[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Sicmar
Forum Index » Profile for Sicmar » Messages posted by Sicmar
Concluzia pe care ai tras-o din postul lui lazarginel este evident gresita. Cuncluzia corecta ar fi: "Tu vrei sa zici ca spectrul poate sa difere chiar daca tuburile florescente au ambele 8000 Kelvin." Asta-ti spune si-i corect.
Colisa chuna
"Cumparatori mizerabili"
Absolut de acord. Am dat mai multe exemple de plante care au zacut luni de zile prin acvariile pet-shopurilor (E. 'Aquartica', E. 'Red Special', Monosolenium) iar altele 2-3 saptamani (Hemianthus callitrichoides ''Cuba''). As putea continua si pe linia cealalta, cu plante care n-au zacut pentru ca ... au murit: in magazin langa Acapulco acum mai putin de-o luna era un pot cu Micranthemum. Vanzatorul, corect, l-a aruncat la gunoi in prezenta mea, fiind putrezite radacinile si cea mai mare parte a tulpinilor. Paguba dubla: si a magazinului si a cumparatorului care n-a avut ce cumpara. Putini sunt cei care sunt dispusi sa scoata din buzunar 6-700.000 pentru o planta (cazul E. 'Red Special', Monosolenium).
La Cora Pantelimon, in disperare de cauza ca nu se vinde M. l-au scos din cutia in care fusese livrat si l-au pus pe bucati de mopan !
S-a tipat pe forum dupa neritine. g.g. constata, la 2-3 saptamani dupa al treilea import din acest an, ca are inca multa marfa pe stoc. Avem piata pe cinste !

Investitii
Desigur, marile magazine ar putea investi 500 EURO intr-o instalatie de CO2, inca pe atat in lumina adecvata si apoi in fertilizanti si alte consumabile. Insa, chiar si asa, unele plante nu rezista in poturi 2-3 luni. Apoi, rentabilitatea investitiei se deduce din cele de mai sus. Evolutia pietii poate modifica lucrurile.

Suparare la Ploiesti
Daca s-a suparat sau nu cineva la Ploiesti s-a vazut dupa reactii. Ce s-a cerut pe forum ... s-a adus. Pe tacute au intins o mana.

"Si totusi se misca"
Alaltaieri la Cora Pantelimon erau pregatite acvariile ca de sarbatoare. De cum am intrat in magazin au sarit: "Maine primim plante de la Tropica !". Similar in magazinele unde se asteptau celelalte importuri. Nu-i semn bun ?

In loc de concluzii
Aprecierea, pentru aceasta etapa a pietii, este, zic eu, corect facuta: cine este dispus sa cumpere, daca este vorba de marfa perisabila, o face indata ce stie ca poate cumpara. In acest sens este si diligenta facuta : importatorul sa stie ce se cere, riscurile care-i incumba etc. iar cumparatorul sa stie cand si unde poate gasi marfa perisabila. Riscul de-a incuraja o piata nesanatoasa (asa cum s-a remarcat) este oricum mai mic decat acela de-a lipsi oferta. Si asa importurile de la Tropica vin cam odata la 2 luni pentru ca ... nu se vinde marfa importata.

Am insistat pe Tropica doar pentru ca este notorie, dar nu sunt de neglijat ceilalti furnizori si importatorii aferenti. Dimpotriva: atat prin calitatea marfii cat si, mai ales, prin preturile practicate. S-a facut tarziu si trebuie sa merg la Carrefour Orhidea.
E. Red Special era in Cora de vreo 2 luni (de la ultimul import de la Tropica). Are frunze emerse care arata altfel decat cele cu au venit plantele din transportul de alaltaieri. Azi aveau la Profipet in Ploiesti si foarte probabil sa fi adus si la Cora Pantelimon. Cele de la Ploiesti au frunzele de cca 15 cm !

E. Aquartica, asa cum imi spusesera deja, nu au adus in acest transport.

Monosolenium tenelum a fost cca 2 luni la Cora Pantelimon. Am mai "batut toba" si regret ca n-ai auzit. Pot spune ca nici dupa 2 luni de la legarea cu plasa pe buturuga inca n-a aderat la ea. Nici macar o bucatica ! In schimb a crescut foarte bine. Am primit asigurari (la Ploiesti) ca la viitorul import va fi M. tenelum iarasi.

In legatura cu normalitatea, Profipet si Tropica: La magazinul Profipet din Ploiesti am intalnit o doamna (sefa magazinului) care citeste acest forum si este foarte receptiva. Din forum s-a inspirat cand s-a facut comanda precedenta in care s-au adus mai multe plante despre care a citit pe forum ca s-ar vrea (imi aduc aminte de Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' si Monosolenium tenerum (''Pellia'')).
Problemele lor sunt doua:
1). Au un catalog Tropica mai vechi in care nu se gasesc unele plante existente pe site (ex. - solicitat de lazarginel intr-un PM - Pogostemon helferi), situatie remediabila partial (o gasesc pe site dar fara pret);
2). Nu stiu sa-si dozeze comenzile, sens in care acest forum le poate fi de folos, intelegand prin aceasta ca din plantele pretentioase la conditiile de pet-shop (lumina, CO2) vreau sa aduca in cantitati mici, care s-ar vinde in primele zile inainte de a se "strica" (lucru de inteles de altfel). De ex. stiu ca echinodorusii si cryptocorynele sunt rezistente si le aduc fara teama. In schimb azi am vazut Rotala macrandra care deja arata atat de rau incat nu mai era vandabila. I-ar ajuta sa stie plantele pretentioase si cat timp rezista pentru a-si diversifica paleta de importuri. Cred ca forumul i-ar putea ajuta. Pot sa aduca si putine fire (poturi) din orice planta, ceea ce intereseaza este valoarea totala a comenzii ori la aceasta contribuie echinodorusii, cryptocorynele, anubiasii (5-6 specii aduse acum) etc, plante rezistente.

Cu riscurile de-a fi acuzat de reclama i-am asigurat ca pentru plantele putin rezistente (si numai pentru ele) o sa fac cunoscut pe mai multe forumuri faptul ca s-au adus, in asa fel incat sa se poate vinde in timp util si sa-i incurajam sa aduca astfel de plante. Cred ca voi fi inteles si nu vor fi probleme.

Tot la capitolul normalitate se cuvine mentionat faptul ca exista si o alta sursa de importuri, de la sursa mai putin titrata dar cu plante de calitate, si g.g. n-ar fi strain de ea dar deh, modestie, de unde chiar in aceste zile exista pe piata plante de foreground si middleground: Micranthemum umbrosum, Lilaeopsis brasiliensis, Rotala wallichii etc.

Lucrurile se misca si (cel putin pentru Bucuresti) nu cred c-ar fi motive sa ne plangem in acest sens.
Dupa doua E. Aquartica gasite si cumparate din Ploiesti (la magazinul Profipet), din care unul l-am donat, astazi am vazut cel putin un E. Aquartica la Cora Pantelimon.
Si E. Red Special au gasit (si cumparat) din Cora Pantelimon.

Maine se primesc la Cora Pantelimon plantele din noul import facut de Profipet de la Tropica.
Esti sigur ca Hoplosternum thorocatum au depus icre? (pentru ca ei depun in cuib de spuma). Fi atent sa nu fie cumva scalarii cei care au depus icrele.
Aveti dreptate, dle. Scuzati, va rog, interventia.
(Cu un pic de exagerare) Nici un peste nu depaseste dimensiunile acvariului in care este pus.

In rest, in loc sa puneti intrebari (cu substanta si limbajul de mai sus), puteati sa va documentati si singur.

Succes in continuare.
Azorica se va face mare si la 25-30 cm nu va mai fi alintatul de acum. Si cum ... pestele cel mare-l inghite pe cel mic ... va ajunge, daca ai pesti mici cu el in acvariu, sa te scape si de ei.
Osram 830 (daca la asa ceva te referi), de 90 cm, avea la magazinul de pe Berzei intersectie cu Crisana.
Un comportament atipic pe care nu-l pot explica decat prin conditiile de stres ale suprapopularii. Si totusi ... am avut candva (cand nu prea stiam de suprapopulare, stres, etc) 8 scalari care, pe nesimtite, s-au maturizat in conditiile unui acvariu de 100 l; s-au ales 2 perechi care au depus si icre. Ar mai ramane ghinionul de-a avea doar femele in acvariu sau masculi existenti sunt neviabili (poate inca juveniili), cumulat cu conditiile de stres.
Apropo de Sera Floradepot si Aquamedic Terralit.
Terralit se pune odata cu Floradepot sau ulterior ? (Stau cu ele in debara si ... magarul lui Buridan ... nu stiu cum sa procedez.)
Daca se pun impreuna nu va fi un surplus de nutrienti / fertilizanti ?
Punerea ulterioara a Terralitului, fara re-setare, mi se pare si mai in neregula daca ar fi sa tin seama numai de aspectul inestetic al Terralitului (pietris colorat), nemaivorbind de recomandarile de utilizare.
Daca vrei poti !
Inteleg ca atat sticla fundului acvariului cat si tablia suportului sunt plane dar ele nu stau la orizontala. Problema veche si pe care aproape fiecare a intalnit-o. Ea nu afecteaza sesizabil rezistenta acvariului dar afecteaza estetica acvariului prin faptul ca linia apei nu este paralela cu partea de sus a acvariului.
Regleaza, prin punere de diverse materiale, inaltimea picioarelor mesei (suportului). Eu avand gresia inclinata - din motive de scurgere a apei - am reglat aproape o ora. Din acelasi motiv la suportul pentru acvarii am pus picioare reglabile. Poti folosi atat bula de nivel cat si ... nivelul apei in acvariu pe rol de bula de nivel - la greutatea acvariului se poate ridica si masa cu acvariu cu tot - pentru verificarea orizontalitatii.
Problema ta nu este in primul rand:
aqva wrote: ... intre capetele acvariului sunt 5 mm diferenta adica o parte este mai sus cu 5 mm (acvariul are 80 de cm lungime si 40 inaltime ) suprafata e plana -> azi am cumparat o bucata de pal taiata perfect cat fundul acvariului, dar masa a avut ceva denivelari si pana am intepenit-o cu ceva carton si hartie ... mi-a luat ceva dar nu am observat diferenta...

ci coerenta in exprimare.
Reformuleaza inteligibil sau (daca esti semianalfabet) apeleaza la ajutoare pentru descrierea problemei tale.
Se fac liste ?

Ma abonez la 8 SAE.
Pentru neritine, dupa ce fac inventarul acvariilor (ca inventar provizoriu din 23 luate in 3 transe s-au dus 4; 3 in prima zi dupa punerea in acvariu si una ... (?) am gasit cochilia goala). Oricum inca 5 neritine inainte de inventar.
g.g wrote:Sfatul meu, daca nu si-a luat inca un filtru, sa ia un Tetra Tec EX1200.

Subscriu la aceasi recomandare: TetraTec EX 1200. (Chiar ma intreb daca nu a fost facuta din alte, stiind ca am achizitionat de curand 2 astfel de filtre.) In opinia mea acest filtru, cel putin pentru Bucuresti, este lider la raportul pret/performanta in plaja de puteri necesare (acvariu de 450 l).
octavian wrote:salutare!

imi puteti recomanda un filtru bun din punct de vedere calitate/pret

Se pare ca unii n-au inteles intrebarea ! De aici polemici sterile.
Mi se pare ca n-a fost vorba de cele mai bune filtre fabricate vreodata, nici de filtre cu incalzitor incorporat etc.
Filtre JBL se gasesc si pe piata romaneasca (magazinul online de pe acest site) in timp ce filtre Eheim nu se gasesc ori posibilitatile de achizitionare influenteaza raportul performanta/pret.
Multumesc tuturor.

Precizez ca inaintea postarii m-am documentat asupra T5 si am postat in cunostinta de cauza. Evident intereseaza, in acvaristica, doar tuburi din gama HO si nu HE. Marii producatori de tuburi (Philips, Osram) inca nu au scos tuburi T5 dedicate acvaristicii dar unele tuburi pot fi foloite cu succes (ex: 830, 865, 965). Dintre tuburile dedicate acvaristicii au patruns la noi cel putin JBL.

Tuburile care ma intereseaza, asa cum s-a ghicit, sunt:
- de 80w (4-5 buc.) pt acvariul de 500 l;
- de 24w (2 buc.) pt acvariul de 500 l (L acvariu =190cm, L. tub de 80w 145cm, tuburile de 24 vor fi perpendiculare pe cele de 80w, la capetele lor);
- de 54 w (4-5 buc.) la acvariul de 250 l.

Legat de marii producatori:
1. Philips, de la reprezentanta, dupa consultarea telefonica a catorva magazine: nu exista in Bucuresti nimic legat de TL5 HO; comanda se onoreaza in cca 2 luni.
2. Osram - inca n-am reusit sa gasesc reprezentanta (s-au mutat din Pipera unde-i stiam la o locatie neidentificata pe Calea Plevnei).

Problemele cele mai mari le intampin la lampi, de ex:
1. JBL - exista in magazinul online de pe acest site doar o lampa dual de 80w iar urmatoarea comanda peste vreo luna. In plus nu prezinta interes, pentru mine, lampa JBL de 24 w datorita lungimii foarte mari relativ la tub (77 cm fata de 55 cm tub), motiv pentru care n-o pot pune de-a latul acvariului.
2. Daca tot trebuie sa astept dupa comenzi atunci, in materie de lampi si drosere cele mai potrivite solutii, pentru mine, par cele de la Arcadia . Dezavantjul este ca nu au lampi dual de 80w. Absenta lampii propriu-zise (cu partea electronica) deasupra acvariului este benefica in aglomeratia existenta acolo. Ma indoiesc sa existe vreun importator de la Arcadia.
3. Ca alternaticva, poate cunoaste cineva vreo posibilitate de-a procura socluri G5 si sa le folosesc precum Arcadia, cu droserele alaturi de acvariu.
Unde pot gasi lampi (eventual doar fixuri), drosere electronice, dimmere si tuburi, toate T5 ?

In magazinele pe unde am fost se uitau urat la mine cand intrebam de T5. Intrebarea curenta: Ce-s alea ?

Intentionez, din considerente de aglomerare de tuburi deasupra acvariilor, sa fac iluminatul la 2 acvarii plantate (500l net si 250 l net) cu tuburi T5.

Orice informatii si sfaturi legate de T5 si mai ales posibilitatile de cumparare sunt binevenite.

Legat de caracteristicile tuburilor, unul dintre cele mai bune linkuri (sintetic) pe care le-am consultat: Liste des Tubes Fluorescents
Off topic. Rog administratorii sa stearga sau editeze acest post daca apreciaza ca este reclama.

Numele firmei distribuitoare nu-l retin. Factura / chitanta s-au facut pentru o firma onorabila, cu care ei lucreaza, urmand sa-mi rezolv partea formala cu respectiva firma. S-a ajuns la acest aranjament pentru ca, principial, nu vand la persoane fizice. Am citit undeva pe forum ca nu s-ar vinde la bucata ci doar la bax; nu mi s-a parut asa, cel putin dupa ce s-a stabilit aranjamentul de care am vorbit; informatiile de la onorabila firma, care imi dadusera si adresa distribuitorului, spuneau ca si ei au cumparat chiar si cate un tub. Totusi, eu am cumparat o cutie (12 buc) - prietenii stiu de ce. Am dat aceste detalii pentru ca doritorii sa fie pregatiti, cand merg acolo, cu datele unei firme sau acceptul unei firme cu care ei lucreaza, de ex. SwissGlass.

Adresa: Bucuresti, str. Radu de la Afumati, nr. 62.
Pret: 10,2 € + TVA / tub de 310 ml.

Atentie: Caini liberi; arata fiorosi dar cu noi au fost cuminti. Nu recomand sa faceti cum am facut, sa ne trezim intr-un hol de 1,5 * 2 m cu un caine in fata (rotwailer) si unul in spate (maidanez)! Poate alta data n-o sa fie cuminti asa ca agitati-va in fata portii !

Forum Index » Profile for Sicmar » Messages posted by Sicmar
Go to: