Buna Seara...Momentan am un acvariu de 200l, dar in scurt timp(sper) vreau sa imi fac un acvariu de aprox. 370l.
Momentan nu am un filtru extern, doar unu intern si pentru o luna(2,3, nu stiu exact, o sa plec din localitate si o sa vin doar in weekend) o sa plec de acasa, asa ca vreau sa cumpar un filtru extern care sa poata tine curat si in siguranta actualul acvariu(cel de 200l) dar ce ma intereseaza cel mai mult, e sa fie bun pentru cel de 370l pe care o sa-l fac, ca sa nu dau iar alti bani. Problema este ca nu dispun acum decat de vreo 300 de lei pt acest lucru, deci ma pot indrepta spre unul bun dar SH.
la banii astia am gasit (pe aici pe forum) 2 modele care cred ca sunt ok pt ceea ce imi trebuie mie:
1. jbl cristalprofi e1500 - 300lei
2. eheim 2228 professional. - 300lei
noi, in magazine pe internet am mai gasit la vanzare:
1. aqua pro 1200 - 299lei
2. sun sun hw 302 -230lei
ce ma sfatuiti sa fac??
deci pe scurt vreau un filtru bun, la bani putini, care sa tina 370l(bine ca o sa aiba si un filtru intern in acvariu pt filtrare mecanica) si de preferat sa si dureze ceva timp pana se duce spre gunoi.
aspept sfaturile voastre. stima
p.s daca are cineva un filtru extern care indeplineste conditiile de mai sus(eventual daca ar mai avea si ceva garantie la el ar fi super) si vrea sa il vanda, sa imi dea un pm.
Multumesc mult pt raspunsuri, sper sa nu fiu un stresant(am obiceiul ).
koala am vazut unul din proiectele tale cu africani si e super. Pai si renunt la transversale, ca oricum sunt enervante. longitudinale duble adica doua benzi de 10mmx6cm lipite una peste alta si apoi lipite perpendicular pe buza superioara a acvariului?
daca ar fi bison negru ar fi super, dar din cate am vazut, nu este....asa ca o sa merg pe Bison transparent totusi(ce ma enerveaza la asta transparent e ca in timp intra mizerie la el si se vede urat), ca nici asta nu e o marca de lasat...si mai e o vorba romaneasca...La pomul laudat sa nu te duci cu sacul...
am inteles in mare ce e de facut....
deci o sa raman la dimensiunile mele, cu ranforsari cum spune Lucian si la silicon mai vb cu omu...
acum astept sa il vand pe al meu, ca sa fac loc si ma apuc de treaba.
aaa ok. bine ca stiu acum...ca eram totusi sceptic in privinta ledurilor. pai si cate neoane sa pun de 54w? 2 ar ajunge?(dimensiunea data de tine). Standul este de fapt o parte din biblioteca din living...care o sa o intaresc cu bucati de pal bagate in dunga inauntrul lui...cu cel care il am acum rezista foarte bine, de fapt mai am pe el si un acvariu de 35l si unu de 15 litri, si e strong , dar o sa pun sa fiu sigur de el.
Pai nah...sincer acum merg pe incredere pt ca nu prea stiu pe nimeni intr-adevar meserias pe aici prin Craiova...pe asta il cunosc(sa zic asa) si el zice ca stie ce face, ca a mai facut si mai mari si ca vrea sa il faca sa il "pomenesc" dar acum nu stiu...oricum daca il face aiurea si crapa ala sau mai stiu eu ce se intampla, il mananc, se muta din Craiova, pt ca langa acvariu e o tripla cu 8 gauri si una cu 4...deci daca o sa acvariul se lasa cu multe colive in casa. doamne fereste.
ce diferenta este in a lipi cu Dow Corning si a lipi cu bison? interb pt ca nu stiu daca o sa se descurce cu dow corning, dar cu acesta as vrea sa il lipeasca pt ca e si negru dar are si recomandarile care te fac sa il folosesti.
@scorpionu, la iluminat m-am gandit la benzi cu leduri sau neone ceva mai scurte de 1149. lungimea nu o pot mari, pt ca nu mai am loc pe mobila unde o sa fie, deci iese din calcul, la fel si latimea, adica al meu acum sta cu ceva centimetri inafara mobilei pe care sta...gazon nu stiu daca o sa pun pt ca am vazut la multi ca nu le prea merge daca nu au co2, iar eu nu am si nici nu cred ca o sa iau cat de curand una, iar cand o sa pot sigur o sa fiu la africani. in el o sa pun pietre, radacini si plante inalte si medii, dianstea gen gazon nu vreau, pt cacaciosii mei de vivipari e in plus gazonul, plus de asta o sa am si probleme la sifonat. si am calculat 55cm ca oricum scad 5cm care o sa intre in capac si chenarul acela de la fund care masceaza lipitura si o parte din substrat si vreau sa imi ramana macar 50cm de vizualizat.
pai asta am intrebat mai sus, cum sa pun acel fund dublu. oricum il fac cu fund dublu pt ca mi-e frica sa nu se deformeze in timp suportul pe care sta si sa ma trezesc cu acvariul rupt in doua.
bun. si la lipitura de 1mm ce distantier sa iau? fir de peste de 1mm? daca omu asta nu o fi in stare sa o faca de 1mm si o sa iasa de 2, exista riscuri?
pai daca ii pun ranforsarile alea, cred ca o sa ii pun Capac(care oricum o sa il fac eu din komatex de 5mm). iar scopul lui o sa fie acvariu semiplantat cu pesti vivipara( inca nu m-am saturat sa ii vad si sa cresc la pui ) m-am gandit si la ciclide dar momentan nu imi permit un filtru extern asa mare incat sa le satisfaca lor nevoile. iar de sumpuri si alte nebunii nu am cum ca nu e spatiu.
aaa si inca o intrebare...ce distantiere sa folosesc? unii pun fir de peste, altii chibrite...? si ce grosine trebuie sa aiba lipitura?
Cel care mi-l face am vb cu el si a zis ca 2mm... e ok?
@kazaku, chiar zilele trecute am citit povestea ta, din acel topic...si vazusem acvariul facut de tine. calcule am facut si eu pe vreo 4 calculatoare din acelea si asa este, da un factor de siguranta relative ok, dar nah practica si experianta lipitorului e alta.
@florin, pai de fapt deasta il schimb pe actualul, ma enerveaza la culme inlatimea, este de 40...si deaia vreau unu mai inalt, sa aiba o vedere mai mare, mai spatioasa. ca sa fiu mai explicit actualul are 95x40x50 si cel care vreau sa il fac are 120x45x55. deci il maresc la lungime, scad putin latimea si maresc mult inaltimea.
@Lucian, nu prea inteleg desenul...imi poti arata o poza te rog? o transversala de 8cm in mijloc nu incurca mai mult decat 2x3cm puse ca in poza? ca si acestea sunt o pacoste dar nu asa mare. in timp o sa apara opacitatea sticlei, acea transversala de 8 cm nu o sa afecteze iluminatul?
Buna ziua. Cum spuneam in topicul de prezentare(Despre Noi), vreau sa imi fac de la 0 un acvariu.
Dimensiunile la care m-am gandit sunt: L 120cm, l 45cm, H 55cm. Volum aprox. 300litri.
Acum o sa incep cu intrebarile:
1. am gasit o firma la mine in oras care vinde geam clear float 10mm la 15euro cu tot cu tva, pret care mi s-a parut super. beleaua e ca nu au mai gros de 10mm. aici apare intebarea: este destul de gros acest geam incat sa reziste si sa pot dormi linistit noaptea?
2. vreau, bineinteles sa ii pun ranforsari: 2 transversale si 4 longitudinale, dispuse ca in poza din link(este acvaiul meu care are 190l facut din sticla de 6mm si face fata cu brio): https://www.dropbox.com/s/hmregr4rvv3gjzs/IMAG0024.jpg este ok? se poate mai bine?
3. o sa ii fac fund dublu 2x10mm, cum ar trebui lipite? adica primul fund sa fie mare si lateralele lipite pe el iar cel mic lipit intre laterale, deasupra fundului mare(lipitura in unghi de 90grade)? sau cum sa fie mai ok?
4. legat de silicon, cel care mi-l lipeste, nu cred ca o sa se descurce cu lipitul cu Dow Corning, bison este ok ca silicon? sau daca ii iau dow corning, o sa il incurce?? omul este un comerciant de pestisori, care are pe acasa destule acvarii facute de el(in istoric numarandu-se si acvarii de 500 si 600l)numai ca acesta recomanda ceresit aqua, ca silicon. zice el ca are un acvariu acasa facut de el, capacitate 500l lipit cu ceresit aqua si ca rezista de 9 ani + alte acvarii maricele care le are sau care le-a vandut in timp. nu stiu ce sa fac, ce ma sfatuiti?
Momentan atat am de intrebat. Cu restul o sa revin pe parcurs(Capac, iluminat, substrat, filtru, etc).
Multumesc anticipat pt atentia acordata si astept sfaturile voastre. stima
Vand un acvariu, 190Litri, sticla de 6mm, 4 ramforsari longitudinale si 2 transversale.
Dimensiuni: Lungime 95cm, Latime 50cm, Inaltime 40cm.
Nu curge, nu are absolut nici o problema, il vand pt ca vreau sa imi fac unul mai mare.
Momentan este setat, cu pesti, cu absolut tot...
Pret: 150 lei.
Acvariul se ridica de la mine de acasa...Prin curierat cred ca nu mai are rost sa zic ca nu se poate, deci valabil doar pentru Craiova.
In principiu stiu unde am gresit, substratul prea fin, scoicile alea si nenaturaletea ghivecelor de plastic, dar substratul nu il mai schimb atata timp cat oricum vreau sa vand acvariul cu totu si sa fac altu, ghivecele oricat de inestetice ar fi mi-au salvat plantele din ele, iar legat de scoici nu o sa le scot acum...ii fac placerea, urmatorul o sa fie cum trebuie, pietre lemne plante si pesti atat. De mentionat este ca fac schimburi dese si mici de apa, cam 15-20 l la 3-4 zile si pot spune ca pana acum, in 6 luni de zile, nu am avut nici un deces.
Am urmarit amandoi acvariile unora dintre voi si nah...ce sa zic...jos palaria, la unii chiar e arta...sper sa ma pot alatura voua in scurt timp.
Acvariul acesta a foat mai mult un experiment si antrenament...dar la urmatorul clar o sa incerc sa fac totul cum trebuie.
Va multumesc pentru primire si sfaturi...
O sa va mai stresez cu intrebari pe parcursul activitatii mele.
Stima.
P.s. legat de pesti, nu sunt agitati, asa s-au invatat, cum ma vad pe langa acvariu vin la mine, sunt cam nesatui ce-i drept. Am vreo 30, cu dimensiuni de max 3.5cm. Substratu la sifonare sta cuminte, nu se vantura.
Salut. Numele meu este Radu si sunt din Craiova. Experienta mea in acvaristica a inceput prin clasa a 3-a, dar pe cat de repede a inceput, tot asa de repede s-a si terminat. Pe atunci era un acvariu, pestii respectivi, ceva plante si un furtun de perfuzie cu o piatra pt aer in capat... Copil fiind si nestiind ce fac am folosit acel furtun si intr-o zi in mare graba dupa ce le-am oxigenat apa am fugit afara... Cand m-am intors, acvariul era aproape gol, pestii lipiti pe marginile acvariului si toate cartile din biblioteca pline cu apa,....si ca sa nu va mai povestesc si ce mireasma de balta strabatea sufrageria.
Asa ca acum s-a trezit iar acvaristul din mine si mi-am inceput activitatea, bineinteles cu update-urile de cunostinte actualizate cat de cat la zi...
Deci sa va prezint baltoacele mele cu multimea de greseli facute ( am zis update-uri cat de cat la zi) 1. - detin un acvariu home made de 190l brut, substratul l-am luat de pe malul Jiului(strecutrat, spalat si curatat), ceva plante luate de la prieteni(dar nu prea mi se indemana cu ele), filtru intern Resus SP 1200l, incalzitor 300w, burete BioFoam(cel mai mare cred ca e) conectat la o pompa de aer(combinatia asta m-a ajutat enrom de mult la ciclare la inceput) si ceva pestisori: xipho, xipho koy, molly, platy, guppy, cory, neoni, zebre, tetrazona 2 feluri si cam atat. Décor ceva scoici mari si un coral, care nu imi plac deloc dar daca nu le puneam gaseam un motiv de divort ) si 2 nuci de cocos taiate curatate si fierte de mine.
Cam atat restul o sa il vedeti in clipul urmator:
2. - mai am un acvariu micut aprox. 15 litri, cu un Red Betta CrowTail, incalzitor 50w, pompa aer si burete BioFoam Baby si ceva plantute plutitoare.
3. - bine inteles ca pestisorii au facut si pui si nah...nu puteam sa ii las prada alorlalti, asa mici si nevinovati si ce sa fac, am mai luat un acvariu de 35 litri. Dotat si el la randul lui cu incalzitor 50w, termometru, filtru intern resun magi 200, pompa aer si burete biofoam marimea 2 sau 3 nu mai stiu exact si vreo 130-150 de pui de molly, guppy si xipho.
Deci cam asta-s eu....
Acum eu vreau sa vand acest acvariu de 190 de litri si vreau sa imi fac eu de la 0 unul nou, de 270 de litri...Si o sa am mare nevoie de ajutorul vostru.
In incheiere, va doresc toate cele bune, ape limpezi si curate si pesti/plante sanatosi(oase). O seara buna la toti.
P.S. fiti totusi ingaduitori cu mine si nu ma injurati asa rau, ca nah eu chiar imi dau silinta aici
by koala: Ti-am editat postarea, ca sa putem vedea filmuletul!