Cand, peste trei luni? Tu glumesti Dragos, nu?! Asta va muri in maxim doua luni, cel putin asa sper, dar cine stie?! Daca cobesti? Mi-a mai zis cineva de prin alte parti, ca sunt dus daca stric ceva ce merge bine.
Exact, Dwarf Hairgrass care pe tot internetul aste mereu incurcata: ba eleocharis parvula, ba eleocharis acicularis. Asa-i? Dar, mai pe direct si pe intelesul experimentatilor, eu am eleocharis var. parvula.
Marius, ai intr-adevar lumina suficienta. La inceputul setup-urilor eu pornesc cu cate 5 ore zilnic odata cu o fertilizare moderata, apoi dupa doua saptamani urc la 6 ore, iar dupa o luna voi urca la 7 ore. Eu iti recomand sa bagi un HC crescut submers de la unul din acvaristii de incredere de pe forumurile noastre. Este bun si cel crescut emers, doar ca are o perioada mai mare de acomodare la submers. Un pont: HC-ul, cu cat este mai mare, cu atat mai usor il plantezi.
Mai Marius, cred ca au intrat vreo 8-10 poturi normale (cam 4x4cm) de HC-u. Secretul HC-ului il constituie si inaltimea firului la plantare, sa fie crescut submers si contrar scrierilor, sa aibe o lumina din belsug (0,8-1 w/l). Al meu avea la plantare cam 4-5 cm inaltime. Mi-am oprit din aproximativ 75 de poturi pe care le-am avut tura trecuta.
mihai2000@: ' Hocus-pocus! Ca sa-ti faci o idee, nu ca sa te fac invidios, am scos in patru luni cam 120 de poturi din acvariul meu. Nu stiu cum va evolua acum, cand vor veni caldurile mari.
Stai sa vezi ca eriocaulon cinereum-ul din centru, cel maricel, a inceput sa scoata tije florale. In maxim doua saptamani va fi supebisimo. M-am speriat cum poate sa creasca HC-ul de cand am metal-halidele. Parvula are o saptamana si s-a inaltat cu 1 cm si ceva. Urmatorul setup va avea ,,soare,, Giesemman, sper ca mai au nemtii pe stoc!
Ammania bonsai o voi tunde cumva inclinata iar tufa de ranunculus inundatus sigur se va vedea pentru ca in setup-ul trecut se inaltase pana la 25 cm. Nu o sa mai pun nimic altceva, gen pietre sau lemne cu exceptia unei mici bucatele de lava vulcanica neagra, asa de proba ca sa vad cum arata.
Dar, astept parerile si sfaturile dupa ce voi posta pozele.
Salutare dragi prieteni! Acum doua saptamani am ,,stricat,, Oland-Scape-ul si i-am dat drumul unui nou setup, numit ,,Intermedius,,. I-am dat acest nume pentru ca va cumva legatura cu termenul scurt de dezvoltare pe cate il va avea, de aproximativ doua luni, pana ce strang tot ceea ce imi trebuie pentru un proiect gandit de acum un an si care schimba stilul abordat cu care probabil v-am obisnuit. Dar pana la atunci mai este olecuta.
Asadar, noul setup are in componenta: substrat fertil Tropica, pietris cuart 0,5-2 mm si o lista cu plante.
Schema pozitionarii plantutelor:
Plante:
1. Pogostemon helferi
2. Ammania sp. bonsai
3. Ranunculus inundatus
4. Alternanthera Reinecki "mini"
5. Eriocaulon cinereum
6. Eleocharis parvula
7. Prosepinaca palustris cuba
8. Rotala mini green
9. Rotala macandra
10.Rotala mini type II
11.Ammania senegalensis
12.Pogostemon stellatus
13.Pogostemon erectus
14.Ludwigia brevipes
15.Didiplis diadra
16.Hydrocotyle sibthorpioides
17.Staurogyne repens
18.Hemianthus callitrichoides HC
Takashi Amano – designer japonez, fotograf si acvarist.
S-a nascut in 1954 la Niigata in Japonia. Profesia de baza este aceea de fotograf, specializat pe imortalizarea peisajelor din natura. Din anul 1975 Amano a efectuat numeroase incursiuni in padurile din Amazonia, Borneo si Africa de vest, precum si in padurile virgine din Japonia. Principala sa activitate de fotograf s-a axat pe surprinderea “naturii neatinse” folosind camere foto cu format larg.
A surprins detalii la minut ale peisajelor naturale intalnite in calatoriile sale folosind filme foarte mari (8x20 inch).
Lucrarile sale au fost publicate la nivel international cu ocazia catorva expozitii si publicatii. In prezent, Amano a abordat o noua provocare in domeniul fotografic si anume aceea de a surprinde natura pretioasa existenta in Japonia, pe filme cu format foarte mare si sa o treaca in posteritate.
In ultimii ani, Amano a tinut o serie intreaga de prelegeri pe seama expeditiilor sale fotografice si a experientelor sale cu natura pe intreg globul si a subliniat in nenumarate randuri importanta programelor de replantare a arborilor pentru protejarea mediului inconjurator al planetei.
Amano este membru al Societatii Japoneze a Fotografilor Profesionisti, Societatii Japoneze a Fotografilor din Publicitate, Societatii de Fotografie Stiintifica, etc.
Crearea acvariilor de design este hobby-ul lui incredibil de talentat. Plantele subacvatice, pe care dumnealui plaseaz? dup? o traiectorie proprie, decorând cu pietre, aripioare înot?toare ?i culture frumoase, creeaz? un bonsai real subacvatic. Acvariile lui se aseam?n? cu p?duri subacvatice ?i recife naturale, iar din punct de vedere estetic, imaginile sunt perfecte.
Nature Aquarium (stilul Acvaristic Natural) Stilul natural este un concept al hobby-ului acvaristic ce combina tehnici si modalitati de plantare cu realizarea unui ecosistem natural intr-un spatiu limitat cum este acvariul. Multe lucruri esentiale, invatate de la “Mama Natura” sunt condensate intr-un astfel de spatiu. Tot ceea ce ramane de facut este sa ne bucuram de “natura mareata intr-un pahar".
Ca si fotograf, Takashi Amano a lucrat cu fotocamere cu format foarte mare pentru a captura detalii minutioase din natura iar aceasta abilitate de a surprinde si a aprecia cele mai fine detalii ale naturii este exprimata foarte clar in faimosul citat: “Sa cunosti Mama Natura, inseamna sa iubesti cele mai mici creatii ale sale”
Lucrarile lui Amano au fost celebrate la nivel international mai ales datorita dedicarii sale catre natura. Acesta a fost si motivul pentru care Amano a dezvoltat conceptul de Nature Aquarium, care in prezent constituie un standard la nivel mondial iar popularitatea sa este in continua expansiune.
Abilitatea lui Amano de a studia si recrea natura i-a permis sa realizeze faptul ca, adaugarea de CO2 unui mediu de acvariu duce la recrearea mediului natural asa cum exista el in salbaticie. Aceasta tehnica a devenit cunoscuta sub numele de Stilul natural sau Acvariul natural.
Des la o prima vedere un acvariu de acest fel pare simplu, este doar o iluzie. Plecând de la echilibrul dintre numarul pestilor si volumul acvariului, un aquascaper ce doreste sa realizeze un acvariu “nature” trebuie sa înteleaga pe deplin "Raportul de Aur" folosit în pictura.
Aqua Design Amano (ADA) Dragostea pentru natura a lui Amano a crescut cu timpul, a inceput sa experimenteze cu idei, tehnici si tehnologii noi si astfel s-a nascut faimosul brand Aqua Design Amano (prescurtat ADA). Aqua Design Amano are sediul in Urushiyama, Niigata-shi,
Niigata, Japonia , si se ocupa in principal cu proiectarea de acvarii, sisteme de intretinere a acestora, cercetarea, crearea si dezvoltarea tehnologiilor care permit tuturor sa-si creeze propriul lor Acvariu Natural, cu usurinta si cu rata foarte mare de succes pe termen lung.
ADA pune la dispozitie o gama intreaga de produse, de la faimosul substrat ADA Aqua Soil si pana la superbele acvarii de buna claritate ADA Cube Garden, sisteme de fertilizare indelung testate si cercetate si toate celelalte accesorii elegante de care aveti nevoie pentru realizarea unui acvariu conform viziunii originale a lui Amano: o adevarata gradina subacvatica.
ADA efectueaza cercetari amanuntite pentru dezvoltarea si testarea produselor sale folosind chiar standardele personale al lui Amano pentru o incredere completa in tot ceea ce reprezinta ADA.
Takashi Amano este creditat ca una dintre cele mai influente personalitati din aria designerilor de acvarii, fiind cel care a introdus conceptele gradinilor japoneze in domeniul aquascaping-ului. Combinatiile plante acvatice-roci-lemn confera o aparenta naturala exprem de puternica acvariilor ADA, fiind considerate de catre multi o forma de arta.
Acest concern mai produce sisteme de iluminare, filtrare, co2, fertilizare, tipuri de soluri, plante, accesorii pt. aquascaping, acvarii si accesorii dezvoltate si inovate de el.
Doua aspecte ce nu trebuie sa fie ignorate cu privire la ADA, sunt legate de organizarea celui mai mare concurs de aquascaping la nivel mondial si de propria expozitie de acvarii plantate existenta la sediul companiei din Niigata.
International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC) sau in traducere Concursul International de Compozitie Acvatica, este organizat de ADA in fiecare an. Este cel mai mare concurs de acest gen din lume iar in fiecare an sunt inscrisi zeci de mii de concurenti. Concursul reprezinta o oportunitate fantastica pentru practicarea abilitatilor de aquascaping dar si o rampa de lansare in domeniu. Unul dintre participantii acestui concurs, actualmente un respectat designer acvatic, este germanul Oliver Knott.
In ceea ce priveste galeria Nature Aquarium, aceasta expune peste 40 de acvarii, cu peisaje diferite, create exclusiv cu folosirea produselor ADA si este deschisa publicului larg in week-end-uri si in zilele libere nationale. Galeria a fost infiintata in iulie 2003 si este localizata in holul principal al cladirii ce gazduieste sediul central al ADA, din Niigata, Japonia. Desi accesul este destul de dificil, mai ales vizitatorilor de peste hotare, efortul merita prin prisma experientei de a vedea pe viu un design Amano original, care nu poate fi vazut in alta parte.
Pentru ca vorba multe este saracia omului, ce parere ati avea daca postam ultimele creatii si aparitii ale d-lui Takashi Amano aici, intr-un singur topic?
Videoclipuri ADA view - Intretinere si evolutie setup-uri :