| Message |
|
|
Salut. Daca vrei sa scoti echinodorusul, poti sa tai cu un cuter in jurul lui radacinile, il vei scoate usor. Ca sa nu imprastii aquabasisul il ridici usor, nu prea mult si-i tai radacinile ramase cu foarfeca.Se pare ca incepe numaratoarea inversa si la tine, asteptam bazinul ala mare, poate de 500  sa-l oftici putin pe scorpionul
|
 |
|
|
Spor la noul proiect. Totusi poti creste la 2 neoane, mai baga ceva plante usoare, le scoti cand vrei tu dupa ce-l stabilizezi sau cand vrei sa bagi altele
 .
|
 |
|
|
|
Salut. Pentru inceput poti sa scazi temperatura, cumperi un ventilator ieftin, de 12/12cm, il alimentezi si faci racirea. La mine un astfel de ventilator a adus aa de la 29-30 grade la 25.
Nu te lua dupa toti vanzatorii, vor sa-si vanda marfa. Incet plantele isi vor face si radacini, dar daca sunt incapatanate, poti incerca sa le bagi in putina vata de perlon si apoi in pietris, nu va mai fi presiune mare pe ele.Eu asa am procedat si a avut rezultate.
|
 |
|
|
Salut si bine ai venit. Asteptam cu interes si restul  .
|
 |
|
|
|
Salut si bine ai venit.
|
 |
|
|
|
Salut Catalin si spor la citit.
|
 |
|
|
|
Eu asa o vad partea de iluminat: in spate sunt plante inalte, la mijloc medii, in fata de gazon. Punand cele 2 neoane special plant in partea spate, vei avea lumina suficienta pentru necesarul plantelor din partea spate si mijloc, in fata va ajunge lumina cu usurinta. Nu acelasi lucru se va intampla si cand vei pune un special plant in partea din fata, lumina nu va trece de plante, cred ca ai inteles ce am vrut sa spun. Plus ca nu este numai opinia mea, cam asa se recomanda in general. Ca o paralela, eu am la un volum de apa masurat 63 litrii, 2 neoane special plant t8 unul de 550 lumeni osram, altul glo de 650 lumeni+ 1 daylight in fata.In total am 18+20+18=56w.
|
 |
|
|
|
Poti folosi fara griji matrix, in doza indicata de producator. Si eu eram nelamurit, am primit urmatorul raspuns de la dragos:"La un debit foarte mic, gen la picatura, si daca ai bacteriile care iti trebuie, Matrixul ajuta la reducerea NO3.
Vorbind de un acvariu plantat nu vrei sa reduci spre 0 nitratii, ca nu mai au plantele ce sa pape. Si atunci,
daca vrei sa folosesti Matrix, il folosesti la debite normale/mari".
Referitor la lumina, ar fi indicat daca vrei 3 neoane, sa folosesti cele 2 special plant in spate, iar cel daylight in fata.
|
 |
|
|
|
M-am uitat sa vad ce iluminare ai, ai t5, acestea patrund in profunzime mult mai bine decat t8. Aveai 2 special plant, unul color, celalalt nu am mai cautat sa vad ce este. Oricum, la acvariul tau de 125 litrii brut, poate doar vreo 100 net, parerea mea este nu ca doar multa lumina, ci foarte multa lumina. Eu unul personal asa as proceda, as lasa 2, as creste la 3, doar daca este necesar as creste la 4neoane, asta in cazul in care ai plante foarte multe.
Cat despre no3 si po4, poti face aditie zilnica, in doza indicata de producatori sau dupa teste, sa cresti valoarea lor neaparat. Ciudat mi se pare ca no3 este 0. Oricum, la lumina multa trebuie si co2 destul, si fertilizare la greu, plantele vor creste rapid.
|
 |
|
|
Am inteles corect, pui sare de 2 ori pe luna? Personal as inceta cu aditia de sare in acvariul plantat, sarea o sa intre in substrat, iar in cele 2 saptamani cat nu adaugi sare nu faci nimic, sarea se va acumula treptat. Saramura dauneaza grav plantelor, la fel ca tgarile  .
|
 |
|
|
|
Salut. De ce pietris si manado? nu este nici unul fertil, doar pentru aspect? Daca vrei sa faci terapie, zic eu, macar substrat fertil ar trebui sa pui, sau vrei fertilizare doar in masa apei?
|
 |
|
|
|
Salut. Cata sare pui in acvariu si cat de des?
|
 |
|
|
|
Buna. Subscriu si eu la ce au spus colegii mai sus. In primul rand mi se pare mie ca ai foarte multa lumina, cantitativ vorbind. Eu personal as reduce la 2 neoane, as creste progresiv la 3 si abia cand este bazinul stabil as urca(daca mai este nevoie) la 4 neoane. In al 2-lea rand, cred ca nu ai suficient co2 in apa, 40 bule/min mi se pare cam putin, unde sta testerul de co2(sa nu fie langa iesirea co2 in apa)? cauta sa mai cresti macar pe la 60bule/min. In al 3-lea rand, daca faci alge doar punctual, pe cateva locuri, sigur nu ai o circulatie corespunzatoare a apei, deci si a fertilizantului si a co2. In al 4-lea rand, as incepe din nou cu fertilizarea, mai ales as adauga po4, este important in dezvoltarea plantelor la atata lumina, astfel ele se vor hrani si nu vormai avea algele ce sa pape, dar ma repet, as creste cantitatea de co2 introdusa.
|
 |
|
|
|
Salut. Schombi prea rar apa, prea putina. Nu este de la lumina, daca este galbuie sau maronie probabil ceva tanini.
|
 |
|
|
|
Buna. No2=5, nu este de loc in regula, ar trebui sa fie 0. Cauta sa faci ceva schimburi mai mari de apa, sa reduci valoarea no2.
|
 |
|
|
|
Salut. Arata mai bine fara plaja aceea.
|
 |
|
|
|
Depinde. Ce fel de robinet ai, ca banuiesc ca nu este legat regulatorul acela direct. Pune o poza. Ca idee, si eu am tot un instinctor, cu robinet si regulator si e totul ok.
|
 |
|
|
|
Salut. Daca nu ai vietati, nu schimba apa. Apa o schimbi dupa ce se termina ciclarea, in proportie de 50-80%.
|
 |
|
|
|
Salut si bineai venit. Poti baga cati pesti vrei tu, dar in acvariul tau zic eu ca sunt deja destui, iar daca ai reusit sa nu-l aglomerezi pana acum, parerea mea este ca ar fi bine sa il tii asa cum este. O seara buna, Narcis.
|
 |
|
|
|
In mod normal, da, trebuie apa. Lasa-l mai mic pentru inceput, 1,max 2 bule/sec pentru inceput. Cumpara daca nu ai si un tester permanent de co2, ca sa stii cum stai.
|
 |
|
|