| Message |
|
|
|
Oameni buni, nu are rost sa interveniti cu ceva. Prin fierbere se scoate doar aerul din fibra lemnului si se face o oarecare sterilizare a acestuia.
Maronirea apei de catre mopani e un fenomen normal. La fel de normal ca durificarea apei de catre pietrele calcaroase. Lemnul de mopani e cunoscut pentru proprietatile lui in ce priveste eliberarea de tanin in apa (uneori dureaza ani intregi pana secatuieste lemnul) si pentru actiunea de acidifiere a apei (coboara pH-ul, cu alte cuvinte). Mopanul nu e numai un simplu element de decor, ci se foloseste in special la acvariile sudamericane, asa cum piatra calcaroasa e folosita la acvarii africane.
|
 |
|
|
buzunar wrote:Dalles, sunt camere si camere. De exemplu in New York in cladirile alea inalte nu se deschid geamurile niciodata si n-am auzit sa cada pe spate de mirosuri si toxine...
N-ai sesizat un aspect: cladirile alea inalte au WC-uri pe etaj. E o diferenta uriasa fata de un acvariu. Oamenii au mare grija sa-ti tina propriul kk cat mai de parte de propria papa.
Pestii nostri n-au sansa asta. Ei isi fac nevoile fiziologice in aceeasi apa in care inoata, dorm si mananca.
Si nu isi face nevoile numai unul, si le fac fac toti, la gramada. Practic, acvariul devine un "cocktail" in care fiecare peste inoata in "zemurile" celorlalti. Si "zemurile" astea se aduna ceas de ceas, zi de zi, saptamana de saptamana si, la unii dintre noi, timp de luni intregi. Doar nu crezi ca un peste poate ramane sanatos intr-o astfel de apa.
Unii se mira ca pestii lor nu se curteaza si nu se imperecheaza in apa asta, iar puii lor, daca totusi au ajuns sa depuna, mor cu sutele. Aceia au o parere prea buna despre acvariul lor. Ei cred ca ofera pestilor conditii de lux dar de fapt ii tin intr-o balta imputita, infestata de fecale.
Scepticilor le propun un experiment simplu: sa incerce sa manance un sandwich intr-o latrina proaspat folosita de un coleg de-al lor de serviciu (daca respectivul n-a tras apa dupa el e si mai bine) si o vada cum li se schimba "optica" asupra vietii.
Imi cer scuze daca postul asta a iesit mai scabros, dar se pare ca altfel nu ma fac inteles: acvariul in care nu se schimba apa e, de fapt, o latrina.
|
 |
|
|
|
Si lumina? Te intrebasem si de lumina...
|
 |
|
|
|
Doar asa, ca sa mai elimini din apa tulbure, ai putea schimba cate 30% de doua ori pe saptamana. Dar eu zic ca pana nu-si fac bacteriile alea tot "dansul", o sa muncesti ca Mesterul Manole: ce faci ziua se darama noaptea.
|
 |
|
|
|
Man, daca ai filtru intern nu-ti mai trebuie si pompa. Filtrul face si aerarea apei. Sa le pui pe amandoua in acelasi bazin e ca si cum ai manca mamaliga cu paine.
|
 |
|
|
|
Ei, n-o lua nici asa!
Atat agitatia cat si curentul se pot regla. Nimeni n-a zis ca trebuie toate date la maxim!
In plus, trebuie sa aerezi chiar si in conditiile in care folosesti CO2. Daca ai pesti in bazin n-ai incotro.
|
 |
|
|
Pureci in nici un caz. Arunca-i si uita ca exista.
Da-le hrana vitaminizata, cat mai variata, asa incat in fiecare zi sa aiba alt fel de mancare.
Uite ce le dau eu alor mei : LINK.
|
 |
|
|
Uite, vezi ce se intampla cand nu gasesti si tu o poza, acolo, pentru o comparatie mica?
Inseamna ca am mers pe o pista gresita, eu am tot adunat informatii despre spori. Acum trebuie sa vad de ce au aparut radacinutele astea, ca atunci cand aveam lumina putina nu prea erau...
Culmea e ca am vazut si eu Vesicularia mea cu tije de spori deasupra apei. S-a intamplat anul trecut pe vremea asta, cand am avut o perioada cumplit de aglomerata, am cam neglijat acvariul, apa a scazut si o parte a plantei a fost expusa la aer. Dar atunci am crezut ca e vorba de un mucegai si tijele sunt micelii. 
|
 |
|
|
De cand am sporit lumina in acvariu (75 de litri cu 4x20W PowerGlo) am observat ca tufele de Vesicularia dubyana cresc mai rotunde, iar ramurelele razlete si mai expuse luminii fac dedesubt un fel de graunte cafenii. Intamplator, am facut cateva fotografii macro respectivelor ramurele si am descoperit ca acele graunte sunt, de fapt, niste capsule pufoase.
Am cautat pe net si am gasit ca Vesicularia se inmulteste si prin spori, ca orice muschi. Totul a fost OK pana cand am vrut sa gasesc si cateva poze cu capsulele de spori. Ei, bine, trei zile am tot rascolit netul cu diferite cuvinte-cheie, dar nu am dat peste asa ceva.
In consecinta, m-am gandit ca poate ar fi util sa pun eu vreo doua poze de-ale mele cu capsulele de spori ale muschiului de Java.
........... ......................
~~~~~~~~~~~~~
Later edit: am schimbat titlul topicului, ca sa se potriveasca cu informatia.
|
 |
|
|
Preferabil SUB apa. Deasupra clipoceste.
Sunetul nu e deranjant atat in domeniul sonor cat in cel... simpatetic. Cu alte cuvinte: daca stai langa acvariu mai mult de cinci minute, iti vine... la toaleta.  Stii, efectul e asemanator cu festa aia de tabara, cand torni apa dintr-un pahar in altul la capataiul unuia care doarme. Si respectivul ori face pe el, ori se trezeste si fuge la WC. 
|
 |
|
|
|
Nu-ti cumparasi o racleta cu lama?
|
 |
|
|
|
Arata binisor pentru un acvariu nou.
1. Ii trebuie neaparat un background, ca sa nu se mai vada cablurile electrice in apa. Nu te complica deocamdata. Daca lipesti o hartie neagra pe geamul din spate ai rezolvat problema.
2. Mascheaza filtrul cu o planta. Nucusul ala de langa el e suficient. Daca il mai butasesti de cateva ori, o sa obtii o tufa in spatele careia filtrul o sa devina invizibil.
3. De asemenea, renunta definitiv la "perdeaua de bule" ca e kitsch. Echivaleaza cu un castel sau un scafandru. In natura nu exista asa ceva; decat bulele fine eliberate de plante, sub efectul luminii intense.
4. Verifica piatra centrala, pentru ca tare mi-e ca e de origine calcaroasa. Pune otet pe ea sau pe bucati din ea, daca s-a spart pe la colturi. Ma tem ca o sa faca o efervescenta ca sampania...
Nu in ultimul rand, da-ne mai multe amanunte:
- pesti - cati, de care;
- plante - cate, de care;
- nutrienti pentru plante folositi;
- iluminare - cate neoane, ce tip, ce putere, cate ore pe zi;
- filtru - ce marca;
- incalzire;
- substrat;
- elemente de decor.
PS: ai un JVC tare smecher. Imi place cum ies pozele.
|
 |
|
|
Schimbarea periodica a apei nu inseamna numai inlocuirea unor molecule de H2O cu alte molecule de H2O. Pestii elimina tot felul de "excretii", plantele de asemenea lasa in apa diverse "sucuri", melcii... nu mai vorbesc.
Intr-un acvariu perfect echilibrat aceste zemuri sunt asimilate de toate organismele, in mod incrucisat: plantele folosesc substantele fabricate de pesti, melcii folosesc resturile plantelor si pestilor, pestii... se mai descurca si ei...
Nu cred insa ca se poate vorbi de formarea unui astfel de biotop intr-un acvariu de 70 de litri. Poate intr-unul ca al lui Amano: Big Tank.
Intr-un acvariu mic intotdeauna raman substante reziduale, care se acumuleaza in timp!!!
Schimbarea apei echivaleaza cu aerisirea unei camere, in timp ce sifonatul substratului echivaleaza cu aspiratul sau maturatul. E infiorator sa-ti imaginezi cum e sa traiesti luni intregi intr-o camera in care stai langa propriile-ti dejectii, fara sa poti deschide macar un geam. Daca adaugi langa tine si cativa colocatari, cu propriile lor "mirosuri" si nervi, ajungi la concluzia ca puscaria e hotel de lux.
buzunar wrote:...La fiecare schimbare, parca era un facut, mai murea cate un peste pana cand am constatat ca apa de la chiuveta era cauza (chiar si tinuta 48 ore inainte de folosire).
Eu am dubii ca de vina era apa de la chiuveta. Am acvariu de 10 ani si stau in Drumul Taberei, la mica distanta de Militari, deci se poate spune ca avem aceeasi apa la robinet. Dintotdeauna am schimbat 30% din apa saptamanal, ba uneori si de doua ori pe saptamana. Niciodata - vreau sa zic: NICIODATA! - n-am avut probleme cu mortalitatea. Cu atat mai putin in ultimii 3 ani, cand spui ca ai avut tu dificultati.
buzunar wrote:Nu am facut nici un test pana acum 6 luni cand am cumparat un test Tetra de PH. De cate ori am facut testul am fix 7 batut in cuie fara nici o deviatie.
NUMAI testul de pH e irelevant. Sunt atatea toxine care se aduna in apa si care nu apar la testul de pH. Trebuie verificari si la duritate, nitrati, amoniac, fier, ...
|
 |
|
|
|
Poate trebuia s-o clatesti putin sub robinet inainte s-o bagi in acvariu, dar acum nu trebuie sa mai intervii cu nimic. Tulbureala aia trece de la sine, imediat dupa ce bacteriile colonizeaza noul "suport". Ai rabdare o saptamana - hai, doua, cel mult.
|
 |
|
|
PET wrote:observ o chestie putin ciudata. Sanitarii tot fug sus...iau aer...coboara...
Nu e nimic ciudat. Cory au respiratie mixta: branhiala si abdominala. Din cand in cand urca sa mai ia o gura de aer. La propriu.
|
 |
|
|
PET wrote:Tot un fel de rozaliu asa..mai metalizat...si pe la mijlocul abdomenului sunt negrii...negru care se continua asa...inspre coada...
Banuiesc Rasbora heteromorpha
|
 |
|
|
|
Gyrinocheilus aymonieri
|
 |
|
|
StarXi wrote:A inceput si masculul de molly sa aiba coada despicata.
Daca e doar despicata intre radii (si nu "mancata", ca la guppy) nu e neaparat semn de boala. Pestii, in agitatia lor, se mai agata cu inotatoarele in cate o tulpina, o buturuga sau o piatra si isi despica radiile. "Rana" se reface de la sine in 2-3 zile, nu are nevoie de nici un fel de tratament.
|
 |
|
|
Cam micut acvariul pentru "animalele" dinauntru: severum 30cm, acutirostre - 20cm, meeki - 15cm...
Background-ul mi se pare cam tern, de ce l-ai facut asa de plicticos? Parca sunt niste pereti de beton acolo, nu un mal de rau. Trebuia sa-i dai o forma mai neregulata, mai naturala.
De asemenea, cam slabut luminat: mai putin de 0,3 W/l...
Ce pot sa mai zic?... Mai trebuie lucrat.
Pentru inspiratie iti recomand sa rasfoiesti bine netul dupa poze de-ale meseriasilor. Ca sa-ti deschizi "apetitul" iti propun sa incepi cu AGA (ca tot au terminat concursul pe 2005) apoi arunca o privire si pe ADA, ca sa vezi si un curent oriental.
|
 |
|
|
|
Am votat lotusul.
|
 |
|
|