Message |
|
Sa traiti, am inteles. Ramasesem cu ideea ca Manado e fertil, nu mai stiu de ce.
|
 |
|
@Liv, parca la ce-ti foloseste dulapul?
@Mihai, MasterSoil cica ar fi substrat fertil, la fel si Manado. Eu aveam un fix, ca vreau fertil si peste, ceva negru. Nu aveau decat o punga de MasterSoil, asa ca in mintea mea am zis sa combin cu Evidecor. Si asa am obtinut supa. La vremea aceea nu stiam nici ca Anubias si Microsorum se pun pe radacini, asa ca eforturile mele pentru substrat s-au cam dovedit inutile  Acum rad, la cate prostii am facut. Dar totusi... am invatat (asa zic eu acum si acusica ma vedeti ca fac vreo prostioara... de rasu-plansu'  )
|
 |
|
MihaiF wrote:Scuze ca ma bag si eu , dar nu pot sa nu observ cat suflet pune colega noastra Lavinia. Foarte frumos ai lucrat Lavinia! Si eu sunt la inceput si ma lupt cu tot felul de necunoscute ...
Vreau sa va intreb cum recunoasteti sexul la Gurami ? Pe moment in acvariul provizoriu am doar 2 carasi si 3 guppy , dar in acvariul mai mare vreau si 2 Gurami.
O alta intrebare ar fi legata de substratul tau. Ce este ? Parca ai mai scris pe undeva dar nu sunt sigur ...
Multumesc tare mult pentru apreciere!  Ma bucur ca se vede ca pun suflet, ca pun atat suflet de fie-mea e geloasa pe pestisori acum  Imi zice ca nu vrea sa ma mai auda vorbind despre plante sau pesti
Despre sexul pestilor gourami, a raspuns dl. Scorpionul. Chestia e ca sexul lor poate fi vizibil abia cand sunt mai marisori, ca la 5-6 cm (cel putin asa s-a intamplat la mine).
La substrat am facut o combinatie nefericita: Manado + Master Soil Black + Evidecor negru pe deasupra (doar asa gasisem la petshop in momentul acela, acum au mai multe variante si in cantitati mai mari). Nu recomand. In primul rand pentru ca din Master Soil iese un praf cand aspir care-mi tulbura toata apa. Evidecor este de fapt cuart vopsit si a mai sarit vopseaua de pe unele granule, deci mai am si alb pe ici pe colo. Am facut greseala si am aspirat cam profund pana mi-am "dat mana" si am scos si granule de Manado la suprafata, care sunt roscate. Deci momentan am ciorba. Dar mi-e invatatura de minte. Data viitoare stiu ce voi face - merg pe Dennerle si gata. As mai putea pune niste Evidecor ca sa acopar granulele roscate, dar o sa-mi ia din volumul de apa, asa ca stau cuminte.
Nu v-am spus, am schimbat programul de lumina, cu pauza de 3 ore, in total vreo 7 ore si juma si daca merge bine asa, maresc pana la 8 ore. Si partea buna e ca Microsorum perleaza acum  , probabil de la CO2. Putin si Anubias, astept schimbari si la Ludwigia, poate-poate...
Vreau acvariu mai mareeee! Deocamdata raman cu vrutul 
|
 |
|
E mascul sigur. Pun si o poza in care l-am surprins pe el in prim-plan. Si una in care se vede v?lurirea apei la suprafata.
Denisa, multumesc! Inca nu sunt sigura ca vreau sa fiu bunica. Poate e ea doar mai durdulie-asa. Cine stie...
Liv, am citit despre reproducerea pestilor din specia gourami albastru. Cum astia ai mei cic? sunt obtinuti in mod artificial din gourami albastru, ma gândesc ca s-ar aplica si la ai mei. Doar ca nu am gasit vreo informatie clara cu privire la ce dimensiuni pot avea specimenele apte de reproducere. Dodoloata mea platinum are vreo 6cm din ochi, nu sta la masurat, ar fi culmea. Daca poate ajunge la dimensiunea maxima de 13-15 cm intr-un an, atunci Perla mea are juma de an cu aproximatie. Nu e prea tanara pentru astfel de... experiente?
|
 |
|
Am revenit sa va plictisesc!
1. Despre CO2
Va multumesc din nou pentru explicatii si retete. Le salvez pe toate si le voi aplica cel mai probabil peste vreo luna. Azi am apelat la o solutie mai simpla (a se citi mai comoda, din lipsa de timp, poate nu cea mai eficienta). Deci am pus CO2 de la Dennerle Bio 60 dimineata, inca nu face bule multe, mai am de asteptat. Am si replantat cateva fire de Ludwigia care ieseau din apa. Am scos si filtrul intern, l-am lasat doar pe cel extern, Eden 501, in care am juma de litru de Ada Rio Bio si juma de inele ceramice. De ce am scos filtrul intern? Pentru ca era inestetic, ocupa spatiu si am facut o maaare descoperire: am astupat capatul spray barului si acum are mai multa presiune, face valurele la suprafata apei (cateodata lucrurile simple sunt asa de.... simple  - noroc de un filmulet pe youtube in care era prezentat nu mai stiu ce filtru extern, al carui spray bar avea un dop in capat - al meu nu are). Deci am circulatie a apei? Voi observa cu atentie cateva zile.
2. Dilema de-ale pestilor
Inca o descoperire pe care am facut-o zilele astea... Eu credeam ca am in acvariu trei femele dragalase si cumintele. Ei, bine, am de fapt doua femele si un mascul  Probabil au ajuns la maturizare sexuala si masculul si-a scos aripioara ascutita la vedere. Si daca tot sunt maturi din toate aspectele... gourami platinum, care e femela, are burtica putin cam maricica. Nu m-as pripi cu concluziile, dar parca nici prea hranita nu e, ii hranesc o data pe zi. Platinum si masculul gold gourami ar avea un comportament de pereche, cealalta femela e nitel cam fugarita de mascul si sta, prin urmare, numai ascunsa dupa tufa de Ludwigia (drept e ca e si mai mica si mai sperioasa). Temperatura constanta din acvariu e de 26 de grade. Pun ceva pozici sa va dati cu parerea. Stiu ca nu se vede prea bine, dar din cele vreo 30 de poze, astea mi-s cele mai clare.
Acu vine intrebarea: ar trebui sa pun acvariul mic la ciclat?
|
 |
|
Mai intai, multumesc pentru timpul si rabdarea pentru a scrie acest raspuns, e de salvat. Am citit de vreo trei ori, am procesat, am vazut si cateva videoclipuri pe Youtube cu si despre reactorul Sera, bombe DIY. Vazusem candva si filmuletul la care ai pus link, dar pe-atunci nu intelegeam mare lucru
Am vazut ca reactorul Sera poate fi folosit extern, adica nu trebuie sa mai ocupe loc in acvariu. Se cupleaza la filtrul extern - daca am inteles eu bine. Bomba de CO2 nu pare cine stie ce filozofie, imi voi face curaj sa o fac eu, daca nu-mi iese, o sa iau o rezerva de aceea de la Dennerle. O rezerva de aceea in Animax e 33 de lei, deci in timp nu cred ca e prea rentabila.
Numaratorul de bule... ramane tema mea pentru maine.
Eu tot Ludwigia Repens Rubin am. Creste vad, am facut o tufa mica. Asa e, frunzele de jos sunt verzi si la un moment dat se ingalbenesc si le iau eu sa nu putrezeasca. Nu stiu cum as putea face sa ajunga lumina si la partea de jos a plantei, dar varfurile sunt ok. Cred ca am aproape doua saptamani de cand am revenit la fertilizare si merge mai bine. Si Anubias are frunze noi, iese cate una la 2-3 zile. Sunt micute, e drept, iar pe cele mai mari le-am mai tuns eu, imi acopereau Ludwigia. Cred ca si cu ceva CO2 ar merge mai bine.
Deci CO2 cat mai curand...
|
 |
|
Am revenit cu o fotografie, nu prea reusita, ma saboteaza aparatul si lumina din acvariu.
|
 |
|
Denisa, rabdare si pestisori sanatosi! Cu tratamentul nu ma pronunt ca nu am nici cea mai vaga idee sau experienta.
Cu privire la schimburile de apa in urma curateniei... si eu pateam la fel. Insa mi-a trasnit prin minte o idee: curat substratul si colectez apa in bidoane de 5 litri (tie cred ca-ti este suficient unul singur, mie imi trebuie doua). Adaug un bidon cu apa curata declorinata, iar restul completez cu apa din bidoanele in care am colectat apa din acvariu (pana curat eu si sticla si frunzulitele desprinse sau ce mai gasesc de facut, apa aceea se decanteaza) pana ajung aproape de buza acvariului. Asa nu fac nici schimb prea mare de apa, si e si curatel in acvariu  Cand voi fi sigura ca am scapat de diatomee, voi reduce si eu schimburile de apa (ma refer la frecventa lor).
Toate bune!
|
 |
|
Tonisoru wrote: Uite si poze cu acvariul. Intr-una din ele, daca te uiti atent, ii poti vedea pe Sleepy si Grumpy in locul lor de prins chestii invizibile din apa.
Arata foarte bine acvariul tau, imi place  M-am uitat inca o data si la primele pozici si cred ca arata mai bine ca la mine  Numele pestisorilor sunt haioase, nu prea ii vad pentru ca nu se deschid pe Plici.ro la mine. Si ale noastre au nume: Perla (Platinum Gourami), Steve si Fricoasa (Gold Gourami) - fie-mea e autoarea
Domnu' Pavelescu uita de lady Faye sau am inteles eu gresit - parca tot fata e  Apropo de fete care au ''prins'' microbul...
|
 |
|
Buna seara!
Revin cu vesti bunicele. Am aplicat cu strictete ce m-ati sfatuit voi. Incet-incet Microsorum a scapat de diatomee, a mai ramas ceva pe Anubias si pe Ludwigia. Un fir de Ludwigia iesise binisor deasupra apei asa ca am taiat-o si replantat-o. Unele frunze incepusera totusi sa sufere, pentru ca oprisem tratamentul cu Ferropol, asa ca am revenit la fertilizare, dar dozata zilnic, la acvariul meu (cam 40l apa) pun cam 1,5 ml de Ferropol pe zi + EasyCarbo - 1ml/ zi. Acum si-au mai revenit, nu mai sunt asa de galbene frunzele.
Echinodorus are frunzulite noi rosiatice, dar aproape toate care au aparut dupa ce am pus planta in acvariu sunt mai ascutite si au o nuanta semitransparenta. O fi fost crescuta emers? E normal sa fie frunzele mai transparente? Frunzele mai latarete mai vechi se ingalbenesc si apoi se fac maronii si mor. Le tai cum vad ca se fac maronii.
Fetele mele gourami sunt de o luna la noi, sunt in regula si asta ma bucura mult. Le hranesc cam o data pe zi si asa fac mai putina mizerie. In rest ciugulesc ele ceva, habar n-am ce, de pe frunze, substrat...
Din pricina curateniei si a schimburilor frecvente de apa (cate 5 l la 2-3 zile) nu prea mai am melci comunitari, am mai zarit unul pe o frunza.
In continuare voi schimba cate 5 l la 2-3 zile pana dispar diatomeele si sper sa scap de ele.
Ape limpezi cristaline si pesti sanatosi!
|
 |
|
Liv wrote:Nu mai muta plantele de colo colo. Nu le place si le trebuie un timp de adaptare. Timp care la mine a fost de aproape 3 luni - la unele.
Ludwigia Repens Rubin mi-a iesit desupra apei in 2 luni de cind am inceput fertilizarea si aditia de CO2 (simultan). Are peste 40 cm inaltime si a inceput sa piarda frunzele inferioare. In schimb fiecare fir a dat 3-4 lastari. Trebuie sa bag foarfeca si sa mai adoag ceva lumina - sint ca si tine pe la iluminat mediu.
La marea majoritate diatomeele dispar dupa citeva luni cind acvariul se stabilizeaza - e din citite asta. Nu am avut "noroc" de ele, am "doar" BBA.
Liv, chiar am dat azi de un post de-al tau mai vechi. Incerc sa invat de la fiecare cate ceva
Stiu ca nu e bine sa mut plantele, am tot incercat sa le pozitionez in asa fel incat sa fie multumite cu lumina de la neonul care era pus oblic, asa se pricepuse electricianul  Ieri mi-am facut curaj si mi-am bagat eu nasul. De-acum nu mai am oricum vreo combinatie de facut, deci vor sta acolo unde sunt. Aditia de CO2 e putin prea high-tech pentru mine  sper sa ma descurc cu EC deocamdata.
Diatomeele ma deranjeaza pentru imi fac frunzele maronii si necajite. Ludwigia pare mai sensibila. Sper sa reziste, ca mi-e draga. Daca nu, o s-o iau ca pe o lectie. Si trebuie sa ma autoeduc sa fiu mai rabdatoare si sa ma abtin, sa gandesc din perspectiva conditiilor pe care le am de oferit.
O tentativa de BBA cred ca am avut si eu. Nu am asteptat prea mult ca sa se confirme. Aparuse pe frunzele subtiri ale lui Lilaeopis si apoi pe Java moss (aveam o pietricica de lava cu planta asta). Le-am scos pe rand. De cand am neonul asta pare totul ok, dar tot stau ca pe ghimpi.
Mult succes si ape fara alge si plante sanatoase iti doresc!
|
 |
|
Update: Am refacut instalatia electrica, asa ca neonul sta frumos sub capac mai in spate, paralel cu marginea capacului (va amintesc ca e un Diversa OptiPlant de 24 de W, ceea ce inseamna aproape 0,5 W/l util de apa). Ghiciti cine e happy  Ati ghicit: Ludwigia mea care a inceput sa perleze. Drept e ca perleaza o vreme dupa ce pun EC, dupa aia nu mai vrea.
Am mutat plantele, asa incat sa aiba fiecare portia potrivita de lumina, Microsorum e insa cam inalta si tot ajunge la lumina destul de intensa.
Nu mai am biofilm de cand am ridicat filtrul intern mai sus deasupra apei, sa cada apa filtrata cu jet.
Melci nu pea mai am, mai gasesc morti pe substrat, adica masa aceea gelatinoasa alba banuiesc ca sunt melci, desi nu gasesc si cochiliile. Ori nu prea au ce manca, ori am Ph-ul apei prea mic (sau prea mare de 7, nu mai tin minte exact cum trebuia sa fie).
Lupt in continuare cu diatomeele, asa ca reduc programul de lumina la 6 ore (aveam 7), adaug in continuare Easy Carbo, renunt o vreme la Ferropol (ultima oara am pus miercuri 5 ml), fac schimburi de apa mai dese (o data la doua zile cate 5 l). Voi hrani fetele o singura data pe zi. Sa vedem ce iese. Acvariul nu sta direct in lumina de la geam, sta langa un sifonier, deci cumva ar trebui sa fie umbrit de latura acestuia.
Intrebare: Daca am inca diatomee inseamna ca plantutele mele nu reusesc sa consume toti nutrientii? Adica raspunsul ar fi da, din ce am citit pe-aici. Am plante cu o crestere destul de lenta: Anubias barteri nano, Microsorum. E destul de plantat acvariul?
Si inca o intrebare: Pe viitor, un pic mai indepartat, ma gandeam sa schimb filtrul extern. Am deja un prefiltru SunSun. As putea cumpara un filtru extern din aceeasi gama? Aveti recomandari? De Eden nu sunt multumita pentru ca nu are capacitate prea mare pentru material filtrant biologic, nu are putere sa impinga apa prin teava aceea de "out" cu gauri, desi l-am asezat la acelasi nivel cu acvariul. Poate as putea scoate filtrul intern din acvariu daca as avea un filtru extern eficient?
|
 |
|
Arata bine. Bravo!
Ca o sugestie (doar imi dau cu parerea): daca mai pui putina apa, asa incat sa ramana 1-2 cm pana la buza sticlei, pestisorii tai vor avea mai mult spatiu de inot si va fi si mai estetic.
Scoate si pietrele acelea colorate, acvariul va arata mai natural fara. Sa-ti spun ca eu am avut castel de ceramica la inceput? Acum imi place asa de mult cat mai natural, incat ma deranjeaza si filtrul pe care inca nu l-am mascat corespunzator.
Si daca as avea Valisneria in acvariu, as pune-o intr-o tufa intr-un colt, ca sa "curga" pe suprafata apei pe lungimea acvariului. Asa am vazut si eu pe la specialisti si-mi place mult aspectul.
Succes cu nasitul puilor de guppy!
Toate bune!
|
 |
|
Razvan87 wrote:
Am incercat sa atasez o poza insa e mai mare de 2048kb. Voi reveni.
Poti sa incarci pozele pe http://img.plici.ro/ si de acolo copiezi BBcodul pe care il pui in mesaj aici. Simplu
Succes in continuare!
|
 |
|
Denisa, daca te ajuta... eu opresc filtrele cand le dau de mancare, asa incat granulele cad vertical in apa, iar pestii le mananca in cadere. Si imi bag si degetelele cu mancare putin in apa, am observat ca e mai bine asa, evit sa le las sa pluteasca la suprafata apei.
Biofilmul acela de care vorbeai a aparut si la mine, noroc ca ai scris tu, ca asa l-am remediat si eu. Deci trebuie sa-ti multumesc  Eu am schimbat 30% din apa si am ridicat filtrul intern putin ca apa filtrata sa cada putin in jet deasupra apei si face si valurele si bule de aer in apa.
Toate bune!
|
 |
|
Bine ai venit pe forum!
Ce descrii tu acolo pare a fi gris. Ar trebui sa cresti temperatura apei la 30 de grade pana dispare afectiunea. Nu ai mentionat îns? daca ai înc?lzitor sau un termometru sa vezi ce temperatura are apa.
O alta problema de care nu cred ca stiu este ca ai prea multi pesti in cei 30 de litri. Ai plante in acvariu? De cand ai pestii. Ai ciclat acvariul înainte de a introduce pestii?
Daca nu ai plante, pestii tai se streseaza, au nevoie de ascunzatori. Orice schimbare in mediul lor (temperatura, calitatea apei) ii poate afecta. Stresul scade imunitatea pestilor. Acei guppy sunt de regula foarte vivace. Faptul ca stau impietriti cum zici tu indica faptul ca fie sunt bolnavi, fie se simt amenintati. Langa filtru e singura lor ascunzatoare. Parerea mea (si eu sunt incepatoare si am gresit ca tine) este sa reduci numarul pestilor, e bine sa lasi doar neonii daca ai mai mult de 5-6 sau doar guppy etc. Ofera mai multe date despre acvariul tau pentru ca cei mai experimentati ca mine sa te ajute cu sfaturi.
|
 |
|
Radu_B wrote:Despre noul aranjament: ai pus toate plantele verzi in stanga si cele rosii in dreapta. Ei dar asta n-ar fi o problema... asa-ti place tie
Problema e ca microsorum-ul sta in zona cea mai luminata a acvariului; asta creste si-n iad, asa-i place de mult intunericul.
Diatomee: nu, in cazul tau e vorba de un acvariu aflat la inceput. Cand se va echilibra si...maturiza vei scapa si de ele. Arunci cu banii aiurea. Ai grija si cu schimburile de apa. Tu ai un acvariu low tech unde, de obicei, nu e nevoie de prea multe schimburi de apa. Fa schimburi de 20-30% la saptamana sau 10% o data la doua zile. Schimburile mari de apa >=40% pot afecta pestii si plantele.
Material filtrant Ada: Nu stiu, nu l-am folosit. Eu in total am vreo 15 l de material filtrant (mini siporax<micromec<eheim substrat pro) si as fi dat o caruta de bani pe el. Dar tu ai nevoie de putin asa ca go for it!
Cu diatomeele m-am mai linistit, am incredere ca va disparea problema in timp. Voi face cum ai spus, schimburi de apa mai atente.
Problema e ca pestisorii astia fac ceva mizerie. Ori e negru substratul si se vede mai bine, ori sunt eu obsedata sa mearga bine, sa nu pateasca pestii ceva din cauza curateniei deficiente. Saptamana trecuta am facut curatenie de doua ori, din pacate am scos si ceva apa, in jur de 30% de fiecare data
Chiar imi plac pestii astia. Cred ca au si crescut nitel, au deja doua saptamani in acvariul nostru
Cat despre aranjament, nu mai stiu cum sa procedez. Am tot citit despre plantele astea, e drept ca nu sunt foarte pretentioase, exceptand poate Ludwigia. Mie si Echinodorus mi se pare cam sensibila, desi are doua funzulite noi de cand l-am pus prima data in acvariu si l-am mutat de patru ori pana acum. Microsorum si Anubias sunt prinse pe doua radacini Mopani. Acum cea cu Anubias e sprijinita de cea cu Microsorum asa incat radacinile fac si un tunel unde se ascund pestii uneori. Daca pun radacina cu Microsorum sa zicem pe dreapta in coltul mai putin luminat din spate si Echinodorus in fata e bine? Si pun Ludwigia in locul radacinii cu Microsorum. Astept unda verde de la specialist  Neonul e pus oblic, asa s-a priceput electricianul, deci Ludwigia ar sta la lumina. Si capra si varza ar fi impacate  (aici capra si varza fiind cele doua plante pe care le-as muta).
@ d-le Mihai, capacitea filtrului meu extern e destul de redusa, sa zicem ca pot incerca si Ada. Am deja Siporax inele ceramice in filtru, voi vedea daca e vreo diferenta. Desi daca o iau logic, materialul filtrant de la Ada e mai marunt, presupun ca filtrarea e mai eficienta decat cu inele ceramice.
|
 |
|
Nu mai pot edita mesajul anterior, nu stiu de ce.
Tot citesc despre diatomee... Credeti ca ar fi bine sa iau un test sa vad daca am silicati in apa? Sau mai fac schimburi de apa mai dese si astept sa vad ce rezultate are neonul fluorescent? Tot vreau sa dau comanda de material filtrant Ada.
Pff, complicata e acvaristica asta, dom'le!
|
 |
|
@stefanp, multumesc pentru sfaturi!
Am schimbat cate ceva, si sper sa fie ultima de genul acesta, mi-am dat peste cap si substratul si stresez si plantele.
Cam asa arata acum:
Am pus in spate niste coli albe, imi place mai mult asa, provizoriu pana fac rost de un autocolant. Am incercat si cu niste carton negru, dar parca mai bine se vad culorile pe fundal alb, deja am substratul negru.
Astept sa vad un efect al lampii fosforescente OptiPlant. Sunt abia patru zile de cand l-a montat electricianul. Sper sa scap de diatome. Pun in continuare EasyCarbo 1ml.
Ape linistite si plante fericite as putea spune!
|
 |
|
Koh-i-Noor wrote:
Plantele cu frunze mari sunt dificil de aranjat armonios, mai ales intr-un acvariu mic.
Cred ca cel mai mare ajutor ar fi sa vedeti lucrarile premiatilor:
http://showcase.aquatic-gardeners.org
(se alege anul > View entries si dupa aia categoria)
Ochiul se antreneaza cu timpul, ce-i important e persistenta
Mult noroc
Multumesc pentru link, am avut cu ce-mi clati ochii.  Maiestrie multa pe cm patrat...
Acu e cam tarziu pentru setup-ul asta. Voi incerca sa ma descurc cu ce am deocamdata. In primul rand pentru ca gourami ale mele au nevoie de acvariu bine spre foarte bine plantat (cel putin asa am inteles). In al doilea rand pentru ca pentru un acvariu amenajat macar prin apropiere cu acelea, trebuia sa iau pesti de talie foarte mica.
Mi-ati spus, stiu, dar eu... pitbull, pitbull. Eram prea concentrata pe gourami.
As avea o idee...
|
 |
|
|
|