[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Aquatica
Forum Index » Profile for Aquatica » Messages posted by Aquatica
De ce nu-mi place mie cum sunt aranjate plantele in acvariu oare? Nu prea am stil, viziune, ceva imi lipseste.

Ceva ajutor, va rog? Sugestiile voastre sunt pretioase pentru mine
Radu_B wrote:
Aquatica wrote:... daca vreti eu va pot povesti despre metafore, epitete, postmodernism, de astea.

Esti profesoara?

Radu_B wrote:La multi ani!

Ia uite ce-ti spunea baiatul asta aici...

Radu_B wrote:

Preamarite, ai avut dreptate Dar stii cum e la inceput, cand primesti mai multe sfaturi si nu stii pe care sa-l asculti. Deh, omul din greseli invata
In alta ordine de idei, Edenul meu sta la acelasi nivel cu acvariul, flow-ul nu e prea puternic, si impreuna cu filtrul intern Aquael ASAP300 face el ceva curent de apa suficient sa-mi duca mancarea prin tot acvariul. Deci zic eu (ca la fata locului poate fi altceva, ochiul meu e neexperimentat deocamdata) ca nutrientii, asa cum ziceai tu, sunt transportati cat de cat.
In Eden am inele ceramice Siporax si o bucata de vreo 3 cm din buretele original pus pe partea de ''in''. Filtrul intern il dotasem cu un burete grosier si un saculet de Siporax mini. Dar voi schimba asa cum ai spus tu. Ada Rio Bio pentru Eden si burete cu perlon pentru filtrul intern - corect?

Dar ai o scuza...

te iertam

Multumesc! Promit sa fac tot posibilul sa nu mai fiu asa zurlie

Maroul de pe plante sunt diatomee. Pune mana si citeste

Pai am mai spus ca am diatome, nu eram insa sigura. Tot dadeam vina pe lumina - tubul acela cu leduri. Voi pune EC cate 1 ml. Si ca sa vezi ca-mi fac temele, stiu ca ar fi minunat daca as avea CO2 pentru plante. Nu perleaza mai deloc. Stiu ca trebuie sa echilibrez triunghiul acela lumina-nutrienti-CO2. Eu am mai pus Ferropol, dar de cand cu diatomele, nu am mai pus deloc. Mai trebuie sa citesc despre macro si micro fertilizare, aici nu prea am priceput foarte bine ce si cum. Sincer, mai citesc din posturi mai vechi, chiar si postul-curs al d-lui Lucian despre lumina, dar nu stapanesc prea bine nici limbajul, nici practica - daca vreti eu va pot povesti despre metafore, epitete, postmodernism, de astea. Dar omul, cat traieste, invata. :

Nu's ce-i aia "ciufi" verzi. Eu nu vad nimic in poza aia decat doi pesti suparati ca a iesit PSD-ul.

Da, pestii aia care nu stau la pozat. Dar au un comportament interesant. Uneori am impresia ca ne urmaresc activitatea cat suntem in camera.

Puncte verzi pe plante inseamna GSA aka Green Spot Algae. E naspa

Ok, tema de studiu. Totusi nu am pete verzi pe geam, iar pe frunze apar niste firisoare in palcuri, aproape neobservate, ca sunt mici. Lilaeopis l-am scos pentru ca nu-i mergea si avea niste smocuri pe marginea frunzelor - eu am presupus ca e BBA. Ultima oara cand am facut curatenie in acvariu, am taiat si vreo doua frunze de microsorum afectate de algele astea de care vorbesc. Le tin sub observatie si sper sa nu evolueze.
Dar intrebarea mea acum e: mai pun Ferropol sau nu?
Si inca o intrebare: diatomele astea inteleg ca vin dintr-un dezechilibru. Nu am CO2 si probabil iluminatia proasta de pana acum. Le las in pace sau fac shimburi de apa mai dese?
Tin sa adaug ca mancare in surplus nu ramane pe substrat, mananca fetele astea ale mele tot. Le dau mancare de doua ori pe zi cate putin. La trei zile le-am dat si artemia congelata si uscata pe care le-am maruntit-o. Una din din fete se infrupta si cu ouale melcilor comunitari. Tot ciugulesc cate ceva

LE Ce-oi fi facut de mi-a iesit albastru tot mesajul?
Bine va regasesc in noul an! Sa fie asa cum vreti voi!

Day 1: am neon fruorescent de 24 W "plantat" sub capacul acvariului. Da o lumina mov-albastruie, mai slaba parca decat cea a tubului cu leduri, dar si mai suferitoare la privirea oamei subsemnate
Din nefericire, plantutele mele au cam suferit. Frunzele care au stat direct in raza ledurilor au o pojghita maronie pe ele, se ia cu mana. Si au mai aparut niste ciufi verzi pe unele frunze (pun o fotografie sa vedeti). Sa vedem ce minuni face neonul asta zilele astea. Am marit nitelus si timpul de iluminare, de la 6 ore la 6.30 si voi mai mari progresiv (asa am mai citit pe la voi, daca nu fac bine sa-mi spuneti).

image

Pun EasyCarbo de vreo saptamana. Am pus mai intai 10 picaturi/zi, apoi 15 si azi am pus 20, adica 1 ml, la cei aproximativ 40 de litri volum efectiv de apa, 54l brut (capacitatea acvariului). Sa merg in continuare asa sau scad la 15 picaturi?

Si ca sa fiu in ton cu titlul topicului, substratul nu mai miroase, apa e ok, pestisorii sunt vioi si saritori (noroc de capac).

Editez sa va spun ca in spatele acvariului nu sunt bule de aer, ci un poster tare rau aplicat, rusinica mie

Ape limpezi sa fie!
Gata si vacanta mea, am revenit la acvariul meu care a supravietuit cutremurului. Acu doua zile l-am populat cu trei gourami mici, mici, de vreo 2 cm. Plantele sunt ok, Ludwigia merge si ea, Lilaeopis inca rezista. Melcii nu prea stiu pe unde sunt, ba ii vad, ba nu-i vad. Cert e ca imi curata frunzele de alge si frunzulitele moarte. Deci melcii comunitari rulezzz Se cam inmultesc, dar daca oi vedea ca sunt prea multi, gasesc eu un melc asasin sa le vin de hac.

Pun si pozici, desi aparatul meu foto e varza, mai ales la functia macro Si nici pestii nu stau la pozat.

image

image

Si Ludwigia mea care-mi place mult. Cred ca o voi inmulti in curand, are deja radacini mai sus pe tija.

image

Un an nou cu pestisori voiosi si sanatosi sa fie in acvariile tuturor!
Liv, buretele e ca o manusa, se scoate usor, nu-i bai. Deci îl pot curata usor.
Cu prefiltrul... da, l-am umplut cu apa din acvariu, am umplut si filtrul extern, dar la un moment dat filtrul extern elimina apa, doar ca nu intra apa in el. Din ce inteleg, trebuia sa traga apa din prefiltru. M-am chinuit putin cu adaptoarele alea sau cum se numeau (reductie?) pentru furtunuri, ca nu se potriveau chiar manusa. Acum ma gandesc ca poate tragea aer pe la imbinari, dar totusi nu curgea apa pe acolo. Am lipit si cu silicon. Motorasul de la Eden poate fi oare înlocuit cu unul mai puternic?
E vreo regula cu nivelul la care trebuie sa fie pozitionate filtrele externe/ prefiltrele?

Acum sunt pe picior de plecare. Ma duc la ai mei vreo 2-3 zile. Sper priza mea programabila sa-si faca treaba. Am facut de dimineata curatenie in acvariu, am pus si ceva mancare. Ferropol nu mai pun o vreme, ca vad ca am ceva alge, par a fi inofensive. Melcii s-au inmultit, acum am trei si depusesera oua in doua locuri: pe geam si sub o frunza de Ludwigia - de bine ce o adusesem )
Dupa ce ma intorc, imi iau inima in dinti si mai incerc o data cu SunSun - de felul meu nu renunt usor :p
Pana scriu cei mai priceputi ca mine, iti raspund ce am invatat si eu de la ei - asta dupa ce am gresit fatal si mi-au murit toti pestii.

Cel mai bine e sa astepti sa se cicleze acvariul, inainte de a lua pestii. Adica amenajezi acvariul, punand nisip/pietris si plante (depinde de ce fel de pesti vrei, nu toti se impaca bine cu plantele), faci rost de un filtru intern sau extern - in functie de capacitatea acvariului -, asiguri o iluminatie optima, apoi pui apa in acvariu si astepti vreo 4 saptamani. Daca vrei mai multe informatii, citeste despre ciclul azotului. Intre timp pui ceva hrana (preferabil fulgi) in apa zilnic, cate foarte putin, cat tii intre varful degetelor. Faci schimburi de apa de circa 25-30 % cu apa declorinata (de la robinet, dar statuta). Dupa cele 3-4 saptamani poti pune pestisori in acvariu.
Pana atunci mai poti citi despre pesti, compatibilitate, numar acceptabil etc.

Dar ca sa obtii un raspuns mai serios, pune toate datele: dimensiuni acvariu, filtrare, iluminatie etc.

Succes si rabdare! Rezultatele vor fi pe masura. Eu personal sunt in faza de ciclare acum. ;)
cristi.agapia wrote:
Si eu am un Eden 501. Sa vezi ce am facut: Am scos buretele din el cu tot cu teava aceea neagra gaurita care intra in el. Teava cu buretele intra perfect pe teava transparenta care trage apa din acvariu - si astfel se transforma in prefiltru. S-ar putea sa trebuiasca sa scurtezi putin teava transparenta. Filtrul l-am umplut cu inele de sticla sinterizata si acum o sa trebuiasca sa umblu la el mult mai rar. Singura problema e ca ar fi trebuit sa fie negru buretele - se vedea mai bine in acvariu. Daca ai nevoie as putea sa-ti pun si niste poze.

Cristi, multumesc pentru sfat. Am pus deja un burete pe teava din acvariu de la Eden. Aveam un buretel mai des negru, am invelit gratarul ala de pe teava cu el, l-am cusut cu fir de pescuit subtire si gata, am prefiltru
Am curatat si filtrul extern nitel, avea mucilagiu de ala de pe radacina de Mopani, si am adaugat si niste Siporax mini.

Sarbatori fericite tuturor!
Felicitari, imi place cum arata! Am vazut si pestisorii, sa fie sanatosi!

Sarbatori fericite!
Tonisoru wrote:
Am pus pestisorii asta-seara, 3 indivizi mititei de Ember Tetra.

Sa fie intr-un ceas bun, Tonisoru! Sa ai ape limpezi si pestisorii sa fie sanatosi! Abia astept sa-i pun si pe-ai mei in apa, dupa Craciun.

Cu Echinodorusul nu ai o idee rea. Mai astept pareri. Eu am mai avut Echinodorus, dar parca nu era asa de mic, nici nu stiu ce sa zic. Azi ma descurajasem nitel. Imi revin eu. Deocamdata ma concentrez pe cozonaci
Na, alta aventura... Nu merge chestia cu prefiltrul. Am o banuiala ca filtrul extern Eden 501 nu e suficient de puternic. Asta sau poate nu am facut eu ce trebuia, desi m-am chinuit ceva timp. Sa nu mai punem la socoteala antitalentul meu la facut lucruri tehnico-practice. Am pus si eu o bucata de burete ca prefiltru la teava de "in" a filtrului extern. Daca mai am rabdare, mai incerc dupa sarbatori. Daca nu, am un prefiltru Sunsun de vanzare.
Dragii mei, stiu ca ar trebui sa ma ocup cu pregatirile pentru frumoasele sarbatori, dar iata ca mi-a ajuns in sfarsit si ultimul colet pe care-l asteptam. Am deci plantute noi si autocolant, prefiltru, material filtrant bip... Fac retusurile finale, zic eu.

Problema e ca nu-mi prea place cum stau plantutele, am pus astazi Ludwigia repens rubin si Echinodorus red chameleon. Echinodorusul nu-si prea gaseste locul, din pacate. Am incercat sa-l pun in spatele radacinii cu Anubias, dar nu se mai vede de acolo. In centru langa Ludwigia merge si nu prea. Am vrut plantele astea doua pentru ca sunt rosii si ar contrasta frumos cu substratul.

A doua problema e de fapt o dilema. Am pus zilele astea o hartie alba in spatele acvariului si arata binisor. Acum cu autocolantul albastru parca nu-mi place. Ori chiar nu merge, ori m-am obisnuit eu cu hartia alba si cu pozele voastre profi.

Si o alta problema... am alge, de alea verzi care se unduiesc pe frunze. Inca nu m-au invadat, ciudat e ca sunt doar pe frunzele de Microsorum din centru, adica de la lumina. Lileopis are ceva maroniu pe frunze si are si frunzulite noi, dar parca e totusi afectata. Pun o poza, deocamdat? de pe telefon. Ma apuc de montat prefiltrul, pe care l-am spalat cu apa din acvariu.

PS Stiu ca fac numai prostioare, asa e cu incepatorii cred. Cert e ca visez la un moment când voi fi macar pe un sfert de priceputa ca voi
Ai inceput mai tumultuos asa, dar la priceperea ta sigur totul va fi bine. Sunt convinsa ca acvariul tau arata minunat acum
Sigur voi retine tratamentul pentru BBA, desi sper sa nu fie nevoie sa-l si aplic.
Gata, am identificat "intrusul": e melc Physa sau ceva de genul. Evident ca-l iubim si ne gandim la nume ??
Noutati de ultima ora: mai am un pui de melc . Maine e zi de curatenie, voi fi atenta si la ei, dar... misterioase sunt caile Domnului
Tot maine aplic inca o doza de ingrasamant si de EasyStart. Anubias are frunzulite noi si radacini viguroare, chiar ca e o planta pentru incepatori dezastruosi ca mine Microsorul rezista eroic, dar Lilaeopis e maronie

O greseala pe care o faceam si am descoperit pe undeva ca nu trebuie sa bag sifonul ala prea profund in substrat. Mi l-am deranjat, normal, dar nu-l mai pot "coafa" acum.
@Tonisoru, arata fantastic acvariul tau. Pestisorii tai se vor simti ca acasa Imi place cum ai pus pietrele. Si planta aceea inalta din spate arata tare bine, e rotala?

Liv wrote:Pot sa iti garantez ca acvariul Aquatica arata mult mai bine ca al meu.

Adica e vorba de mine? Nu prea cred
Tonisoru wrote:
Tu si cu mine vorbim aceeasi limba... Sa-ti traiasca melcul!

Multumesc, sa fie el sanatos! Si eu sunt convinsa ca vorbim aceeasi limba, din postarile tale
Imi place asa de mult sa stau sa ma uit la acvariu, abia astept sa aduc si pestisori.

Acu ma tot gandesc, ma rasucesc cum sa fac sa-i aduc acasa in siguranta pe frigul asta. Cred ca voi inveli punga cu pestii in ceva calduros, un fular tricotat sau ceva, si sar intr-un taxi. Parca tot la gourami mi-a ramas mintea Sa vad daca-i mai gasesc la petshop. Si am gasit si un site cu explicatii ca pentru mine-asa

http://www.wikihow.com/Care-for-a-Dwarf-Gourami
Radu_B wrote:

Pune si o poza cu acvariu sa vedem si noi ce si cum. Da-ne si noua o satisfactie

Da, da, Tonisoru, trebuie sa pui si niste poze, ne tii pe jar de ceva timp
Liv wrote:Nu fi prea ingrijorata. Acvariul e un sistem foarte complex pe care noi incercam sa il mentinem intr-o stare "fixa" placuta ochiului. Cit de bine reusim... e altceva. Ca a venit cu lemnele sau cu plantele nu are prea mare importanta. Fac si ei parte din ecosistem. O sa manince cite alge poate si poate se va inmulti - o sa vezi niste "chestii" gelatinoase pe geam.

Daca te deranjeaza - cu curatenie generala buna (buna, nu stricta) si aspiratul lor de pe geam o sa scapi de ei in 1-2 luni.

Eu incerc de 4 luni sa fac citiva sa se inmulteasca si nu prea reusesc - in ideea sa obtin un echilibru mai bun. Physa am 5-6 - intre 2-3 mm si 1cm. Planorbis apar si dispar la 2-3 saptamini.

Sint multi care au cu totul alta parere despre melci.

Cativa melci nu m-ar deranja sa ma ajute la curatenie , numai sa nu fie altceva. Si cand ma uit la punctuletul acela miscator mi se pare lumea in felurite moduri minunata
Cred ca am un nepotel Am ceva pe sticla din fata care se misca, un punctulet alb-galbui, pare a fi ceva cu un gat lung (ce caragios suna ). Din ce-am citit pe-aici, pare a fi pui de melc. Problema e ca nu am nicio vietuitoare in acvariu inca, cu exceptia chestiei aleia care se plimba pe sticla mea. Cum plantele le am de o saptamana si juma', tind sa cred ca o fi de la radacinile de mopani introduse acum doua zile. Alti vizitatori nu vad inca. Voi sta cu ochii pe el

Forum Index » Profile for Aquatica » Messages posted by Aquatica
Go to: