei tale de a investi mult in scape, in dauna pestilor. Nu cred ca merita sa dai 400-500 euro pe acel Pangea, cand de acesti bani poti cumpara 20 de exemplare salbatice de Tropheusi, sau vreo 10 de frontosa....acum fac referire la tanganikani pentru ca la malawi se gasesc mai greu exemplare salbatice.
Un acvariu de africani il faci pentru pesti, nu pentru tine ! Ale mele nu sunt spectaculoase...sunt pe forum altele, tot acvarii mari, mult mai superbe...a lui Pomi, Pesticu, Crys...dar atat de realizat pentru pesti, cum sunt ale mele, nu cred ca e nici unul ...na, ca mi-au "murit" laudatorii.
Finalizez aici acest post...gandeste-te in primul rand la pesti....dupa aceea la toate celelalte aspecte.
Asa, in mare...frontosele se tin in colonie sau familie...1 mascul, 4-5 femele. Le trebuie amenajate grote din pietre...acvariu mare, hrana diversa, apa cu duritate maricica. Daca vei ramane cu ei va trebui acvariu mai mare, plus inca 2-3 femele confirmate.
Ohooo...superbe frontosele !!! Nu par a fi burundi...stii cumva ce varietate sunt? Oricum, ai un mascul superb, o femela docila si un acvariu prea mic pentru frontose. Care se tin in familie, de 1 mascul si 4-5 femele, in cel putin 5-700 litri avand in vedere ca ajung pe la 30-35 cm.
Altfel, te felicit ptr alegere.
Eu insist pentru pastrarea acelui U. Altfel risti ca toate mirosurile din canalizare sa-ti patrunda in locuinta. Da, experimental poti incerca sa-l elimini, sa vezi daca vei avea o curgere mai buna, dar....pune furtun sau teava cu diametru mai mare.
Acum, cea mai buna oferta la filtrele Eheim sunt in Germania....un 2075 il poti lua chiar la 150 euro, cu medii incluse. Cu 3 din astea te-ai scos. ( http://cgi.ebay.de/Eheim-2075-professionel-3-600-inkl-Filtermaterial_W0QQitemZ390198930280QQcategoryZ77647QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m263QQ_trkparmsZalgo%3DDLSL%252BSIC%26its%3DI%26itu%3DUCI%252BIA%252BUA%252BFICS%252BUFI%252BDDSIC%26otn%3D8%26pmod%3D220609359440%252B220609359440%26po%3D%26ps%3D63%26clkid%3D7613181640921581099 ) Problema e ca au Versand doar ptr Germania si Austria... Dar 3 din alea fac cat doua 2080, poate chiar mai ieftin.
De la noi, poti lua 2080 cu circa 1200 bucata, nou, dar pe firma, direct de la profipet. Altfel, daca-l iei din Zoomania, platesti in plus circa 20 % si ajungi cu el pe la 1400 lei....si fara setul de medii.
Acela e setul de medii ptr 2080.
Oricate filtre externe ai pune, pentru partea mecanica iti trebuie o pompa Koralia, sau doua, care sa "mature" fundul bazinului, trimitand mizeria catre sorburile externelor, sau 1-2 interne puternice, de genul Eheim 2252...da, stiu,,,costurile par a creste vertiginos, dar si bazinul gandit de tine este maricel.
http://www.dezumidificare.ro/
Sa zic si eu cateva sfaturi:
1. la dimensiunile astea eu as merge pe un open top, c-o lampa misto deasupra. Un capac, la dimensiunile acelea, indiferent din ce-l faci, iese extrem de greoi si greu de manipulat. Bineinteles, un astfel de open top necesita un dezumidificator pentru ce evaporeaza destul de multa apa intr-o zi. Din experienta, pierzi cam 4-5 litri, in functie de temperatura incaperii.
2. musai, straduieste-te, amenajeaza cumva, ca nu vei regreta, o instalatie de schimb de apa la picatura. Altfel, vei fi robul galetilor.
3. filtrare: cu cat mai multa, cu atat mai bine! Merg si doua eheim 2080, si un FX 5 plus un 2080. Eu sunt adeptul pastrarii mediilor originale. Daca mergi pe Eheim, ptr aerarea acvariului, fa-ti rost de un astfel de difuzor: http://www.swelluk.com/aquarium/pipework-fittings-1528/eheim-pipework-1529/eheim-16-22mm-power-diffuser-267583.html
4.pentru efectul benefic asupra acvariului, dar si cel de placebo asupra proprietarului, obligatoriu lampa UV....una mare, de 36 w.
5. un acvariu cu africani, fara decor pe spate poate fi foarte util, daca ne gandim la spatiu, la usurinta prinderii pestilor in caz de necaz....dar, arata ca o nunta fara lautari. Normal, Pangeea, Rockzoid, Aquaterra raman cele mai jinduite decoruri, dar, cum spuneai, sunt extrem de greu de procurat si cu-n pret aproape prohibitiv. Eu am mers pe o varianta intermediara...decor Malawi 200, luat de pe aquadeco.eu . Am iesit la 900 lei cu el, arata bine, dar m-am uitat azi pe site-ul lor si am vazut ca a disparut modelul acesta din oferta lor.
6. lumina....Aqua glo pentru culori, sau JBL SOLAR MARIN DAY ULTRA pentru algele verzi, 2 x 80 w.
7. musai 1-2 pompe de valuri pentru creearea de curenti in bazin. Mie-mi plac Hydor Koralia.
Szabi....stift !
Eu mi-am luat un Budget, de la Praktiker....450 lei, capacitate rezervor 2 litri. In 24 ore, cu bazinu meu de 650 open top, il umplea. Dupa care pas...pana ajungeam la servici umiditatea era la loc. Acum, dupa circa 3-4 luni am senzatia ca...merge motoarele, dar nu mai absoarbe nimic. E adevarat ca tin geamu deschis non-stop.
Concluzia mea....in directia asta, economia nu se justifica...cauta un Bosch, sau o alta scula mai competenta....dar...costa!
Ioi...baga gaz pe foc !!! Da' msuli vezi ca are 3 varietati si-ti va fi taaaare greu!
Felicitari !
Eu as opta doar pe diametrul prea mic al furtunului....desi, teava mea de scurgere are 16...insa e teava, nu furtun. In ceea ce priveste acel U care-l face furtunul pe podea, pentru a urca catre scurgere, este binevenit pentru ca actioneaza similar cu U-ul din wc-urile noastre de ceramica impiedicand patrunderea mirosului din tevaraie catre baie, deci e un fel de sifon.
Referitor la...presiunea de impingere...oameni buni ...e fizica...principiul vaselor comunicante....e suficienta o diferenta de nivel de 10 cm ptr ca apa sa fie impinsa catre scurgere....acolo problema e furtunul ala. As fi optat pentru teava PVC, macar de 16 mm...dar asteia nu-i gasesti coturi, asa ca, daca poti, schimba pe 20.
Cu placere.
Pai, daca crevetii o duc bine, acolo, in bazin, doar cu putina mancare, alge de ros, la fel de bine o duc si ostracodele astea care au avantajul ca-s si mai mici decat crevetii. Iar sistematic, ambele grupe sunt tot crustacee. Altfel spus, ai o cultura de crustacee decapode (crevetii) si crustacee ostracode care, se vede treaba, o duc foarte bine.
Ideea cu pestii e foarte buna, dar sa fie atat de mici incat sa haleasca doar ostracodele, fara sa se dea la creveti.
No bun, daca nu esti de acord a fi acei melci mititei care apar prin acvarii, albi, turtiti...ce parere ai de seed shrimp?
Adica crustacei din clasa Ostracoda? Care include vreo 65000 specii, marine si de apa dulce...ai aici un mic exemplu: http://biosnaps.gaiaresources.com.au/BDRS/public/speciesInfo.htm?spid=2076&mode=fieldguide
Indiferent ce este, din poze, eu unul nu-ti pot spune ce e. O imagine microscopica insa poate clarifica exact cel putin clasa caruia-i apartine.
Pare a fi un melc planorbid din genul Ferrissia.
La intaritoarele alea se procedeaza normal astfel: cea din fata se taie cat e de lung bazinul, astfel incat, la lipire sa prinda chiar si-n lateralele mici. Cea din spate se taie cam cu 10 cm de fiecare parte, mai scurta decat lungimea bazinului, sa ai loc de tevi, pe margini. Cat priveste stresul cu intaritoarele....rio 300 are acelasi dimensiuni, tot sticla de 10 si are numai 1-2 bride (depinde de model) transversale, nicidecum intaritoare. Fii linistit, tine bine bazinul tau, chiar si fara acele intaritoare verticale....care, oricum, din sticla de 10 sunt foarte greu de taiat, astfel incat sa-ti iasa o bara de sticla cu sectiunea de 10 x 10 mm...la taiere se produc mici fisuri si aschii pe muchiile sticlei.
Si in Baktopur direct si-n cel lichid substanta activa e aceeasi, deci ambele produse pot decicla bazinul. Acesta e motivul pentru care tratamentele cu Baktopur nu se fac direct in bazinul mare ci in bazine spital, mai mici, cu o buna aerare.
Nu este clasicul fin rot, daca putem spune asa....fin si tail rotul clasic se manifesta la varfurile inotatoarelor si cozii care au un aspect "mancat", ros, usor putrezit. Dar si ceea ce ne arati tu pare a fi o infectie bacteriana. Iar dintre produsele de acvaristica ce se pare ca e cu cel mai bun efect in directia asta, eu iti indic Sera Baktopur, in dozajul scris in prospect.
Nu fi suparat....asa se invata acvaristica...pesti cu origine indoielnica, plini cu paraziti...poate (nu vreau sa ofensez) apa de calitate mai slaba, pe un fond imunitar redus... bacteriile normale dintr-un bazin isi arata imediat coltii...cam asta e "protocolul".
Nisipul de plaja este foarte bun ptr africani...cernut si spalat bine. Lemnul in acvariile cu africani este usor nenatural, desi multa lume il introduce. Daca a stat multi ani in apa, mai ales de mare, sigur nu mai elimina tanin, deci posibilitatea de a acidifia apa tinde catre zero. Ramane doar la gustul tau daca o folosesti sau nu. Personal la africani as folosi strict pietre.
Abdomen balonat, inot dezordonat, moarte in 12-24 de ore....poate niste solzi zbarliti = dropsy. Sanse de reusita a tratamentului = 0 (zero). Sfat...reseteaza bazinul ptr ca dropsy este o infectie bacteriana produsa de Aeromonas, specie care exista in orice bazin, dar devine patogena in conditii improprii de intretinere a pestilor.
Vlade, daca nu vei fi multumit de albendazol si vrei sa repeti cu levamisol, cel mai bun levamisol se gaseste in produsul de uz uman Decaris, care-l gasesti in orice farmacie ptr oameni sub forma de tablete de 50 mg sau 150 mg. Se dizolva tableta, adica nr de miligrame care-l folosesti in apa.

Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to: