Multumesc tuturor.
Precizez ca inaintea postarii m-am documentat asupra T5 si am postat in cunostinta de cauza. Evident intereseaza, in acvaristica, doar tuburi din gama HO si nu HE. Marii producatori de tuburi (Philips, Osram) inca nu au scos tuburi T5 dedicate acvaristicii dar unele tuburi pot fi foloite cu succes (ex: 830, 865, 965). Dintre tuburile dedicate acvaristicii au patruns la noi cel putin JBL.
Tuburile care ma intereseaza, asa cum s-a ghicit, sunt:
- de 80w (4-5 buc.) pt acvariul de 500 l;
- de 24w (2 buc.) pt acvariul de 500 l (L acvariu =190cm, L. tub de 80w 145cm, tuburile de 24 vor fi perpendiculare pe cele de 80w, la capetele lor);
- de 54 w (4-5 buc.) la acvariul de 250 l.
Legat de marii producatori:
1. Philips, de la reprezentanta, dupa consultarea telefonica a catorva magazine: nu exista in Bucuresti nimic legat de TL5 HO; comanda se onoreaza in cca 2 luni.
2. Osram - inca n-am reusit sa gasesc reprezentanta (s-au mutat din Pipera unde-i stiam la o locatie neidentificata pe Calea Plevnei).
Problemele cele mai mari le intampin la lampi, de ex:
1. JBL - exista in magazinul online de pe acest site doar o lampa dual de 80w iar urmatoarea comanda peste vreo luna. In plus nu prezinta interes, pentru mine, lampa JBL de 24 w datorita lungimii foarte mari relativ la tub (77 cm fata de 55 cm tub), motiv pentru care n-o pot pune de-a latul acvariului.
2. Daca tot trebuie sa astept dupa comenzi atunci, in materie de lampi si drosere cele mai potrivite solutii, pentru mine, par cele de la
Arcadia . Dezavantjul este ca nu au lampi dual de 80w. Absenta lampii propriu-zise (cu partea electronica) deasupra acvariului este benefica in aglomeratia existenta acolo. Ma indoiesc sa existe vreun importator de la Arcadia.
3. Ca alternaticva, poate cunoaste cineva vreo posibilitate de-a procura socluri G5 si sa le folosesc precum Arcadia, cu droserele alaturi de acvariu.