[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: calin_gherman
Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Seba, daca toate punctele albe de pe sticla sunt shrimpi si pui de shrimpi, atunci ai fix 349 exemplare acolo. Nu ma crezi? ...deci, setul !
Eu am militat mereu ptr o apa cat mai apropiata de valorile caracteristice locului de origine a pestilor. Experienta mi-a demonstrat insa ca aceste animale sunt extrem de adaptabile, chiar in conditiile in care e vorba de pesti salbatici, recoltati chiar de la mama lor din lac. Tropheusii mai chaitika confirma acest fapt. Initial pesti salbatici, cu acte de provenienta in regula, la ora asta stau foarte bine in apa de retea din Cluj. Adica duritate de 2, ph circa 6.5. Se si reproduc, mortalitati, dupa perioada de aclimatizare, zero! Asadar....poti lua ceva saruri ptr inceput...te poti stresa un picutz, ca asa trebuie, e corect si bine !...asa am procedat si eu ! Dar iti garantez ca dupa cateva luni te vei lasa pe tanjala iar pestii o vor duce la fel de bine in apa de retea! Indiferent de calitatea ei.
Cat despre aranjamentul pietrelor....pai, e simplu....pune-le pe toate undeva, sus...lasa-le sa cada pe pamant iar "amprenta" obtinuta incearca s-o reproduci in acvariu. Adica, nu exista nici o logica. Vezi ca sunt pe youtube filmulete cu lacurile...ai aici un exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=eC1huTOvMhk
geani wrote:De anul trecut din iulie am astfel de bile in filtrul meu extern. Sunt in numar de 96 si sunt facute doar din copex de 16 si 20. NU am avut nicio problema/deces. Asa ca anul asta am zis sa adaug si mai multe bile (mai aveam ceva loc neocupat) singura inbunatatire este adaugarea copexului de 11.

Atunci e in regula !
Acvariul tau arata tare artificial. Ai 3 tipuri de pietre. Paralelipipedele din dreapta nu au ce cauta acolo. Cele din stanga arata bine, dar daca ai mai multe aranjeaza tot bazinul numai cu astfel de pietre. Cele din centru, desi tipice acvariilor cu ciclide africane nu sunt tipice biotopului specific. Oricum, trebuie sa ramana un singur tip, iar aranjarea lor...ca picate din avion !
Ramane de vazut daca acest tub de plastic ignifug, destinat instalatiilor electrice, preponderent, nu e fabricat dintr-un plastic daunator vietii acvatice. Il incerci pe pestii tai?
viulian wrote:Asa ca afirmatia
eu vreau sa creez o clasificare a mediilor biologice testate in functie de performante
cu toate ca suna a un scop nobil, totusi, ce inseamna performante ? Sincer vorbind.

Testele comparative sunt interesante dar oricat de precise ar fi - nu spun decat ceea ce spun - daca nu au nicio ipoteza in spate. Daca din cele 15 medii unul o sa se cicleze cu 2 zile mai repede, dar altul o sa aibe raspunsuri mai rapide la spike-uri, nu se poate generaliza ca X este mai bun. Mai bun ca ce, reduce mai repede amoniacul ? Dar daca atunci cand amoniacul scade la 0, poate creste No2 mai repede. Oare chiar e mai bun ?

O sa fie un grafic cu potentialul redox din fiecare filtru - de exemplu ? Pentru ca oricat de asemanatoare ar fi pompele de aer, sigur au si ele o abatere din fabrica, si poate 10L/h abatere inseamna suficient oxigen incat un mediu sa apara mai "performant" decat altul. Deci ? Asa ca nu vom sti nimic uitandu-ne la tabele.

Fara ipoteza, e un pic inutil, sunt atat de multe intrebari care se pot pune, incat

Iuliane, din fire si din natura muncii care o prestez sunt obiectiv...cel putin asa ma consider eu, plus inca vreo 500 de oameni...prea o dai in stiinta complicata! Nu vreau sa tin partea nimanui, dar sunt cercetari si cercetari, procedee de a le realiza si procedee. Ce vrea Dragos e o chestie simpla...pui n medii de cultura in conditii absolut identice (sau cat mai aproape de identic, cu o marja de abatere acceptata universal) si la sfarsit vii si spui in care bazin s-a atins cel mai rapid stadiul de ciclare, aceasta semnificand parametrii x, y si z care sunt binecunoscuti in bio-ecologie. Bineinteles, lucrurile pot fi complicate oricat demult se doreste...cu redoxuri, cu grafice, tabele, cu premise, cu alea, alea...dar ideea in sine si rezultatul final sunt aceleasi, nu au cum sa fie schimbate! Eu il sustin pe Dragos (e totusi o cheltuiala destul de semnificativa un astfel de studiu si nu i-o deconteaza nimeni...mai mult...o face benevol ptr toti)...imi mentin si ideea de a valorifica rezultatele intr-un mod serios....iar ex bacteriologic, cum spuneam, presupune culturi de bacterii din mediile respective....adica o complicare....a stabili curbele evolutiei amoniacului, NO2 si NO3 e suficient !
Ideea este stralucita si am cateva propuneri:
1. teste bacteriologice ptr identificarea speciilor bacteriene care se dezvolta in mediile testate, eventuale teste cantitative de determinare a abundentei bacteriilor din medii.
2. Valorificarea stiintifica a rezultatelor. In acest sens imi iau angajamentul scrierii unui articol publicabil intr-o revista cu factor de impact...am facut o selectie a jurnalelor care publica astfel de articole. Le aveti mai jos...o sa studiez care din acestea publica gratuit...bineinteles, asta doar daca vrea comunitatea! Dar ptr asta e necesara rigurozitate in experiment, adica ceea ce a descris Dragos sa se realizeze chiar asa cum a descris.

Aquaculture - Impact factor 2.009
Aquaculture Research - IF 1.422
Aquatic Ecology - IF 1.378
AQUATIC ECOSYSTEM HEALTH & MANAGEMENT - IF 0.767
koala wrote:Vreau doar ciortani, mari si frumosi!

Da, sigur, cum sa nu?!...un sfat potrivit litrilor alora: Cyphotilapia frontosa
Eu de 5 ani am numai Tropheusi. Demasonii sunt o dulce amintire prin frumusetea coloristica. Dar nu as mai trece la malawi, chit ca mai am intr-un bazin vreo 12 P. acei, msuli, itungi si ngara...sunt atat de batrani ca de vreo 3 ani nu se mai reproduc deloc. Da' nu vor sa dea coltu' sa pot baga o mica colonie de Tropheusi acolo . Deci, nu mai am demasoni.
Eu folosesc JBL Aqua T Triumph. Supermultumit!!!

http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2449/jbl-aqua-t-triumph
Porcu wrote:In atentia Celui cu Multi Tropheusi: poate-ti faci un pic de timp si scrii un articol despre complexitatea ciclarii (chestiile alea cu N, P, S, C, O2, materie organica, materie anorganica .......

Face baiatu ca are program lejer semestru' asta. De level stiintific (ca mai sunt articole cu ciclarea, nu vreau sa repet), da' cu exprimare populara sa priceapa lumea ce si cum ! Dar pe saptamana viitoare!
smilie
La volumul bazinului eu ti-as sugera vreo 4 carasei mari si mancaciosi ! Lasa substatele astea deoparte...ciclarea unui acvariu nu se rezuma doar la ciclul N. Ori pestii astia mananca si se rahatesc ca lumea !
Corect! Nu m-am mai uitat dupa poze. La adaugarea fulgilor apare o singura problema. In mancare, N este inglobat in structuri proteinice complexe care necesita o descompunere mai laborioasa. Nu este atat de facila ca a N din amoniacul eliminat de pesti prin fecale. Din acest motiv de intampla doua fenomene:
1. se dezvolta pe fulgiii respectivi fungi. Asadar, pot apare pelicule pufoase, albicioase pe fulgii cazuti la fundul bazinului. Fungii actioneaza tot ca descompunatori, dar au capacitatea de a scinda forme mai complexe ale N. In esenta, dupa dezintegrarea fulgilor, fungii dispar, dar cat sunt prezenti dau o imagine neplacuta si se naste intrebarea cat sunt de periculosi ptr pesti.
2. se prelungeste destul de mult ciclarea, din motivul de mai sus....timp mai lung necesar descompunerii.
Testele ce zic?...cred ca e cam devreme sa zica ceva.
realmode wrote: Ciclarea am sa o efectuez fara lumina, fara plante si pesti, fara aditie de fertilizanti.

Drept urmare n-o sa ai ciclare. Ciclarea inseamna, in sens restrans, dezvoltarea ciclului N in acvariu. In sens mai larg, si de fapt cel corect, ciclarea inseamna dezvoltarea ciclurilor materiei in acvariu, dupa acelasi tipar valabil in lumea reala. Iar ciclul materiei, adica a elementelor chimice majore de pe Pamant (N, P, S, C, O2, etc) inseamna trecerea alternativa a acestor elemente din forma lor anorganica, in cea organica si inapoi anorganica...si tot asa... prin asa numitele circuite biogeochimice. Ori daca tu nu ai vietati in bazin, nu ai deseuri organice, nu ai nimic....bacteriilor implicate in aceste cicluri le vor trebui luni de zile ca sa se dezvolte cat de cat....ele traiesc tocmai din descompunerea acestor elemente...
Baga niste pesti, cat de cat, hraneste-i, ceva plante ...fa ceva...nu exista ciclare fara deseuri organice. Cine ti le produce tie? Sau ai scris cumva ca adaugi amoniac si faci ciclarea cu amoniac? Nici macar aia nu e completa ptr ca inseamna doar ciclul N.
Altfel, imi plac pietrele tale, doar ca aranjamentul e mult prea simetric.
Bafta in continuare!
Anunt necunoscatorii pe aceasta cale ca Porcone e mesteru ce mi-a faurit ambele bazine de care se minuneaza...vad ca se simte batran. Nu-i nici un bai...omul se simte tanar de 2 ori in viata....cand e copil si cand e mosneag...la ambele etati face pe el
Si da, intr-adevar, au trecut 5 ani, respectiv 4 de la cele doua momente, x si y. Bazinele sunt lipite absolut beton ! Cu Dow Corning 881.
No, sa va raspund. De fapt, acuma am vazut ca bazinul face 4 ani, nu 5. Cel de acasa, cu Ikola, face 5 ani. Dar lucrurile-s aceleasi...colonia mama era deja adulta cand am adus-o din strainatate. Am cumparat 30 x 25 E = 750 euro 30 bucati wild caught, din care 4 nu s-au adaptat, iar cei 26 ramasi au tot dat nastere la cate 2-3 pui pana la stadiul actual (circa 65-70 zic eu). De circa 1 an nu am mai vazut pui mici prin bazin, si nici gusi, urmare a stoparii reproductiei datorita supraaglomerarii....au pestii astia niste mecanisme de autocontrol a efectivului numeric de sta matza in coada...!!!

Ricardo:
1. teava este, cum bine o spus-o smilie , admisia de la schimbul de apa. Acolo era un picurator Gardena reglabil, 1-8 l/ ora. Acum 2 saptamani, lunea dimineata, dupa un week-end in care nu am vazut bazinul, intrand in birou am simtit un miros de apa statuta. Am stiut instantaneu ca ceva nu e bine, desi pestii aratau in regula. Acel picurator, care in esenta e si filtru...necuratat de 7 luni , a creat presiune in instalatia de admisie a apei, care e din teava PVC de 10 mm...asta s-a spart, nu stiu cand...iar schimbul nu a functionat...Asa ca am scos picuratorul si am reglat debitul la circa 180-200 l/zi din robinetul de la retea. Ca atare, apa vine direct din retea...inainte era setat la 8l/ora, deci cam tot asa...
2. nu fac teste de apa. La acest bazin am facut o singura data, acu 1 an si ceva, cand am avut singurul caz de dropsy, tratat, vindecat...am scris pe undeva despre el....acel peste este printre cei filmati azi Dar, in cei 8 ani de acvaristica continua pot spune ca am reusit sa inteleg acesti pesti....cand le e bine si cand nu. Deci, analize nu fac. Cand am facut acel test, impreuna cu Claudiu Truta, aveam 40 mg NO3...am mai dat drumul la un filtru Fluval FX5 atunci, iar de 1 an functioneaza filtru inox, din fata bazinului, cel cu pompa booster.
3. Da, e o pompa booster de 1 lpm, adica 60 l/ora....e la filtru anaerob Functioneaza continuu cam de 1 an...desi m-au rugat mai multi sa dozez NO2 si NO3...nu am avut cu ce, iar starea generala a pestilor mi-a transmis ca totul e in regula.
Incetul cu incetul incep insa sa cred ca toate uzina de sub acvariu nu-si mai are nici un rost cand schimbi 33% din apa zilnic, prin schimb la picatura...Incep sa fiu convins ca acest schimb de apa poate inlocui cu succes absolut toate sistemele noastre de filtrare, ori cu n canistre si reactoare anaerobe, ori sumpuri. Singura conditie este ca apa de retea sa fie potrivita... De fapt un clasic in viata smilie imi spunea pe vremuri ca pot da drumu la schimbul la picatura oricat de tare ptr ca numai bine face pestilor.

Adi, din cei 4 neadaptati initiali, 2 au facut jumping...motiv ptr care am facut acele plase...si la malawi de acasa, pe vremuri, mai sareau unii...Mersi de aprecieri!
O dovada filmata azi cum ca nu m-am lasat de acvaristica si am aceeasi pesti de 4 ani jumate !!!

http://youtu.be/wFEEgpPBtP4

Scuzati calitatea filmarii, da' camera e o vechitura, iar lumina bazinului e aceeasi de aproape 5 ani.

by koala: Ti-am rezolvat problema linkului, ca sa putem vedea filmul direct... se vede ca-s bine hraniti si bine intretinuti! Bravo!
Trec peste parerea ta ca as avea treaba cu tine...nu am. Incerc doar sa-ti mai spun una si alta. Dar e greu atunci cand ti se spune ce si cum, iar pe tine te doara-n basca de sfaturi si-o tii tot pe a ta, sub diverse motive, mai ales economice. Sunt contradictii in tot ce spui tu. Dar, trec mai departe.
In acel topic cu albastru de metilen si sarea ti-am spus ceva: o regula de baza a acvaristicii si pisciculturii spune: fara substante chimice in apa, nemotivat. Si crede-ma ca exact asa este. Predau Piscicultura si ihtiopatologie, am citit si experimentat multe. Substantele chimice se introduc in apa doar ca tratament in bazine spital. Ai intrebat, ti-am raspuns, pentru ca in final tu s-o tii tot pe a ta...motiv ptr care am stopat interventia mea in acel topic. Nu inteleg de ce ceri sfaturi de care din start nu vrei sa tii cont si faci tot cum vrei tu....
In acest topic te-ai contrazis de la bun inceput....ok, am inteles, de vina a fost telefonul...lipsea o virgula, un punct acolo, in topicul tau. Dar, in ceea ce priveste scarpinatul pestilor tai, nu este de la clorul din apa. Si in cluj se introduce clor in apa. Nu cred ca in Bucuresti se depasesc normele legale in vigoare. Clorul introdus in apa are un rol dezinfectant, protejeaza consumatorii impotriva unor boli....Giadioza e cea mai cunoscuta ca water borne disease. Eu schimb zilnic 200 litri apa la bazin de 600 litri si crede-ma, nici un peste nu se scarpina. Dintre parazitii externi, poate fi vorba despre Argulus, sau paduchele crapului....acesta insa foarte rar ajunge in bazine cu ciclide africane. Mai mult, e mare, are circa 3-4 mm, e vizibil cu ochiul liber. Exista unii flagelati care se dezvolta pe piele...Chilodonella, Trichodina, Ichtyophtirius. Daca ultimul produce grisul, usor vizibil, primele doua nu produc leziuni foarte clare, vizibile. Trebuie examen microscopic ptr confirmare, dar tratamentul este verdele de malachit care observ ca deja l-ai introdus. Acesta este insa extrem de toxic...nu se foloseste fara un motiv serios ptr ca distruge ficatul pestilor. Scarpinatul poate veni de la un nivel crescut de NO2 sau NO3...dar daca tu zici ca schimbi 100 l apa la 3 zile, la un bazin de 300, e imposibil...
Deci...astea ar fi cauzele posibile ptr scarpinat....alta nu este. Acuma spune-ne tu care e adevarul. Daca nu dispare dupa malachitul introdus, ai o situatie imposibila in bazin...
Stima
Parerea mea este ca tu ai intrat pe acest forum asa, din plictiseala, la bascalie. Altfel nu-mi explic o serie intreaga de inadvertente: " si doar un peste face asa" / "Caeruleus fac asa, lifalili fac asa, si mai sunt cativa care fac asa"..." lipsa de fonduri" / "Acvariul e de 300litri 120x50x50, filtrare home made cu ceramica si roca vulcanica, plus inca doua filtre interne pentru curatat apa". Intr-un alt topic iti explicam ca nu se pun chimicale in apa nejustificat...iar ceea ce incerci tu cu chimicalele este nejustificat. Mai mult, chimicalele costa, apa de la robinet e mai ieftina, deci acele schimburi de apa de care-ti spuneam sunt mai ieftine decat substantele chimice...apropo, sarea este NaCl, deci tot o substanta chimica.
Intr-un alt topic spuneai ca nu ai bani nici cat sa-ti cumperi o paine, ca cersetorii de pe strada au mai multi bani ca tine. Pai, daca nu ai bani, de ce te chinui cu bazine de 300 l? Financiar vorbind, ptr ca acvaristica nu este un hobby ieftin. Sau nu-ti pasa ca pestii sunt chinuiti...sau faci misto de noi toti aici.
Probabil daca lumea nu ti-ar mai raspunde ai pune mana sa citesti. Daca esti cu adevarat acvarist...parerea mea este insa ca tu nu faci parte din aceasta categorie.

Forum Index » Profile for calin_gherman » Messages posted by calin_gherman
Go to: