| Message |
|
|
Nu cred ca depasesc consumul unui bec de 100 w...singura problema e ca merg continuu. Dar na...ce sa facem, fara ele nu se poate. 
|
 |
|
|
|
Da, ajung, dar ar fi bun inca un filtru, intern, pentru creearea de curenti si-n acelasi timp o filtrare macanica, dar si introducerea de aer in bazin. Orienteaza-te spre un Ferplast blue modular 3, la 1200 l/ora si-n jur de 200 lei, sau, si mai bun, un Eheim 2252, tot la 1200 l/ora (dar mai reali decat cei ai Ferplastului), insa la circa 400 lei.
|
 |
|
|
|
Scumpi. Depinde de specie si origine (salbatici sau crescuti in acvariu), din Romania sau de afara. Iti dau cateva preturi orientative:
exemplare adulte de T chaitika, salbatici, in ungaria la africanfish.hu = 25 euro bucata. De fapt, la astia toti tropheusii adulti, salbatici sunt intre 25-45 euro bucata, cel mai scump fiind T ilangi salbatici, la 45 euro.
pui de 3-4 cm de T red moliro din Debrecen sau Budapesta = 10 euro
pui de T duboisi prin Cluj (se gasesc mai rar) sau Bucuresti = 30-45 lei
pui de T ikola, 3-4 cm, din Cehia = 8-9 euro
pui de T bemba si alte specii mai comune (T. duboisi, T. ikola) de pe la crescatori din tara 25-40 lei bucata in functie de talie si numarul de exemplare cumparate.
|
 |
|
|
|
Eu am dat solutia tanganicani avand in vedere ca sunt cam singurii carora le place o duritate peste 20...valoare la care malawienii se chinuie, sunt stresati, iar riscul afectiunilor intercurente este crescut...pesti rezistenti, dar si ei fac cate un pop eye disease, cate un fin si tail rot.
Labidocromis, 8 bucati???Exclus. Ating lejer 12 cm, mai ales masculii, dar nu e mai putin adevarat ca un peste, cu cat are mai putin spatiu, cu atat creste mai mic. P saulosi se fac si eu maricei, intre 8-12 cm. Singura varianta care as zice ca merge, dintre malawi sunt P. demasoni sau P. polit, specii care nu trec de 8 cm. Sunt insa, ambele, foarte agresive, trebuind crescuti in harem cu cat mai multi indivizi....8-10-12, cu multe femele si putini masculi. Stiu sigur ce vorbesc ca am avut toate aceste specii.
Alte specii care se "invart" intre 8-10 cm sunt Cynotilapia afra si Tropheops sp.
Cat priveste ciclidele de rau, Hemichromis si Pelvicachromis...da, suporta ph ridicat, intre 7,5 - 8, duritatea e cam mare ptr ei, dar Hemicromis poti tine o singura pereche acolo, insa Pelvicachromis merg mai multi.
Tropheusi, exclus....au nevoie de bazine cu suprafata mare, minim un 120 x 50.
Pentru galbenul ales de copil te poti insa orienta spre alte specii tanganicane, cum ar fi Neolamprologus leleupi. Poti pune si cativa Julidochromis regani care nu trec de 8-10 cm, sau J. transcriptus care sunt pe la 7-8 cm.
|
 |
|
|
|
Lamprologine tanganicane ! De talie mica...asa frumos vad bazinul asta c-o droaie de Neolamprologus multifasciatus ce-si cresc puii in tihna prin cochilii de Helix pomatia...asta ptr ca la noi nu se gasesc cochilii de Neothauma tanganyicense, ca sa iasa un biotop adevarat. Ai putea inghesui chiar si o pereche de Altolamprologus calvus sau compressiceps ca-s bestiali si tot cam carnivori ca si prima specie. Oricum, 1-2 pietroaie, o plaja de nisip fin de tot si-o multime de cochilii si va iesi ceva splendid! Iar kh, gh si ph sunt numa bune ptr ei.
|
 |
|
|
|
In final, asta e si decizia mea: Eheim 1250. Unica problema ar fi ca modelul acesta nu-l aduce Profipet in Ro, deci va trebui comandat afara. Si-l vreau asta ptr ca are sistem de prindere de capac prin fixare in suruburi, nu cu ventuze.
Cat despre virusare...initial a fost sump, ulterior canistra transparenta, inalta, cu medii autohtone (pietris cu granulatii diferite) pentru ca in final, inoxul sa ramana varianta finala. Daca tot o fost cutremur in Japonia..., macar sa preluam o idee, o teorie, a lui Amano, privind canistrele, si s-o aplicam la noi...vedem ce iese.
|
 |
|
|
Vreau pompa de exterior pentru ca o montez pe un filtru DIY canistra...de inox. 
|
 |
|
|
Pentru ca pompele de recirculare nu mai sunt de actualitate, mergand pe varianta hydor Koralia, rog un admin sa schimbe titlul in "Pompe de apa" si va rog sa va dati cu parerea, poate mai bine cei care aveti, pe care din cele 3 pompe ati alege-o daca ar fi vorba s-o aveti la ceva DIY.
Au cam acelasi consum - 25 w, cam acelasi debit = 1000-1200 l/ora, toate pot fi folosite in exterior (obligatoriu) si toate au cam acelasi pret (ne-esential).
Ce nu cunosc eu...nivel de zgomot, rezistenta in timp, etc.
Multumesc
Uploaded with ImageShack.us
|
 |
|
|
|
Un singur sfat: nu fa astfel de decoruri (niste stanci care ies ici colo din apa ) lipite cu silicon de sticla bazinului, indiferent ca e vorba de lipire de fundul acvariului sau de laterale. Apa le va impinge cu o asa forta catre in sus, incat te vei trezi cu ele in neoane. Iti spune un Stan patitul care si-a facut astfel de stanci, le-a lipit beton cu silicon, uscare, tot tacamul, pentru ca, dupa cateva luni, cu-n zgomot de cutremur sa ma trezesc cu ele fix in neoane...noroc ca n-am electrocutat pestii prin spargerea instalatiei electrice.
Daca vrei astfel de decor, exista bucati, facute din fibra, ca toate decorurile de firma.
Mai completez aici ca te simt neincrezator....polistirenul disloca un volum mare de apa...acea apa actioneaza asupra "stancii". Crede-ma, nu ai cum s-o faci suficient de grea incat sa nu pluteasca. Ale mele, aveau peste 12 kg bucata, ca mai bine puneam bolovani in bazin, si tot le-a ridicat. Mai mult intr-una aveam bagate doua pietre rotunde ca sa le ingreunez. Cel mai bine ar fi sa le faci din fibra de sticla.
|
 |
|
|
Specii frumoase.
Apistogramma agasizii, A. cacatuoides si ramirezul se gasesc, nu foarte greu. Poate prin Bucuresti (Coralis as zice), alte orase mai maricele sau la crescatori daca urmaresti vanzarile. A, panduro si Laetacara poate mai greu, dar nu imposibil.
Dar am o nedumerire? Unde vrei sa pui atatea specii de ciclide pitice? Pentru ca astea se cresc cam in pereche si fiecare are nevoie de minim 40 x 40 cm suprafata ptr a evita confilctele. Si amestecate toate intr-un bazin mare nu e prea potrivita ca-s agresive...se lupta pana la capat. Yi-ai facut mai multe cuburi? Cate unul ptr fiecare specie?
Si daca tot esti chitit pe ciclide pitice, vezi si de Nanacara anomala 
|
 |
|
|
|
Dintre ciclidele africane fac parte dintre cei mai pretentiosi. Nu pot spune ca-s sensibili decat la mancare, adica sunt strict vegetarieni. Spirulina este hrana lor, fulgi sau granule. Daca li se da proteina de origine animala, fac bloat si se "duc" urgent. Nici la boli nu-s sensibili daca au spatiu suficient si mancare buna. Eu unul n-am avut niciodata boli la tropheusi.
In rest sunt pretentiosi la:
1. filtrare - daca mai pui un filtru extern, as zice ca ti-e suficienta (prin pompa aia Sunsun intelegi de fapt filtru extern?). Necesita o apa de calitate crescuta, cu filtrare biologica pe masura si duritatea (kh si gh) peste 10, daca vrei sa ti se si reproduca. As spune ca si un un de vreo 18 w functionand nonstop ti-ar fi util.
2. spatiu - sunt pesti care se cresc in colonii monospecifice (cel mai bine), agresivi. Colonia se formeaza in momentul popularii bazinului dupa care nu se mai fac miscari de trupe, adica intrari sau iesiri de pesti pentru ca destabilizezi colonia care va deveni foarte agresiva si se vor bate pana la moarte. Ideal nu se asociaza nici cu alte pesti (lamprologine, frontose) pentru ca difera necesitatile alimentare (astia sunt preponderent carnivori). Suporta si chiar este bine sa se realizeze o usoara supra-populare, dar cu un numar mare de femele. La bazin de 450 litri (100 galoane) merge o colonie de 25 bucati, cu maxim 5 masculi si 20 de femele. De aceea, ori iei puiuti mici si-ti cresti colonia, ori iei pesti adulti de la vanzatori cu experienta care stiu sa-i diferentieze sexual prin venting (examinarea orificiilor anale si sexuale).
Cam astea ar fi cateva idei de baza...dar, daca te hotaresti, sunt aici.
|
 |
|
|
|
Da. Tropheusi am eu. Tropheus chatika wild caught si T ikola. Am avut si T red moliro, actualmente donati lui Zamfir de pe forum...le merge tuturor speciilor foarte bine.
Cu ce sfaturi te-as putea ajuta?
|
 |
|
|
|
Problema e ca Sistematica e in perpetua modificare si mereu vin unii care propun tot felul de re-evaluari, schimbari, modificari, etc, mai mult sau mai putin justificate. Referitor la corn-snake, unii vor zice ca Elaphe e denumirea corecta, altii ca Pantherophis e cea buna.
Problema este ca in taxonomia lineeana, numele corect este cel dat de persoana care a descris ptr prima data specia respectiva. Asadar, la corn-snake, Linnaeus in 1766 i-a atribuit numele acesta si ca atare, aceasta e denumirea corecta si recunoscuta de Oficiul Mondial de Nomenclatura Zoologica.
Pantherophis guttatus a fost atribuit de Utiger in 2002 si nu cred ca pe baza sistematicii lineene care analizeaza caracterele fenotipice. Probabil ca au mers pe moderna clasificare cladistica (filogenetica), sau pe sistematica moleculara atunci cand au propus noul nume. Am tot cautat articolul acela, dar vad ca e publicat intr-un jurnal rusesc, sigur in rusa, astfel ce explicatia schimbarii numelui devine si mai simpla....o fi propusa de ceva rusi sau fosti cercetatori rusi (letonieni, lituanieni) care mereu au cate un ghimpe impotriva sistematicii clasice si mereu vin cu tot felul de sinonime la chestii existente si functionale.
|
 |
|
|
|
Pentru ca am avut ocazia sa vad acea crescatorie, fac o divagatie in topicul lui Scubu...sper sa nu te superi. Intr-adevar, pestii de acolo m-au incantat! Dar doar partea sud-americana. Exemplare frumoase din multe specii: apistograme, uaru, parca aveau si altumi...ma rog, nu le stiu eu foarte bine sud-americanele, dar erau multe si frumoase. Africanii in schimb....hmmm...multi, draguti, poate nu foarte bine ingrijiti gandindu-ma c-am vazut destul de mult dropsy / bloat. Aspectul general al crescatoriei....poate proprietarii pestilor ar trebui sa gaseasca o forma de a plati permanent un om sa ingrijeasca, zilnic, acele bazine. Acolo e de munca in fiecare zi. Oricum, daca vor reusi si cand vor reusi sa produca pesti si sa desfaca, pot deveni furnizori importanti de ciclide ptr Romania...deocamdata nu stiu daca se gasesc la desfacere, sau sub ce forma se pot gasi pesti de acolo. Oricum, per general, faptul ca exista e un lucru extrem de pozitiv ptr comunitatea acvaristica din Ro.
|
 |
|
|
Corydoras paleatus si Corydoras aeneus albino....si-s specii, nu rase. 
|
 |
|
|
|
Ia-ti o galeata de 20 l...sunt la orice Praktiker, la sectia de constructii, ptr facut mortar. Daca schimbi zilnic cate una de aceea, e excelent. Nu ocupa loc, are deschiderea mare...
|
 |
|
|
Eu am cateva comentarii
Tu ce vrei de la acest bazin?
Flora spune ca ai tendinte de aquascaper, ai plante dragute, unele chiar sensibile, exista un aranjament cat de cat de viitor.
Fauna demonstreaza o debandada totala  Am retinut ca esti ramirez addicted, dar acu vad multi masculi de betta in acelasi bazin, amestecati cu colisa...parca si macropodus?! (asiatici), melanotenii indoneziene, killie fish, ramirezi, cory, SAE, calistusi parca plus, banuiesc inca vreo 1-2 specii....da, bazinul e mare, au loc.
Sau, pur si simplu ai cumparat si ai bagat in bazin cam tot ce ti-o placut, unu dupa altu?
|
 |
|
|
|
Bun. Inseamna ca acea coada are semnele unui fin rot, infectie bacteriana. Singurul produs la care ma gandesc este Sera baktopur direct. Si chiar daca ma insel, rau nu-i face.
|
 |
|
|
De cat timp ai acel acvariu? E ciclat? Alti pesti mai au alte semne? Urme de batai nu are? Abdomen usor sau mai tare balonat nu are? ...pare intoxicat, pare batran, pare batut, parea inghesuit....e foarte greu de spus.
Aripioarele nu au ceva, neaparat...pare a fi un crowntail si-s normale asa, franjurate.
Si ceva teste de apa ar fi bune...NO2, NO3, NH3/NH4....
Fara nimic, e greu sa primesti sfaturi pertinente...e ca si cum ai merge la doctor si ai spune: am diaree...pot fi 1000 de cauze. Medicul iti ia anamneza, iti face examen clinic, teste de laborator si dupa multe investigatii iti spune: vine de la limbrici.  ...era un exemplu, no offence.
|
 |
|
|
Din cele 3 shopuri nemtesti: airfish.de , http://www.tanganjika-cichliden.com/anfahrt.php si http://www.cichliden-stadl.de/index1.html ...eu doar pe ultimul il stiu sa recolteze si ciclide salbatice din malawi....primele doua sunt doar de tanganyika.
Dar, mai sunt: http://www.aquahaus-gaus.de/ , http://www.tanganika.cz/ (au si malawi salbatici), sau...vezi aici : http://www.tropicalfishfind.com/Importers.asp importatorii, exportatorii din toata lumea.
|
 |
|
|
|
|