[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
E bine sa ai 7 doar pentru inceput, cand sunt pui. Dupa ce se aleg, mai mult de doua perechi in 200 de litri nu e indicat sa tii. Scalarul e foarte teritorial si o sa ai in acvariu niste lupte pe viata si pe moarte. Pestii vor fi atat de zdrentuiti si de raniti incat nu vei mai avea nici o placere sa-i privesti.
Confidential: eu n-as tine decat o singura pereche in 200 de litri.
fishtecine wrote:...Acum nu prea mai este soare...

N-are importanta soarele. Lumina zilei e suficienta ca sa incurajeze aparitia "apei verzi".
Bobu wrote:1. Cate Kg de pietre de rau (mici si mari) se pot adauga fara a pune in pericol siguranta acvariului?

Cred ca pana la 25 de kg e OK.

Bobu wrote:2. Daca fac un versant din bolovani ce marime sai aiba si cum sa-l securizez?

Nu e indicat sa faci asa ceva. Incearca sa fabrici din polistiren si ciment o forma ca un versant din bolovani. Metoda e intens discutata pe aici.

Bobu wrote:3. Daca le distribui pe suprafata mai mare cum securizez?

Repet, nu pune in acvariu bolovani suprapusi. Daca ii pui pe verticala, sa ai grija sa fie suficient de departe de geamuri ca sa nu le loveasca daca se rastoarna.
cristal wrote:...mi-am batut capul cu niste sticle la un moment dat.

Ai niste poze grozave cu sticle. Ti le-am ochit inca de luna trecuta. Incredibil ce iese dintr-un "ciob" banal cu putina lumina si cu un filtru de polarizare.
Allen_g30 wrote:...dar actionat cu cablu sincron.

Banuiesc ca nu si atunci cand folosesti S2-ul. Cum folosesti un slave cu S2? Ai celula?
De obicei, "apa verde" apare in acvariile amplasate prea aproape de ferestre. Al tau unde e asezat in camera? Daca vine lumina de zi pe el schimba-i pozitia sau obtureaza-i unghiul de lumina.
Ca sa scapi de "apa verde" tine-l in bezna mai mult de 48 de ore, altfel nu obtii vreun rezultat semnificativ. Dupa care schimbi repede 1/3 din apa.
Faina poza cu scalarul.
Ce inseamna "Focal length: 10.90 (109/10)"? Ai folosit zoom-ul pentru macro?
Blitz-ul slave unde l-ai amplasat fata de acvariu?
Allen_g30 wrote:...ca sa scapi de "efectul de oglinda", am mai scris intr-un topic, tre pus un filtru de polarizare pe obiectiv.

He-he, "teoria ca teoria, da' praftica ne omoara!" stii vorba aia. Poza e facuta pe nepregatite, fotografiam altceva si cand am indreptat aparatul spre acvariu am uitat ca e si blitz-ul activat. In mod normal, fac poze perpendicular pe geam fara blitz:

image
Allen_g30 wrote:cred ca am stat aproape o ora sa-l prind pe dansul in aceste ipostaze. cand ma vedea ca apropii obiectivul de bazin, se intorcea cu spatele si ma ignora. pana la urma l-am ademenit cu ceva granule de mancare.

Buna idee. De cand tot incerc si eu sa fac astfel de poze scalarilor mei. Din pacate, n-am flash slave, desi tot cu un S2 ma joc si eu. Incerc cu trepied, obiectivul lipit de geam, super-macro si declansare intarziata 2sec.
bluedolphin wrote:Cum oparasti tubii,Dalles?Torni pur si smplu apa fiarta peste ei?

Metoda de preparare am aflat-o si eu tot de pe forum:

1. se tin viermii cateva zile intr-o tavita cu putina apa, ca sa elimine mizeriile (apa schimbata zilnic, sau mai des);

2. intr-un borcanel, se incalzeste apa la aproximativ 55ºC. E bine sa se verifice cu un termometru precis, cu mercur, pentru ca sub 50ºC exista riscul sa nu moara toti parazitii, iar peste 60ºC se strica viermii (se pare ca isi pierd gustul acela de carne cruda, pe care il agreeaza pestii);

3. cu o penseta, se ia un ghem de tubi din tavita (e indicat sa li se mai schimbe apa o data, cu 15 minute inainte) si se amesteca bine ca sa se desfaca si sa se omogenizeze temperatura. Dupa primele 30 de secunde nu mai exista nici un protozoar viu (parazit sau neparazit);

4. se spala tubii sterilizati sub jet de apa rece (potrivita, nu inghetata) intr-un minciog fin (facut din panza de voal, din care se gaseste la orice magazin de textile);

5. se pun pe o placa de sticla sau de faianta si se toaca balansand usor peste ei un cutit cu lama curba;

6. se pune "tocatura" rezultata din nou in minciog si se mai spala o data, indelung, sub acelasi jet de apa rece, ca sa iasa toata mizeria ramasa in interiorul fragmentelor;

7. se lasa undeva sa se scurga putin, dupa care se poate administra pestilor.

! Atentie la tocat, sa nu rezulte fragmente de tubi prea mici, ca se pierd repede in substrat.
! Atentie la indopatul cu tubi. Ar fi bine sa nu li se dea mai des de 2 ori pe saptamana.
! Atentie si la marimea portiei. Pestii sunt lacomi si fac usor o indigestie cu tubi.
! Nu in ultimul rand, atentie la igiena ustensilelor folosite. Dupa fiecare intrebuintare, borcanelul, termometrul, penseta, minciogul si cutitul se spala bine, cu clabuc mult, si se clatesc foarte-foarte bine.

bluedolphin wrote:Am inteles ca hrana vie congelata e mult mai sigura.

Depinde. Prin congelare se conserva si parazitii. Eu zic ca mult mai sigura e hrana liofilizata.
RaresLuc wrote:Daca i-si va alege buturuga, i-si va infige pur si simplu radacinile in ea sau o va "imbratisa"?

Face radacini in jurul lemnului, agatandu-se un pic de el. Nu strapunge printre fibre.

RaresLuc wrote:...Am observat ca mai ai chiar multe anubiasuri pe buturugile din spate.

He-he, ce vezi acum sunt ramasitele unei tufe uriase pe care am dezmembrat-o in vara si am impartit-o doritorilor, in cadrul unei intalniri duminicale. Uite cat era de mare cand am scos-o din acvariu:

image
O poza ratata, dar care imi place cum a iesit: image
Meniul pestisorilor mei: image In fiecare zi din alt flacon.

Plus tubifex oparit si tocat - o data pe saptamana.
Sticla si siliconul in mod sigur nu se umfla daca le uzi. Mai asteapta 2-3 zile si, daca nu mai observi nici o scurgere, inseamna ca acvariul e OK.
Cum ti-ai dat seama ca a curs? L-ai pus pe un ziar? Pe o bucata de gresie?
Delicata situatie!
Un acvariu, daca curge la proba, o sa curga tot timpul.
Spui ca al tau s-a oprit din curs. Esti sigur ca picaturile alea nu s-au prelins de pe fetele exterioare, sterse mai superficial?
L-ai aranjat bine, dar mai incap o gramada de retusuri.

Pentru inceput: 1. de ce nu ii pui un background negru? O sa ramai chiar si tu uimit de efect.

2. scapa de pietrele alea de un alb orbitor puse in prim-plan, pentru ca distrag atentia rau de tot si creeaza un contrast nefiresc cu restul acvariului. Stii cum se spune: "sunt din alta poveste". Eu, cand ti-am deschis poza, in loc sa admir intregul, m-am dus intai cu ochii pe pietrele ale sa vad ce sunt: melci, scoici, margele, oua de gaina... In plus, pietrele albe se acopera imediat de alge verzi si arata din ce in ce mai urat.

3. ghivecele pe care le-ai lasat "la rosu" arata cam nenatural. Ar fi bine daca le-ai imbraca si pe ele in nisip, ca pe cele din stanga.

4. e o greseala sa indrepti ghivecele inspre geamul frontal. Pestii care se baga in refugii o fac ca sa se ascunda si sa nu mai fie vazuti, nu ca sa se expuna si mai mult. Stiu, tu vrei sa-i vezi si acolo, in "intimitatea" lor, dar trebuie sa le oferi si lor o iluzie de siguranta. Schimba orientarea "pesterilor" si aseaza-le oblic, cu deschiderea catre partea mai necirculata a camerei. Asa incat, daca privesti acvariul frontal, pestii sa nu poata fi vazuti, si sa trebuiasca sa privesti dinspre un colt ca sa poti vedea in vizuinile lor.

5. mascheaza filtrul cu ceva: plante, buturuga inalta, ...

6. de ce iti ies pozele ba rosii, ba albastre? E din cauza aparatului foto sau a luminii din acvariu?

7. Limnophila aia nu prea arata bine. Verifica ce nu-i place, altfel s-ar putea s-o pierzi. Cumva, n-are lumina destula?

8. mai planteaza, mai planteaza...
Am si eu unul. Lasa-l PE substrat, ancorat de ceva (buturuga, piatra). Treptat, isi dezvolta radacini pe care le infige singur in substrat.
E o planta destul de sensibila. Al meu si-a pierdut toate frunzele dupa ce l-am bagat in acvariu, nu i-a placut schimbarea. Dupa ce i-a cazut si ultima frunza am vrut sa arunc butasul ala jalnic, dar in ultimul moment am observat ca pe locul fiecarei frunze are "cucuie" de muguri si l-am lasat in acvariu. A stat asa, ca o bucata de castravete, aproape o juma' de an pana s-a hotarat sa scoata si el o frunzulita.

LINK1 - daca vrei sa vezi cum arata asta-vara, la aproape doi ani de la refacere, cu lumina de la 2 neoane. E planta din stanga-jos.

LINK2 - si cum arata acum, cu lumina de la 4 neoane. e tot acolo.
bogayman wrote:Vad ca trage putin la o portiune cu plante, mai deasa, probabil acolo sa se ascunda puii.

Cumpara plante plutitoare multe (Egeria densa, Hygrophila polysperma), altfel puii nu vor avea nici o sansa in acvariul tau "putin suprapopulat". Ceilalti ii vor papa ca pe pufuleti.
Banuiesc ca abia dupa ce nitrobacteriile le vor lua locul pe buturuga si le vor consuma/bloca nutrimentele eliberate in apa.

Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Go to: