[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Da. Uite doua exemple pentru doua filtre diferite (ale mele):

fostul -----> image

actualul ---> image

"Oxigenarea" apei se face foarte bine asa. Fara zgomot, fara mizerie.
35 de centimetri nu e mult daca ai acvariul adecvat. Adica peste 150 de litri pentru un exemplar.

Uite aici o poza in care ii poti compara la marime cu niste nigro adulti sau cu un Echinodorus.

image

Era sa uit doua chestiuni: bala sunt pesti de card (deci trebuie tinuti cel putin cate 3-4 ca sa le mearga bine) si, cand mai cresc, le cam place sa sara din apa. Deci le trebuie capac zdravan.
blop blop wrote:Sugestia mea pentru cei care iubesc pestii si au statut de master sau admin chiar, este sa fie mai putin ingamfati, mai toleranti cu cei incepatori, pentru ca toti cei care intra pentru prima data in acest forum o fac pentru a se informa, pentru a afla si corecta greselile pe care le-au facut.

Te inseli. Nu e vorba deloc de ingamfare. De intoleranta... poate. Dar intoleranta NU fata de incepatori, ci fata de cei care nu se documenteaza si vor totul mura-n gura. Acvaristica are cateva principii de baza, care sunt trecute atat pe articolele de pe site-ul acvariu.ro, cat si stitch-uite pe forum la sectiunea "Coltul incepatorului". Oricine le poate trece in revista in 20 de minute. Daca nu le gaseste acolo, butonul "search" ii sta mereu la indemana si il poate folosi pentru orice sectiune a forumului.
Nu poti raspunde luni in sir la aceleasi intrebari: "de ce mor pestii mei multi? de ce miroase acvariul meu nou?, de ce am alge, desi am lumina numai de la soare?" In ritmul asta, forumul ar deveni redundant. Si nici spatiu de chat nu e.

blop blop wrote:Si ca sa va pun la incercare (pe masteri) am o intrebare: acvariu de 110 L de la substrat la linia apei, 2 carasi (Cleo si Aurel), 2,5 ani Aurel, 2 ani Cleo. De ce prefera ei sa asculte Mozart si se agita la Jose Hevia?

Uite, si tu cazi in acelasi pacat al ne-documentarii: subiectul s-a mai discutat la "Muzica.Stres sau incantare pentru pesti".
Deci ramane valabila vorba aia: "primul sa ridice piatra cel fara pacat".
StarXi wrote:Molly au un "dans" care mi se pare ciudat: inoata vertical de jos in sus si invers de cateva ori (5-10) amandoi (pereche) e normal ?

Da.

StarXi wrote:Plus ca toi pesti tot mananca de pe fund (chiar daca nu prea este nimic... Inseamna ca nu le dau destula mancare ?

Pestii sunt mereu in cautare de mancare. Nu inseamna ca mor de foame.

StarXi wrote:Ma gandeam sa renunt la functia de vibrator a filtrului (ii scot furtunul care iese afara)...

Foarte bine.

StarXi wrote:...si sa pun o pompa de aer cu o piatra de aer - perdea.

In nici un caz! Se vede urat, face zgomot, iti murdareste capacul si nu are nici o utilitate in conditiile in care ai deja filtru.

StarXi wrote:Mai face filtrul functia de baza ?

Bineinteles.

StarXi wrote:Jetul filtrului remane prea puternic ?

Ramane la fel ca inainte.
Ma indoiesc ca e de vina apa de la robinet. Ai acvariu abia de o saptamana, l-ai umplut cu pesti imediat, despre ciclare zici ca abia adineauri ai aflat... cum sa n-ai probleme cu apa? Asteapta sa se incheie ciclarea aia odata si o sa vezi ca apa o sa se limpezeasca incet-incet. Putem vorbi de anomalie in acvariul tau daca si peste o luna de azi inainte apa ramane tot tulbure. Pana atunci, rabdare si... abtine-te sa mai bagi pesti de sacrificiu in acvariul tau Auschwitz.

StarXi wrote:Apa plata este buna ?

Daca te tine buzunarul... da, e buna.

StarXi wrote:...Este posibil ca apa din zona unde stau sa fie de vina pentru aspectul "laptos" al acvariului - ca o ceata ?

He-he, te tii de poante. De unde vrei sa ghicim noi din ce zona esti?
Te rog, completeaza-ti - ca toata lumea de aici - locatia de la Profile.
-=Ultra=- wrote:Am spus in primul post ca nu am substrat. L-am aruncat acum vreo 2 luni.

De ce l-ai aruncat? Substratul are rolul lui: adaposteste nitrobacteriile.

-=Ultra=- wrote:Mai am totusi o intrebare:
Nu ii deranjeaza curentii provocati de filtru?

Ba da.

-=Ultra=- wrote:Cat despre veteranii acestui forum daca aveti ceva de spus on-topic va multumesc, daca nu lasati pe cei mai binevoitori sa posteze.

Ai grija, ca mergi pe gheata subtire. Pe forumul asta sunt oameni care chiar iubesc pestii. Prin faptul ca si tu afirmi acest lucru nu te face de acelasi soi cu ei. Conditiile in care ii tii demonstreaza exact opusul.
Niste cunoscuti de-ai mei au avut o vecina care, la fel, zicea ca iubeste cainii si pisicile. In apartamentul ei cu doua camere adunase de pe strada 12 caini si vreo 5 pisici. Nu ii scotea niciodata "la plimbare" si din cauza asta cand treceai pe hol pe langa usa ei te dobora putoarea care razbatea dinauntru. Apartamentul ei era un nesecat izvor de gandaci, care plecau frecvent in excursie prin vecini. La un moment dat, ceilalti locatari n-au mai rabdat mizeria si au chemat Protectia Animalelor.
Ei, bine, n-o sa-ti vina sa crezi ce s-a intamplat: bietele animale cu blana ingalata de mizerie adunata in timp au fost evacuate si femeia a primit o amenda grasa! Aceasta a fost cumplit de revoltata: cum sa pateasca asta tocmai ea, care iubea animalele alea ca pe copiiii ei? Chiar nu mai e dreptate pe lumea asta!?!?!?!?!?
krang wrote:... reiauaca am lumina multa in camera in pauza de iluminat cu neoane acopar acvariul cu ceva?

Da.
Carja Ioan wrote:Nici eu nu tin neapärat cä trebuie schimbatä apa, dacä nu le däuneazä vietuitoarelor din acvariu.

Insa NU poti face din aceasta afirmatie o regula pe care s-o recomanzi oricarui acvarist incepator. Iti trebuie foarte multa experienta acvaristica pentru ca sa-ti permiti sa procedezi astfel, dupa cum spui si tu "aici se vede dacä un acvarist i-si cunoaste hobby-ul sau nu". Eu nu-mi permit sa procedez astfel, desi am in spate 10 ani de acvaristica aplicata si 6 ani de citit pe Internet.
Pentru orice newbie trebuie sa fie LEGE schimbarea apei cat mai des posibil.
elrey wrote:...eu schimb cam 50% din apa odata la 6-8 luni, apa in acvarii este "lacrima"...

Eu, unul, nu te cred!
Insa daca vii cu niste teste "brici" de pH, kH, GH, NO2, NO3, NH3/NH4 poate o sa mai imbunezi!
Exact cu capcana descrisa de cei de la floridadriftwood.com mai prind eu ancistrusi cand se inmultesc prea mult.
Cateva precizari:
1. marginile taiate ale sticlei de plastic trebuie trecute putin prin flacara, ca sa se topeasca eventualele tzepe ramase de la foarfeca si care ar putea rani pestii;
2. in corpul mare al sticlei e bine sa se dea cateva gauri (10-12) cu o sula groasa, de vreo 5 mm, pentru ca pestii sa aiba flux de apa proaspata si sa nu se asfixieze inauntru. Sula, de asemenea, trebuie incinsa putin pe aragaz ca sa lase margini topite, rotunjite, care sa nu raneasca pestii.
3. nu face mai mult de trei legaturi intre cele doua corpuri ale sticlei, pentru ca pierzi timpul cu desfacutul lor.

Cand scoti capcana, trebuie s-o bagi imediat intr-o galetusa cu apa proaspat scoasa din acvariu. Tot in galetusa aia triezi si pestii, daca au mai intrat si altii.
Leo2003 wrote:...Eu m-am carat cu 10 Kg de artemia congelata dupa mine si... TZEAPAAA !!!...

De ce te plangi? Miscarea inseamna sanatate! Gandeste-te ce de muschi ai pus pe tine in ziua aia!

Cunosc un caz de acum doi ani, tot cu cineva de pe forum care avea plante moca. Omul a fost contactat de altcineva interesat, care insa i-a propus sa se intalneasca undeva in oras, pentru ca nu poate/nu are timp/ nu vrea sa ajunga pana la el acasa. Omul nostru, intelegator, a acceptat intalnirea. Ajuns la locul stabilit, dupa ce a asteptat degeaba vreo 20 de minute, a primit un telefon pe mobil de la respectivul interesat, care s-a scuzat ca nu mai poate ajunge la intalnire si l-a rugat sa i le aduca pana acasa, la usa!!!
Deci - va rog sa retineti: plantele moca se aduc la usa doritorului! Pai, ce? Pui omul pe drumuri pentru gratuitati?
krang wrote:Da... asta este feriga: Trichomanes javanicum. Ar trebui sa stiu ceva special despre planta asta?

Nimic special, in afara faptului ca nu e o adevarata planta de apa, ci de paludarium. A fost introdusa in acvaristica de vreun an sau doi, dar submers nu ii merge deloc bine. Stagneaza cateva luni, se acopera de alge, dupa care incepe sa se descompuna. La ea acasa creste in zone foarte umede (maluri stropite permanent de cascade mici sau mlastini calde) dar niciodata sub apa. Doritorii o pot creste numai in acvarii fara capac, cu becuri spanzurate din tavan, atasata de o buturuga sau de alta structura inalta, astfel incat frunzele sa iasa din apa.

In acelasi curent al plantelor non-acvatice introduse in acvaristica am vazut Dracaena scufundata prin bazinele din unele petshopuri. E o planta cu frunze lungi, vargate in alb-verde, pe care o cresc eu de ani buni in ghiveciul din fereastra, fara sa-mi fi dat prin cap vreodata ca trebuia s-o tin complet sub apa!!!

In articolul lui eug4you: "Lista neagra a plantelor de acvariu" sunt trecute aproape toate aceste plante comercializate aiurea in acvaristica.
krang wrote:...seamana cu feriga normala si are o culoare verde inchis.Radacinile sunt negre si puternice...

Eu banuiesc ca e Trichomanes javanicum.
Exact din aceeasi cauza sunt eu suparat pe crescatorii de scalari marmorati, koi, galbeni sau alte corcituri intre aceste soiuri.
Deontologic vorbind: cand o sa inteleaga omul ca Dumnezeu a creat cele mai frumoase specii si ca nu are rost sa-si tot bage nasul obraznic in facerea Lui?
In articolul Despre tuburile fluorescente scrie ca 45 cm.
ozi wrote:voi cum procedati cu turba??? si in ce exact o bagati....am tot citit "intr-un saculet de plastic sau nylon"...adica??

Adica - mai simplu - intr-un ciorap de dama. Innodat sau cusut si cu surplusurile de material taiate.
Bine ai venit printre noi!
Iti asteptam cu interes intrebarile, dar atentie: sa fie bine documentate! Acvaristica e o imbinare de stiinte exacte (chimie, fizica, biologie) si necesita cunoasterea notiunilor ei de baza inainte de a jongla cu cele avansate. Desi, ca posesor al unui acvariu de 300 de litri, nu prea cred ca esti chiar incepator. Ia zi drept, de cand te ocupi de acvaristica? :p
Daca tu vrei neaparat, bineinteles ca poti sa sufli CO2 in acvariu. Dar trebuie sa ai grija la cateva aspecte pentru ca activitatea ta sa aiba un cat de mic efect:
- CO2-ul trebuie suflat pe intreaga perioada cat e aprinsa lumina in acvariu. Dupa ce se stinge lumina, poti face pauza de odihna.
- Suflatul trebuie facut fara nici cea mai mica intrerupere de dimineata pana seara, pentru ca altfel se pot produce variatii de pH care fac mai mult rau decat bine.
- CO2-ul nu trebuie suflat brusc si cu putere, in cantitate mare, ci incet, in cantitate mica.
- Trebuie sa-ti pui un numarator de bule pe furtun, astfel incat sa sufli aproximativ o bula la doua secunde.
- E util sa montezi in acvariu un indicator permanent de pH. Asa o sa poti sti cand sa indesesti numarul de bule sau cand sa-l raresti.

Daca respecti regulile de mai sus, e imposibil sa nu reusesti in initiativa ta! Succes!
Da.
vyrussu wrote:Mda, ma asteptam intr-un fel sa-mi ziceti sa reduc inaltimea . Problema e ca vreau acvariul destul de maricel, dar nu imi permite spatiul sa-l fac cum as dori.

In plus, la un acvariu inalt mai apare o problema pe cat de simpla, pe atat de greu de rezolvat: daca - cu tot cu capac - e mai inalt decat lungimea bratului acvaristului (de la subtioara la varful degetelor) atunci nu se mai poate umbla cu mana goala la substrat. Imagineaza-ti ca vrei sa ingropi radacinile unei plante: cum faci asta daca nu reusesti sa atingi substratul? Folosesti unelte? E un chin, iti spun eu. Daca acvariul ar fi amplasat mai jos, astfel incat sa te poti apleca cu tot corpul in el, s-ar mai schimba situatia. Dar daca e pus pe o masa (sau oriunde la fel de sus) nu poti umbla inauntru decat aplecandu-te de pe o scara. Si aia sa fie asigurata sa nu se rastoarne cu tine cu tot peste acvariu.

Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Go to: