| Message |
|
|
|
Foarte frumos. Inca o dovada ca ceea ce este frumos in noi nu dispare niciodata. Trebuie doar sa scoatem la iveala si sa nu lasam problemele cotidiene sa ne acapareze viata. Tot inainte si ape limpezi!
|
 |
|
|
viulian wrote:Super tare, de 10 ani ai contul  inca o dovada ca microbul, odata intrat ...... nu face decat sa stea in amorteala.
Bafta acolo ..
da, doar dupa 10 ani de divort cu acvaristica a revenit. Cred ca totusi eu detin recordul de divort 30 de ani. Sunt curios, a mai reveni cineva in acvaristica dupa 30 de ani? Asta ca sa vezi cat poate sta in letargie microbul. Propun sa-i dam un premiu celui care a revenit dupa mai mult de 30 de ani in acvaristica. Ce ziceti? Este cineva care a avut acvariu ,a renuntat la el si s-a reapucat dupa mai mult de 30 de ani?
Si eu sunt tot pentru ceramica in filtru. S-a dovedit ca totusi carbunele activ nu ar fi tocmai ok pentru pesti, chiar folosit in timp indelungat poate duce la aparitia unor boli. Deci aviz amatorilor.
|
 |
|
|
viulian wrote:O sa caut si Furanol  ca na, daca nu va da inapoi. Nu m-am gandit ca sunt atat de neajutorati betta cand vine vorba de curent in apa  Acum e doar un vaaaag curent, am un filtru intern care sa ajute la plimbatul apei, dar pe iesire i-am pus un tub subtire (din acela de acvariu) - curentul facut de el nici nu prea se mai simte.
Dar voi trece direct la Eritromicina, 1 pastila la 20L am gasit pe forum (dar de cele mai multe ori legate de lupta contra algelor).
Pe Google, am gasit ca s-ar da intre 250mg si 500mg la 75L de apa, la fiecare 24 de ore, timp de 10 zile (cu schimb 25% inainte de administrare). Asta e o problema, caci nu stiu cum impart o pastila de eritromicina (de 200mg parca, nu m-am uitat inca) la 15  (5L are acvariul spital). Probabil o maruntesc praf, o aranjez in cerc si cu raportorul ..
Tu ai alta doza ?
eu am folosit o pastila la 20l apa. Am pus pastila intr-o hartie, am batut-o cu manerul de la un cutit ca sa o macin bine bine, am dizolvat-o apoi intr-o cescuta cu apa si am pus-o in acvariu. Nu mi-am facut probleme cum sa o scot de acolo. Deoarece am facut schimb de apa odata la 3 zile, cantitatea de eritromicina suplimentara s-a eliminat automat. Dar pana aici eu zic sa mergi pe sfatul Porcului. Mi se pare mai potrivit in situatia ta. Eu cu eritromocina am rezolvat finrot-ul si parte din algele de pe plante. Asta am facut eu. Ca impartire, eu zic sa tai pastila in 4 cu un cutit( se taie foarte usor) si pui ceva mai putin de un sfert de pastila. Pastilele mele sunt de 200mg
|
 |
|
|
|
daca totusi din n motive o sa folosesti plasa, iti recomand sa te duci la un magazin cu materiale de constructii si sa vezi plasa pe care o folosesc ei cand dubleaza peretii cu polistiren pe exterior. Cred ca e foarte buna, are ochiurile nici mari dar nici mici. De vazut
|
 |
|
|
ai copil mic, deci stii cum e programul lor: masa, caca, pipi, somn. Pentruca pestii nu dorm ziua si nu fac pipi, raman cele doua: masa si caca. Daca masa e data multa sau gaseste mult de mancare in acvariu, caca este multa si incontinuu, altfel oha masa oha caca. Da-i putina mancare si firul ala trebuie sa se termine odata, altfel se desira pestele. Sa stii ca si eu stau mai mult pe net noaptea decat ziua ca am un mormoloc de fetita care vrea sa-mi capteze mereu atentia. Asa ca ziua ma joc mai mult cu ea si noaptea imi fac temele( asta asa ca intre tatici  ).
|
 |
|
|
eu mai vad doua sanse( ma bucur ca vad cu una mai mult decat tine). Porcu tace tace si cand le zice le zice. Eu personal am folosit eritromicina( daca ai nevoie de reteta mea ti-o ofer cu mare placere). Nu stiu de ce dar nu cred ca e cazul acum. Am recitit topicul tau si am gasit sfatul Porcului. Cred ca tu ai uitat de el: Pop-eye trece de obicei cu Furanol 2. Daca vrei sa il aplici ai aici instructiuni despre el http://www.happypets.ro/jbl-furanol-2-p-2644.html . Doar daca nu merge mai incercam altceva. Cauta pe net despre Pop-eye
|
 |
|
|
bine ai re(ve)nit. Si eu am patit la fel ca tine. Fost posesor a 5 acvarii din care cel mai mare avea undeva la vreo 200l. Deci pe atunci treaba serioasa. Pauza 30 ani. Cand am revenit si am inceput sa ma documentez ma simteam ca homo sapiens in viitor. Dar cum experienta destul de bogata in trecut a trebuit doar stearsa de praf, acum imi este de mare folos. Probabil asa va fi si cu tine. Incepe sa citesti chiar daca ti se pare ca scrie in chineza, pana pricepi sensul. De atunci incolo iti va fi usor. Bafta si ape limpezi !
PS. uita de chit si cornier, astazi si baietii cuminti folosesc silico(a)n(e)
|
 |
|
|
|
ideea cu oglinda mi se pare interesanta si cred ca poate da roade. Eu as mai pune mancarea in doua locuri diferite astfel sa nu ajunga imediat dintr-o parte in cealalta, si i-as hrani si mai putin dar mai des, cel putin de 2 ori pe zi. Stii si tu cum este cand vii flamand acasa, te indopi pana...Daca ai manca mai des nu ai mai fi hamesit si ai manca mai putin. La ei e acelasi lucru asa ca dandu-le de mancare mai des sunt mai linistiti si se formeaza un instict daca ii hranesti cam la aceeasi ore. Opinia mea...
|
 |
|
|
scificuss wrote:Mergi pe genul asta de dimensiuni, 180 x 80 x 45 , sticla de 15 ultraclara, fund dublu, sump de vreo 50-60-70 litri, mai inalt si cu compartimente acoperite sa reduci din evaporare. Fara intariotoare, fara alte brizbrizuri si spargi gura targului.
Punct.
mai am o mica MARE problema. Locatia va fi a mea o perioada nelimitata, depinde cu imi merg treburile. Intentia mea este sa ma mut in 2-3 ani de acolo la casa si atunci se va schimba complet problema. Daca voi face un bazin atat de mare imi va fi imposibil de mutat si va fi pacat de toata munca si investitia. Pe latime nu ma pot intinde mai mult de 70, iar daca va fi atat de lung nu o sa-l pot muta fara sa am mari sanse sa il sparg. Incet incet incep sa regret ca nu i-am cumparat acvariul lui Sandu ( parca-l aud: ti-am zis eu) care avea 160/60/60 la un pret mai mult decat "rezon"( chiar de pomana as zice). Numai ca atunci nu ma gandeam la un acvariu asa mare... Greutatea lui la 130/65/55 se ridica pe la 115 kg, deloc de neglijat la mutare. Deci deocamdata trebuie sa ma multumesc cu dimensiunile mutabile mai tarziu.
|
 |
|
|
cingo171179 wrote:pt a nu va mai contrazice mentionez ca piatra initiala era albasta, dar fara un regulator , puii se aflau intr-un acvariu pt maternitate de 12 l , iar curentii produsi de piatra ii cam ameteau.
dupa incercarea pe rand a tuturor pietrelor de aici din Sibiu alba, verde, roz si apoi albastra, am ajuns la concluzia ca cea mai buna "piatra" a fost perdeaua de aer. Am luat mai intai modelul cu ancorare prin greutati in nisip si apoi, la pui am pus modelul cu tija interioara flexibila, pentruca la pui nu am nisip si furtunul se ridica prin umplerea cu aer. Am pastrat aceasta metoda care nu este nici ea cea mai pentruca avan un acvariu de 15 l pentru pui din care doar 6 fiind cantitatea de apa, a trebuit sa indoi tija. Ea se indoaie in mod neplacut in ambele capete. Adica mijlocul sta jos si capetele ridicate vreo 3-4 cm(asa se aseaza, nu ca vreau eu). Asa ca puii se dezvolta foarte bine doar cu aerisire, plante plutitoare si mancare. In rest schimbare de apa cam la 2 zile( 30%). Asta pana cresc destul de mari pentru a fi pusi in acvariul mare fara a fi mancati de ceilalti pesti. Regula este ca daca un peste este atat de mic incat poate intra in gura altui peste, poate devni hrana sigura. Nu am putut pune filtru la ei pentruca sunt prea mici. Cand fac schimburile de apa la ei, o parte din apa o iau din acvariul mare, iar cealalta parte e apa proaspata pusa 48h la declorinat. Cred ca pana la urma primele generatii ti-au murit din prea multa mancare, care s-a stricat. Este greu sa controlezi cantitatea de galbenus de ou fiert tare. E mai bine sa dizolvi o cantitate foarte mica pusa intro cescuta umpluta cu apa din acvariu, sau sa pui putin galbenus intrun tifon pe care il inmoi in apa. Cam asta e reteta mea si am crescut generatii intregi de pui. Acum ma zbat sa inmultesc prin icre, am reusit cu unii iar cu altii am dat gres. Dar asta este alta poveste. De ce ii inmultesc? Pentru experienta mea personala si pentru a face bine femelelor ca sa nu stea cu icrele in burta. Daca te mai pot ajuta cu ceva cu mare placere iti raspund in situatia in care ma pricep. Imi cer scuze fata de tine si fata de toti ceilalti colegi de off topic.
|
 |
|
|
|
off topic @ narcis:
1 un topic se infiinteaza pentruca un coleg are niste probleme iar cei care au cunostintele necesare sa il poata ajuta in nici un caz sa iti critici colegii daca nu iti place ce spun
2 daca nu vrei sa te faci de ras pe forum, strange cunostintele necesare in acvaristica, asteapta sa treaca peste tine experienta si apoi da sfaturi
3 daca ai ceva personal cu mine te sfatuiesc sa folosesti PM meu ca sa nu poluam topicul colegilor nostrii care nu de asta ai nevoie. In felul asta tu te linistesti si eu voi sterge PM de la tine inainte sa-l citesc
4 cingo171179 spune ca "am in cercat mai toate sfaturile cum sa ingrijesc pui, si rezultatele au fost dezastruoase. temperatura de 26 de grade nu pare sale fi priit "" tu ii spui "Temperatura de 26 grade nu dauneaza in nici un fel puilor" in alte cuvinte: da-i inainte ca merge. mai omoara niste pui
5 el spune ca "piatra i cam vantura prea tare. " tu spui "Daca piatra ii vantura cam tare, se poate pune un robinet din plastic de 2 lei pentru reglarea debitului de aer", crezi ca el nu are? eu ii spun: "Daca piatra ii vantura cam tare, atunci ia o piatra albastra care va scoate bule fine, dai pompa mai mica si ai rezolvat problema. La fel de bine poti folosi perdeaua de aer. Depinde ce ai in acvariu"
6 despre hrana, crestere, intretinere vad ca nu poti sa il sfatuiesti nimic, iar el tocmai pentru asta a deschis topicul
7 inca una: te citez" Intradevar, aici ai dreptate: ai vazut postul la o luna." Eu am inceput" am vazut tarziu topicul tau, dar cateva sfaturi care sa le poti folosi chiar la viitoarele nasteri nu cred ca iti strica " Eu citesc topicuri de la inceputurile forumului adica de prin 2000 si un pic daca problemele ridicate atunci ma ajuta si pe mine acum, nu de acum o luna, cum spui tu
8 si ultima pentru tine: i-ai dat un raspuns ca sa ma contrazici pe mine in mod special? sau ca sa ii fii de folos? Eu nu spun ca metoda mea e beton si trebuie numai pe ea sa o urmeze. Imi expun parerea din experienta proprie a unui om care a trecut prin multe cicluri de viata -moarte a viviparilor. Pentru barfe si contraziceri te sfatuiesc sa iti cauti parteneri pe alt forum, cu mine nu ti-ai gasit omul. Si asa o ultima intrebare: chiar nu te poti abtine? Pentru eventualul tau raspuns foloseste PM .
|
 |
|
|
volts wrote:Se poate folosi Ceresit (acel adeziv pentru gresie si faianta) in loc de ciment la vopsirea backgroundu-rilor ?
Se topeste in apa dupa ce se usuca ?
stiu ca CM 11 este pentru exterior si rezista bine la umiditate. Dar nu stiu cat e de toxic si nu stiu cum adera la sticla. Tu vrei sa faci background din asa ceva? Te gandesti cat e de greu? La greutatea lui poate solicita foarte mult lipiturile siliconice la geamul din spate, zic si eu
|
 |
|
|
olarpetru wrote:as dori sa fa un acvariu cu apa sarata cu lungimea de 2 m.daca m-ar putea ajuta cinev cu niste ideei.si as dori sa stiu daca trebuie capac sau nu.si cum se face fundu acvariului.multumesc
uite ce te sfatuiesc eu, inainte de toate trebuie sa mergi la rubrica Despre noi unde ne spui cine esti , de unde esti, si ce experienta ai in acvaristica( un incepator are intotdeauna nevoie de alte sfaturi decat un avansat, iar noi nu stim cu cine stam de vorba, ce fel de sfaturi sa iti dam). Apoi vei accesa rubrica Atelier, unde vei gasi mai toate informatiile pe care le ceri. Dupa aceea vei continua topicul acesta unde vei particulariza dorinta ta de a face un acvariu conform conditiilor tale de: experienta, locuinta, posibilitati financiare, etc. Ceea ce trebuie sa stii din capul locului este ca un acvariu de apa dulce daca nu ai nimic cumparat, la dimensiunile tale costa undeva intre 2-3000 euro( plus minus), iar daca te gandesti la reef inmulteste suma poate de doua, trei, sau chiar patru ori.
|
 |
|
|
|
[quote=cingo171179]am in cercat mai toate sfaturile cum sa ingrijesc pui, si rezultatele au fost dezastruoase.
1 ce fel de macare trb data (pana acum cea mai fiabila mi s-a parut galbenusul de ou si tubii maruntite, dejavantaj murdarirea rapida a apei) fulgi si mancare congelata nu le a priit
2 temperatura de 26 de grade nu pare sale fi priit
3 ce se recomanda filtru biologic sau piatra de aerare.(piatra i cam vantura prea tare.
helpp pls am pierdut 2 randuri de puiet nu vreau sa mai pierd altii. [/quote]
am vazut tarziu topicul tau, dar cateva sfaturi care sa le poti folosi chiar la viitoarele nasteri nu cred ca iti strica
1 galbenusul de ou se da la puii nascuti din icre in mod special pentruca sunt foooooooooarte mici, iar mancarea maruntita nu o pot inghiti. Eu te sfatuiesc sa renunti la metoda asta pentruca iti murdaresti prea tare apa, si trebuie sa o schimbi prea des pentru a evita stricarea ei cu toate reactiile in lant care apar dupa ce dai prea multa mancare si ramasa neconsumata. La tubi eu am renuntat de mult. Am avut probleme cu pestii din cauza tubifex, m-am documentat pe internet si cele mai multe informatii despre ei nu sunt tocmai favorabile. Foloseste hrana normala, dar bine maruntita, sau se gaseste hrana pentru puiet. Guppy si xipho sunt niste specii nepretentioase si se cresc usor.
2 ai marit temperatura special pentru ei? In cazul asta le punem pampersi si caciulite ca sa nu raceasca la cap. Metoda nu este buna zic eu. Temperatura de regula este marita doar in bazinul maternitate si asta ca sa ajute femela sa nasca mai usor, in nici un caz pentru cresterea puilor. Dupa nastere se reduce imediat temperatura, dar se reduce treptat cam jumatate de grad pe zi ca sa nu intre in soc. Apoi ii cresti la temperatura pe care o ai in acvariul mare
3 filtrul biologic si piatra sunt lucruri total diferite. Nu pot fi comparate. Daca piatra ii vantura cam tare, atunci ia o piatra albastra care va scoate bule fine, dai pompa mai mica si ai rezolvat problema. La fel de bine poti folosi perdeaua de aer. Depinde ce ai in acvariu. Daca te referi prin comparatie la filtrele care oxigeneaza apa in timp ce reintroduc apa in acvariu, regleaza debitul
|
 |
|
|
Bogdan_Musat wrote:
si eu la fel am avut (acvariu de 90L, din cornier, cu 80-100 guppy, plantat numai cu velisneria, doar o pompa de aer, fara incalzitor) si nu stiu ce fel de echilibru s-a realizat acolo, ca nu aveam probleme, doar ca pe geamuri cresteau repede alge, razuiam saptamanal la ele, dar asta nu inseamna ca as fi dispus sa reexperimentez aceste conditii
iti dai seama ca nici eu. Motivul pentru care il incurajez sa mearga cu ce are, este ca nu vreau sa renunte, chiar daca nu are acum cu ce sa isi cumpere echipamente mai performante. Asta este sfatul meu: te folosesti de ceea ce ai, si in timp, cu putin curaj si rabdare vor veni si celelalte.
|
 |
|
|
nimeni nu s-a nascut invatat. Greseala ne anvata ca "asa"nu e bine si in felul acesta nu ne repetam. Totul este sa perseveram si sa punem suflet in ceea ce facem, iar rezultatul este pe masura. Apropo bine ai venit printre acvaristi
|
 |
|
|
|
chiar ma bucur pentru tine. Atentie mare, ai spus ca ai renuntat la pietrisul albastru si alte prostii. Incearca sa nu deciclezi ce ai pe acolo.
|
 |
|
|
Porcu wrote:
Butelia mea de 10 kg are 66-67 cm inaltime cu tot cu miner, regulatoru' de presiune nu urca deasupra minerului.
eu am vazut odata la Sandu ca vindea o butelie cu inaltime la fel cum spui tu 66-67 cm inaltime cu maner cu tot. Cele de 80cm sa fie modele mai noi, mai vechi, sau alta firma producatoare?
|
 |
|
|
|
calculele de siguranta la dimensiunile 130/65/55 arata asa
factor de siguranta ( safe ca sa vorbim academic) pana la 3,6 geam de 10
factor de siguranta ( very safe ) de la 3,7 pana la 4,4 geam de 11( sa-mi fie cu iertare dar la noi nu exista grosimea asta, poate la ei acolo)
factor de siguranta ( very safe ) de la 4,5 pana la 5,2 geam de 12 . De aici in sus nu ne mai intereseaza
Eu as merge pe 12( inca nu m-am decis ce fel de geam, float sau ultra clar) in ideea ca nu ar face burta, sau pe 10 cu intarituri sus, daca este nevoie. Sincer prefer fara intarituri. Diferenta de pret nu este foarte mare avand in vedere ca oricum lateralele scurte vor fi de 10.
Si inca un lucru: eu as merge pe fund dublu de 10 cu 8 pentru a-i mari rezistenta in timp. Aici il citez pe Porcu( asta ca sa vezi cat esti de studiat) "Ai intuit corect: se foloseste fund dublu atit pentru rezistenta fundului cit si pentru o lipitura mai rezistenta.In cazul lipiturii de la fund mai poate sa apara o problema: daca se foloseste substrat fin sau daca nu e sifonat periodic se colmateaza infricosator. Apar diverse reactii anaerobe pe care nu le cunosc in detaliu. Nu stiu nici ce substante rezulta da' stiu ca pot imbatrini siliconul si-l pot dezlipi de geam. Am observat fenomenul de citeva ori: siliconul de la lipitura de la fund s-a dezlipit in timp de lipiturile verticale erau intacte. O lipitura in unghi va proteja siliconul de acest fenomen. Problema asta se poate rezolva prin dublarea lipiturii de la fund si cu niste baghete de 3-4 cm latime, da' ramine problema cu rezistenta."
E de luat in considerare si fundul simplu de 10 sau 12 avand in vedere ca va sta pe un stand cu rezistenta metalica
|
 |
|
|
xenon wrote:
scorpionul wrote:
xenon wrote:
la mine au burta mare si solzii albi pe burta deci e o sansa sa o vad nu?
la ce pesti te referi?
Molly
Molly prin incrucisari nedorite, spun asta deoarece la baza culoarea lor este neagra, au ajuns sa aiba si o parte din solzi albi. Daca zona respectiva este destul de alba ai toate sansele sa vezi ce e acolo. Nu ma pot exprima pentruca nu am o poza cu femela. Tu o vezi cel mai bine
|
 |
|
|