[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Razvan Radu
Forum Index » Profile for Razvan Radu » Messages posted by Razvan Radu
Hm... complicatel... teoretic poti sa pui substrat fertil intr-un bazin fara sa-l deciclezi, doar ca e ceva de munca. Ai nevoie de un bidon de 60 litri si niste galeti. Scoti toata apa in bidon, pui si pestii intr-un recipient, decoruri ce mai ai in alt recipient, pietrisul in altul. Filtrul il lasi sa mearga in bidon, sa nu-l opresti, mai ales ca operatiunea dureaza cateva ore. Apoi in bazinul gol amesteci continutul celor trei pungi cumparate de tine, pui pietrisul peste, pui inapoi apa din bidon cu mare grija sa nu deranjezi substratul, toate celelalte, pestii si gata. Foarte important: nu spala filtrul! Si fireste, nici pietrisul. Daca apa se va murdari de la ce avea pietrisul in el, nu-i problema, o sa se limpezeasca.
Superb acvariul!! Nu-l mai neglija ca e pacat, plantele nu au modificari ca isi fac rezerve de nutrienti si trag nutrienti cum trage camila apa din cocoasa; numai sa nu ramana plantele fara cocoasa, dar daca ai vreuna mai sensibila la macro si esti atent la ea iti dai seama din timp
Am si o teorie cu saritul neonilor: au crezut ca deja sunt morti si au ajuns in paradis si au considerat ca nu e problema daca practica sporturi extreme cum ar fi saritul din acvariu. O trezire cam cruda la realitate... Sau a doua ar fi ca s-a format o secta religioasa sinucigasa gen Guyana inspirata de imaginea paradisiaca a bazinului in contrast cu lumea cruda si anosta din jurul bazinului (mobilier). A treia ar fi ca ceva clar nu le-a placut la apa, cum ar fi concentratii prea mari de co2, sau altceva, eu in 10 ani (cat ma duce memoria de lunga durata) nu am pomenit neoni sariti din acvariu; sarea orice altceva, dar nu neonii... iar sae am de un an intr-un bazin descoperit in care apa e la un cm de buza acvariului si nu a sarit nimeni (sau nu mi-a spus motanul daca au sarit)
Distanta dintre neoane si luciul apei cred ca nu a fost un subiect prea dezbatut pentru ca in general nu variaza prea mult, lumea cam are o distanta stas si anume cat permite capacul. La acvariile open, unde in genere vorbim de metal-halide sau lampi hqi si aceea este cumva conditionata in medie pe la 20-40 cm de luciul apei; mai aproape si se incalzeste apa, mai departe si se pierde intensitatea sau deranjeaza la ochi.
Cat despre reflectoare si eu sunt curios; cat despre w/litru este o masura foarte orientativa, de exemplu nu poti compara w/l la un aqua glo cu un 830, care are lumeni de trei ori mai multi, sau w/litru nu e totuna pentru un bazin de 30 cm inaltime versus unul de 100 cm iarasi la t5-uri e altceva, samd.
Revenind la alge, nu e cauzata de lumina problema ta, cat de dezechilibrul dintre parametrii acvariului. Daca arzi multe faclii pe acvariu trebuie de asemenea sa cresti proportional si ceilalti factori, co2 in principal, fertilizare, schimburi de apa; mai vine si chestiunea cu socurile asupra plantelor: in momentul in care schimbi ceva, de exemplu variezi distanta neoanelor fata de apa, numarul sau calitatea lor, plantele au nevoie de o perioada de adaptare, lor la place cel mai mult constanta de aceea in constanta avem atatia oameni care fac plante frumoase (gluma!)
Gata, acvariile sunt facute, terralitu' mi-a ajuns numai bine amestecat cu trei parti pietris, le-am umplut si am aruncat iar juma de kil de ferropol in sump... treaba asupra careia am cugetat apoi...pana se distribuie apa in tot sistemul, oare primu bazin nu sta cumva intr-o overdose? Trebuie sa fac neaparat teste.
Cu siguranta, care veniti la mare trebuie sa ne vedem neaparat; garajul este deschis oricand unui gratar acvaristicesc.
Gata, am dat drumul la co2 in acvarii, dupa o estimare la ochi, cu un debit de vreo 10 bule pe secunda. Si cam asa arata primul reactor:
image
In cazul in care nu este un parazit, ar putea fi o problema de moment din cauza ca au schimbat acvariul; daca era vreo diferenta de ph fata de acvariul de unde au venit chiar mica, sau vreo diferenta de presiune osmotica e posibil sa fie iritati. Dar asta o perioada; daca vor continua ar trebui aruncata o privire mai atenta.
Studiul la care se refera Tom Barr nu stiu cat de elocvent este pentru plantele acvatice. Adica una este spanacul care creste in plin soare si alta este hygrophila la care lumina ajunge filtrata de coloana de apa, de frunzele copacilor, etc. Deci anumite secvente din lungimea de unda se cam pierd. Zic si eu... si dupa o lectura mai atenta vad ca zice si el!
Tom Barr wrote:Water, angle, turbidity of the water/color etc, and lower light make the environmental factors much different for aquatic plants than those of terrestrial plants.
Vezi ca se gaseste osram fluora, phillips tld 830, phillips aquarelle, de 18 wati.
Multam fain de info; am fost ieri la cernut pietris si ma duc si azi. Din pietrisul de rau care cica e 4-8 mm, am obtinut vreo 60 de kile de o frumusete de pietris 1-3 mm dupa o ora de munca. Dupa calculele mele, volumetric, imi trebuie 80 de litri de substrat. Mai cern si azi si dau drumu la bazine. Momentan nu am mai fertilizat cu nimic pentru ca o sa golesc 500 de litri de apa din sistem cand ma apuc de aceste acvarii.
E un plecostomus, care dupa cate se pare are o reala problema in a se camufla pe pietrisul ala, motiv pentru care probabil se baga in vapor...
Desi sunt prea proaspat (si zemos) ca sa fac bun-venituri pe forumul acesta nu pot sa ma abtin asa ca: Bine ai venit, Luka! Si tin sa salut si pe toata lumea care ma saluta si in special pe Papillon fara de care multe lucruri nu ar fi fost posibile. Luke, eu ti-am zis sa schimbi aquaglo-ul sau sa mai adaugi un neon, ca acusi zice lumea ca te-am invatat de rau :-P
Ce ti-a aparut acolo e un soi de lichen subacvatic daca nu ma insel; oricum, am avut si eu adesea asa ceva mai ales crestea pe carcasele filtrelor in locuri ferite de lumina. Nu cauzeaza absolut nici o problema, e si el un organism care traieste linistit.
Am in prezent la sistemul de bazine o pompa de apa de 7500 l/h, care funtioneaza cam la jumatate din capacitate (mai mult nu fac fata comunicarile dintre bazine). Ei bine, pompa asta vreau neaparat sa o schimb din mai multe motive: Consuma 400wati pentru un debit din care folosesc mai putin de jumatate; daca o pun pe priza fara impamantare am 40 de volti in apa, pe priza cu impamantare tot am vreo 10-15 volti care ma pisca si mi-am bagat tot soiu de sarme in sump si legate de raft ca sa scap de curent. Desi la exterior carcasa este de plastic, inauntru in spatele elicei are un corp de metal care are contact cu apa si pe care deja sunt puncte de rugina... nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca s-ar gauri corpul pompei.
Intrebarea este cu ce pompa as putea sa o inlocuiesc care sa nu coste o avere..., care sa urce apa la 2,5 metri, sa pastreze totusi un debit de vreo 3000l/h si sa consume mai putin curent.
Mi-a dat cineva o idee buna cu pompe jebo de genul:

image

Aveti idee cine aduce, cat costa, sau ce alte variante as avea?
Am facut test de gh in acvarii si apoi la retea. Am avut o surpriza uriasa: gh = 13 in acvarii si gh = 15 la retea! Nu am inregistrat in viata mea asemenea valori scazute ale duritatii, de obicei era intre 20 si 25 duritatea totala in functie de anotimp. Testele folosite sunt jbl. As ruga si alti colegi constanteni sa testeze duritatea apei, tare sunt curios de rezultate. S-a modificat ceva in sursele de apa subterane? Au inceput baietii de la CET sa filtreze apa prin osmozoare? (parca nu as crede) Trebuie sa imi cumpar alte teste?
Tot ce scrie pe ambalaj este "Terralit este un fertilizant cu actiune lenta ce asigura suplimentul nutritional optim pentru plantele de acvariu prin intermediul substratului.
Terralit este un fertilizant pe baza de zeolit natural imbogatit cu elemente nutritive print-un proces special de productie. Aceste elemente nutritive pot fi asimilate de plante doar prin intermediul radacinilor facand astfel imposibila o supra-fertilizare.
Terralitul produce, de asemenea, cuplarea si eliberarea substantelor din apa, accelerand astfel crestrea plantelor. "
Dar mersi de sfat, o sa-l amestec cu pietris ca sa-i maresc cumva volumul, ca la 5 kg pentru 500 litri nici nu acopar bine fundul acvariilor.
Ma bag si eu ca alga in anubias (musca in lapte): Doua neoane de 15 wati se pot lega in serie la un droser electronic de 30 wati (sau universal chinese) si se comporta ca un singur neon de 30 wati. Am facut asta si nu am remarcat nici o problema. Fireste, banda izolatoare ca solutie antiumezeala. Complet inestetic daca se uita cineva la neoane, dar eu ma uit la acvariu si neoanele stau bine ascunse de ochii criticilor sub capac
Nu, la plantate din cate stiu eu nu se foloseste asa ceva deoarece interactioneaza cu microelementele.
Tot la capitolul fertilizanti, dar de substrat, mi-a sosit de la Reef un recipient de Terralit de la Aqua Medic, care zice ca este pentru 500 litri. Care este tot ce imi mai trebuia sa dau drumul la doua bazine din sitem care merg pe gol. Nu am folosit niciodata asa ceva, deci intreb: terralitul il imprastii pur si simplu pe fundul acvariului si pun deasupra pietris inert, sau e bine sa-l mai amestec cu pietris, cum este florapolul de la JBL?
Nu am absolut nimic impotriva unui ph-controller, sa nu fiu inteles gresit. Dar momentan pur si simplu nu am bani de unul. Cand o sa am clar o sa imi iau, dar pana atunci ma descurc cum pot; ma iau si eu dupa co2 long term indicator - am doua, unul il pun in primul bazin, unul in ultimul din sistem; pe langa metodele mai sus amintite cumva mai in gluma. Am stat de vorba cu Val si sunt de acord cu el ca testele sunt cumva foarte imprecise dar pentru moment sunt solutia pe care o am la indemana.
Uuuups Din cauza oboselii care cauzeaza neatentie am facut o regretabila eroare de redactare Toate valorile sunt cu zero virgula! Adica 0,2 mg/l sau 0,4 mg/l!! Deci fireste, in marja recomandata de producator.
Aceasta fiind rectificata, revin cu dilema: in 24 de ore s-a dus un sfert din concentratia de fier rezultata din fertilizare. Sa fie din cauza ca au fost plantele flamande?

Forum Index » Profile for Razvan Radu » Messages posted by Razvan Radu
Go to: