Despre Ph si schimburi de apa.
1. Schimbarea apei la picatura se potriveste de minune cu controlerul de CO2. (Nici nu-mi dau seama ce argumente, altele decat de ordin financiar, ar fi putut aduce cineva impotriva acestei asocieri.). Aici nu se mai pune problema unor modificari bruste de Ph sau de oricare alt parametru al apei. Desigur, asigurand prin filtrare ca in acvariu nu vor ajunge toate mizeriile cu care suntem obisnuiti sa ne trezim in chiuveta dupa fiecare oprire oprire a apei si interventie asupra tevilor.
2. Este necesara cateodata (de ex. dupa tratamente) schimbarea masiva de apa; dupa cate-o sifonare insistenta se poate ajunge iarasi la schimbarea a 30% din apa. In aceste conditii rezolvarea este prin adaugarea treptata, nu brusca, a apei proaspete; tocmai aceasta solutie o aveam in vedere atunci cand am facut telegrafica atentionare.
3. Mi se pare fortata analogia legata de 'apa statuta'. Este drept ca vine peste pesti si plante mereu alta apa dar ea este, de obicei, la aceiasi parametrii cu cea impinsa la vale (sau cel putin nu se schimba brusc parameterii ei). Si-n natura, atunci cand dintr-un motiv sau altul se schimba brusc parametrii, sau ies mult in afara celor obisnuiti au de suferit vietuitoarele. Sunt cunoscute cazurile asfixierii pestilor in lacuri cand vara se dezvolta prea mult algele (pentru a da numai cel mai cunoscut exemplu.) Esenta invocarii analogiei insa subzista fortarii ei.
4. Schimbarea a 50% din apa este benefica (din varii motive), cu conditia sa fie facuta 'cu cap' (la picatura sau cu reumplerea treptat si cu precutiile necesare pentru a nu produce variatii bruste si mari), asa cum nu ma indoiesc ca o face Sandu, dovada fiind rezultatele.
5. Lipsa gaurii de prea-plin a fost suplinita de unii prin punerea unui vas dotat cu o astfel de gaura, la acelasi nivel cu acvariul si folosirea principiului vaselor comunicante, ori, de obicei, asta nu-i o solutie prea estetica. OFB este extensia, mai elaborata, a a acestei metode. Poate nu-i prea tarziu sa faci o astfel de gaura. In fond deslipirea acvariului, gaurirea sticlei si lipirea la loc se poate face destul de simplu. Altiii au dat astfel de gauri si fara desfacerea acvariului.
6. Atata timp cat alimentarea cu apa este facuta printr-o electrovalva normal inchisa, oprirea curentului va opri atat alimentarea cu apa cat si pompa de evacuare, incat nu mai subzista pericolul inundarii despre care s-a vorbit mai sus. Desigur, ramane in discutie fiabilitatea; datorita pericolului ca electrovalva sa se blocheze tocmai atunci cand este mai mare nevoie de ea (si Murphy ne asigura ca asa va fi) nu poate fi ocolita solutionarea problemei preaplinului, daca se vrea schimb de apa la picatura.
7. @Vlad_Cluj. Nu prea ai aceasi problema cu Anubias. Datorita duritatii mici (Kh=2) la el se recomanda, pentru binele plantelor, sa mentina Ph=6,5. In cazul tau, Kh=5, se recomanda, din aceleasi considerente, sa ai Ph intre 6,7 si 7. Calculand, pentru Ph=6,9 in acvariu, Ph=8 la robinet si schimb de 30% apa ajungi la Ph=7,55; diferenta de 0,65 la Ph este suportata din cate stiu eu de toate speciile de plante si pesti fara probleme. Chiar si la schimbul a 50% din apa si nu-i foarte acuta problema fiind o diferenta de 0,83, totusi, as recomanda prudenta. Daca nu faci injectie de CO2 chiar nu se mai pune problema.
Despre lumina.
0. La mine, parafrazand pe Toma Caragiu (ca tot suntem in perioada in care se rezolva problema brazilor), problema luminii ... n-a fost o problema. La asa oferta diversificata de tuburi T5 pe piata romaneasca am rezolvat-o luand ... ce-am gasit: tuburi JBL si Philips 865. Bune, rele astea sunt si cu astea (deocamdata) 'difilez'. Asta nu inseamna ca n-am incercat sa ma documentez in domeniu si sa ma pregatesc pentru vremuri (care se anunta) mai bune. Cu toate acestea, sunt aproape in ceata.
1. Eu n-as mai fi sigur ca este bine sa se recomande un tub sau altul pornind de la temperatura de culoare. In fond aceasta este o marime sintetica si se poate ajunge la aceasi temperatura de culoare pornind de la diverse spectre, unele putand avea valori nesemnificative tocmai in plajele de frecvente care afecteaza cresterea plantelor.
2. Tocmai de aceea, cam toate tuburile dedicate cresterii plantelor, chiar daca au valori mari in spectrele rosu si albastru, au valori atat de diferite ale temperaturii de culoare. Ceea ce face diferenta este modul in care sunt gestionate celelate frecvente ale spectrului, neimportante (sau oricum mai putin importante) pentru plante. Asa se face ca Hagen Flora-Glo are 2800 K iar Osram Fluora are 8500 K (pentru a lua doar din zona extremelor). In sustinerea de catre diverse firme a optimului unei temperaturi de culoare sau alta suspectez si 'gaselnite' de marketing.
3. Desigur altfel stau lucrurile daca se vorbeste despre ce este in natura, unde 'selectia' frecventelor din compozitia luminii solare se face doar prin absortia lor diferita de catre aer (cu particulele din el), respectiv apa. Este insa mai putin importanta absortia acelor frecvente care nu sunt folosite de catre plante. Ori, daca bine-mi aduc aminte argumentul ADA este tocmai ca: 'asa-i in natura'.
4. Tuburile considerate (sau cel putin vandute) ca 'full light' nu au temperatura de culoare 8000 K ci intre 5000 si 6500 K. Probabil, insa, ca se are in vedere zona meridionala si nu cea tropicala.
5. Pentru necesitatile plantelor, studiile au in vedere alti parametrii decat temperatura de culoare: PAR (Photosynthetic Active Radiation) si PUR (Photosynthetic Usable Radiation) sau chiar pe componentele esentiale PUR Blue (pentru domeniul spectral 400-500 nm) si PUR Red (pentru domeniul spectral 600-700 nm). In acest sens este si studiul (mereu referit) facut de
Ivo Busko. Producatorii de tuburi nu prea vorbesc despre asa ceva, si nu ma refer numai la Hagen care se vede cum sta in articolul indicat.
6. De altfel si CRI, care ar justifica interesul pentru celelalte frecvente din spectrul luminii decat cele direct folosite de plante, nu este prea edificator in cazul combinarii de mai multe tuburi. Este posibil ca lumina produsa de 2 tuburi, fiecare cu CRI prost, odata combinata sa duca la un CRI mult mai bun decat al fiecaruia luat in parte (si acesta este, de obicei, cazul combinarii tuburilor reci cu tuburi calde).
7. Dupa toate aceste considerente, care mai mult incetoseaza imaginea decat s-o lamureasca, nu mi-a ramas decat mimetismul: o-i face ce fac si altii, mai priceputi decat mine. Teoria ca teoria dar ... piata ne omoara.