Dupa o experienta nefericita cu apa oxigenata in procent prea mare, am reusit sa-mi prajesc toti crevetii, 9/10 Espei Rasbora si 4/6 cardinal tetra.
Aparent corydoras n-au avut nici o treaba.
Foarte de rahat, deci mare grija cu apa oxigenata daca cititi ultimele pagini. De acum ma rezum la aplicat 2-3ml cu seringa, direct pe zona afectata de alge.
Macar nu mi s-a deciclat acvariul.
Anyway, cam asa arata acum compozitia dupa refacerea stocurilor; as fi renuntat la Espei dar mi-a fost mila de ultimul supravietuitor si n-am putut sa-l las singur.
PS: Acel black cory e ramas din vechi, n-am reusit sa-l prind dupa ce l-am fugarit prin tot acvariul, acum poate fi tovaras cu ceilalti cory mititei.
PS2: RIP Porcu', cel mai mare cardinal tetra
Lucian wrote:Concentratia "normala" de fosfati este in jur de 1mg/l (1ppm). Poti sa mergi pe ghicite. Cumperi EASY LIFE Fosfo. Conform prospectului lor 10 ml Easy Life Fosfo per 500 litri de ap? de acvariu va cre?te concentra?ia de PO4 (fosfat) cu 0,1 mg (0,1 ppm). Faci calcule si incepi sa pui la inceput cat sa ajungi la concentratia normala. Dupa 2-3 zile repeti operatiunea cu jumate de cantitate dupa care astepti pana faci schimbul de apa si adaugi cat ar trebui ca apa pusa sa aiba concentratia de 1mg/l. Dupa o perioada, 2-3 saptamani, daca GSA-ul de pe geamuri nu mai apare ramai la dozajul asta, daca mai apare inseamna ca plantele mananca din el si ramai cu concentratie mai mica si trebuie sa maresti dozajul saptamanal.
Cu teste poti sa sti cam pe unde te afli si ce si cat sa pui.
Bun, am luat EasyLife Carbo si Fosfo.
Presupun ca nu-i ok sa pun direct 10ml in 50 de litri (bine, practic sunt vreo 40) cat am eu ca sa-l urc din prima la 1ppm nu? Presupun ca dau soc la toate vietatile.
Cat ar fi safe sa pun, caci nici la ei pe site nu detaliaza.
Mi-am luat un test de PO4 de la JBL Aquatest - rezultat: 0 fosfati, amandoua recipientele transparente ca lacrima.
Prea multe plante halesc tot fosfatul aparent
Stiu ce zici cu simetria, golden ratio si alte alea, dar pietrele sunt mari iar acvariul mic (45cm), nu prea am spatiu sa organizez cum as vrea Poate la urmatoarea reorganizare imi mai bubuie mintea ceva.
Practic e doar filtrul de mascat, dar cam greu, l-am mutat asa ca sa nu-mi mai fluture toate plantele, incalzitor n-am, probabil vezi o prostie din aia de JBL Floaty pentru curatat sticla - bani aruncati daca ma intrebi pe mine
La fundal m-am gandit si eu, te referi pur si simplu la un autocolant negru lipit pe spate nu?
Cum fac aia 2-3 care se vad pe filmare faceau cam jumatate dintre ei. M-am apucat sa testez apa, totul ok, absolut nimic in neregula.
Iar astia au inceput sa faca toti deodata, ziceai ca-i invazia din Matrix.
Acum, la vreo jumatate de ora dupa vad ca s-au calmat; n-am mai vazut pana acum comportamentul asta.
Lucian wrote:Concentratia "normala" de fosfati este in jur de 1mg/l (1ppm). Poti sa mergi pe ghicite. Cumperi EASY LIFE Fosfo. Conform prospectului lor 10 ml Easy Life Fosfo per 500 litri de ap? de acvariu va cre?te concentra?ia de PO4 (fosfat) cu 0,1 mg (0,1 ppm). Faci calcule si incepi sa pui la inceput cat sa ajungi la concentratia normala. Dupa 2-3 zile repeti operatiunea cu jumate de cantitate dupa care astepti pana faci schimbul de apa si adaugi cat ar trebui ca apa pusa sa aiba concentratia de 1mg/l. Dupa o perioada, 2-3 saptamani, daca GSA-ul de pe geamuri nu mai apare ramai la dozajul asta, daca mai apare inseamna ca plantele mananca din el si ramai cu concentratie mai mica si trebuie sa maresti dozajul saptamanal.
Cu teste poti sa sti cam pe unde te afli si ce si cat sa pui.
O noua zi, o noua surpriza Alge green spot - in afara de redus lumina (sunt deja la 8 ore), si verificat fosfatii + suplimentat daca sunt la zero, presupun ca nu-s alte solutii nu?
Melcii ies din discutie din cauze de PH, am avut 3 neriti acum vreo luna dar dupa 1 zi doua au lesinat.
De pe geam o racai eu cu o racleta, dar a inceput sa apara si pe fruze la unele plante - din ce am citit ar trebui sa le rup frunzele afectate dar le-as sluti rau.
Ma gandeam daca sa arunch o "bomba" cu apa oxigenata din cand in cand.
Carbonat gasesc la farmacie cred, iar bicarbonatul creste doar una din KH si GH, nu mai stiu care.
Oricum, pe site la Amazonia scria ceva de genul ca nu-i recomandat sa incerci sa cresti PH-ul.
ADA Amazonia is originally acidic, with a pH level of 5.0-6.0, and it makes water more acidic. If water change is performed using water with a pH level close to neutral, the pH level of aquarium water gradually increases towards neutral. On the other hand, if alkaline water with a higher pH is used for water change, ADA Amazonia´s function to lower pH level is weakened and this can lead to various adverse effects. Aquatic plants usually perform photosynthesis actively and grow healthy in acidic water with lower pH and carbonate hardness (KH) levels. That is why mildly acidic water realized by the use of ADA Amazonia is suitable for growing aquatic plants. In contrast, in mildly alkaline water with a pH level higher than neutral, aquatic plants do not show active photosynthesis and their growth is slowed. On top of it, mildly alkaline water promotes the leaching of humic acid contained in ADA Amazonia and aquarium water turns to yellow or brown. If the tap water used for water change is around pH 8.0 or high in carbonate hardness, it is recommended to use "be Soft", an additive effective for lowering pH and carbonate hardness levels, during water change to improve the water quality.
Cum pot sa-mi cresc simultan KH, GH si Ph?
Dupa un schimb de apa am valorile ok la toate 3 (Ph pe la 6.8-7), apoi in maxim 1 saptamana imi cade PH-ul spre 6.4, iar GH si KH spre zero.
Am incercat o solutie de la JBL Ph UP sau ceva de genul, insa nu pare sa dea rezultate pe termen lung.
Nu ma deranjeaza neaparat faptul ca trebuie sa fac schimb de apa saptamanal, cat mi-e frica ca atunci cand voi pleca in concediu in 2 saptamani gasesc totul mort.
Bai fratica.... Azi mi-au mai venit 5 amano, 3 maricei si 2 super mici.
In seara asta ma uitam si eu la acvariu ca omul, si vad un amano mare ca sare pe unul mic si nush ce rahat ii face ca si cand ar manca, apoi ala micul abia mai misca.
Apoi trece alt amano mai marisor si sare si asta pe cel mic. Acum abia mai misca dintr-un picior.
WTF just happened? Mi-au halit 12 lei asa de distractie? Sa fi fost bolnav sau pe moarte ala micu'? Stiam ca in general crevetii mananca doar mortaciuni.