[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Razvan Radu
Forum Index » Profile for Razvan Radu » Messages posted by Razvan Radu
Nu fi rau, Papillon, ph-controllerul iti regleaza cat co2 iti intra in sistem, dar nu ti-l dizolva. Pentru partea cu dizolvatul co2-ului in apa imi bat eu capul acum. Ph-controllerul meu sunt crevetii; daca inca nu sunt cu copitele in sus si zvacnind inseamna ca nu am bagat prea mult; iar pentru prea putin sunt plantele - daca nu produc oxigen in draci inseamna ca am bagat prea putin.
Dupa ce am facut febra musculara pana am bagat butelia in masina, am descoperit ca era inchis la centrul de incarcare... incerc si astazi.
O mica introducere la sistem: 7 acvarii conectate astfel incat apa curge dintr-unul in altul, in total 2000 de litri care sunt miscati de o pompa de 7000l/h, redusa cam la 3000l/h.
Am pus jumatate de litru de jbl ferropol, fac test de apa in aceeasi zi imi ies 4 mg/l fier in apa. Adica atat cat trebuia sa iasa. Fac test a doua zi, 3 mg/litru. Testele folosite tot de la jbl, colorimetrice. Ar fi o idee buna sa uit de estimarile saptamanale impartite pe zile sau nu si sa fertilizez functie de test astfel incat sa am in permanenta acei 4 mg/l?
Sertarele de la Tetra Tec nu au nevoie sa fie etanse cu corpul filtrului. Se aseaza oarecum etans intre ele, chiar daca nu au garnituri, daca ar trece apa pe acolo ar trece oricum extrem de greu raportat la debitul filtrului si numai in cazul in care toti buretii ti s-ar colmata complet, fireste, caz de evitat. La acest filtru apa murdara cade initial in partea cea mai de jos si de acolo incepe sa treaca prin mediile filtrante de jos in sus. Capul pompei se aseaza pe sita de plastic de deasupra primului compartiment peste care desi nu vine cu garnitura, sta pe o canelura a sitei care o etanseaza suficient. Daca ar fi etanse si s-ar infunda filtrul complet, ceea ce sunt convis ca se poate intampla vreunui om distrat, s-ar arde motorul. Ca recomandare, ar fi sa pui sertarele destinate filtrarii biologice (bio-balls si ceramica) in compartimentele superioare, altfel apa murdara ajunge la ele primele si le colmateaza.
Pana la urma tot experimentu' e sfant. Initial fac reactor in sump si vad ce se intampla prin bazine, cum prea bine grait-a Porcu. Voiam sa fac asta aseara, dar la fix, botelia mea de 15 kile s-a gatat. Azi o incarc si diseara dau drumu. Cum fac reactorul: Am tot stat si am meditat asupra unor sticle de fanta zero (vreau sa slabesc ) si am avut o revelatie: fac reactor si post reactor! Tai fundurile la doua sticle si la introduc una in alta astfel incat am gat sus si gat jos, cu un volum de vreo 3 litri. Am sa folosesc o pompa chinezeasca de 2000l/h care sa introduca apa in tulumba formata din cele doua sticle. Co2-ul in introduc in palele de la elice, sa sparga bine bulele, care apoi sa barboteaza in tulumba, iar prin gatul de jos un furtun care duce la inca o sticla de doi litri unde iar se barboteaza orice bula ar scapa din tulumba principala. Mi-am cumparat si numarator de bule prin care nu cred ca am sa pot sa numar bulele, dar macar sa imi fac o idee daca e mai tare si mai incet.
Sper sa ai dreptate deoarece asa am sa fac, cel putin in prima faza. Tare as vrea sa nu bag nimic artificial in bazine. Si la o adica daca nu ar functiona cum trebuie se poate modifica oricand. Acum alte dileme raman: reactorul... din pacate nu am sonda si controller, merg pe principiul "daca nu au intins crevetii copita, e ok" Ma tot gandesc sa fac un barboteur nesimtit din pet de 5 litri. Ma mai gandisem la reactoarele cu pale de la Aquatic Nature, dar pana la urma si acelea au pierderi.
Salutare, am eu de donat cateva bazine sau daca nu, te ajut sa facem unul.
Am 7 bazine inseriate, adica apa curge prin ele intr-o anumita ordine, adica pe cele de pe acelasi nivel prin gauri de nivel constant, iar pe rafturile inferioare prin suprapline. Bazinele sunt asezate pe trei nivele de inaltime plus sistemul de filtrare sub raft, deci apa are trei caderi. Ideea de baza ar fi sa elimin orice din acvarii, inclusiv reactoarele de co2, pe care ma gandeam sa le bag in sump, unde sa fie si incalzitoarele, fertilizarea automata, flotorul de completat apa si ce o mai fi.
Problema cea mare este ca presimt ca o sa am niste pierderi maricele de co2 unde apa se varsa catre raftul inferior, dar habar nu am cat se pierde. Poate tot, poate insesizabil.
Ca model de reactor mi-am improvizat ceva pe modelul sera, din sticle pet de jumatate de litru, adica apa de la pompa vine prin gatul sticlei, dioxidul este introdus prin josul sticlei, se barboteaza acolo de zor si pe jos, prin fundul ciuruit al sticlei iese apa imbogatita. Nimic nu se pierde, totul se dizolva . Metoda a functionat perfect in trecut si probabil ca va functiona si acum.
Intrebarile mele sunt:
Sa montez in sump mai multe reactoare de jumatate de litru, sau unul mare, de exemplu o sticla de 5 litri?
Sa montez totusi reactoare in fiecare bazin?
Caderile de apa sunt prin furtune de absorbtie de 5cm diametru, daca se pierde co2 in acea cadere (spatiu inchis) oare nu difuzeaza tot inapoi in apa?
Volumul total al bazinelor este de 2000 litri, iar volumul sumpului este de 300 litri.
Va multumesc la toti din suflet de primire, ma bucur foarte tare sa fiu aici si sunt convins ca o sa avem discutii foarte interesante. Ce-i drept inca am naftalina pe mine cat degetul dar usor usor ma scutur. Deja am niste probleme pe suflet dar nu prea stiu unde sa postez... ca tin de plante, hardware, diy, pesti, apa, alge, etc... Ma gandeam sa fac un topic al meu undeva.
Salutari calduroase la toata suflarea acvaristica! Razvan ma numesc si am pasiunea pentru acvarii de prin clasa a noua de liceu, mai precis anul de gratie 1994. Am inceput fireste, cu un bazin de 20 de litri in care aveam doua zebre si doi molly (pe care vanzatorul din piata mi i-a dat ca fiind guppy, din cauza ca eu cerusem guppy si el nu avea). Apoi au aparut acvarii dupa acvarii fiindca voiam sa tin toate speciile existente pe piata. Asa am ajuns sa nu mai am loc in camera fiindca fiecare locsor posibil avea cate un bazin pana cand ai mei nu au mai rezistat si a trebuit sa imi inchiriez garajul vecinului sa-mi continui damblaua. Am fost copilul casei cam la toate pet-shopurile care au aparut in Constanta, pe unde imi faceam veacul. Cand a aparut primul, Cleo prest se chema nu m-am mai dezlipit de acolo. Aveau niste carti in engleza de care eram fascinat (pana atunci toata informatia literara venise din cartea lui Kaszoni Zoltan) apoi a aparut AquaTerra, unde m-am mutat (tradand pe Cleo) apoi Biosfera, etc
Povestea este foarte lunga si interesanta mai mult pentru mine, asa ca trecand la prezent...
Prezentul il constituie garajul unde dupa un soi de parasire spirituala si efectiva de peste un an de zile, ma lupt din rasputeri sa-l renasc din cenusa de alge filamentoase si facturi exorbitante la curent.
Si mai concret, am avut de curand o revelatie cu referire la co2 ca fiind factorul limitativ cel mai important al cresterii plantelor, am legat 7 bazine intr-un sistem comun (apa curge dintr-unul in altul cu un soi de statie de tratare si conditionare la capat), vreau sa-mi fac un bazin aquascape ca pentru sufletul meu , urmeaza sa experimentez cu plante crescute emers, vreau sa-mi fac un marin fish only pentru inceput si dupa o vizita la @val, incerc sa stapanesc metoda de fertilizare "estimative index" a lui Tom Barr.
Mai sunt multe de spus dar vorba lunga, saracia omului

Forum Index » Profile for Razvan Radu » Messages posted by Razvan Radu
Go to: