[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Dalles wrote:...Am cateva poze prin calculator si diseara, cum ajung acasa, le caut si le postez aici: scena clasica e a unei frunze pe care mai sunt inca pui lipiti si in jurul careia inoata, totodata, un stol de pui dezlipiti. Totul printre boturile grijulii si uriase ale parintilor...

N-a fost chiar "diseara", dar am reusit sa le pun. ---> image

Icrele au fost depuse pe o frunza mare de Anubias. Dupa ce toti puii au eclozat, parintii i-au strans in stol langa tufa de Heteranthera.
Scuze pentru calitatea pozelor. Le-am facut cu un Polaroid slabut rau de tot.
dexter wrote:Cum pot introduce co2 in acvariu fara a folosi filtru ?

Cu un difuzor spirala (foto1) sau serpentina (foto2). Gazul e introdus in partea de jos a incintei. Urcand printre sicanele spiralei sau serpentinei se autodizolva in apa.
Sau cu "clopotul" de la Tetra (foto 3). Gazul se aduna inauntru si osmozeaza in apa prin acea "membrana" alba. Butelia verde se poate inlocui cu o sticla de CO2.

image foto 1

image foto 2

image foto 3
In cazul in care te intereseaza si parerea mea: puii inoata fara efort in jurul parintilor inca din prima zi, fara sa se duca in sus, fara sa se duca in jos. Dupa ce li se rupe filamentul ala de pe cap, pur si simplu raman un pic uimiti langa cuib, dupa care incep usor-usor sa plece in explorare. Nici in sus, nici in jos, ci in lateral. Repet: fara nici un efort sa se mentina la un anume nivel al apei. In momentul in care se indeparteaza prea mult intervin parintii, care-i aduc pe micii aventurieri inapoi printre fratii nedezlipiti.
Am cateva poze prin calculator si diseara, cum ajung acasa, le caut si le postez aici: scena clasica e a unei frunze pe care mai sunt inca pui lipiti si in jurul careia inoata, totodata, un stol de pui dezlipiti. Totul printre boturile grijulii si uriase ale parintilor.

Daca ai pui care "o iau in jos" probabil ca s-au nascut cu un defect care nu-i lasa sa inoate si sa se mentina la un nivel al apei. Puii aia ar fi bine sa-i lasi sa se intoarca in "Paradisul scalarilor". Am avut o data un lot de pui pe care ii luasem ca sa se aleaga si in care erau doua exemplare care inotau foarte chinuit, oblic cu burta inainte. In zapaceala prinderii lor, in magazin, nu am observat nimic si i-am luat la gramada. Acasa abia a doua zi i-am remarcat. Probabil ca proveneau dintr-un lot eclozat intr-un acvariu fara substrat. Au fost bolnavi tot timpul cat i-am avut. Au ramas mai mici decat ceilalti (probabil ca nu ajungeau sa manance suficient) si nu au reusit sa-si gaseasca o pereche, bineinteles.
De fiecare data cand ii vedeam ma iritau. Poate sunt eu mai chitibusar, dar imi plac animalele perfect sanatoase.
Nu trebuie sa uitam ca in natura selectia e deosebit de severa. Conditiile de acvariu ne fac sa protejam exemplare care n-ar avea nici o sansa in salbaticie. Precum puii care cad pe substrat.
fish_lover wrote:eu am auzit chair de xifo cu molly ...

Mai, sa fie, ce urechi bune ai de auzisi asa ceva.
Eu cred ca, de fapt, ai auzit de xipho cu PLATY, da' i-ai incurcat putin.
Platy e Xiphophorus maculatus. Cum ar veni, tot un helleri da' cu pete negre pe corp. Multe exemplare sunt atat de patate incat sunt negre aproape ca un molly:

image

Probabil ca asa ceva avea in acvariu si persoana la care se refera drilea.
cristal wrote:Eu am vazut 2 carti in magazinul online. Sunt bune de ceva? Le are cineva? Merita cumparate / citite?

"Acvaristica" lui Bud n-am rasfoit-o pana acum, dar "Acvaristica practica" a lui Mircea Oprea e bunutza. Prima editie, care a aparut pe la mijlocul anilor '90, inainte de era Internetului, mi-a cam rasturnat ideile despre acvaristica. Desi nu e "Encyclopaedia..." lui Axelrod, eu zic ca e cea mai completa si mai exacta carte de acvaristica din Romania.
Indeseste schimburile de apa pana cand se reglementeaza situatia. Nu intreba acum daca schimburile mai dese nu dauneaza pestilor ca raspunsul este NU. Dimpotriva, schimburile mai RARE dauneaza pestilor.

Din pacate, o sa ai aceasta problema pana cand o sa mai reduci numarul de pesti. Sau pana cand o sa pui un filtru mai performant (dar asta n-o sa te scuteasca de schimburile saptamanale, vezi discutia de aici: LINK).
beauty wrote:Cat de corecta e informatia asta???(cu substratul si puii??)

Cred ca e un mit nefondat. Cam ca ala care circula pana mai anii trecuti si care zicea ca discusii trebuie tinuti numai in acvarii sterile, pentru ca in acvarii plantate... mor!!!
Man, ai tot respectul meu pentru felul in care iti tratezi pestii.
Eu abia-abia m-am obisnuit cu tubifecsii in casa. Iar gandaci...!!! Oho, n-as putea sa tin, oricat mi-ar fi de dragi scalarii si oricat de multa grija as avea sa le ofer un meniu sanatos.
Astia ai tai, dupa cat sunt de mari, banuiesc ca ii dai la oscari, nu? Cam cati mananca la o masa?
...care e de aproape 1.000ºC la prima ardere si care trebuie mentinuta constanta vreo 10 ore.
horia-anca wrote:dar cu petele rosii ce o fi, dales? au aparut la cateva zile bune dupa ce a inceput sa pluteasca cu burta in sus

Probabil ca sunt aeromonas, cum a zis Leo, dar sigur au aparut din cauza expunerii prelungite la aer a respectivei portiuni de corp si a stresului indus de pozitia nefireaza in care pestele s-a simtit constrans sa stea de-a lungul tuturor acelor "cateva zile bune" de care spui.
Eu sunt de parere ca parintii stiu cel mai bine care e cel mai bun loc din acvariu pentru depus icrele. Nu va complicati cu scule, ziare, folii sau alte interventii, ca se sperie parintii si... adio pui. De ani de zile scalarii mi-au depus in acvariul cu substrat, si si-au indepartat singuri icrele albite, au mutat puii unde le-a convenit, i-au ingrijit cum s-au priceput ei mai bine si, in final, i-au scos "la zbor". Eu - in afara faptului ca le-am montat peste noapte o lampa de veghe chioara, de vreo 2W, care se gaseste in orice magazin de electrice, ca sa-si ingrijeasca ponta si pe intuneric - nu am intervenit cu nimic in treaba lor. In final, am avut pui de scalar pana m-am saturat sa-i tot donez la un pet-shop din apropiere.
Nu ma pricep la carasi, n-am avut niciodata, asa ca nu fluierati daca-mi dau si eu cu parerea: carasii de mai sus (ai lui hyundai si horia-anca) mi se par pur si simplu balonati. Stiu ca sunt niste pesti foarte mancaciosi, fiind in stare sa bage in ei cat le dai, fara sa se sature. In lacomia lor, cand mananca hrana care pluteste la suprafata, mai inghit accidental si aer. Acumulat in stomac de la o anumita cantitate in sus, acest aer le mareste flotabilitatea corporala si ii impiedica sa se mai scufunde si sa-si mai mentina pozitia fireasca de inot. Remediul babesc pentru aceasta afectiune stiu ca este scoaterea pestelui din apa, punerea lui pe o suprafata acoperita cu un prosop foarte ud (mustind de apa) si lasat acolo sa se zbata zdravan vreo 3-4 minute, ca sa scoata aerul inghitit o data cu hrana. Daca nu merge din prima incercare, se repeta operatiunea in ziua urmatoare, pana cand pestele isi recapata capacitatea de imersiune.
N-ar fi bine sa incercati si asta?
PET wrote:Da, asa arata, doar ca ai mei sunt mai portocalii.

Cu un desen asemanator, dar mai portocalii, sunt Hyphessobrycon callistus.

image
Frumos. Ai lucrat bine.
Cu characide marunte. Sau cu un stol de vreo 20 de Rasbora.

Judecand dupa dispunerea solzilor si forma irisului pestilor din pozele tale, cred ca sunt Megalamphodus Sweglesi.
Ia vezi, seamana? ---> image

PET wrote:Ar mai merge sa pun ceva pesti ? as vrea inca 2 ancistrusi (sau pleco?)
Taica-miu a zis ca ar arata fain inca 3-4 neoni...eu m-am gandit la neoni rosii. Ar merge ?

Bineinteles. Mai ai destula apa printre pesti. Doar n-o s-o lasi neocupata in acvariu: LINK.
Eu folosesc de aproape doi ani un Fluval 304 si sunt foarte multumit de el. Merge struna si e cat se poate de silentios. Acvariul meu are 80l.
Daca te intrebi de ce am optat pentru Fluval, explicatia e simpla: acum doi ani nu se adusesera inca Tetratek-uri, asa ca am avut de ales intre Hagen si cateva chinezarii.
Cu parere de rau, dar singurele trebuie sa ramana daca vrei sa le fie bine. Foarte-foarte rar s-au semnalat cazuri de formare a unor perechi noi la scalari adulti, si numai in conditii cu totul speciale.
Cu femelele tale ai de ales intre doua optiuni:
1. le lasi in pace si aduci pestisori complementari, cum ar fi niste characide marunte, sau un stol de Rasbora heteromorpha (care, precum stii, sunt cyprinide);
2. le dai "de suflet" si o iei de la capat cu un stol de scalarei, din care pastrezi doua perechi dupa ce se aleg.
Bineinteles ca e fezabil, dar eu zic sa nu te complici cu pietre lipite pe schelet.
Incearca sa modelezi un versant care sa para ca e din pietre.
Da un search dupa cuvantul "ciment" la sectiunea "Atelier (DIY) & Hardware" si o sa gasesti cateva topicuri care s-ar putea sa iti dea idei, ba cateva au si linkuri catre niste poze la Galerie care s-ar putea sa te inspire.
Femelele sunt adulte deja? Daca sunt linistite si se impaca bine una cu cealalata eu zic sa le lasi in pace, singure. Doua femele pot forma foarte bine o pereche, in cadrul careia sa interpreteze pe rand rolul masculului pentru a se ajuta reciproc la depus icre.
Nu te uita in gura lor ca vor masculi, ca nu stiu ce le asteapta. Daca nu s-au ales pe perechi de mici, scalarii adulti incing niste batalii cumplite cand alt exemplar le-a incalcat teritoriul. Desi in natura sunt pesti de card, scalarii sunt foarte teritoriali in acvarii. Oricat o fi de statut un mascul, oricat de dornica de o aventura o fi o femela, daca pe teritoriul sau apare alt adult nu mai conteaza sexul: il bate de-l arunca din acvariu!!!
Daca nu au apucat sa-si gaseasca o pereche la vremea maturizarii sexuale, scalarii mor "holtei" sau "fete batrane". Nu sunt ca alte specii de pesti, la care te umpli de puiet daca bagi 24 de ore intr-un borcan mizer un mascul si o femela. Scalarul e un peste special.

Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Go to: