bluedolphin wrote:Cum oparasti tubii,Dalles?Torni pur si smplu apa fiarta peste ei?
Metoda de preparare am aflat-o si eu tot de pe forum:
1. se tin viermii cateva zile intr-o tavita cu putina apa, ca sa elimine mizeriile (apa schimbata zilnic, sau mai des);
2. intr-un borcanel, se incalzeste apa la aproximativ 55ºC. E bine sa se verifice cu un termometru precis, cu mercur, pentru ca
sub 50ºC exista riscul sa nu moara toti parazitii, iar
peste 60ºC se strica viermii (se pare ca isi pierd gustul acela de carne cruda, pe care il agreeaza pestii);
3. cu o penseta, se ia un ghem de tubi din tavita (e indicat sa li se mai schimbe apa o data, cu 15 minute inainte) si se amesteca bine ca sa se desfaca si sa se omogenizeze temperatura. Dupa primele 30 de secunde nu mai exista nici un protozoar viu (parazit sau neparazit);
4. se spala tubii sterilizati sub jet de apa rece (potrivita, nu inghetata) intr-un minciog fin (facut din panza de voal, din care se gaseste la orice magazin de textile);
5. se pun pe o placa de sticla sau de faianta si se toaca balansand usor peste ei un cutit cu lama curba;
6. se pune "tocatura" rezultata din nou in minciog si se mai spala o data,
indelung, sub acelasi jet de apa rece, ca sa iasa toata mizeria ramasa in interiorul fragmentelor;
7. se lasa undeva sa se scurga putin, dupa care se poate administra pestilor.
! Atentie la tocat, sa nu rezulte fragmente de tubi prea mici, ca se pierd repede in substrat.
! Atentie la indopatul cu tubi. Ar fi bine sa nu li se dea mai des de 2 ori pe saptamana.
! Atentie si la marimea portiei. Pestii sunt lacomi si fac usor o indigestie cu tubi.
! Nu in ultimul rand, atentie la igiena ustensilelor folosite. Dupa fiecare intrebuintare, borcanelul, termometrul, penseta, minciogul si cutitul se spala
bine, cu clabuc mult, si se clatesc
foarte-foarte bine.
bluedolphin wrote:Am inteles ca hrana vie congelata e mult mai sigura.
Depinde. Prin congelare se conserva si parazitii. Eu zic ca mult mai sigura e hrana
liofilizata.