[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Co2 pentru acvarii legate in serie  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Am 7 bazine inseriate, adica apa curge prin ele intr-o anumita ordine, adica pe cele de pe acelasi nivel prin gauri de nivel constant, iar pe rafturile inferioare prin suprapline. Bazinele sunt asezate pe trei nivele de inaltime plus sistemul de filtrare sub raft, deci apa are trei caderi. Ideea de baza ar fi sa elimin orice din acvarii, inclusiv reactoarele de co2, pe care ma gandeam sa le bag in sump, unde sa fie si incalzitoarele, fertilizarea automata, flotorul de completat apa si ce o mai fi.
Problema cea mare este ca presimt ca o sa am niste pierderi maricele de co2 unde apa se varsa catre raftul inferior, dar habar nu am cat se pierde. Poate tot, poate insesizabil.
Ca model de reactor mi-am improvizat ceva pe modelul sera, din sticle pet de jumatate de litru, adica apa de la pompa vine prin gatul sticlei, dioxidul este introdus prin josul sticlei, se barboteaza acolo de zor si pe jos, prin fundul ciuruit al sticlei iese apa imbogatita. Nimic nu se pierde, totul se dizolva . Metoda a functionat perfect in trecut si probabil ca va functiona si acum.
Intrebarile mele sunt:
Sa montez in sump mai multe reactoare de jumatate de litru, sau unul mare, de exemplu o sticla de 5 litri?
Sa montez totusi reactoare in fiecare bazin?
Caderile de apa sunt prin furtune de absorbtie de 5cm diametru, daca se pierde co2 in acea cadere (spatiu inchis) oare nu difuzeaza tot inapoi in apa?
Volumul total al bazinelor este de 2000 litri, iar volumul sumpului este de 300 litri.
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Razvan Radu wrote:
...
Problema cea mare este ca presimt ca o sa am niste pierderi maricele de co2 unde apa se varsa catre raftul inferior, dar habar nu am cat se pierde. Poate tot, poate insesizabil.
...

Pierderile or sa fie destul de mari, in nici un caz insesizabile.

...
[Yahoo!] [MSN]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Adevarul e ca habar nu am si daca nu are cineva un sistem asemantor nu prea vad cine ar putea sa iti raspunda la sigur. Drept pentru care imi permit si eu sa imi dau cu parerea:

Din moment ce trecerea de pe un nivel pe altul se face prin furtune si nu prin cadere gen cascada (adica deschisa) nu cred ca vei avea pierderi mari de CO2 din cauza "caderii" apei de la un nivel la altul.

Problema pe care o vad eu ar fi mai degraba alta: Acvariile sunt descoperite? Pentru ca, daca da, atunci oferi intr-adevar o suprafata imensa de schimb de gaze intre apa si atmosfera, deci si pierderi maricele de CO2.

Daca si acvariile si sump-ul in care ai toate sculele sunt acoperite cu capace, atunci nu vad pe unde s-ar putea pierde CO2. Ok, va trebui sa dizolvi muuult CO2 acolo, pentru ca ai volum mare de apa, dar asta ar fi fost valabil si daca ai avea un singur acvariu de 2 t.

Referitor la reactoare, eu as pune ceva de firma, un heavy-duty, ceva... Dintre cele despre care intrebi tu, cred ca mai multe dar mai mici ar face treaba mai buna decat 2 mari (bidoane de cate 5l). Asta in ideea ca apa nu cade in ele printr-un sprincler, sau ceva asemanator. Este un singur jet per "reactor". De-aia cred ca mai multe ar "face fata distractiei" mai bine.

Punerea cate unui reactor in fiecare bazin e solutia care iti va da cea mai uniforma concentratie de CO2 in toate bazinele, dar ocupa loc, e inestetica etc. Eu as incerca intai asa cum vrei tu. Pentru ca... pana la urma, inestetice sunt si in sump, doar ca acolo nu le vede nimeni. Acvariile pot ramane libere.

Spor!
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Categoric, parerea mea este sa introduci CO2-ul in sump, si nu separat in fiecare acvariu. La un moment dat, prin circulatia apei, vei avea in toate acvariile aceeasi concentratie de CO2...sau, aproape egale.
Daca faci aditie de CO2 separat, in fiecare acvariu, apar cateva variabile: in care acvariu montezi sonda controlerului? Cum vei face sa ai aceeasi concentratie de CO2 in toate acvariile? Sau lasi totul fara functioneze numai prin reglaje si nu folosesti CO2? Nu mai bine atunci o bomba la fiecare acvariu?
Din aceste cauze eu as merge pe CO2 in sump si de acolo, circulat prin toate.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Sper sa ai dreptate deoarece asa am sa fac, cel putin in prima faza. Tare as vrea sa nu bag nimic artificial in bazine. Si la o adica daca nu ar functiona cum trebuie se poate modifica oricand. Acum alte dileme raman: reactorul... din pacate nu am sonda si controller, merg pe principiul "daca nu au intins crevetii copita, e ok" Ma tot gandesc sa fac un barboteur nesimtit din pet de 5 litri. Ma mai gandisem la reactoarele cu pale de la Aquatic Nature, dar pana la urma si acelea au pierderi.
belzebut
Junior member
[Avatar]

IP:

de ce nu iti faci un reactor extern dintr-un pompa de apa si filtrul de apa menajera, cred ca are un randament ceva mai mare decat borcanul pe care vrei sa il pui tu in acvariu, un bidon de 5 litri este enorm chiar si pentru 2 tone de apa, nu crezi ?

referitor la pierderile de co2 datorita suprafetelor deschise din bazine, chiar cred ca vei avea o problema,
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Orice agitatie a suprafetei apei o sa duca la pierdere de CO2. Numa' tu stii ce agitatie e la varsarea apei in sistemu' de filtrare de sub raft.

Daca bagi CO2 in sump, vei avea in acvarii diverse concentratii de CO2. Asta va depinde de cit consuma plantele in fiecare acvariu, iar un acvariu plantat dens si luminat intens consuma enorm CO2. Depinde si de debitu' de apa. Daca ai un debit mare, cred c-o sa fie concentratiile de CO2 in bazine aproximativ egale.

Incearca un reactor baban in sump. Cu un pH-metru electronic poti masura pH-u' in bazine sa-ti faci o idee daca e acelasi sau nu.

Renunta la ideea cu petu' de 5 litri, io mi-am facut un reactor pentru 1.000 litri si face fata, am dat debitu' de CO2 mai tare si-am reusit sa aduc neonii la suprafata apei .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Pana la urma tot experimentu' e sfant. Initial fac reactor in sump si vad ce se intampla prin bazine, cum prea bine grait-a Porcu. Voiam sa fac asta aseara, dar la fix, botelia mea de 15 kile s-a gatat. Azi o incarc si diseara dau drumu. Cum fac reactorul: Am tot stat si am meditat asupra unor sticle de fanta zero (vreau sa slabesc ) si am avut o revelatie: fac reactor si post reactor! Tai fundurile la doua sticle si la introduc una in alta astfel incat am gat sus si gat jos, cu un volum de vreo 3 litri. Am sa folosesc o pompa chinezeasca de 2000l/h care sa introduca apa in tulumba formata din cele doua sticle. Co2-ul in introduc in palele de la elice, sa sparga bine bulele, care apoi sa barboteaza in tulumba, iar prin gatul de jos un furtun care duce la inca o sticla de doi litri unde iar se barboteaza orice bula ar scapa din tulumba principala. Mi-am cumparat si numarator de bule prin care nu cred ca am sa pot sa numar bulele, dar macar sa imi fac o idee daca e mai tare si mai incet.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

am si eu co2 in 2 acvarii de la o butelie de 2 l.
*un separator cu reglaje-de la furtunele de oxigen , mi-am divizat co2-ul in 2 acvarii. un furtun se duce in reactor si altul in difuzor. cred ca merge si ceva mai mare, dar co2-ul sa fie in continuu, si presiunea sa ramana aceeasi.
PAPILLON
Junior member

IP:

Razvan Radu wrote:Pana la urma tot experimentu' e sfant. Initial fac reactor in sump si vad ce se intampla prin bazine, cum prea bine grait-a Porcu. Voiam sa fac asta aseara, dar la fix, botelia mea de 15 kile s-a gatat. Azi o incarc si diseara dau drumu. Cum fac reactorul: Am tot stat si am meditat asupra unor sticle de fanta zero (vreau sa slabesc ) si am avut o revelatie: fac reactor si post reactor! Tai fundurile la doua sticle si la introduc una in alta astfel incat am gat sus si gat jos, cu un volum de vreo 3 litri. Am sa folosesc o pompa chinezeasca de 2000l/h care sa introduca apa in tulumba formata din cele doua sticle. Co2-ul in introduc in palele de la elice, sa sparga bine bulele, care apoi sa barboteaza in tulumba, iar prin gatul de jos un furtun care duce la inca o sticla de doi litri unde iar se barboteaza orice bula ar scapa din tulumba principala. Mi-am cumparat si numarator de bule prin care nu cred ca am sa pot sa numar bulele, dar macar sa imi fac o idee daca e mai tare si mai incet.

Romania mereu surprinzatoare!Rectific.Razvan cel mereu surprinzator.Uite de aceea nu ratez eu niciodata sa merg pe la garajul lui Razvan.Nu stii niciodata ce se mai pune la cale.E un fel de MythBusters doar ca in varianta live si exclusivista.Eram acolo in seara in care mi a spus ,si apoi a pus in practica ideea cu cele doua sticle de Fanta 2litrii.Daca vor ramane cele 2 sticle,daca va inventa(carpaceala) un alt reactor,daca se va dovedi ca se pierd 4 kile de co2 datorita balbotarii apei,daca metoda cu mai multe reactoare mici si dese va fi de succes asta numai Razvan ne va putea spune dupa o vreme.Pentru ca asa cum au scris si altii draga Razvane(mai draga Stolo) ceea ce ai tu acolo nu se inscrie intr un tipar normal si concret care sa poata fi masurat si la care forumistii sa iti poata da o solutie concreta.Insa prin sute de teste ,mii de incercari,sunt convins ca vei reusi sa gasesti varianta optima de co2 injectat in sistemul de 2 tone de apa.
Si cand la sfarsit vei vedea cate reactoare ai facut,cat timp ai pierdut,cate energie ai consumat,cat curent sa citesti ce am scris noi aici te vei intreba simplu:
Cat costa un ph controller ?

Cu prietenie,
Papillon
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

PAPILLON wrote:Si cand la sfarsit vei vedea cate reactoare ai facut,cat timp ai pierdut,cate energie ai consumat,cat curent sa citesti ce am scris noi aici te vei intreba simplu:
Cat costa un ph controller ?

Tare de tot .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu fi rau, Papillon, ph-controllerul iti regleaza cat co2 iti intra in sistem, dar nu ti-l dizolva. Pentru partea cu dizolvatul co2-ului in apa imi bat eu capul acum. Ph-controllerul meu sunt crevetii; daca inca nu sunt cu copitele in sus si zvacnind inseamna ca nu am bagat prea mult; iar pentru prea putin sunt plantele - daca nu produc oxigen in draci inseamna ca am bagat prea putin.
Dupa ce am facut febra musculara pana am bagat butelia in masina, am descoperit ca era inchis la centrul de incarcare... incerc si astazi.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

ph-controllerul iti regleaza cat co2 iti intra in sistem, dar nu ti-l dizolva.

Corect! Dar el regleaza acea cantitate in functie de cat CO2 iti este dizolvat in apa. Ai nevoie, concomitent si de un controller precis si de un reactor baban !...in sump mai bine, cum ziceam...

Ph-controllerul meu sunt crevetii; daca inca nu sunt cu copitele in sus si zvacnind inseamna ca nu am bagat prea mult;

Slabut etalon...la mine traiesc bine mersi la pH variabil intre 5,4 - 6,7

iar pentru prea putin sunt plantele - daca nu produc oxigen in draci inseamna ca am bagat prea putin

Nici asta nu e foarte sigur...pearlingu nu e musai sa apara totdeauna cand plantele au CO2 optim la dispozitie

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu am absolut nimic impotriva unui ph-controller, sa nu fiu inteles gresit. Dar momentan pur si simplu nu am bani de unul. Cand o sa am clar o sa imi iau, dar pana atunci ma descurc cum pot; ma iau si eu dupa co2 long term indicator - am doua, unul il pun in primul bazin, unul in ultimul din sistem; pe langa metodele mai sus amintite cumva mai in gluma. Am stat de vorba cu Val si sunt de acord cu el ca testele sunt cumva foarte imprecise dar pentru moment sunt solutia pe care o am la indemana.
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Gata, am dat drumul la co2 in acvarii, dupa o estimare la ochi, cu un debit de vreo 10 bule pe secunda. Si cam asa arata primul reactor:
image
RALLYMAN
Junior member

IP:

De ce nu incerci un reactor AquaMedic 1000, care pe linga faptul ca este extern si se poate monta pe returul filtrului care intoarce apa inapoi in acvariu, mai spune ca este pentru acvarii de pina la 2000 litri (adica exact ce-ti trebuie).
http://www.zooplus.ro/produse/21-acvaristica/385-echipamente-pentru-acvaristica/215-sisteme-co2--accesorii-pentru-co2/52-aquamedic-reactor-1000.html

PS: Garaju' ... cum e garaju' ... ca tare-s curios ?
[Email] [Yahoo!]
Andariel
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu tine la Razvan reactorul acela de la Aquamedic; Co2-ul s-ar pierde instantaneu. Totusi ma gandesc la o metoda la nivel mai mare sa zic asa; de ce nu te gandesti sa faci (adaptezi) o instalatie gen cea care incarca sifoane ? In cazul asta ai avea un debit urias as putea spune de co2, care chiar daca ai avea pierderi uriase ar fi nesemnificativ. Genul ala de instalatie de obicei injecteaza apa cu co2 intr-un mediun sub presiune (ajutat de niste pompe) dar cu un pic de imaginatie, poti sa faci chestia asta..........si prima daca cand vin la tine beau apa minerala direct din acvariu

-----

-----
[WWW]
Razvan Radu
Junior member
[Avatar]

IP:

Sunt teribil de fericit cu sistemul meu de co2! Reactorul meu face fata sa dizolve co2 si pentru un iaz, cred, la un debit suficient pentru tot sistemul, nici macar nu se forteaza. Cam asa arata in functiune:
image
De asemenea o mare temere a mea a fost spulberata: Co2-ul din primul bazin este identic cu cel din ultimul!! Cel putin dupa testele de la tetra. Aveam inainte de a introduce co2 ph-ul 8.5 si acum in tot sistemul este 7!! Mai mult nici nu-mi doream. Acestea sunt testele din primul si din ultimul bazin.
image
PAPILLON
Junior member

IP:

Razvan Radu wrote:Sunt teribil de fericit cu sistemul meu de co2! Reactorul meu face fata sa dizolve co2 si pentru un iaz, cred, la un debit suficient pentru tot sistemul, nici macar nu se forteaza. Cam asa arata in functiune:
image
De asemenea o mare temere a mea a fost spulberata: Co2-ul din primul bazin este identic cu cel din ultimul!! Cel putin dupa testele de la tetra. Aveam inainte de a introduce co2 ph-ul 8.5 si acum in tot sistemul este 7!! Mai mult nici nu-mi doream. Acestea sunt testele din primul si din ultimul bazin.
image

Salutare !

Iata dovada vie ca nimic nu se pierde totul se consuma.Felicitari Razvane !
IN prima poza postata de Razvan veti observa o mica parte din metoda EI a lui Tom Barr.Asta in caz ca uitati proportiile.Glumeam doar.Ma bucur in schimb ca ai reusit sa faci un reactor teribil de ieftin si functional.Ma bucur si pentru faptul ca ,facand aceasta economie, ne vei trata cu un gratar de berbecut si un vin rosu in fata garajului.

Sa aveti succesuri !
[Yahoo!]
mihai86
Member
[Avatar]

IP:

La gratarul cu berbecut si vin rosu ma inscriu si eu :-P Am trecut aseara pe la garaj. Sistemul e nebunie Felicitari inca odata Razvane!

Don't force it ... Get a larger hammer.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: