[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: scorpionul
Forum Index » Profile for scorpionul » Messages posted by scorpionul
narcis wrote:Este citit postul , poti incerca sa cauti in pagina home la rubrica pesti de apa dulce, vei gasi acolo informatia. Din mica mea experienta cu viviparii iti pot spune ca este un obicei ca inainte de fatare sa fie "cautata" pe la burta.

viviparii sunt pestii care nasc puii vii nu prin depunere de icre. Asta inseamna ca este ca la orice fiinta vie care naste pui vii. O "cauti la burta" inainte de a naste, asta ca sa depui samanta, si o faci cu mult timp inainte, si o mai cauti la nastere ca sa vezi ce ai produs. Pana atunci stam cu ochii pe geam si asteptam rezultatul. In cazul pestilor vivipari pestoaica mai este cautata insistent la burta in momentul nasterii puilor, nu ca i-ar interesa asta pe masculi( ca doar au vazut ei de multe ori cum naste o femela) ci ii intereseaza sa vada ce papa bun iese pentru ei de acolo. Asa ca, in opinia mea, daca femela este "curtata, controlata la burta" mai agresiv de cativa masculi si chiar de unul singur cateodata, si alearga bezmetica de colo colo urmarita de hoarda de "nesatui", nasterea deja a inceput, sau este pe cale sa inceapa.
viulian wrote:E aici un topic scris de bitanu care se ofera sa si construiasca pentru altcineva: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19085.page (e si un film de prezentare, cat si poze cum se face).
.

multumesc ca mi-ai adus aminte de el. Articolul era deja "fumat". Am zis sa-i fac un stik dar am uitat. Acum l-am bagat in "biblioteca"
viulian wrote:Acum imi trecu prin cap ca vei avea nevoie si de un reactor de CO2 pe furtunul de la filtru ... la atata volum de apa, nu cred ca merge un ceramic sau altceva in interior decat daca dai drumul la multe bule pe secunda si ai curenti puternici.
Nu e critic sa il ai insa, doar ca da o distribuire mai uniforma a CO2-ului in toata apa si mai putin gaz consumat.

stii ceva? aici sunt afon. Eu sunt foarte tehnic si perfectionist, dar sunt zone in care nu m-am bagat, de aceea nici nu emit ipoteze despre ele. Unde nu ma pricep, nu ma pricep si gata. De aceea am deschis acest topic atat de devreme fata de momentul in care voi incepe constructia, ca sa ma lamuresc cu toate cele.
stii cum este la mine? Am un perete mare si gol pe care va trona acvariul spre desfatarea privitorilor care trec pe acolo. Nu pot sa pun butelia nici in stanga , nici in dreapta si nici in spate ca nu am unde. Tot prin fata va trebui sa o scot si revin la aceeasi problema. Dupa gustul meu, standul nu trebuie sa depaseasca 75 cm, prin exceptie 80. Daca la inaltimea asta de 80 mai adaugi grosimea geamului 2cm( asa in mare), padul 1-2 cm, substratul 7-8 sau cat o fi, imaginea reala se ridica la 90 cm de la podea. Pentru efecte maxime vizuale, partea de sus a substratului nu are voie sa depaseasca 85 cm. De acolo in sus pot sa zic ca te rasfeti privindu-ti acvariul. Uite vezi, asa am stabilit inaltimea standului, din discutie in discutie
viulian wrote:
Pomacea face ravagii in HC dar e rezistent la ciclare si merge. In rest, arata bine.

pomacea face ravagii oriunde l-ai pune. Eu deabia am reusit sa scap de ei. Dupa ce mi-au facut pe kamikaze de multe ori, mi-au mai depus o gramada de oua. Toate frunzele din acvariu imi aratau de parca ar fi fost tinute in grindina afara. Mananca tot. M-am bucurat ca am scapat de ei. Nu mai zic de urmele pe care le-am gasit de multe ori pe covor( stiti voi, urme din acelea de melc, lungi si lucioase). Cel mai rau imi parea de ei cand cadeau de la 1m inaltime, direct pe covor. Cochilie, cochilie, dar tot pe ei ii durea spatele. Au ajuns donatii la un pet pana la urma. Asa ca si eu subscriu: atentie la plante ca e pacat de ele, iar daca nu ai un capac la acvariu ii gasesti pe jos. Daca ai capac, vei gasi pe el cuiburi de oua, arata ca niste mure dar sunt de culoare bej si tari la suprafata. Oricum vor incerca sa evadeze pe acolo pe unde iti ies furtunele de alimentare, sau prin orice gaura posibila.
In rest bine ai venit printre noi. Pe vremea cand aveam scalari, le facusem special pentru ei un acvariu de 70-80 cm inaltime, tot atata lungime si 30 latime. Lor le place foarte mult sa se plimbe de sus in jos.
stefanp wrote:Scuze de intarziere:
80 cm sunt pana la manerul buteliei. Reductorul nu depaseste nivelul respectiv.

multumesc. Este prea inalta pentru a fi bagata in stand. Cred ca voi merge pe o varianta mai mica= 7.5 kg. Inca nu stiu ce inaltime are. Am citit ca ar avea 65 cm pana la maner cu tot cu robinet, altii zic ca nu este nici o diferenta ca inaltime intre ea si cea de 10l. Diferenta intre ele consta in diametru. Nu stiu ce sa cred, care este adevarata dimensiune a buteliei de 7,5 kg ?
naitsirc wrote:Cred ca aici gasesti destul de bine explicat la ce e bun un sump:
http://reefkeeping.com/issues/2003-01/gt/index.php

multumesc pentru informatie. Am citit si m-am lamurit. Este interesant, ascunde rufele murdare ca sa zic asa, dar eu voi merge pe filtrele clasice. Era de studiat, recunosc ca acest subiect l-am evitat pana acum , dar nu am mai avut incotro

Daca inaintea link-ului se introduce si formula magica: http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u= avem varianta tradusa in romana
viulian wrote:BUTELIA DE CO2 NU SE TINE CULCATA.

bun, acum am edificat si aspectul asta. Deci ori iau o butelie mai mica, ori o pun intr-un colt cu un ghiveci pe ea. Cred ca renunt la varianta cu ghiveciul
cam asa este. Butelia 80, manometrele inca 5-6 cm, grosimea tevii cam 8( sus si jos). Asta inseamna cam 100cm. Plus spatiu de manevra 110. Adunam 60 acvariul si inca sa zicem 10 capacul si ajungem la aproximativ 180 cm. E mult prea inalt. Ai incercat figura cu butelia culcata? Da acelasi randament? Cine stie? Pentruca daca nu, voi lua o butelie mai mica si regandesc standul.

Intrebam de culoare stiind inaltimea de 80 a celor gri( am studiat si acolo). Ma gandeam in acelasi timp ca pot exista si alte butelii care nu sunt la fel de inalte. Pot avea aceeasi capacitate, dar o forma mai turtita, ceea ce m-ar avantaja enorm. Si pentruca la dimensiunea asta nu am vazut decat gri, speram si eu sa mai gasesc si alta varianta, ca doar nu or fi astia singurii care fac butelii

Ca si capac am postat in introducere un link catre capacul lui Antoniot( intra acolo si spune-mi ca parere ai). Nici prin cap nu-mi trece sa cumpar un capac gata facut, chiar daca e facut la comanda. Mi se pare foarte tare. Porcu( multumesc pentru idee)mi-a dat si el o idee de capac de sticla, dar eu cu sticla nu am prea fost prieteni. De mic spargeam multe sticle, acum am mai rarit obiceiul dar carenta ramane. Mama zicea ca sunt cel mai mare spargator de sticla pe care l-a cunoscut vreodata. Asa ca la un capac de sticla pe care sa il manuiesc mereu pentru accesul in acvariu imi da asa, putin fiori.

In ceea ce priveste descompunerea acvariului, si vinderea lui, asta nu se va intampla decat daca imi schimb locuinta( si atunci asta inseamna ca plec cu acvariu cu tot). In rest imi place sa ma bucur de realizari, nu sa o iau de la inceput

Lampa pe care ma gandesc sa o iau costa indeva la 1700 $ si decamdata nu voi investi atat doar pentru lampa. Am vazut un model care imi place, nu spun ca merita sau nu, dar deocamdata stau in banca mea. Mai tarziu? nu se stie, dar nu acum.
orice fel de material ma ajuta. Multumesc. Butelia este cel mai inalt lucru le care il ai in masa, sau o tii separat? Eu as vrea sa ascund totul in masa. Am o ruleta in mana si tot masor cu ea. Sa fac standul de 100 cm mi se pare cam inalt. Nici la 90 cm nu e tocmai ok, dar parca ar mai merge. A incercat cineva butelia sa o tina culcata ca sa castige spatiu in inaltime? Are acelasi randament? Sau daca nu culcata , macar inclinata? Ideea e ca daca nu merge sa tin butelia inclinata, 80 cm cat are ea, mai adaugam 2x3 sau 4 cm cat va fi grosimea tevii rectangulare, si ajung la 86, sau 88 cm. Ceea ce inseamna ca 90 este limita limita. Ce parere aveti?
stefanp wrote:
A mea e de 10 kg, inaltime 80 cm.

asa stiam si eu, dar am vrut sa aflu de la cineva care are. Modelul tau este cel gri sau e de vreo firma anume. Pe net nu am vazut decat modelul gri. Si ce vreau sa te mai intreb: care este inaltimea ei cu manometre cu tot, asta presupunand ca furtunul se infileteaza lateral si nu in sus?
xenon wrote:
la mine au burta mare si solzii albi pe burta deci e o sansa sa o vad nu?

la ce pesti te referi?
eu cred ca mai are pana naste. Burta te poate induce in eroare daca o privesti numai lateral. Burta trebuie sa fie foarte rotunda si cand o privesti si din fata sau spate. Daca o privesti din lateral si este patratoasa acolo jos( stii tu unde) inseamna ca este gata sa faca ...caca asa ca eu zic sa mai ai rabdare
nu ai cum sa iti dau seama decat dupa burta mare si patratoasa si inainte si dupa ce a mancat. Altfel pestii sunt negrii si nu poti vedea pata maro, ca de fapt ea e neagra de la nastere. Pata maro inchis se vede doar la pestii semitransparenti.
cel mai mult vreau sa ocolesc un alt acvariu daca el nu este neaparat necesar, in masura in care se poate evita acest lucru. Hotararea de a-i pune un capac a venit dintr-o problema mai veche a mea, si anume aceea de a evita orice sursa de umiditate care nu este obligatorie. Ori sumpul chiar asta este in doua cuvinte: un acvariu filtru descoperit. Sunt convins ca este de mare ajutor, dar as vrea sa-l ocolesc. Nu am de gand sa concurez cu AGA, sau sa ma ridic la nivelul performantelor lor. Chiar in situatia in care as avea bani "fara numar" ceea ce nu e cazul, acolo se discuta de experienta serioasa si asta cere multe bataturi in palme. Locul in care voi pune acvariul este indreptat catre nord si nu vede niciodata soarele. Deci umiditatea nedorita poate avea alte urmari..si asta incerc sa evit
lazarginel wrote:Sper.... ca ai luat in calcul toate cheltuielile si ai mai adaugat acolo..... ceva.
Ca asa se procedeaza ,dar nu ne-ai spus ce substrat si ce lumini folosesti si asta este un cost in plus si chiar simtitor la buzunar.
Latimea de 60 de cm la acvariul tau....... eu as avea ceva de comentat ,adica avind in vedere ca lateralele mari sunt de 12 mm parerea mea este sa-l faci de 65 de cm de lat
asa vede un Ogar batrin acvariul HOOOOlandej .......eu am latime acvariului de 60 cm in interior..... nu exterior.
Si la latimea de 60 -65 de cm trebuie, cam 6-7 neoane ca sa ai lumina corecta peste tot. Reflectoare nu pui la capacul acvariului. ?? ... Te-ar ajuta mult.
4 tuburi de silicon Eu zic ca este prea mult ,maxim 2 tuburi ,daca pui fund de 12 cm nu are rost sa mai pui geam dublu pe fundul acvariului .
Cu siguranta iti trebuie un filtru Eheim ,poate un 2080 ,numai ca acel filtru are 2 furtune de tur si unul de retur ,prin urmare capacul trebuie construit altfel decit unul obisnuit.
Standul trebuie sa-l construiesti de 100 de cm inaltime ,trebuie sa vezi ce inaltime are butelia de co2 .
Fa-ti o lista intai cu ce vrei sa achizitionezi si preturile ,trage linie si vezi cit costa ,NU TE GRABI .
Succes.

sa stii ca nu ma arunc cu capul inainte. Iti dai seama ca am facut cat de cat o lista de cheltuieli, care nu este nici pe departe finalizata. Stii cum este: pleci cu un plan de bataie si cand ajungi la capat termini cu altul. Eu am prevazut niste cheltuieli aproximative de 2000 euro( plus minus)

Nu am zis nimic de substrat pentruca nu am experienta lui. Ca linie as vrea sa merg pe Dennerle

Spatiu am suficient, chiar nu ma plang de asta. La latime ma gandesc doar cum voi ingriji partea din spate, care va trebui si ea spalata, plantata, iar acvariul este cu spatele la perete.

Nu fac un capac obisnuit @Antoniot are un capac beton si cred ca voi copia modelul lui. O sa pun un link la inceputul topicului ca sa va fie mai usor sa il gasiti

Fundul as vrea sa il fac dublu ca sa dorm mai linistit noaptea. Fortele apei care solicita acvariul sunt foarte mari si nu vreau sa risc

Standul ca inaltime o sa-l fac dupa ce ma lamureste cineva cat de inalta este o butelie de 10kg cu manometre si furtune cu tot

cam atat, cred ca nu am ratat nimic din problemele ridicate pana acum
scificuss wrote:

Vorbesc doar prin prisma eficientei. Mai ales a volumului, usurintei cu care vei face mentenanta lui dar si faptul ca poti baga in el tot ce se tine in acvariu. Restul de tehnica ma refer.

Te rog frumos sa explici la ce te-ai referit mai sus. Vorbeste-mi ca unui copil mic( pe care nu ai voie sa te superi daca intreaba de prea multe ori DE CE?) ca sa inteleg tot( numai daca si cand ai timp). Multumesc
corecteaza-ma daca gresesc: cand te-ai referit la sump si la muntele de bani, te gandesti sunt prea scumpe filtrele?
Sa stii ca recunosc, ca o parte din accesoriile cu care sunt dotate acvariile nu imi sunt foarte clare, de exemplu la ce si-a facut @kirucd m-am uitat cam ca la scrierea chinezeasca( o industrie foarte bine gandita si documentata, dar aproape total neinteligibila pentru mine)
Din ne(fe)ricire nu stau pe un sac de bani, dar voi investi in calitate. Taiem de aici, punem dincolo, vedem noi cum facem ca sa ajungem la ceva cu adevarat frumos. Totul este sa ajungem la un rezultat care sa ne placa. De aceea am apelat la ajutorul celor mai experimentati, sa alegem impreuna solutia cea mai buna, si cum spune romanul cea mai ieftina. Eu nu tin neaparat sa pun ultraclar, dar daca sunt mai multe avantaje decat dezavantaje o voi face. Tocmai de aceea i-am invitat pe toti cei care au ultraclar( sau cum s-o mai numi el in alta parte) sa isi spuna parerea daca vor. Multumesc
viulian wrote:Ha voi incepe cu sfarsitul, iarta-ma.
Bafta multa!

nu stiu daca trebuie sa te iert sau nu. Aici stau in dilema.
Crede-ma ca de cand mi-a intrat in cap sa fac acvariul asta sotia zice ca am innebunit. Ma culc doar pe la 1-2 noaptea si la 7 sunt in picioare. Am studiat tot ce mi-a cazut in mana. Am incercat sa adun cat mai multa informatie, si acum vii si tu cu pozele astea? Mi-am umplut laptopul numai cu poze de la AGA si nu numai. Nici nu stiti multi dintre voi cat v-am studiat pasii in acvaristica. Nu vreau sa dau exemplu "nano" al tau ca esti luat de mult in vizor si tot asa mai departe...Dar toate astea le fac cu mare placere. Stii de fapt care e chinul cel mai mare? Sa vrei, sa poti, si sa nu ai posibilitatea practica de a face. De ce spun asta? Pentruca pana nu ma mut in Buc nu pot sa misc un deget. In aprilie ma mut, vine perioada de amenajare a apartamentului, si sper eu ca in acelasi timp sa fac primii pasi. Asa ca...rabdare si tutun, iar pana atunci sa curga informatia.
Iert de pe acum offtopicurile. Si din ele pot invata multe
@narcis: imi cer scuze pentru raspunsul acid pe care ti l-am dat, dar nu imi place sa fiu acuzat de neinformare. Asta e firea de scorpion. Nu le place sa fie acuzati de ceea ce nu au facut. Sunt convins ca amandoi incercam sa-l ajutam pe colegul nostru si fiecare o face asa cum se pricepe el. Ceea ce vreau sa iti mai spun este ca EU si nu altcineva a rezolvat o situatie identica cu a lui si a dat rezultate foarte bune. E drept ca atunci cantitatea de apa a fost mai mica nu la cat i-ar trebui lui. De aceea i-am recomandat-o. Eu sunt Stan patitul si rezolvatul.

Forum Index » Profile for scorpionul » Messages posted by scorpionul
Go to: