[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Intr-un acvariu de 60 litri poti tine, in conditii optime, cam 0,5 discusi adulti ! 100 litri ajung pentru o pereche mica, cu indulgenta. Daca vrei discusi, gandeste-te la un minim de 500 litri.
Pelinul, Artemisia absinthium, contine un grup de substante numite proazulene (absintina, anabsintina si astabsintina) care au efect antiparazitar impotriva mai multor grupe de paraziti: flagelate, coccidii, viermi.
Sunt oua de Neritine.
Ei, ei...ca buna ideea ti-am dat cu quoka.de ... . Vad ca acuma te "joci" pe site-ul ala de care-s aproape sigur ca nu stiai
Asta se vrea un acvariu incastrat in perete, dupa cum vad eu dimensiunile. Nu este totusi, potrivit acvaristicii. Circulatia apei in bazin va fi imposibila, pestii nu se vor simti confortabil in 16 cm latime, filtrarea dificila, etc. Ori latesti bazinul, ori renunti, ori....vezi tu...sticla de 10 ar trebui la fie de ajuns, ca nu e foarte lat / inalt.
Daca plantele submerse cresc foarte bine in sistem intensiv, emers, putand folosi oxigenul atmosferic, si plantele emerse pot supravietui si dezvolta foarte bine in conditii submerse folosind ptr fotosinteza dioxidul de carbon submers. Importanta e fertilizarea,...daca la cele emerse bagi gunoi de grajd, la cele submerse bagi gunoiul pestilor....ieftin, eficient, surprinzator !
RAIU wrote: De ce se innegresc discusii. Am schimbat cca 30% din apa. Am pus apa de osmoza de la jbl si vad ca nu le prea convine. Sa specific: am 5 buc. Blue Diamond si mai am si 8 scalari si 10 neoni intr-un acvariu de 150 l. Filtrare : Filtru extern JBL Cristal Profi e900, filtru ; JBL AquaCristal UV-C , filtru substrat si o pompa :Resun Filtru SP-2500

Nu te superi ca ti-am "tradus" eu postul, ca sa priceapa lumea.
Si-ti raspund: innegrirea la pesti inseamna semn de boala sau deranjament. Pierderea culorii e primul semn, in general la discusi. Pestii care nu se simt bine nu consuma energie cu mentinerea corecta a tiparului coloristic, fenomen controlat neuro-endocrin.
La tine ar putea fi vorba de folosirea apei osmozate. Da, e buna osmoza, dar apa obtinuta trebuie remineralizata cu saruri speciale pentru discusi. Pentru ca apa osmozata nu mai conrtine deloc minerale...ori la pesti acest fapt este letal ! Deci, adauga sare ptr discusi!
vereb wrote:PS: Poate cind vei avea timp,am putea vorbii pe PM?

Sigur, oricand, cu placere.

FIltru intern e cam subtirel, chiar daca e un Eheim...vezi ca la 30 cm distanta de el nu se mai sesizeaza nici un jet. Ideal ar fi fost un Eheim 2252...eu il consider regele filtrelor interne!
Sunt de rezerva.
Nu se vede bine, dar acel adaptor are cate 2 o-ringuri in fiecare parte? Daca da, e modelul nou de adaptor si daca sunt ambele garnituri la locul lor, atunci alea doua sunt rezerve. Daca are insa doar cate o garnitura pe fiecare parte, e modelul vechi de 1200, alea care curgeau...nu m-ar mira deloc sa se mai gaseasca pe vreun stoc, mai ales prin germania....in concluzie, daca o-ringurile sunt la locul lor pe adaptor, alea sunt rezerve.
Pentru ca am vazut un topic deschis cu solicitare spare part la un hranitor Eheim, m-am gandit sa va aduc la cunostiinta pe aceasta cale despre cel mai complet site, din punctul meu de vedere, care comercializeaza spare parts, in special Eheim. Ptr cine nu cunoaste termenul, prin spare part se intelege piesa de schimb....adica, atat de mult doritele garnituri de tot felul, mici rahaturi de plastic ce se rup cand curatam un filtru, mici piesuletecare le ratacim cu diverse ocazii, consumabile (bureti, pasle, etc), adica lucruri marunte dar care ne ard la buza !
E vorba de http://www.aquaristikshop.com/aquaristic-shop.htm ...am dat in urma cu cateva saptamani, vreo 2, o comanda de vreo 240 euro pe acest site ptr 25 piese de schimb si consumabile, din unele modele cate 3-4 seturi...in circa o saptamana am avut absolut totul! Cei mai completi din pct meu de vedere, la acest capitol! In acest fel am "salvat" vreo 4 filtre Eheim care stateau pe dreapta din motive diverse, in special scurgeri.
Lucian wrote:Hmmm... abia acum invatati astea...

Luciane, acuma transmitem invataturile astea vechi mai tinerilor membri ! Ca doar avem si rol de educatori cu bazinele noastre, nu doar de hobistica !
Stimati domni...am 49 de ani. De circa 8-9 ani am pesti continuu. Pot spune ca am descoperit roata in ceea ce priveste relatia: acvaristica hobby - nevasta - investitii acvaristice. Sunt sigur ca roata asta au descoperit-o toti insuratii acvaristi de pe forumuri...dar ptr cei tineri, care acum pasesc pe acest taram minunat trebuie s-o enunt inca o data: motivatia suprema a oricarei investitii / achizitii / idee noua in domeniu este:...no bine draga...daca nu esti de acord, ii in regula...ma duc la birt cu pretenii ! Asta e varianta moderata a amenintarii masculine...mai exista: las' c-oi umbla dupa curve daca sa stau acasa sa ma uit la pesti nu-i bine ! Garantez ca oricare din cele doua formule va transforma draconica NU-uista (bine am scris !!!) in cel mai bland mielusel.
Spor !

Trebuie sa mentionez ceva! Eu militez pentru pastrarea structurii filtrelor externe asa cum a gandit-o producatorul ! Dar nu ptr mentinerea exacta a materialelor....adica accept schimbarea plasticaraiei carora chinezii le zic medii biologice, cu Seachem Matrix, de ex, sau cu Siporax, sau orice alt mediu de calitate! Compri? ...adica, sa nu credeti ca in filtrele mele s-ar gasi altceva decat medii Eheim, Siporax sau Seachem ...dar veti gasi intacta structura gandita de Eheim sau Tetra, cu bureti, pasle si alte acareturi!
1. Sincer sa fiu, n-am inteles nimic din articolul cu EDTA, UV si chelarea microelementelor....Voi aveti EDTA in acvarii? Sau...?
2. http://www.fao.org/docrep/field/003/ab470e/ab470e06.htm aici ai raspunsul. In apele naturale exista si macro si microelemente. In caz contrat ar dispare osmolaritatea animalelor acvatice.
3. Cunosc si eu "crede si nu cerceta"-ul acvaristic legat de UV si acvariile plantate. Doar imi exprimam o nedumerire, atat. Nu a fost o intentie de contrazicere.
Sincer sa fiu, eu am mari indoieli asupra veridicitatii acestei teorii. Nu stiu cine, cum si in ce conditii a demonstrat-o, dar nu pot sa nu ma gandesc la radiatia solara UV extrem de puternica ce actioneaza cat e ziulica de mare asupra apelor dulci, implicit a microelementelor si macroelementelor din apa, asupra plantelor si a tot ce misca...Si le merg foarte bine tuturor! Ma rog....era doar un gand de-al meu. Il am inca din perioada cand aveam si eu bazine cu plante, fertilizam, mergea UV nonstop de bubuia iar plantele aratau bunisor.
Femele tinere si / sau foarte posibil obtinute din femele carora li s-a facut stripping....dupa cateva generatii "stripizate" isi cam pierd instinctul de a tine ponta pana la eliberarea puilor si halesc icrele dupa circa 1 sapt. La Malawi se practica in draci strippingul, din pacate, cu acest rezultat advers.
Eu sunt pentru pastrarea intacta a structurii mediilor de filtrare indicata de producatori. Merg pe ideea ca ei au investit ceva bani in cercetare, studiu, marketing, pana au ajuns la niste concluzii...cat priveste mentenanta filtrului...merg lejer si 4-5 ani fara deschidere, fara schimbarea paslei sau a buretilor. Si la deschidere, va asigur ca nu-s cu nimic mai murdare ca un filtru curatat bianual. Mai mult, jetul de functionare o demonstreaza. Cel putin la Eheimuri.
La filtrele la care am procedat la schimbarea mediilor, si-am introdus strict medii biologice in toate sertarele, dupa circa 2 ani jumate s-a spart rotorul, la un JBL, si scartaie ca dracu (rotorul) la un Tetratec...cred ca pompa este prea fortata de canistra plina ochi cu "pietricele".
TCRadu wrote:ma gandesc cum ar fi sa pun de o cultura de salata hidroponica deasupra acvariului si pe care sa o hranesc cu apa din acvariu , respectiv sa folosesc nitratii in exces pentru a creste plante , ma rog ceva comestibil cu viteza mare de crestere, si in felul asta sa tin nitratii sub control . Ei ce parere aveti? ar merge nu? singura problema ca daca mai bag si salata in dormitorul matrimonial pe langa ciclide cred ca ajung sa dorm in strada cu tot cu pesti.

Ideea e excelenta, usor de aplicat, ecologica, datatoare de sanatate, iar o femeie care nu intelege avantajul ...ar trebui ea culcata pe balcon. Altfel spus, poti amenaja 1-2 jardiniere de flori deasupra bazinului, in partea de catre perete, astfel incat salata sa stea deasupra apei, iar prin gauri date in fundul jardinierei, radacinile stau in apa....elegant, frumos, fotosintetizant, oxigenare, etc. O placere ptr dormitorul conjugal
Exista varianta cu Eichhornia crassipes sau zambila de apa care traieste la suprafata apei, cu radacinile plutind in masa apei, mare consumatoare de nitrati, dar...necomestibila.
Ciclarea acvariului urmareste transformarea deseurilor organice in substante anorganice. Asadar, chiar daca vei avea doar creveti, astia mai fac cate un kk, cate o planta mai moare, deci vei avea deseuri organice care trebuiesc transformate in substante anorganice. Se face ciclare. Daaar...atentie mare...un acvariu de 180 l numai cu creveti se va transforma rapid intr-un bazin plin cu diverse lighioane....hidra, planarii, viermusori, crustacei, etc...asta ptr ca nu vor fi pesti care sa-i haleasca.
Cu certitudine fiecare acvarist ajunge la momentul in care isi pune problema achizitionarii unui filtru extern, cele interne din dotare nemai-satisfacandu-i pretentiile de filtrare!
In cele ce urmeaza voi incerca sa dau raspunsul meu, propriu, la intrebarea"ce filtru sa aleg", raspuns bazat pe experienta mea personala. Voi face referire la cele trei bazine ale mele, doua functionand de 5 ani, celalalt de 4 ani, toate cam din luna mai, deci, cu durate intregi de functionare.
Bazin de 5 ani (Tropheus ikola). Dotare initiala: Eheim 2229 (wet&dry), Eheim 2126, 2128 si Tetratec 1200. Functionare continua timp de 5 ani, fara nici un episod de mentenanta, doar cu circa 10-15 intreruperi in tot acest rastimp, intreruperi cauzate de penele de curent. Dupa 4 ani a cedat Eheimul 2126 si 2128. La ora actuala functioneaza Tetratecul si 2229 fara cusur.
Bazin de 5 ani, Malawi (reminiscenta). Dotare initiala: Eheim 2222 si 2228. Dupa 3 ani s-a dus 2228...curs prin capac. Inlocuit cu un 2075 care functioneaza bine.
Bazin de 4 ani (Tropheus chaitika). Dotare initiala: Eheim 2080, Eheim 2075, Tetratec 1200, JBL 1500. Dupa 2 ani de functionare am adaugat un Fluval FX5 si de anul trecut inoxul anaerob. Primul a cedat JBL 1500...a crapat magnetul rotorului si i s-a rupt elicea aia verde. Al doilea a cedat Eheimul 2075...curs prin capac. Actualmente functioneaza Eheim 2080, Tetratec 1200, fluvalul FX5 si inoxul.

Mentiuni:
- toate filtrele au functionat continuu, fara nici o mentenanta (deschidere, spalare medii, etc). Personal nu sunt adeptul deschiderii filtrelor. Merg cat merg, dupa care incep sa curga, schimb garniturile si de la capat...cam asta e principiul meu intr-ale canistrelor externe.
- eheimurile si tretatecul nu au probleme de debit chiar la o functionare continua, de ani de zile. Doar JBL are astfel de probleme...vizibile.
- la toate filtrele am respectat compozitia in medii de filtrare ale producatorului, cu exceptia JBL 1500 si a unui Tetratec 1200 in care mediile au fost inlocuite cu spartura de marmura de marime asemanatoare cu mediile de baza, adica 8-12 mm, dar pastrand buretii existenti.
- intreruperile pe parcursul perioadelor de functionare (4-5 ani) au fost cauzate de pene de curent, fara nici o alta interventie asupra filtrelor.

Rezultate
1. Eheimurile 2228, 2126, 2128 si 2075 au inceput sa curga dupa un interval variabil, intre 3-4 ani. Dintre acestea, se pare ca 2075 e cel mai nereusit model Eheim vizavi de curs (multi altii au avut probleme). Actualmente toate aceste Eheimuri is pe stand-by...vreau sa le schimb tot ce inseamna garnituri, axuri, rotoare si bureti. Am luat legatura cu Eheim sa-mi spuna de unde sa iau seturile ptr ca Profipet sigur nu au...mi-au raspuns sa contactez Profipet ca e dealerul lor si ei voi rezolva problema ...astept de 24 de ore un raspuns la mesajul trimis.
2. JBL 1500 mi se pare cel mai slabut filtru cand vine vorba de comparatia intre modele similare...Tetratec 1200, Eheim 2075. Practic i s-a spart magnetul rotorului, elicea...praf. Dar nu a curs. Dar debitul i se reduce vizibil dupa functionare de cateva luni.
3. Cele mai fiabile si rezistente in timp filtre mi se par a fi tetratecurile 1200. Am modelul cu 2 o-ringuri la adaptor. Da, de acord, ambele filtre ce le am curg in momentul amorsarii, pe la garnitura de acolo. Dar, odata pusa in functiune nu mai curg si sunt de anduranta extrema...ani de functionare continua fara probleme, volum mare, constructie solida, de calitate.
4. Dintre Eheimuri, cele mai rezistente si fiabile in timp mi se par 2080, 2229 si 2222...acesta din urma picura de ceva vreme, dar are circa 8-9 ani, si picura nesemnificativ, baltuta creata uscandu-se pe placa de gresie fara sa se extinda...
5. FX5-ul functioneaza doar de vreo 2 ani..nu ma pronunt inca.

Sfat
Daca as fi intrebat, consecutiv situatiei descrise mai sus, ce filtru as alege daca ar fi sa cumpar acum unul nou???
Raspunsul meu ar fi: NU MI-AS MAI CUMPARA FILTRU EXTERN CANISTRA din comert ! Nici NU mi-as face SUMP !...parerea mea personala...prea multa complicatura ptr nivelul meu tehnic si de incredere, foarte redus ! Da, stiu...sunt bune, isi fac treaba, poate superior canistrelor. Dar nu sunt pe "gustul" meu.
Ce as face atunci? FILTRU EXTERN CANISTRA DIY din inox. Mi-as cumpara o pompa Iwaki, noua sau second hand, canistra inox cu dispersor de apa la fund, l-as burdusi cu mediu filtrant si da-i sa sune pana "moare" pompa....schimbam pompa si de la capat. Dar etanseitatea unui inox, asigurata prin suruburi de strangere, optional lipirea capacului cu silicon este sfanta!!!

Spor la canistrareala !

Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to: