[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
T5  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Sicmar
Junior member

IP:

Unde pot gasi lampi (eventual doar fixuri), drosere electronice, dimmere si tuburi, toate T5 ?

In magazinele pe unde am fost se uitau urat la mine cand intrebam de T5. Intrebarea curenta: Ce-s alea ?

Intentionez, din considerente de aglomerare de tuburi deasupra acvariilor, sa fac iluminatul la 2 acvarii plantate (500l net si 250 l net) cu tuburi T5.

Orice informatii si sfaturi legate de T5 si mai ales posibilitatile de cumparare sunt binevenite.

Legat de caracteristicile tuburilor, unul dintre cele mai bune linkuri (sintetic) pe care le-am consultat: Liste des Tubes Fluorescents
[Email] [Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Domnu' Leo - te rog nu induce omul in eroare. Soclurile pt T5 nu_sunt_identice cu cele pt T8 - poate doar ca si principiu de constructie. Distanta dintre contacte este diferita.
Droserul este intr-adevar functie de puterea in W a tubului insa tuburile T5 au puteri diferite de cele T8 si pentru acest motiv va trebui sa caute drosere electronice destinate tuburilor T5.
Daca vorbim de drosere electromagnetice atunci acestea se pot folosi la tuburile T5 daca sunt facute sa aprinda un tub de putere mai mare caz in care va face "overdriving" dar va scurta viata tubului (eu fac asta unui tub PL-L de la Philips si in 3luni deja si-a pierdut mult din intensitate - plus ca aceste PowerCompact se aseamana mult contructiv cu T5-urile). Eu personal nu as pune droser electromagnetic pe un tub T5 si nu intru in amanunte de ce.
Usor OT - Tuburile T5 sunt si "dimmable" ceea ce din cite stiu nu poti face cu T8.

@sicmar
Judecind dupa volumul acvariilor cred ca iti vor trebui tuburi de 80W pentru cel de 500litri si/sau 54W pt cel de 250litri (functie de lungime). Eu iti pot spune pe pm (desi nu este un secret sau poti cauta mai jos tot la aceasta sectiune un post vechi de-al meu) unde gasesti de 80 si 24W. Tot la fel vei gasi si drosere - cautand in aceasta sectiune posturi mai vechi.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Leo a scris
Sunt tare curios sa aflu care este diferenta intre terminale, la un T5 de 18W si un T8 de 20W.

Cred ca le cam incurci un pic. Vorbim de T5 HO (high output) cele denumite HE (high efficiency) neavind o utilizare practica in acvariu. HO au puteri incepind cu 24w si pina la 80w. Ca sa nu mai lungim discutia te rog da un search si fa o documentare depre T8 si T5. Soclurile de care vorbim, spre exemplu, sunt G5 pt T5 si G13 pt T8.

Leo a scris
Eu credeam ca vorbim de tuburi cit de cit uzuale, folosite pe lampi normale

Nu am inteles prea bine ce vrei sa spui in fraza asta. Lampile/tuburile T5 nu sunt inca uzuale pe la noi din pacate.
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

IP:

usor mai baieti , deosebirile dintre T5 si T8 sunt un salt de la 7 la 8 sa zicem asa
Distanta dintre pin-uri este mai mare la T8 fata de T5 de aceea si soclurile diferite
Eu am batut la taste vreo cateva luni despre folosirea droserelor electronice si beneficiile lor
La noile tuburi T5 nu se poate decat cu drosere electronice , dar un avantaj mare au si la tuburile T8 decat vechile drosere
Am explicat avantajele asa ca nu mai are rost sa le expun
Intensitatea la noile tuburi T5 este data de calitatea gazului din interiorul tubului si a filamentelor , si nu de alte criterii (exceptand droserele)
Asa ca orice noua inventie in tehnica acvaristicii este un pas inainte pentru noi
Cei din afara folosesc cam de 1 -2 ani noile T5 deci sa avem si noi rabdare

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

lazarginel - ai inteles gresit tonul mesajului. Nu m-am enervat si nici nu vad ton de cearta sau disputa - cel putin nu in mesajele de mai sus. Am incercat doar sa fac clare niste lucruri pentru ca cineva a pus o intrebare la care asteapta un raspuns din partea cuiva care a incercat sa se documenteze. Sa stii ca T5-urile sunt aprinse si de balast/droser electromagnetic dar ideea este ca acestea pur si simplu irosesc tubul (nici nu il aprind la maxim si ii scurteaza si viata).
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Eu folosesc de mai bine de un an T5-uri. Este o tehnologie superioara fata de T8. Intradevar este bine sa fie aprinse de balasturi elecronice, altfel el cam pui degeaba.

Din pacate in Romania sunt relativ scumpe si gasesti destul de greu piese de schimb, adica numai pe comanda .

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Sicmar
Junior member

IP:

Multumesc tuturor.

Precizez ca inaintea postarii m-am documentat asupra T5 si am postat in cunostinta de cauza. Evident intereseaza, in acvaristica, doar tuburi din gama HO si nu HE. Marii producatori de tuburi (Philips, Osram) inca nu au scos tuburi T5 dedicate acvaristicii dar unele tuburi pot fi foloite cu succes (ex: 830, 865, 965). Dintre tuburile dedicate acvaristicii au patruns la noi cel putin JBL.

Tuburile care ma intereseaza, asa cum s-a ghicit, sunt:
- de 80w (4-5 buc.) pt acvariul de 500 l;
- de 24w (2 buc.) pt acvariul de 500 l (L acvariu =190cm, L. tub de 80w 145cm, tuburile de 24 vor fi perpendiculare pe cele de 80w, la capetele lor);
- de 54 w (4-5 buc.) la acvariul de 250 l.

Legat de marii producatori:
1. Philips, de la reprezentanta, dupa consultarea telefonica a catorva magazine: nu exista in Bucuresti nimic legat de TL5 HO; comanda se onoreaza in cca 2 luni.
2. Osram - inca n-am reusit sa gasesc reprezentanta (s-au mutat din Pipera unde-i stiam la o locatie neidentificata pe Calea Plevnei).

Problemele cele mai mari le intampin la lampi, de ex:
1. JBL - exista in magazinul online de pe acest site doar o lampa dual de 80w iar urmatoarea comanda peste vreo luna. In plus nu prezinta interes, pentru mine, lampa JBL de 24 w datorita lungimii foarte mari relativ la tub (77 cm fata de 55 cm tub), motiv pentru care n-o pot pune de-a latul acvariului.
2. Daca tot trebuie sa astept dupa comenzi atunci, in materie de lampi si drosere cele mai potrivite solutii, pentru mine, par cele de la Arcadia . Dezavantjul este ca nu au lampi dual de 80w. Absenta lampii propriu-zise (cu partea electronica) deasupra acvariului este benefica in aglomeratia existenta acolo. Ma indoiesc sa existe vreun importator de la Arcadia.
3. Ca alternaticva, poate cunoaste cineva vreo posibilitate de-a procura socluri G5 si sa le folosesc precum Arcadia, cu droserele alaturi de acvariu.
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: